logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Carte: Aldous Huxley - Minunata lume nouă PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Decembrie 2008 08:39

Aldous Huxley - Minunata lume nouaMinunata lume noua. O lume in care poate vor trai copii nostri. O lume din care poate a fost inspirat “Gattaca”. O lume minunata.

O lume in care copiii se nasc in laboratoare, programati pentru o anumita munca. O lume in care oamenii sunt separati pe clase de inteligenta, de la Alfa Plus- geniile, la Epsilon Minus sau Gamma Minus care sunt nascuti pentru a trai in anumite conditii de munca.Oameni care nu imbatranesc niciodata fizic, si care …uneori…dispar.

Modul lor de a invata este unul foarte simplu: asculta de mii de ori in timpul somnului informatiile necesare, si se trezesc ca “stiu de undeva” sa faca diferite munci sau au diferite informatii. Dar nu pot face conexiuni.

Utopie este cuvantul de baza, iar motto-ul acestei lumi utopice este “Comunitate, Identitate, Stabilitate”.

Stabilitatea exista pentru ca totul este programat. Identitatea lipseste cu desavarsire, dar este mimata pentru fiecare individ prin dozele zilnice de sama ( halucinogen ) distribuie in masa. Comunitatea asigurata in momentele unice in care oamenii isi administreaza sama in grup…

Si in aceasta lume, exista rezervatii. Adica locuri in care oamenii citesc carti ( oare ce sunt alea) si cred in Dumnezeu. Si in rezervatii…exista oameni…care intra in contact cu cei din minunata lume noua…Care ii vad ca pe niste ciudati…Si care fac din viata lor subiect de TV, fara sa inteleaga ca sunt cu adevarat liberi…

Ultima actualizare Sâmbătă, 17 Septembrie 2016 07:26
Citeşte mai mult...
 
Carte: George Orwell - "O mie nouă sute optzeci şi patru" PDF Imprimare Email
Vineri, 28 Noiembrie 2008 19:40

George Orwell - 1984„12 mai 1984, sau cel putin asa cred…”- iată primele cuvinte pe care Winston Smith le scria în jurnalul său. Winston este un cetăţean oarecare al Oceaniei, una dintre cele trei puteri care se luptă perpetuu într-un război fără cauză: Oceania Eurasia şi Estasia. Războiul este alimentat artificial pentru a menţine vie frica oamenilor, pentru a le concentra ura către un inamic definit şi în definitiv pentru a îi controla. Trecutul este mistificat (oricând se poate rectifica o greşeală: dacă pâna ieri ne luptam cu Estasia, astăzi ne luptăm cu Eurasia- ea este duşmanul nostru dintotdeauna şi automat adevărul acesta atât de „evident” este unul general valabil pentru oricine), limbajul este şi el ajustat şi acordat cu noile valori ale societăţii, Ministerul Păcii se ocupă cu problemele de război, ministerul Adevărului cu modificarea trecutului, iar Ministerul Dragostei cu anihilarea celor care nu vor să se conformeze şi au inconştienţa de a gândi singuri şi de a îşi păstra memoria individuală - cu alte cuvinte comit crimă de gândire. Toate acestea sunt realităţile utopiei lui George Orwell 1984 - o sumbră viziune a autorului englez asupra viitorului pe care îl întrevedea în 1948 când a scris romanul; practic un cumul a toate resorturile şi mecanismele unei societăţi de tip totalitar hiperbolizate şi potenţate artistic, între copertele unei cărţi care va face istorie.

Ultima actualizare Vineri, 28 Noiembrie 2008 19:47
Citeşte mai mult...
 
Zeci de manuscrise ale lui Cioran, disputate la Tribunalul din Paris PDF Imprimare Email
Vineri, 31 Octombrie 2008 21:39
Emil Cioran Proprietatea asupra a 30 de manuscrise Emil Cioran, estimate la peste un milion de euro, este disputata in instanta, la Paris, de Biblioteca Jacques-Doucet si de firma de curatenie a carei angajata a gasit, din intamplare, caietele, in mansarda marelui filosof, informeaza presa franceza, citata de NewsIn.

Manuscrisele contin variante ale eseurilor "Despre neajunsul de a te fi nascut" si "Marturisiri si anateme", cat si insemnari de jurnal, care acopera perioada 1972-1980.

Pledoariile in acest proces au inceput pe 29 octombrie, iar verdictul Tribunalului din Paris va fi dat pe 3 decembrie.
Citeşte mai mult...
 
Republica Autonomă Valea Porcului (Autor: Teofil Ivanciuc) PDF Imprimare Email
Luni, 11 August 2008 17:53

Valea Stejarului - biserica de lemn Nu cerem de la nimeni, nimic şi nici nu voim a da nimănui nimic! - extras din actul de constituire a "Republicii Valea Porcului", redactat de preotul Iuliu Ardelea.

Valea Porcului (azi Valea Stejarului) este unul dintre cele mai pitoreşti sate ale Maramureşului. Situat într-o fundătură la 5 kilometri de Vadu Izei (12 kilometri de Sighet), cu casele suite pe "podereie" (mici platouri artificiale) săpate în coastele dealurilor, cu oameni dârji şi independenţi, satul cu pricina este greu accesibil. Drumul până în Valea Stejarului nu este asfaltat, iar gropile se succed lanţ.

În anii 1930-1940, sătenii aveau o vorbă privitoare la starea căii de acces: "d-apoi că drumu-i rău că aşe o rămas obiceiu din bătrani. Anume l-o lăsat de haram, ca să nu ne poată vizita pe uşor domnii. Şi noi păstram acest obicei, că nu-i rău." Înainte de cel de-al doilea război mondial, Valea Porcului deţinea recordul Maramureşului la numărul de analfabeţi: 86,5 %!

Ultima actualizare Vineri, 27 Iunie 2014 09:03
Citeşte mai mult...
 
Jurnalul personal al lui George Orwell, publicat online PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 02 August 2008 13:22
Extrase din jurnalul personal al scriitorului George Orwell vor fi publicate, zilnic, pe un site dedicat autorului unor romane celebre, precum "1984" sau "Ferma animalelor", timp de patru ani, începând cu 9 august.
Citeşte mai mult...
 
Proiectul World Harmony Academy PDF Imprimare Email
Scris de Mintau Marcel   
Luni, 21 Iulie 2008 07:33

Un sighetean este coautor al unui proiect mondial pentru o educaţie armonioasă a Păcii. Tatomir Ion-Marius, singurul coautor Român al proiectului World Harmony Peace Academy, a primit recunoaşterea de Membru Onorific al Global Harmony Association (G.H.A), organizaţie internaţională, pentru participarea la acesta, semnată de Dr. Leo Semashko, fondator şi preşedinte GHA.

Proiectul a apărut în formă publicată la St. Petersburg în mai a.c. şi reuneşte 64 de colaboratori din 20 de ţări, printre care se regăsesc şi nume sonore ale comunităţii internaţionale : Renato Corsetti, preşedintele Asociaţiei Universale de Esperanto, Prof. Ada Aharoni, Preşedinte şi Fondatoare a Forumului Internaţional pentru o Literatură şi o Cultură a Păcii, poeta şi scriitoarea argentiniană Susana Roberts, poeta Maria Cristina Azcona, muzicianul şi cântăreţul pentru Pace Muhammad Iqbal, Prof. Ernesto Kahan, Vicepreşedinte al Academiei Mondiale a Artelor şi Culturii, Rosa Dalmiglio, Manager al Intercultural Peace Art, Italia etc.

Ultima actualizare Luni, 21 Iulie 2008 07:42
Citeşte mai mult...
 
Ada Milea si Alexander Balanescu prezinta in premiera la New York, spectacolul "The Island/ Insula" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Luni, 07 Iulie 2008 07:49

Violonistul de origine romana Alexander Balanescu si cantareata Ada Milea vor prezenta, in premiera, sambata 5 iulie, la New York, spectacolul "The Island/ Insula". Proiectul recompune povestea lui Robinson Crusoe, care este, de data aceasta, singur pe o insula plina de nebuni.

Pentru prima data la New York cu ocazia acestui concert unic, Institutul Cultural Roman New York (ICRNY) prezinta un duo remarcabil, special creat pentru acest spectacol: Ada Milea, actrita, compozitor si interpret, si Alexander Balanescu, compozitorul si violonistul de origine romana care isi desfasoara activitatea la Londra, in Marea Britanie.

Citeşte mai mult...
 
May Peace Prevail on Earth - Povestea unui cantec PDF Imprimare Email
Scris de Mintau Marcel   
Marţi, 20 Mai 2008 10:55
Poet publicat in diverse tari si sustinator al celebrarii Zilei Internationale a Pacii,Tatomir Ion-Marius din Sighetu-Marmatiei, a contactat in 2006 octombrie un cantaret pentru pace recunoscut, Muhammad Behleem, si i-a propus acestuia sa transpuna in cantec o poezie de a lui. Muhammad Behleem a acceptat si peste cateva luni, cantecul a fost realizat fiind un minunat succes.
Ultima actualizare Sâmbătă, 24 Mai 2008 07:25
Citeşte mai mult...
 
IN MEMORIAM OCTAVIAN PALER PDF Imprimare Email
Miercuri, 07 Mai 2008 09:26

IN MEMORIAM OCTAVIAN PALER

Octavian Paler s-a stins din viaţă exact acum un an, la 7 mai 2007. Ideal ar fi să ne aducem aminte de el nu doar când il comemorăm. Să sperăm că generaţiile următoare îşi vor face datoria de a-i păstra vie memoria.

Avem timp - Octavian PALER


avem timp pentru toate. Sa dormim
sa alergam in dreapta si in stanga
sa regretam ce-am gresit si sa gresim din nou
sa-i judecam pe altii si sa ne absolvim pe noi insine
avem timp sa citim si sa scriem

Ultima actualizare Sâmbătă, 24 Mai 2008 07:26
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior311312313UrmătorSfârşit »

Page 313 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact