logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Scriitoarea suedeza Hedi Fried, originara din Sighetu-Marmatiei, isi va lansa noul roman in orasul natal PDF Imprimare Email
Scris de Ioan J Popescu   
Vineri, 01 Aprilie 2011 05:24

A iesit de sub tipar romanul “A treia viata”, semnat de scriitoarea suedeza Hedi Fried, una dintre acele persoane care, cu o remarcabila capacitate de a povesti fara ura, depun marturie despre ororile Holocaustului. Nascuta la Sighetu Marmatiei, ea a fost deportata impreuna cu familia si cei peste 13.000 de evrei din oras la Auschwitz, unde si-a pierdut ambii parinti si rudele apropiate. Eliberata impreuna cu sora ei din lagarul de munca fortata de la Bergen Belsen, Hedi Fried a emigrat in Suedia, unde traieste si in prezent. Este autoarea a doua volume de memorii – romanele “Franturi dintr-o viata. Drumul la si de la Auschwitz” si “Intoarcere la viata”- si un indrumar de predare a Holocaustului in scoli, “Pendului vietii”, aparute si in limba romana. In 1996 a fost declarata Femeia Europeana a Anului. Sora ei, Livia Frenkel, este presedintele Asociatiei Supravietuitorilor Holocaustului din Suedia. La invitatia Asociatiei “Nordica” din Sighetu-Marmatiei, Hedi Fried va fi prezenta la inceputul lunii mai in orasul natal pentru a-si lansa noul roman.

Citeşte mai mult...
 
Dialogul Artelor - 4 aprilie 2011 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 31 Martie 2011 14:17
Ultima actualizare Vineri, 01 Aprilie 2011 20:00
 
Despre Ion Petrovai... PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 29 Martie 2011 08:27

Dorel Todea despre Ion Petrovai de SighetOnline
 
Dictionar cu prieteni: Echim Vancea PDF Imprimare Email
Marţi, 29 Martie 2011 06:30
Dumnezeu l-a harazit cu atata bun-simt, cu atata cumsecadenie, incat s-ar putea imparti cu o prescura inmuiata in vin pe la hramuri de biserici vechi ori pe la sarbatori cu omaturi batrane. Os megalitic, taiat pe muchie aspra sa intrupeze cumintenia pamantului ajuns pe stei de munte, acolo unde Echim Vancea se intalneste cu Moise sa sfarame tabla de legi ancestrale si sa le inlocuiasca cu altele, pe masura de obste a semenilor lui, inscriindu-le apoi pe raboj ca pe niste sentinte morale, ori ca pe niste psalmi de proslavire, ori ca pe niste didahii de-nvatatura. Din cand in cand Poetul se retrage in aula fosnetelor stravechilor hrisoave incrustate pe tablite de lemn ori pe sul de papirus, purtandu-si pasii prin incintele sacre ale unei biblioteci matriciale, acolo pe unde luminile spiritelor inalte se preling precum o miere untdelemnie pe cotoare groase de incunabule… De-ar fi sa il aduc in preajma corifeilor lui, ei ar fi, printre altii, cu siguranta Pindar, Leopardi, Borges, Pessoa, Rilke, Petru Cretia, Kavafis, marii ctitori orbi ai rotondelor din Biblioteca Universala, pe-acolo pe unde cenusa cartilor arse candva, la Alexandria, mai fosneste psalmodic in colt de samanta de grau.
Ultima actualizare Marţi, 29 Martie 2011 06:51
Citeşte mai mult...
 
Ansamblul Mugurelul La Dialogul Artelor 28 martie PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 28 Martie 2011 20:58

Ansamblul Mugurelul. Dialogul Artelor 28 martie de SighetOnline Mai multe video puteti urmari mai jos:
Citeşte mai mult...
 
Carte: Herman Rothman - "Testamentul lui Hitler" PDF Imprimare Email
Duminică, 27 Martie 2011 10:37

O carte mărturie a unui tânăr evreu care a luat parte la scrierea istoriei la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial

Imaginaţi-vă că porniţi la un drum lung cu trenul. Un alt pasager intră în compartiment, îşi aşează bagajul şi ocupă loc pe bancheta de vis-à-vis. Zâmbeşte, e politicos şi schimbaţi câteva cuvinte. Trenul porneşte, iar cele câteva cuvinte se transformă într-o poveste.

Timpul trece întotdeauna mai uşor atunci când asculţi pe cineva istorisind o poveste interesantă, iar felul în care Herman Rothman îşi spune povestea este captivant. Pentru că Testamentul lui Hitler, în ciuda titlului, este povestea de viaţă a acestui om. Fiind unul dintre copiii evrei care au reuşit să părăsească Germania înainte ca nebunia nazismului să ia amploare, cu ajutorul unui program prin care Marea Britanie şi-a deschis graniţele pentru a primi 10,000 de copiii evrei, denumit operaţiunea Kindertransport, Herman Rothman este unul dintre puţinii care au primit şansa la viaţă, oricum ar fi fost ea. Pentru că datorită optimismului incurabil – care reiese din felul de a povesti al acestui bărbat – niciun loc şi nicio situaţie nu i se par prea greu de suportat, n-are nimic de comentat sau de criticat şi compania tuturor i se pare cel puţin agreabilă, în multe cazuri de-a dreptul încântătoare.

Citeşte mai mult...
 
Carte: Cititorul de Bernhard Schlink PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 23 Martie 2011 20:00
 
Carte: Chris Bohjalian - "Dublă constrângere" PDF Imprimare Email
Duminică, 20 Martie 2011 11:55

Încărcată de mister şi înţelesuri ascunse, Dublă constrângere este o poveste profundă despre traumă şi sechelele pe care aceasta le lasă asupra psihicului uman.

Romanele psihologice mă fascinează în general, datorită capacităţii lor de a pătrunde în lumea atât de adâncă a minţii umane. În Dublă constrângere, Chris Bohjalian mânuieşte cu abilitate firul narativ în timp ce construieşte personaje complexe, definite de trăirile lor interioare.

Povestea este ţesută în jurul experienţei traumatizante trăite de tânăra Laurel, care fusese agresată când era în primul an de colegiu, în timp ce se plimba cu bicicleta. Trauma îşi va lăsa adânc urmele în viaţa tinerei, urmărindu-i în permanenţă alegerile, cu toate că odată cu trecerea timpului aceasta va învăţa să trăiască împreună cu suferinţa sa.

Alături de Laurel, o imagine la fel de bine construită este cea a batrânului schizofrenic pe care aceasta îl cunoaşte în căminul destinat oamenilor străzii în care lucra ca asistent social. Întâlnirea cu bătrânul, moartea acestuia şi descoperirea fotografiilor făcute de el de-a lungul vieţii sunt elemente cheie care vor genera întâmplări şi trăiri încărcate de mister.

Ultima actualizare Duminică, 20 Martie 2011 12:20
Citeşte mai mult...
 
Cerc de lectura: ”Cititorul” de Bernhard Schlink PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 20 Martie 2011 11:02
 
Gândul Zilei, o nouă rubrică pe Sighet Online PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Luni, 14 Martie 2011 22:29
Sighet Online anunţă apariţia unei noi rubrici a site-ului, "Gândul Zilei", ce va conţine zilnic câte un aforism, un citat celebru alături de câteva cuvinte despre autor. În acest demers vor fi implicaţi atât membrii cât şi unii colaboratori ai site-ului nostru. În plus, aşteptăm şi din partea cititorilor sugestii de aforisme, urmând ca cele pe care noi le vom considera mai interesante, să le publicăm pe site.
Sperăm într-o implicare cât mai consistentă din partea cât mai multor persoane. Cei dornici să ne trimită materiale pentru această rubrică o pot face pe adresa de e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Ultima actualizare Marţi, 15 Martie 2011 11:34
 
« ÎnceputAnterior241242243244245246247248249250UrmătorSfârşit »

Page 243 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact