logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
O calomnie fără seamăn în revista Acolada nr. 5-6 mai-iunie 2019 PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Sâmbătă, 22 Ianuarie 2022 09:04

În revista culturală Acolada nr. 5-6 mai-iunie 2019 apare o calomn ie făeră seamăn la care sigur orice sighetean de bună credință va reacționa cu indignare. Ca demni sigheteni ai Patriei sighetonline fără frontiere luăm atitudine contra acestei calomnii.

Cităm: <Preoții creștini au îmbogățit sinaxarul sau ar trebui să-l îmbogățească> afirmație la care subscriem. <Episcopul Vasile Aftenie, după traseul impus de la Dragoslavele la Mănăstirea Căldăruşani (lagăr-închisoare), a murit la Văcăreşti, în mai 1950. Episcopul greco-catolic Ioan Suciu a murit la Sighet, fără judecată, fără condamnare. Mormânt necunoscut. Episcopul de Lugoj, Valeriu Traian Frenţiu, a murit la Sighet, în 11 iulie ’52 şi a fost zvârlit la groapă comună. Leit-motiv: fără judecată, fără condamnare. Episcopul Alexandru Russu a murit fără slujbă, la Gherla,în ‘63. Episcopul Ioan Bălan a murit în ’59, în DO, fără judecată, fără condamnare. Episcopul Tit Liviu Chinezu a murit îngheţat la Sighet, în 15 ianuarie 1955; fără sicriu, l-au aruncat în Cimitirul Săracilor. Iuliu Hossu, episcop de Cluj-Gherla, în 1969 cardinal in pectore, a spus în ’70, în spitalul Colentina, ultimele cuvinte: „Lupta mea s-a sfârşit, a voastră continuă.” Iar noi am aşteptat căinţa torţionarilor. În RPR penitenciară, pe certificatele de deces,  fi păt, la motivul decesului: tensiune arterială, insuficienţă circulatorie, miocardită cronică, TBC>.

                În ce constă calomnia sfruntată, de neadmis ? Că agentul frig ar fi pătruns într-o închisoare de mare securitate și l-ar fi ucis pe episcopul Tit Liviu Chinezu. Imposibil ! Poate era mai sensibil pentru că era Chinez. Ambasada Rep. China de ce nu a protestat la articol ?

                Oricum, co-autorului i s-a spus: <tu să taci că ești mic>. Mic la ce căci la vârstă nu sunt mic. <Tu să taci că tu spui totul>. De aceea nu am avansat deloc (probabil din acest motiv aș fi rămas tot cu gradul de după recrutare). Unii sunt pro, alții contra. Dar eu ce sunt, mă rog (se întreabă co-autorul) ? Chiar așa ? Tot mic în grad, tot mic ? 

Ultima actualizare Sâmbătă, 22 Ianuarie 2022 09:17
Citeşte mai mult...
 
Despre decadența ideii în artă P I-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Sâmbătă, 22 Ianuarie 2022 08:53

 Cât de decadente pot fi ideile în artă vom analiza din trei lucrări decadente.

                Prima:  o lucrare a Dlui. Dorin Coltofeanu, altminteri sublim realizată (cu mult albastru optimist), Un țăran și măgărușul sau căluțul său sunt condamnați să are un pământ maroniu de rahat cu scuame, deși are masa pusă un șervet: usturoi, ceapă, sare , brișcă, slană. Ei nu au aflat că se culeg e-uri din tipografii şi asta ne este acum pâine ?

                A doua: lucrarea Prizonier semnată ElErtin (ce nume e acesta ?), cu un Prizonier de conștiință obligat să îngenuncheze la drobul de sare al credinței. De ce nu îl țin în picioare dungile verticale de pe haine ? Capul e plecat căci dungile verticale de pe tichie sunt inutile. Clar.

                A treia a decadentului Paul Klee: numită Înger terestru din 1939, o mâzgâleală în care cineva se apără cu o aripă pe care o inimă roșie inscripționată cu semnul omega. Mâna dreaptă e ridicată semn că se predă. Ce Dumnezeu amenință cu aripa ridicată și unde ? Tocmai la Kunsthalle în Hamburg.

Citeşte mai mult...
 
Scriitori Japonezi: Murakami Haruki- Albastru nemărginit, aproape transparent (1977) PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Joi, 20 Ianuarie 2022 18:39

Nu, nu era un avion. Era bâzâitul unei insecte care venea de undeva din spatele meu. Gâza, mai mică decât o muscă, mi s‑a învârtit de câteva ori în dreptul ochilor, apoi a dispărut într‑un colţ întunecat al camerei.

Pe masa albă, rotundă, în care se re­flecta becul din tavan, se afla o scrumieră din sticlă. În ea ardea o ţigară lungă şi subţire, cu urme de ruj pe filtru. Pe mar­ginea mesei era o sticlă de vin, în formă de pară. Pe etichetă era desenată o blondă cu un ciorchine de struguri în mână, din care se înfrupta. Lumina din tavan tre­mura roşiatic pe suprafaţa vinului din pahar. Picioarele mesei se afundau în covo­rul gros. În faţă era o masă de toaletă, la care stătea femeia, cu spatele ud de trans­piraţie, îşi întinse picioarele şi îşi scoase ciorapii negri, rulându‑i.

— Dă‑mi şi mie prosopul. Ăla roz, da?

Citeşte mai mult...
 
Unde au fost făcuți prizonieri soldații români decedați la Spassk, Karaganda, Kazahstan P a II-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Joi, 20 Ianuarie 2022 18:32

Într-o listă afișată de ambasada română de la Moscova (Ambasada României în Federația Rusă) apar numele a doi soldați din Maramureș decedați la Spassk, Kazahstan, în lagărul NKVD nr. 99.

În ciuda numelui, nu este o localitate balneară (Spa).

Soldații români au fost adunați mai mult din România (Piatra Neamț, Iași, Vaslui,  unul în comuna Moldoveni din Kuban la 26 mai 1943) de către NKVD.

Dar lista conține și inexactități: caporal Granci Samuil Samuil, născut în 1911 în Jidvei, Târnava, luat prizonier la Belozerki, transferat la 29.07.1942 din lagărul Aktiub e indicat decedat în 11/08/1941, sector 1, Spassk. Cum se poate ? Era din Jidvei, poate urmaș din Lazăr, cel înviat din morți. Întâi a decedat, apoi a fost transferat. 

Citeşte mai mult...
 
Doi soldați români maramureșeni decedați la Spassk, Karaganda, Kazahstan P a I-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Marţi, 18 Ianuarie 2022 19:12

Într-o listă afișată de ambasada română de la Moscova (Ambasada României în Federația Rusă) apar numele a doi soldați din Maramureș decedați la Spassk, Kazahstan, în lagărul NKVD nr. 99.

Este vorba despre soldatul armurier Buleandra Lazăr Vasile din satul Peteruți, Jud. Baia Mare (probabil Peteritea, Maramureș), luat prizonier pe Prut, decedat în 11/06/1942, înhumat în sectorul 1 de la Spassk.

Al doilea este soldatul lunetist Teiuț Gheorghe Gheorghe din sat Leordina jud. Maramureș, luat prizonier în raionul Dnepr', decedat în 13/06/1942, înhumat în sectorul 11, Mormântul 1 de la Spassk.

Sunt doar doi, pentru că apoi soldații români au luptat în armata maghiară. Probabil e indicat locul de naștere și este vorba de refugiați sau de soldați din armata maghiară care s-au declarat de etnie română.

Citeşte mai mult...
 
Un argument pentru originalitate și contra comparaţiilor şi a omonimiei ? Partea a XXVIII-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Marţi, 18 Ianuarie 2022 19:05

Doamna întreabă: <Ce mai scrii ?>. <Vreau să scriu despre Sfântul Leonte de la Rădăuți.>. <Cum e corect: Leonte sau Leontie ?>. <Unii spun Leontie, dar e omonim cu Leonte>. <Spune ce scrii cu glas tare>. <E vorba despre un episcop al Rădăuților din timpul domnitorului Alexandru cel Bun. A fost un vestit sihastru înmormântat în biserica de lemn din Schitul Laura de către ucenicii săi>. <Şi prin ce s-a remarcat ?>. <La strămutarea trupului său în Catedrala Episcopală (pe atunci actuala Mănăstire Bogdana) din Rădăuți s-a găsit corp întreg şi nestricat>. La mormântul său se petreceau vindecări. Zaharia Kopystenski din Kiev scrie în 1621-1622: "În Rădăuți, în Episcopie, Sfântul Leontie făcătorul de minuni zace cu trupul întreg". Era sărbătorit la 01 iulie în fiecare an>. <Şi ce importanță are ?>. <De ce să nu fie canonizat și artistul plastic Marius Leonte și să fie sărbătorit la 01 iulie ?>. <Trebuie dovedit că a făptuit minuni>. <Era cu adevărat un om erect din Homo Erectus, dar şi cu sapiens de Săpânța>. 

Citeşte mai mult...
 
Un argument pentru originalitate și contra comparaţiilor şi a omonimiei ? Partea a XXVII-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Marţi, 18 Ianuarie 2022 19:01

Doamna întreabă: <Ce tot clocești ?>. <Fac proiectul tapițeriei.>. <Şi ce e așa de greu ?>. <Albinuța care zboară pe deasupra lui Dotty seamănă la ochelari cu artistul plastic Marius Leonte 20.02.1964- 11.08.2021>. <Şi ce dacă ?>. <Dacă o omoară şi pe ea ?>. <De ce ?>. <Pare că zboară prea liber. Adică nu ascultă de turnul de control al zborurilor albinuțelor libere>. <Cine să omoare ?>. <Oligarhii. Marius Leonte de ce a murit ?>. <Exact. De ce ?>. <A amplasat o lucrare plastică în Piața Revoluției. Dar era plagiat după Brâncuși, după Principesa foarte X>. <Şi de ce a deranjat ? Că era plagiat ?>. <Păi tocmai, că nu era. Era o torpilă care pătrundea într-un zid>. <Şi ei ce-au zis ?>. <"Mișcă în Front Statuia Libertății ?" s-au întrebat ei>.  <Şi mișcă ?>. <Deloc>. <Dar de ce a deranjat ? Că le torpila un zid ?>. <Au zis, citez: "Acesta-i evreu german U-boot berlinez. Ei au interpretat lucrarea drept o replică din Piața Revoluției: o să folosesc numele unui om politic antic. 

Citeşte mai mult...
 
Un argument pentru originalitate și contra comparaţiilor şi a omonimiei ? Partea a XXVI-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Marţi, 18 Ianuarie 2022 18:57

Doamna întreabă: <De ce zaci degeaba şi nu scrii pro-bono ?>. <La ei e pauză. Oamenii sacrifică Marele Porc şi acum servesc țuică şi degustă șorici şi slăninuţă>. <De unde știi ?>. <Au anunțat anticipat că e fericit Crăciunul, asta ca să știe writerii pro-bono că nu se mai publică în anul curgătoriu>. <Şi dacă-ți publică ce câștigi ?>. <La alegere: dacă nu mai îmi dai boabe de orez mor de foame, iar dacă e vijelie mare mor de frig între ziduri>. <Ei ce câștigă ?>. <Ei câștigă sighet-online. Numai că nu fac ce am zis eu>. <Şi ce ai zis tu ?>. <Am dat idei de filme: nu am văzut niciunul realizat. Am dat ideea troleibuzului ori tramvaiului sanitar şi le ignoră. Apoi, trebuie reabilitat omul politic și de arme Ion Antonescu. Ideile nu costă. Dar până când nu este reabilitat, ei cad sub incidența legii>. <Dar tu ai scris articolul>. <Nu am scris niciun articol. Un articol are o etichetă cu prețul pe el. 

Citeşte mai mult...
 
Drepţi între popoare: Elisabeth, ducesă în Bavaria P a II-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Vineri, 14 Ianuarie 2022 17:58

În timpul Primului Enorm Război Mondial, regele Albert I refuză refugiul în Franța și rămâne în fruntea armatei. Regina Elisabeth i se alătură, făcându-se utilă prin pansarea și îngrijirea răniților. De unde supranumele Regina Infirmieră care o arată cât de inimoasă se dovedea la suferințele oamenilor.

Jean Cocteau i-a adus un omagiu zicând: <En Belgique, il n'y a qu'une reine, petite de taille et d'âme grande, qui sut toujours mettre sa modestie de reine à dire : “Je ne suis qu'une artiste” et sa modestie d'artiste à dire : “Je ne suis qu'une reine”>. 

Pentru nercunoscătorii de rârâită, încercăm o traducere : <În Belgia nu se află decât o regină, micuță de înălțime, dar cu sufletul tare mare, care știe să etaleze modestia de regină spunând : "Nu sunt decât o artistă" şi modestia sa de artistă zicând : "Nu sunt decât o regină">.

Contele de Flandra îi scria fiicei sale Josephine : "Tânăra Elisabeth nu e foarte drăguță şi este mărunțică. Dar e veselă și inteligentă și îl iubește pe Albert într-un  mod de neînchipuit şi se lasă adorată (răsfățată). Suntem obișnuiți cu prințese înalte, precum Mama Voastră (Marie de Hohenzollern, sora regelui Carol I) și cu voi două, fetele mele, cred că va fi puțină decepție în public alături de mărunțica Elisabeth".

Ultima actualizare Vineri, 14 Ianuarie 2022 18:00
Citeşte mai mult...
 
Drepţi între popoare: Elisabeth, ducesă în Bavaria P I-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Vineri, 14 Ianuarie 2022 17:56

Elisabeth, ducesă în Bavaria şi regină a Belgiei a fost onorată cu titlul de drept între popoare cu dosarul 45 din 1965 cu numele Elisabeth, regină-mamă a Belgiei. Era memțoaică (după mamă portugheză de sânge regal), vorbea, scria, coresponda în limba germană.

Supranumită Regina Infirmieră în timpul Primului Război Mondial, primește din partea României patru medalii (între care Medalia Virtuţii Militare, Medalia de Ordin a Crucii Roșii, Marea Cruce de Onoare a ordinului Carol I, Doamnă a Marii Cruci a Ordinului Meritului Aeronautic Român), precum şi medalii ale altor țări (Germania, Franța, Etiopia, Egipt, Spania, Estonia, Marea Britanie, Spania, Italia, Japonia, Maroc, Iran, Polonia, Rusia, Țările de Jos, Serbia, Vatican, Ordinul de Malta). Sunt distincții de tip militar pe linia Crucii ori Semilunii Roșii îndeosebi. A fost doctor honoris causa a cinci universități şi foruri științifice în Belgia și Franța.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 8 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact