logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Bob Dylan – Premiul Nobel pentru Literatură 2016 PDF Imprimare Email
Joi, 13 Octombrie 2016 13:17

 
 
Cantaretul american Bob Dylan (75 de ani) a fost distins joi cu Premiul Nobel pentru Literatura pe anul 2016, a anuntat Academia suedeza, citata de AFP. Bob Dylan a fost premiat pentru "crearea de noi forme de exprimare poetica in marea traditie a muzicii americane". Bob Dylan este primul muzician din istorie distins cu Premiul Nobel.
 
"Bob Dylan a scris o poezie pentru ureche", a motivat Sara Danius, secretarul general al Academiei suedeze, alegerea Comitetului Nobel. 
 
Pe numele sau real Robert Allen Zimmerman, Bob Dylan s-a nascut la 24 mai 1941 la Duluth, statul american Minnesota, si provine dintr-o familie de evrei emigrati din Rusia. Este cantaret, compozitor, muzician si poet american ale carui contributii in muzica americana sunt considerate comparabile, in faima si influenta, cu cele ale lui Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie si Hank Williams, scrie Wikipedia. 
Ultima actualizare Joi, 13 Octombrie 2016 14:14
Citeşte mai mult...
 
Dialogul artelor: Expoziţie de pictură Istvan Hegedus si lansare carte Aripi de Lut, de Robert Laszlo pe 14.10 la Sala Radio Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 12 Octombrie 2016 11:46

Dialogul artelor: Expoziţie de pictură Istvan Hegedus si lansare carte Aripi de Lut, de Robert Laszlo pe 14.10 la Sala Radio Sighet.

Citeşte mai mult...
 
Lăuntricii (poezie de Antonia Zavalic-Dubovici) PDF Imprimare Email
Scris de Antonia Luiza Zavalic-Dubovici   
Marţi, 11 Octombrie 2016 18:56

Cu inima ca o frământare desculță
pornesc pe acest vis. S-ar putea
ca această viață să mă ascundă în cel mai înalt vârf al pământului.
Să-mi înrobească degetele și ascunzișurile iar eu să ies din ploaie de cealaltă parte
a beznei.
Un înger se ascunde în turla bisercii. Poate că
mă vede cu ochii înlăcrimați când adorm
când greul devine o fereastră cu lacăte.
 
Îmi pun oglinda înlăuntru. Gândurile dispar.
Nu rămâne decât felul acela de frumusețe din care mușcă lumina. Vaste picături de
viață risipite pe cărări neumblate. Noaptea care ne înconjoară
inimile. Mâinile tale cercetând abisul mâinilor mele. Singura rană care ne ajunge până la suflet. De acolo nimic nu va pleca.
Citeşte mai mult...
 
Proza scurtă: O viaţă (autor: Crina Voinaghi) PDF Imprimare Email
Scris de Crina Voinaghi   
Duminică, 09 Octombrie 2016 21:19

De la fereastra bucătăriei Irina urmărea liniştea cu miros de duminică. Era ora prânzului şi puţinii trecători se grăbeau să se pună la adăpost de razele furioase ale soarelui care păreau să pedepsească nedrept pentru ceva ce n-ai spus sau n-ai făcut. Bunica ei ar fi susţinut, ca întotdeauna, că 6 august e ultima zi de vară, că după asta va veni toamna încetişor şi căldura va fi uitată şi dorită. Dar cum bunica ei era demult plecată într-o lume mai bună sau în neant, Irina şi-a repetat singură, de vreo câteva ori, concluzia învăţată pe de rost. La ştiri se anunţaseră două săptămâni de caniculă dar asta nu o oprea să-şi spună că vine toamna, lucru de care muşcatele ei  nu erau deloc impresionate.
Citeşte mai mult...
 
La Centrul Cultural din Sighetu Marmației s-a deschis expoziția pictorului Daniel Bozga PDF Imprimare Email
Scris de Dorel Todea   
Vineri, 07 Octombrie 2016 08:52

Sub titlul „Omul mulțimii”, la Centrul Cultural din Sighetu Marmației a fost vernisată pictorului Daniel Bozga care ne propune o experiență estetică, afectivă și intelectuală deopotrivă.
Pictura-portret de pe afiș șochează prin expresivitatea artistică, sugerând o  fizionomie pe care se citește degradarea fizică și psihică a personajului, încadrat în culori  reci, sugerând singurătatea, depersonalizarea omului pierdut în mulțime. Chipul verzui, buzele albastre, un craniul cadaveric cu sclipiri metalice, ochii încadrați în ochelari cu rame pătrate prin care lumea poate fi văzută doar deformat. Culorile mediului simbolizează starea psihică a personajului, negrul și verdele crud, crează cadrul  întunecat al lumii înconjurătoare. 
 În lucrările de pictură expuse pe simeze,  tema pricipală aleasă de artistul Daniel Bozga, este Coșmarul alienarii. Pictorul scoate în evidență frământarea interioară pe care o are la un moment dat fiecare dintre noi, acea stare de însingurare sau înstrăinare.
Citeşte mai mult...
 
Deschiderea stagiunii de teatru sighetean (2016-2017) PDF Imprimare Email
Scris de Dorel Todea   
Sâmbătă, 01 Octombrie 2016 19:54

Deschiderea stagiunii de teatru sighetean, 2016-2017, a avut loc în aplauzele a peste două sute de spectatori, majoritatea elevi și profesori.  La spectacol au fost prezenți : Consulul General al României la Cernăuți, d-na Eleonora Moldovan, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea, primarul muncipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli, fostul prefect al Maramureșului Anton Rohianu, directorul Bibliotecii Județene, Teodor Ardelean, directorul Școlii de Artă Gheorghe Chivu, Ioan Tivadar, membrii trupei de teatru a Centrului Cultural Sighetu Marmației, un grup de  profesori de la Colegiul Național Dragoș Vodă . Ororile regimului nazist și drama trăită de milioanele de evrei care s-au confruntat cu coșmarul lagărelor de concentrare au fost transpuse prin piesa "Janka” scrisă de Oscar Speace."Această piesă este o mărturisire, un document de viață tulburător, un act de respect față de drama acelor oameni, un act de reconstituire foarte important, un strigăt venit din altă lume către cei care au rămas și către memoria noastră care se șterge”- (Maia Morgenstern).
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: VREU (scurt metraj filmat in Calinesti, cu actori sigheteni, premiat peste hotare) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 29 Septembrie 2016 19:39

VIDEO: VREU (scurt metraj filmat in Calinesti, cu actori sigheteni, a obtinut 3 premii in tara si peste hotare)

Cu Mariuca Verdes, Iuliana Varga, Hotea Danut, Lavinia Pop Coman, Călineştenii Ţării Maramureşului.

Ultima actualizare Joi, 29 Septembrie 2016 20:34
Citeşte mai mult...
 
TEATRU: Iubitul meu Leonard (cu Diana Giubernea, regia Mona Gavrilas) - secvente PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 28 Septembrie 2016 19:25

TEATRU: Iubitul meu Leonard (cu Diana Giubernea, regia Mona Gavrilas) - secvente 

Citeşte mai mult...
 
TEATRU: Toti barbatii mei (actor: Diana Giubernea, regia Mona Gavrilas) - secvente PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 27 Septembrie 2016 08:17

TEATRU: Toti barbatii mei (actor: Diana Giubernea, regia Mona Gavrilas) - secvente

Actrita Diana Giubernea va juca vineri, 30 septembrie 2016, ora 20, la Scoala de Muzica, pentru a doua oara in Sighet (prima data in martie 2009) piesa de teatru "Monoloagele vaginului" in regia Mona Gavrilas. 

Citeşte mai mult...
 
Proza scurta: Întâlnirea (autor: Crina Voinaghi) PDF Imprimare Email
Scris de Crina Voinaghi   
Duminică, 18 Septembrie 2016 18:56

Nimeni nu ar fi spus că e o femeie obisnuită. Nici măcar oamenii cărora le salva viaţa zi de zi. Era interesantă fără să fie neapărat frumoasă, o femeie de 33 de ani, dar e un lucru relativ, ar spune ea. Avea zile când se simţea ca la 17 ani şi altele când putea spune cu certitudine că se apropie de 60. Aşa că începu să creadă cu convingere că toată faza cu număratul anilor era pentru alţii, ca să-şi facă o idee despre o realitate oricum subiectivă dar cu pretenţii de obiectivitate. Sofia înţelegea. Oamenii aveau nevoie de asta. Ar fi fost haos altfel. Femei de 40 de ani, cu un strat gros de fard verde şi cu buze prea roşii, cu rochii colorate din care ar ieşi în evidenţă un decolteu brăzdat de riduri mai mult sau mai puţin fine ar declara cu tărie că au 20.
 
Dar la urma urmelor cui ar face rău această întinerire imaginară? Oricum, vârstele lor erau contorizate de celulele corpului, erau dimineţi când simţea asta. Şi unele seri. Cu mintea însă e mai greu, mintea nu ştie tot timpul că îmbătrâneşte. Şi nici nu vrea.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 10 of 247

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


Ultimele anunturi

Linkuri

Parteneri

.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact