logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
Atelier de fotografie în Bârsana PDF Imprimare Email
Joi, 09 Iulie 2009 13:04

În perioada 3 - 6 septembrie, cei pasionaţi de fotografie vor putea urmări o expoziţie foto în localitatea Bârsana. Pe parcursul acestui eveniment, vor fi abordate elemente de compoziţie şi de lumină.

Tematica propusă pentru studiu este peisajul, trainerul evenimentului fiind Dan Dinu, fotograf profesionist al revistei Photo Travel. La atelierul de fotografie vor fi prezente zece persoane care vor învăţa participanţii să realizeze fotografii estetice, bune din punct de vedere tehnic. Înscrierea participanţilor se face până în 1 august, preţul unui bilet fiind de 650 lei în care este inclus cursul de fotografie (materiale consumabile necesare pentru desfăşurarea atelierului, cazare şi masă). Mai multe informaţii pot fi găsite pe site-ul www.arta-înrămări.ro.

Citeşte mai mult...
 
Atac cu drujba asupra poliţiştilor PDF Imprimare Email
Miercuri, 08 Iulie 2009 10:37

În cadrul unei conferinţe de presă organizate de Parchetul de pe lângă judecătoria Sighet au fost prezentate aspecte din cadrul activităţilor desfăşurate de Parchet.

"În ultima perioadă, s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de persoane trimise în judecată, numărul acestora fiind de 152. Cele mai multe trimiteri în judecată au avut ca obiect infracţiuni privind regimul circulaţiei pe drumurile publice, urmate de infracţiuni contra patrimoniului. S-a înregistrat o recrudescenţă a infracţiunilor de violenţă în convieţuirea socială şi contra autorităţii. Un asemenea caz a fost cel al lui B.A., care, într-o noapte, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, asculta muzică la volum maxim. La sesizarea vecinilor, organele de poliţie s-au deplasat la faţa locului şi, iniţial, inculpatului i-a fost aplicată o sancţiune contravenţională, însă după ce a revenit la apartament a continuat distracţia în acelaşi mod. Vecinii au chemat din nou organele de poliţie, care, încercând să intre în scara blocului, au fost întâmpinate de B.I. cu o drujbă cu care le-a atacat. S-a reuşit cu greutate imobilizarea lui, operaţiune pe parcursul căreia trei dintre agenţii de poliţie au suferit leziuni corporale."

• Urmărire ca-n filme pe străzile din Sighet

Citeşte mai mult...
 
Un crescător de Brună, vizitat de Comitetul director al Federaţiei Europene PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Miercuri, 08 Iulie 2009 07:02

Membrii din 7 ţări ai Comitetului Director al Federaţiei Europene pentru rasa Bruna s-au aflat pentru prima dată în Maramureş, la întîlnirea bianuală organizată pentru prima oară în România, la Sighetu Marmaţiei.

Din cauza programului foarte încărcat şi a distanţelor de parcurs, reprezentantul ţării noastre în Comitetul Director şi totodată organizatorul întîlnirii de la Sighet, ing. Dorel Codrea, preşedinte fondator al ACT”Bruna-Schwyz Maramureş, i-a condus pe oaspeţi la o fermă a unui crescător de taurine Bruna, cu rezultate în producţie peste media locală. Este vorba de gospodăria lui Ioan Stan Petrinjel din Săpînţa, unde Dr. Markus Zemp din Elveţia, preşedintele Asociaţiei Mondiale a Crescătorilor din Rasa Bruna a remarcat curăţenia din grajdul cu 7 vite şi chiar l-a impresionat o junincă faină, care arăta ca acelea din fermele bune din Elveţia. Şi cele 4 vaci le-a considerat de bună calitate, una dintre ele avînd o producţie de peste 7000 litri lapte pe an. Ioan Stan le-a povestit oaspeţilor despre preţul mic al laptelui oferit de procesatori. Motiv pentru care, preferă să vîndă în comună smîntînă şi brînză de vacă, adică să valorifice superior laptele.

Ultima actualizare Miercuri, 08 Iulie 2009 07:22
Citeşte mai mult...
 
Decretul Ajtay Gabor PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 07 Iulie 2009 21:38

Decretul Ajtay GaborPrimul document de după anexarea Sighetului la Ungaria şi intrarea trupelor de ocupaţie (5 septembrie 1940) privind date asupra numărului evreilor din Maramureş şi Sighetu-Marmaţiei.

Este vorba de aşa-numita „chemare” („Felhivás”), de fapt un decret antisemit emis de subprefectul Maramureşului, dr. Ajtay Gábor, la 8 iulie 1941, afişat pe străzile oraşului şi în întreg judeţul. În ele se semnalează prezenţa la Sighet a „peste 10.000 de evrei”, la o populaţie de 27.270 de locuitori. Cifra avansată de dr. Ajtay Gábor era aproximativă şi se potrivea cu datele recensământului din primăvara celuiaşi an, respectiv 10.523 ("Recensământul din 1941 - Transilvania", Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2002; pagina. 258, semnat de Traian Rotariu, Maria Semeniuc şi Mezei Elemér). În fapt, numărul evreilor era de 12.298, cifră confirmată şi de evidenţele Bisericilor romnao-catolică şi reformată, de documentele comunităţii evreieşti precum şi de listele privind chiriile, impozitele şi taxele plătite de evrei.

În decretul semnat la 8 iulie 1941 de subprefectul judeţului Maramureş, dr. Ajtay Gábor, scria:

Ultima actualizare Miercuri, 15 Iulie 2009 05:50
Citeşte mai mult...
 
Informaţii utile pentru participanţii la Samfest Rock 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 07 Iulie 2009 21:35

Informaţii utile pentru participanţii la Samfest Rock 2009:
În zona ştrandului vor fi amplasate tăbliţe indicatoare către „Samfest Rock”!

 Pentru a preveni anumite incidente, organizatorii îi roagă pe această cale pe toţi rockerii care vor participa la Samfest Rock 2009 să nu aducă aşa-zise arme albe cum ar fi: cuţite, săbii, lanţuri de dimensiuni foarte mari etc. deoarece controlul la intrare va fi foarte riguros.

 Dacă sunt găsite astfel de obiecte, cu părere de rău, trebuie să le reţinem.

 Legea spune că aceste obiecte trebuie predate poliţiei... E mai simplu să le lăsaţi acasă!

 Pentru orice nelămuriri sau informaţii, vă rugăm să ne contactaţi!

 Pentru a nu ne îngreuna situaţia, vă rugăm să veniţi pregătiţi doar cu voie bună şi dragoste pentru muzica rock!

Citeşte mai mult...
 
Sighetean cercetat pentru furt de motoscuter în Franţa PDF Imprimare Email
Marţi, 07 Iulie 2009 07:41

Un maramureşean este cercetat de poliţiştii de frontieră sătmăreni pentru tăinuire la furt după ce acesta s-a prezentat la intrarea în ţară cu un motoscuter ce s-a dovedit a fi furat din Franţa - ne informează subinspectorul de poliţie Oana Totorean, purtător de cuvînt.
Vineri, 3 iulie a.c., în jurul orei 12, la Punctul de Trecere a Frontierei Urziceni s-a prezentat, pentru a intra în ţară, Nicolae P., în vîrstă de 40 de ani, din judeţul Ialomiţa. Bărbatul conducea un autovehicul marca Mercedes Benz, înmatriculat în Satu Mare, cu care tracta o remorcă. La controlul de frontieră efectuat la intrarea în ţară, în remorcă poliţiştii de frontieră au descoperit un motoscuter marca MBK.  Mihai V., în vîrstă de 25 de ani, din Sighetu Marmaţiei, pasager în autovehicul, a declarat că motoscuterul îi aparţine, prezentînd o copie după un contract de vînzare-cumpărare, redactat în limba franceză, încheiat la data de 30 iunie 2009. Avînd suspiciuni cu privire la provenienţa motoscuterului, poliţiştii de frontieră sătmăreni au făcut verificări prin Punctul de Contact Oradea şi au constatat că vehiculul este semnalat ca furat din Franţa din data de 30 iunie 2009. Referitor la acest fapt, Mihai V. a declarat că a cumpărat motoscuterul dintr-o piaţă din Paris, în 30 iunie a.c., contra sumei de 400 euro, de la o persoană necunoscută.

Citeşte mai mult...
 
Dr. Markus Zemp, la întrunirea Comitetului Director pentru rasa “Bruna” desfăşurată la Sighet PDF Imprimare Email
Marţi, 07 Iulie 2009 07:05

În perioada 3-5 iulie, la Sighet s-a desfăşurat un eveniment de anvergură organizat de Asociaţia Crescătorilor de Taurine (ACT) “Bruna-Schwyz”: întrunirea Comitetului Director al Federaţiei Europene pentru rasa “Bruna”. Au fost prezenţi reprezentanţii a şapte ţări (Italia, Elveţia, Germania, Franţa, Austria, Slovenia şi România), respectiv preşedinţii şi directorii asociaţiilor naţionale din ţările membre ale federaţiei, printre care dr. Markus Zemp - preşedintele Asociaţiei Mondiale, dr. Pietro Laterza - preşedintele Federaţiei Europene, dr. Enrico Santus - directorul Federaţiei şi dr. Lucas Casanova - secretarul Asociaţiei Mondiale. 

Ţara noastră a fost reprezentată de Cristinel Şonea - director în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Neaţă - director general Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, Anton Rohian - directorul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală, Ioan Mihalca - director Unitatea pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, senatorul Gheorghe Mihai Bârlea şi mulţi alţii.

Citeşte mai mult...
 
Credincioşii din Vişeu au sărbătorit hramul Bisericii “Sfinţii Petru şi Pavel” PDF Imprimare Email
Marţi, 07 Iulie 2009 07:03

Nu cu mult timp în urmă, credincioşii din partea de sus a oraşului s-au hotărât să-şi construiască o biserică a lor. Aşa se face că în luna decembrie a anului 2006 au închiriat un spaţiu unde se săvârşeau slujbe religioase. Nu a trecut un an şi în 15 octombrie 2007, printr-un efort financiar din partea enoriaşilor, a Primăriei şi a Consiliului Local, diferiţi sponsori (Coman Vasile-Vărzaru, Ovidiu Tomoiagă, manager în construcţii la Cluj-Napoca şi prin donarea terenului de către SC Meduman SA), s-a pus piatra de temelie a bisericii având hramul “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, ocrotitorii spirituali ai oraşului, de PS Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. După numai două săptămâni a început construcţia, ca peste 6 luni să aibă loc slujba de binecuvântare a noului spaţiu, în demisol, săvârşită la data de 21 aprilie 2008. Demisolul este construit din cărămidă, iar biserica, în totalitate din lemn, în stil tradiţional maramureşean, de către o echipă de artişti în arta lemnului din Ieud, condusă de Grigore Hotico. Anul trecut, complexul arhitectural s-a îmbogăţit cu o troiţă de toată frumuseţea, lucrată de un alt artist în prelucrarea lemnului, Teodor Bârsan, din Bârsana. Preotul paroh Marian Ioan Şimon, tânăr, la început de carieră, absolvent al Facultăţii de Teologie, cu masterat în Cluj, a avut o bursă de studii Socrates, la Ludwig Maximilians Universited - Munchen, Germania. Preotul păstoreşte cu multă dragoste şi iubire cele 250 de familii arondate la parohie. Consiliul parohial este format din nouă credincioşi, avându-l ca epitrop pe Liviu Grad.

Citeşte mai mult...
 
Agresiuni fizice in Sighetu-Marmatiei PDF Imprimare Email
Luni, 06 Iulie 2009 17:12

Politistii din Sighetu Marmatiei au fost sesizati ca la un bar de pe strada Avram Iancu un barbat a fost agresat de un altul cu un cutit. Patrula care s-a deplasat la locul incidentului a constatat ca, in timp ce se afla in local, Sandu A. (51 ani), din Sighet, a avut niste discutii contradictorii cu Grigore Z. (53 ani). Acesta din urma a scos un cutit si l-a lovit in spate pe Sandu, ranindu-l. Partea vatamata s-a prezentat la spital unde i-au fost acordate ingrijiri medicale. Politistii continua cercetarile sub aspectul comiterii infractiunilor de port fara drept al cutitului si lovire.

Ultima actualizare Luni, 06 Iulie 2009 17:18
Citeşte mai mult...
 
Eclipsa de Soare din 22 iulie 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 06 Iulie 2009 10:11

Miercuri, 22 iulie 2009 va avea loc cel mai important fenomen astronomic al anului 2009: o eclipsa totala de Soare. Din nefericire nici aceasta eclipsa nu se va putea observa de pe teritoriul Romaniei. Eclipsa de Soare din 22 iulie este foarte importanta pentru ca va fi cea mai lunga eclipsa de Soare din secolul XXI. Durata totalitatii in punctul maxim al eclipsei va fi de 6 minute si 39 de secunde. Pata de umbra a Lunii va atinge Pamantul in Marea Arabiei iar apoi va strabate Asia de sud-est trecand prin tari ca India si China. In aceasta pagina gasiti informatii despre acest fenomen astronomic deosebit al anului 2009.

Seria Saros

Eclipsa totala de Soare din 22 iulie 2009 face parte din seria Saros cu numarul 136. Aceasta serie a inceput pe 14 iunie 1360 cu o eclipsa partiala foarte mica in zona polara sudica. Ultima eclipsa a seriei va avea loc in apropierea cercului polar de nord pe 30 iulie 2622. Diagrama de producere a eclipselor de Soare in seria Saros 136 este:

Citeşte mai mult...
 
Desperado la Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 04 Iulie 2009 09:25
Pe data de 3 Iulie a.c. la Gradina de Vara a restaurantului sighetean Coroana (Fostul Tisa),ora 20, a avut loc un eveniment festiv organizat de Asociatia Tinerilor Maghiari din Sighetu Marmatiei, si prin intermediul sprijinului acordat de sponsori.
In deschidere, umoristul Holovacsko Zsolt a incalzit atmostfera, care a devenit incinsa la urcarea pe scena a formatiei din Ungaria, Desperado.
Desperado este o trupa din Debrecen, care si-a inceput cariera in 1993 si in scurt timp a devenit cunoscuta in intreaga Ungarie, si de asemenea in tarile vecine.
Prezenta ei la Sighet i-a inflacarat pe fanii numerosi care au dansat in ritmurile melodiilor lor preferate interpretate de idolii lor.
Un moment de savoare al spectacolului a avut loc printr-un concurs de baut bere, iar petrecerea s-a intins pana in zori.
Ultima actualizare Sâmbătă, 04 Iulie 2009 09:55
Citeşte mai mult...
 
Program Samfest 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 03 Iulie 2009 16:09

PROGRAM SAMFEST ROCK 2009

Vineri, 10 iulie, ora 15.00

Evergrey (Suedia)

Graveworm (Italia)

Moby Dick (Ungaria)

Trooper (Romania)

Implant Pentru Refuz

Truda

Ramm-Brandt

Sâmbătă, 11 iulie, ora 15.00

Agathodaimon (Germania)

Communic (Norvegia)

Negura Bunget (Romania)

Bucovina

Rev-O (Italia)

Ultima actualizare Vineri, 03 Iulie 2009 16:20
Citeşte mai mult...
 
Formaţia maghiară Subscribe nu mai cântă la Samfest 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 03 Iulie 2009 08:17

SubscribeFormaţia maghiară Subscribe a denunţat contractul pentru participarea la Samfest Rock 2009! Motivul principal este invitaţia la un alt festival în România (care urmează a se desfaşura la o săptămână după Samfest Rock 2009?!), dar condiţia participării la acel festival a fost de a nu cânta pe scena sătmăreană (vă lăsăm pe voi să decideţi dacă această condiţie este de bun gust vis-a-vis de ceea ce înseamnă a fi rocker). Acesta este încă un motiv suplimentar să credem ca ceea ce se întamplă la Satu Mare în materie de festival rock, bulversează harta festivalelor de acest gen din România. Organizatorii acestui festival căuta de la an la an să aducă trupe din ce în ce mai valoroase, trupe care au un cuvânt greu de spus in Europa rockeristică. Să nu uităm că, de-a lungul timpului, pe scena SamFest Rock au cântat nume celebre precum Manticora (Danemarca), Orphaned Land (Israel), Rothing Christ, Ravencult (Grecia) şi multe altele.

Ultima actualizare Vineri, 03 Iulie 2009 16:21
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior211212213214215216217218219220UrmătorSfârşit »

Page 217 of 240

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact