logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Carte: Dan Lungu - "Cum sa uiti o femeie" PDF Imprimare Email
Joi, 12 Martie 2009 09:45

Dan Lungu - Cum sa uiti o femeieJumatate de dragoste, jumatate despre dragoste. Asa s-ar putea defini, pe scurt, noul roman al lui Dan Lungu. Andi si Marga s-au cunoscut intr-o imprejurare ciudata si locuiesc impreuna de un an si jumatate. Sint tineri jurnalisti si lucreaza la acelasi ziar dintr-un oras de provincie, ea la pagina de mondenitati, iar el la investigatii. Desi lucrurile intre ei merg bine, intr-o buna zi Marga dispare, lasind un sibilinic bilet de adio. In lipsa unei explicatii rationale, Andi apeleaza la un intreg arsenal de strategii ale uitarii. Viata lui se complica si mai mult odata cu intilnirea unui grup de neoprotestanti si cu sentimentul ca Dumnezeu e pe urmele sale. Tot raul e spre bine, iar finalul povestii nu e neaparat fericit, ci doar altfel. Desigur, nu lipsesc malitia, (auto)ironia si umorul. Tulburator si amuzant, infiorat de nelinisti existentiale si cutreierat de psihologii accidentate, Cum sa uiti o femeie este, in acelasi timp, o carte despre dizolvarea mizantropiei si recucerirea inocentei, despre toleranta, despre cum se poate vorbi despre Dumnezeu in ziua de azi.

"Dan Lungu si-a facut intrarea in literatura internationala cu o proza copios-satirica de cea mai buna calitate." (Wiener Zeitung)

Ultima actualizare Joi, 12 Martie 2009 09:49
Citeşte mai mult...
 
Ce nu stiati despre "Monoloagele vaginului"... PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 11 Martie 2009 14:11

Diana GiuberneaVineri, 13 martie 2009, ora 19, va avea loc la sala “George Enescu” din Sighet, spectacolul de teatru "Monoloagele vaginului", cu actrita Diana Giubernea, in regia Mona Gavrilas. Pana in prezent s-au vandut peste 200 din cele 300 de bilete scoase la vanzare. Bilete se gasesc la OMNIASIG (vis-a-vis de Doina Maramuresului) la pretul de 10 lei, dar se vor gasi si inaintea spectacolului, la intrarea de la Sala "George Enescu". Piesa de teatru are la baza cartea cu acelasi nume, scrisa de catre scriitoarea Eve Ensler.

Intr-un interviu publicat pe site-ul women.com, autoarea a explicat cum a inceput acest fenomen: "Am inceput cu prietenele mele. Cu timpul insa, cu cat stateam mai mult de vorba pe aceasta tema, simteam ca sunt inghitita de un vagin imens. Ma simteam posedata. A fost o experienta interesanta, pentru ca majoritatea femeilor evita sa vorbeasca despre propriul vagin. Or, povestea vaginului tau este in fapt povestea vietii tale, iar femeile vor sa vorbeasca despre viata lor"...

Ultima actualizare Miercuri, 11 Martie 2009 15:07
Citeşte mai mult...
 
Primăvara poeţilor - ediţia a V-a PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Martie 2009 08:35

În perioada 23 - 29 martie, în cadrul manifestării "Primăvara poeţilor", ediţia a V-a, la Sighetu Marmaţiei, se vor derula mai multe manifestări ce vor marca acest moment. Acestea vor fi coordonate de Biblioteca Municipală "Laurenţiu Ulici", Colegiul Naţional "Dragoş Vodă" şi Radio Sighet.

Un prim pas va consta în lansarea blogului de creaţie şi critică literară "Puf de păpădie", realizat de Laiys Norbert şi Gheorghe Ierima. În acest interval, în fiecare zi de la ora 7.10, la Radio Sighet, va fi difuzată rubrica specială "Bună dimineaţa, poezie!", realizată de prof. Raluca Lozba şi prof. drd. Ioan Dorel Todea. În 23 martie 2009, la Sala Radio, va fi vernisată o expoziţie care va cuprinde volumele poeţilor sigheteni, iar la final, va fi prezentat montajul literar "Lecţia lui Nichita", de elevi ai Colegiului Naţional "Dragoş Vodă". În 24 martie, de la ora 13.00, tot la Sala Radio, se va desfăşura "Cafeneaua Literară", în cadrul căreia, sub genericul "Les belles françaises", se va derula un program de lectură dedicat poeziei franceze şi vor fi prezentate traduceri în limba franceză ale poeţilor sigheteni. Sub genericul "Cetăţeni de onoare ai municipiului Sighetu Marmaţiei", în acelaşi spaţiu, în 25 martie, va avea loc o prezentare a operei poetice a Anei Blandiana.

Citeşte mai mult...
 
Pictorul Aurel Dan îşi expune lucrările la Sighet PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Martie 2009 07:52

Joi, 12 martie, de la ora 17, la Galeria de Artă “Radio” din Sighet va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură “Maramureşul - Înainte de solstiţiu”. Lucrările sunt semnate de artistul Aurel Dan, iar expoziţia va fi deschisă în perioada 12-26 martie, între orele 10 şi 16. Evenimentul este organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din România, Asociaţia UAP, Filiala Baia Mare şi Clubul Rotary Sighetu Marmaţiei.
Trebuie să amintim faptul că pictorul Aurel Dan este cunoscut pe plan naţional şi internaţional. În luna decembrie 2008, acesta şi-a expus lucrările la Bruxelles şi Paris.

Citeşte mai mult...
 
Trupa de teatru formata din elevi si studenti - in Baia Mare PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Martie 2009 07:51

Biblioteca Judeteana Petru DulfuBiblioteca Judeteana Petre Dulfu va avea incepand de azi (NR.  10.03.2009) o trupa de teatru. Echipa de actori, denumita “Angels”, va fi formata din elevi si studenti, ultimii membri urmand sa treaca probele preselectiei chiar in cursul acestei dupa-amiezi.

 Coordonatorul si initiatorul ineditului proiect, Liliana Mihordea, a aratat ca actorii sunt alesi pe categorii de varsta. Mai intai a avut loc selectia pentru elevii cu varste intre 8-17 ani iar astazi au fost desemnati membrii din categoria 18-25 de ani.

 “Tinerii au prezentat interes si suntem bucurosi ca apreciaza arta. Vom incerca sa ii pastram in trupa pe toti cei care au participat la preselectie, departajarea pe roluri de personaje fiind realizata in functie de punctaj”, a explicat Liliana Mihordea.

Citeşte mai mult...
 
Cei 40 de Sfinţi Mucenici din Sevastia PDF Imprimare Email
Luni, 09 Martie 2009 11:20

În fiecare an, pe 9 martie, creştinii ortodocşi prăznuiesc sărbătoarea celor 40 de Sfinţi Mucenici martirizaţi în cetatea Sevastia din Armenia. Tradiţia Bisericii ne spune că cei 40 de mucenici erau soldaţi creştini, aflaţi în slujba împăratului roman păgân Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid şi Domnos, erau foarte pricepuţi în studiul Scripturilor.

Aflând despre credinţa lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. "Dar, nelăsându-se înduplecaţi să jertfească idolilor, mai întâi au fost loviţi cu pietre peste faţă şi peste gură, dar pietrele, în loc
să-i atingă pe ei, se întorceau şi loveau pe cei care le aruncau. Apoi, au fost osândiţi, în vreme de iarnă, să petreacă toată noaptea în mijlocul unui lac care se găsea în apropierea Sevastiei. Pe când se găseau în mijlocul apei, unul dintre ei, care iubea mai mult viaţa, ieşind din lac, a alergat la o baie din apropiere, dar, de îndată ce a fost atins de căldura de-acolo, s-a topit cu totul.

Citeşte mai mult...
 
Practici magice de chemare a feciorilor în şezătoare PDF Imprimare Email
Luni, 09 Martie 2009 11:13

Datinile şi obiceiurile populare constituie un adevărat tezaur care ne reprezintă şi ne identifică. Apreciat şi recunoscut în toată lumea, portul maramureşean este ţinut şi astăzi la loc de cinste în casele ţăranilor maramureşeni. Elevii şcolii din Călineşti au demonstrat încă o dată celor mari că tradiţiile şi portul popular maramureşean încă nu s-au pierdut în negura timpului.

Îmbrăcaţi în frumosul port maramureşean, elevii din Călineşti au făcut un cadou special mamelor, cu ocazia zilei de 8 Martie. Sub îndrumarea profesorilor, aceştia au organizat o şezătoare aşa ca în vremurile de altădată: cu fete ce torc şi horesc şi cu flăcăi care joacă şi spun glume, pentru a intra în graţiile fetelor.
Ca să readucă la viaţă cât mai mult din farmecul şezătorilor de altădată, fetele au recurs la cunoscutele practici magice pentru a chema flăcăii în şezătoare. Aşa că, în timp ce legau un fir proaspăt de tors din caierul de lână peste sita de la făină, rosteau cuvintele: "Truduluc-butuc, Pe cine s-aduc? Pe Vasile! Îl aduc, îl aduc".

Citeşte mai mult...
 
Carte: Mircea Cartarescu - "De ce iubim femeile" PDF Imprimare Email
Duminică, 08 Martie 2009 08:17

De ce iubim femeileGrasute si slabe, mignone si inalte, roscate si blonde, negrese si albe, isterice si poete, femeile pe care le iubim sunt peste tot, ne asteapta in statii mizere de metrou sau se plimba in parc in dupa-amiezi lungi si efemere. « De ce iubim femeile » nu este o carte autobiografica, ci un joc al imaginatiei si al desfatarii cu povestile si cuvintele. Mircea Cartarescu gaseste si potriveste cele mai pline de inteles cuvinte, de asa natura incat senzatia pe care o traiesti citind cartea e de regasire, de coincidenta si de déjà-vu.


 Oricat de bizare sunt povestirile sau femeile manuite de acest papusar incolor, ele sunt si vor fi ale noastre, ale tuturor, femei sau barbati, tineri sau batrani. Si vorbele stau drept pilda pentru oricare dintre noi : « Atunci cand cunosti cea mai minunata femeie din lume, care e cea pe care o poti iubi, semnul este, trebuie sa fie, ca nici pulpele, nici ‘balcoanele’ nu se mai vad, de parca hormonii sexului si-ai agresivitatii s-ar retrage din creierul tau tumefiat si l-ar lasa inocent si translucid ca o cornita de melc. »


 Structurat pe capitole cu titluri-memento al personajelor feminine ale cartii – « Irish cream », « Bomba de aur », « Cercelusi », « Doua feluri de fericire », cele 20 de povestiri ilustreaza in mod cu totul unic ultimul capitol al cartii, « De ce iubim femeile ».

Ultima actualizare Duminică, 08 Martie 2015 09:32
Citeşte mai mult...
 
Azi, de la ora 17, la Sala Radio Sighet, vernisaj Aurel Dan - Maramuresul "Inainte de solstitiu" PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 07 Martie 2009 17:17

În perioada 12 martie –12 apilie 2009 la Sala Radio Sighet de pe str. Plevnei nr. 8 va fi deschisă expoziţia (cu vanzare) de pictură cu titlul - Maramuresul "Inainte de solstitiu" - a artistului AUREL DAN.

VERNISAJUL VA AVEA LOC ÎN ZUA DE 12 MARTIE ORA 17:00.

Expoziţia va puta fi vizitată zilnic între orele 10,00 şi 16,00, sâmbăta între orele 9:00 – 12:00. Evenimentul a devenit posibil datorita clubului Rotary Sighet. Tot datorita acestui club filantropic, artistul Aurel Dan a ales Sighetu Marmatiei in loc de Baia Mare, ca loc de desfasurare a expozitiei. În luna decembrie 2008, artistul şi-a expus lucrările la Bruxelles şi Paris.

Aurel Dan s-a născut la 6 februarie 1946 în localitatea Aspra, Tara Lapusului, jud. Maramures.

A absolvit Academia de arte Frumoase “Ion Andreescu” din Cluj Napoca. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Asociaţiei Profesionale U.A. P. Baia Mare.

Ultima actualizare Joi, 12 Martie 2009 10:54
Citeşte mai mult...
 
Expoziţie de pictură la Sighet PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Martie 2009 08:55

Azi, începând cu ora 14, în sălile de expoziţie ale Muzeului Maramureşului din Sighetu Marmaţiei va fi vernisată expoziţia cunoscutei artiste Elisabeta Peter Uto, care din 1967 este prezentă în numeroase expoziţii colective şi personale în ţară şi străinătate. Originară din Covasna şi absolventă a Institutului de Artă “Ion Adreescu” din Cluj-Napoca, fosta profesoară de desen de la Şcoala Nr. 3 şi Şcoala Populară de Artă din Sighetu Marmaţiei este renumită pentru cromatica acuarelelor, uleiurilor şi peisajelor sale inconfundabile. La aniversarea zilei de naştere, îi urăm “La mulţi ani!”.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior241242243244245246247248249250UrmătorSfârşit »

Page 246 of 251

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact