logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Ce ar fi scris Schopenhauer sau Nietzsche daca mamele lor nu si-ar fi urat sotii? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 26 Decembrie 2010 11:45
Sunt umil in fata arogantei mele... sustine pe blogul sau, Mihai Dobrovolschi. Cu toate acestea am gasit un articol  dragut despre doi mari filosofi despre a caror viata am citit destul de multe si in rubrica Timp Liber a acestui site. Iata parerea lui Mihai despre lucrurile pe care le au in comun si/sau care ii despart:
 
Am gasit zilele astea un citat care m-a asezat pe ganduri. Mama lui Schopenhauer, geniul morocanos, ii spune-ntr-o scrisoare: “Subterfugiile tale, lamentatiile despre stupiditatea lumii si mizeria umana ma fac sa dorm prost si sa visez urat. Nu am trait un singur moment neplacut care sa nu fie cauzat de tine.” Dupa asta nu si-au mai vorbit.Schopenhauer a avut probleme cu femeile toata viata. Le-a vrut dar le-a urat.
 
Spre deosebire de el, care mai agata cate-o croitoreasa in tinerete, Nietzsche saracul nu a avut noroc nici de asta. Singura lui indragostire celebra, de Lou Salome, a culminat, se aude, cu un fel de sarut. E adevarat, mama lui Friedrich se opunea, dar Salome era, pentru timpurile alea, o femeie fara perdea, care-si permitea sa aleaga orice barbat poftea. De ce-ar fi ales unul bolnavicios, sarcastic si neindemanatic cu femeile? Cu toate astea, spirite atat de ascutite ca ale lui Schopenhauer sau Friedrich Nietzsche nu au avut nicio retinere in a trage concluzii despre femei, sex si senzualitate, care se bateau de multe ori cap in cap.
Citeşte mai mult...
 
Instituţiile de cultură din Sighet vor fi comasate PDF Imprimare Email
Joi, 23 Decembrie 2010 21:50

Ultima şedinţă a Consiliului Local Sighetu Marmaţiei din acest an a debutat într-o atmosferă calmă până când a venit rândul aprobării unui proiect de hotărâre ce vizează reorganizarea instituţiilor de cultură aflate în subordinea Consiliului Local, respectiv înfiinţarea Direcţiei de Cultură şi Comunicare Sighetu Marmaţiei.

Reorganizarea instituţiilor culturale sighetene sub o singură Direcţie s-a încercat de trei ani încoace. Din cauza crizei economice, acest aspect a fost readus pe tapet. Reorganizarea instituţiilor de cultură se va realiza prin desfiinţarea acestora, ca urmare a comasării prin fuziune şi înfiinţarea unei noi instituţii specializate. Începând cu data de 1 aprilie 2011, se preconizează ca Direcţia de Cultură şi Comunicare să îşi înceapă activitatea în mod oficial. Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital a Direcţiei se va realiza din venituri proprii, alocări de credite bugetare şi subvenţii de la bugetul local sau alte surse. Drept urmare, de la data de 1 aprilie 2011 se vor desfiinţa Muzeul Maramureşului, Casa de Cultură, Biblioteca Municipală "Laurenţiu Ulici", Şcoala de Artă "Gheorghe Chivu". Acest lucru va duce la o reducere de 50% a personalului.

• Vor dispărea indemnizaţiile de conducere

Citeşte mai mult...
 
Salonul de Iarna al Pictorilor Sigheteni la Sala Radio PDF Imprimare Email
Scris de Mintau Marcel   
Miercuri, 22 Decembrie 2010 21:52
In perioada 20.12.2010 - 20.01.2011 puteti sa va delectati privirile cu lucrarile expuse la Salonul de Iarna al Pictorilor Sigheteni de la Sala Radio Sighet, strada Plevnei nr.8 din Sighet. Sunte expuse lucrari semnate: Peter Uto Elisabeta, BoarSilvia, Berszan Peter, Balasz Ştefan (sculptură), Lugojan Caius, Năsui Andrei, Petreuş Valentin, Rozsnay Valentin, Zolopciuc Robert, Aurel Dan, Bordei Viorel, Bologh Edgar, Cociuba Gabriel, Hegeduş Ştefan, Muntean Ioan (sculptură), Pipaş Ileana, Polyanszky Ana, Şolea Cristina, Ulici Ana.
Ultima actualizare Miercuri, 22 Decembrie 2010 22:01
Citeşte mai mult...
 
Carte: Pascal Bruckner - "Hoţii de frumuseţe" PDF Imprimare Email
Duminică, 19 Decembrie 2010 08:06

Pascal Bruckner schiţează în Hoţii de frumuseţe o parte din fobiile societăţii moderne, depravarea umană şi pierderea identităţii. M-a mişcat autenticitatea unor trăiri intense, individuale, raportate la cerinţele sociale tot mai aspre şi cinice.

Romanul se desfăşoară în două planuri, al ascultătorului şi al povestitorului. Din când în când rolurile se întrepătrund, ascultătorul este atras în poveste prin puterea morală a acesteia.

Ascultătoarea, o tânără medic psihiatru dintr-un spital de urgenţe parizian, este imaginea tipică a femeii frumoase debordând de vitalitate si senzualitate, care însă ascunde în adâncul sufletului frustrările unei relaţii degradante şi alegerea unei cariere nepotrivite. Aceasta, prin natura profesiei dar şi a unei atracţii inexplicabile, intră cu uşurinţă în jocul povestitorului, reprezentat de tânărul Benjamin, un obscur scriitor ce-şi datorează succesul iluzoriu capacităţii sale de plagiere.

Benjamin, tânărul care se simte bătrân de când se ştie, conştient de lipsa lui de talent şi de viaţa plicticoasă pe care o duce, se trezeşte dintr-o dată iubit de o frumoasă studentă de viţă nobilă, care încearcă să îl educe şi sa îl metamorfozeze. Relaţia ciudată dintre el şi Heléne, îl suprinde atât plăcut cât şi împovărător. Heléne este salvatoarea misionară, în timp ce Benjamin rămâne un sclav de lux. Frumuseţea Helénei, vitalitatea şi vioiciunea îi vor atrage pe cei doi într-o capcană a vieţii care le va răsturna definitiv paradisul iluzoriu în care trăiau.

Citeşte mai mult...
 
Poezie: Vasile Alecsandri - Pasteluri PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 18 Decembrie 2010 09:37
 
Trupa de teatru studenţească Mozaic va invita la„Jocul de Crăciun” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 17 Decembrie 2010 10:51
Trupa de teatru studenţească Mozaic, coordonată de către doamna Drenţa Crina, va susţine un spectacol de Crăciun, pe data de 17.12.2010 cu începere de la ora 18.30 la Facultatea de Litere a Universităţii de Nord din Baia Mare în sala A59 situată pe str. Victoriei nr. 76.

Spectacolul se numeşte „Jocul de Crăciun” iar tinerii actori îşi propun ca prin intermediul acestuia să aducă spiritul şi semnificaţia sărbătorii Crăciunului în inimile spectatorilor. Deşi în ultima vreme această sărbătoare tinde să devină una comercială (cumpărături, cadorui, luminiţe, etc), trupa doreşte să reamintească publicului băimărean faptul că pe data de 25 decembrie sărbătorim una dintre cele mai importante Sărbătorii creştine.

Citeşte mai mult...
 
Recitiri necesare: Monica Lovinescu – …despre schizofrenia fidelităţii, în “Unde scurte”(I) PDF Imprimare Email
Scris de Vasile Gogea   
Joi, 16 Decembrie 2010 21:28

În noiembrie 1990 mă aflam la Paris, ca bursier (unul dintre ultimii) al Fundaţiei pentru întrajutorare intelectuală europeană. În timpul petrecut ca într-un basm – fără nici o obligaţie de program, liber cum nu mai fusesem niciodată pînă atunci – m-am bucurat de îndrumarea şi grija, tandră şi exigentă, aproape părintească, a celor doi dascăli de conştiinţă ai mei: Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca. Păstrez, ca pe unul dintre lucrurile cele mai preţioase aduse atunci cu mine din visul parizian – probă materială că nu a fost, totuşi, un vis – un exemplar din volumul Monicăi Lovinescu, Unde scurte. Jurnal indirect, apărut în 1978 la celebra Editură Limite, fondată şi condusă de Virgil Ierunca, cu dedicaţia autoarei. Un volum masiv, format mare, de cinci sute de pagini, cu o copertă de carton alb pe care este imprimat cu negru titlul şi autorul şi cu un cărămiziu stins numele editurii, îmbrăcată într-o supracopertă fină, auster elegantă. Este ultimul exemplar din cele cincizeci, numerotate de la I la L, tipărite pe hîrtie specială. Mult timp după aceea am deschis această carte ca pe o “cutie muzicală” magică: de îndată ce începeam să citesc primele cuvinte de pe oricare pagină, vocea unică a Monicăi Lovinescu îmi reverbera în minte. A trebuit să treacă un timp pînă cînd sensurile şi semnificaţiile de adîncime ale textelor să se decanteze în “linişte” în neliniştile mele, salvîndu-mă de cele mai multe ori de la rătăcirea în dezordinea din universul etic şi estetic care părea să nu mai aivă “puncte cardinale”.

Ultima actualizare Vineri, 17 Decembrie 2010 07:31
Citeşte mai mult...
 
Umberto Eco şi teoria conspiraţiei PDF Imprimare Email
Marţi, 14 Decembrie 2010 09:27

„Cimitirul din Praga“, cel mai recent roman al cunoscutului scriitor, intră în librăriile  româneşti la numai o lună după lansarea din Italia. Volumul, care tratează problema antisemitismului, a stârnit reacţii din partea Vaticanului la doar câteva zile de la publicare.

În prezent, în afară de ediţia românească, apărută la Editura Polirom, în traducerea Ştefaniei Mincu şi de cea italiană (publicată la prestigioasa Bompiani), mai există doar două ediţii ale romanului în lume: cele din Spania şi din Catalonia.

La scurt timp după lansare, Umberto Eco a fost criticat de ziarul Vaticanului, „L'Osservatore Romano", majoritatea intervenţiilor ridicând probleme de moralitate. Cititorii italieni, pe de altă parte, au fost fascinaţi de această putere de a genera controverse:

Citeşte mai mult...
 
A incetat din viata scriitoarea Alice Kern, originara din Sighet PDF Imprimare Email
Luni, 13 Decembrie 2010 18:36
Vineri, 10 decembrie, in localitatea Portland, statul Oregon, Statele Unite ale Americii, a incetat din viata scriitoarea Alice Kern, supravietuitoare a Holocaustului. Alice Kern (nascuta Lucia Koppel) s-a nascut la Sighet in seara de Pesah (Pastele evreiesc) la 30 martie 1923 intr-o familie de comercianti: tatal, Koppel Henrik, detinea o pravalie de produse lactate in oras iar mama, Eliza Eszter Katz, fiica unui spiter din Rahau. Impreuna cu cei doi frati, Zoli si Oscar, a urmat cursurile scolilor publice din oras pana in anul 1944 cand, alaturi de ceilalti evrei, a fost deportata in lagarul de exterminare de la Auschwitz, apoi la berge-Belsen. Dupa eliberare s-a casatorit cu un evreu austriac Hugo Kern cu care s-a stabilit in localitatea Portland (Forest Grove), statul Oregon, SUA unde a locuit alaturi de cele patru fiice si numerosii nepoti. In anul 1988 a publicat romanul autobiografic “Tapiseria sperantei” (”Tapestry of Hope”, LEC, Cathedral City, Ca. USA) iar in anul 1995, impreuna cu cele patru fiice (Evie, Sue, Debbi si Geri) a vizitat Sighetu-Marmatiei si lagarele naziste, ocazie cu care, regizorul si operatorul Robert Bowling a turnat filmul documentar “Journey to Remember” (”Calatorie pentru memorie”) in care, ca scenarista si interpreta, povesteste despre viata evreilor in perioada interbelica, perioada petrecuta in lagarele naziste.
Ultima actualizare Marţi, 14 Decembrie 2010 10:51
Citeşte mai mult...
 
Analiză Tranzacţională - Psihoterapie & Consiliere - o noua aparitie la editura Herald PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 13 Decembrie 2010 15:29

Analiză  Tranzacţională - Psihoterapie & Consiliere este o introducere practică la o abordare terapeutică cuprinzătoare, care combină teorii ale experienţei mentale, emoţionale, comportamentale şi corporale.

Urmând modelul reprezentativ al lucrului cu clientul, cartea descrie elementele cheie ale analizei tranzacţionale şi elementele constitutive de bază ale acesteia – stări ale eului, tranzacţii, jocuri şi scenarii. Fiecare concept sau tehnică este introdusă în fiecare etapă necesară din procesul de consiliere şi este ilustrată prin exerciţii. Cititorii îşi pot astfel construi baza de cunoaştere şi abilităţi în tandem cu înţelegerea procesului de consiliere.

  Această  carte demonstrează foarte bine arta practicării analizei tranzacţionale, discutând în detaliu atât experienţa consilierului cât şi experienţa clientului. Este o lectură esenţială pentru studenţii şi trainerii AT.

Christine Lister-Ford este psihoterapeut practicant cu o experienţă de peste 20 de ani şi este director al Northern Guild for Psychotherapy. 

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior251252253254255256257258259260UrmătorSfârşit »

Page 251 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact