logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Al patrulea recital de poezie şi muzică la Teatrul Municipal din Baia Mare PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 12 Aprilie 2011 07:15
Teatrul Municipal din Baia Mare şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş,  în colaborare cu Asociaţia Scriitorilor din Baia Mare, Revista „Nord Literar”, Cenaclul Scriitorilor din Maramureş şi Direcţia pentru Cultură Maramureş organizează seria de recitaluri de poezie şi muzică „Miercurea de poezie”, care are loc din două în două săptămâni la sala „Studio” a Teatrului Municipal din Baia Mare.

   Manifestarea se va desfăşura pe parcursul întregului an, intrarea este liberă, iar poeţii care vor recita din propria lor creaţie – selecţionaţi dintre cei mai valoroşi creatori maramureşeni - vor beneficia de o prezentare făcută de o personalitate din domeniul artistic şi de acompaniamentul muzical al pianistului Petru Damşa.
Ultima actualizare Marţi, 12 Aprilie 2011 07:18
Citeşte mai mult...
 
Carte: Emil Cioran - "Schimbarea la faţă a României" PDF Imprimare Email
Duminică, 10 Aprilie 2011 09:04

Închipuiţi-vă un medic în cabinetul căruia intră un copil care abia începe să meargă copăcel. Medicul îl palpează, îl ascultă grăbit cu stetoscopul, îi ia pulsul şi temperatura şi apoi recomandă grav: electroşocuri.

Ca în mai toate scrierile lui din tinereţe, dr. E. M. Cioran este de precizie inegalabilă în diagnostic şi catastrofal în tratament. Probele de viruşi luate de la pacientul România sunt identificate cu o acuitate izbitoare. Când numeşte poporul român drept “popor de răzmeriţe”, când soluţionează dintr-o singură propoziţie una din obsesiile noastre naţionale (“Fatalismul este un amoralism al devenirii“) sau una din modalităţile noastre de (ne)lucru (“În România tipul omului inteligent şi unanim simpatizat este chiulangiul sistematic“), când constată că avem un talent admirabil în a ţine capul plecat şi în acelaşi timp, a scuipa pe jos: “În genere, românii au prea multă umilinţă şi prea puţină pietate faţă de lucruri“, când ne vede incapabili de utopie (ceea ce, de altfel, e salvator şi nicidecum apocaliptic)”

Desfrâul începe să se manifeste abia când încep peroraţiile pe tema unei “culturi a maselor” creată de muncitorime (?), sau a “conştiinţei maselor”(??), când se lansează într-un nebun elogiu al forţei şi hemoragiei. Când nu sesizează nonsensuri (logice şi ideologice) în propriile formulări: (ex. “Orice revoluţie îşi are sursa în stomac; dar ea ţinteşte înspre ultimele finalităţi ale spiritului“), când cel care avea să ofteze nu peste mult timp: “À quoi bon avoir quitté Coasta Boacii?” blestemă “naivitatea stilului comunitar”, când, uitând probabil de Lev Şestov (despre care spunea că l-a vindecat de orice certitudine) gâfâie: “la drept vorbind, nu există viziune microscopică, fiindcă fenomenele de mâna a doua n-au o valoare în sine, ele fiind fie pregătiri, fie urmări ale fenomenelor centrale“. Când crede că “numai agresiunea cu stil a luat contur istoric“, uitând că stricnina nu poate mirosi a Christian Dior.

Citeşte mai mult...
 
Emil Cioran - Amurgul Gandurilor (citate) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 09 Aprilie 2011 05:45
 
România a pierdut 123 de manuscrise ale lui Emil Cioran PDF Imprimare Email
Vineri, 08 Aprilie 2011 08:27
Întregul lot cu manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran, scos la licitaţie joi, la Paris, a fost cumpărat de un român, persoană privată, pentru suma de 405.000 de euro.
 
Nu sunt bani pentru Emil Cioran
Potrivit unor surse, cumpărătorul este un român din SUA şi a licitat prin telefon. Biblioteca Centrală Universitară (BCU) şi Televiziunea Română (TVR) au participat la această licitaţie cu intenţia de a achiziţiona împreună tot lotul Emil Cioran. BCU şi TVR reuşiseră chiar să câştige unele manuscrise şi documente, dar la finalul licitaţiei, un alt licitator a achitat suma totală de 405.000 euro şi a luat tot lotul. Diploma de licenţă a lui Cioran ajunsese la 17.000 de euro, diploma de bacalaureat - 8.000 de euro.
Ultima actualizare Vineri, 08 Aprilie 2011 09:27
Citeşte mai mult...
 
Teatru- La Tiganci PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 06 Aprilie 2011 13:01
 
Stephane Courtois revine in Romania cu un nou volum: “Comunism si totalitarism” PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Luni, 04 Aprilie 2011 05:33

Un nou volum purtand semnatura reputatului istoric francez, cunoscut noua ca rector al Scolii de Vara de la Sighet, Stephane Courtois a fost tradus recent in cadrul colectiei “Historia” de la Polirom. Este vorba despre “Comunism si totalitarism”, o lucrare ce propune, dupa doua decenii de la caderea Zidului Berlinului, noi perspective asupra originii si evolutiei totalitarismului. 

In opozitie cu tezele traditionale ale lui Hannah Arendt si George Mosse, care vad radacinile totalitarismului in statul nazist si in cel stalinist, Courtois subliniaza rolul fundamental al lui Lenin si al bolsevismului in aparitia acestui fenomen politic. Pe baza informatiilor extrase din arhivele de la Moscova, el redefineste rolul lui Stalin si natura crimelor in masa comise de regimurile comuniste – asa-numitul “genocid de clasa”, singurul fenomen care poate explica foametea din Ucraina sau asasinatele din Cambodgia. In final analizeaza memoria tragica a comunismului in Europa Centrala si de Est, memoria glorioasa a comunismului in Europa Occidentala – in special in Franta – si memoria paradoxala a URSS-ului in Rusia lui Vladimir Putin care il reabiliteaza pe Stalin. Un capitol special este dedicat dictaturii comuniste din România si crimelor comise in numele acesteia.

Ultima actualizare Luni, 04 Aprilie 2011 07:38
Citeşte mai mult...
 
CINEMA: The Way Back (2010) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 03 Aprilie 2011 06:19

Povestea unui ofiţer polonez de cavalerie, capturat de Armata Roşie, care reuşeşte să evadeze din Gulagul siberian în 1941. Inspirata din romanul "The Long Walk: The True Story of a Trek to Freedom" al autorului polonez Slawomir Rawicz, drama "The Way Back" are in centrul actiunii un grup de prizonieri de diverse nationalitati dintr-un gulag siberian, care reusesc sa evadeze si sa isi croiasca drum spre India.
 
In anul 1940, satui de frig, foame, persecutii, lipsa de ingrijiri medicale si executii nemeritate, Janusz, Tomasz, Voss, Valka si Smith decid sa sfideze autoritatile sovietice si sa evadeze din lagarul de munca fortata. Nevoiti sa traverseze cu piciorul teritorii necunoscute si salbatice si sa infrunte vitregiile naturii, fostii prizonieri parcurg aproximativ 6.400 de kilometri in drumul lor spre libertate, marsaluind prin Mongolia, China si Tibet, prin desertul Gobi si prin Muntii Himalaya, cu scopul de a ajunge in India.
 
In timpul calatoriei lor dramatice, in cursul careia unii dintre ei isi pierd viata si altii isi ratacesc credinta si speranta, Janusz, Valka Tomasz, Smith si Voss o intalnesc pe adolescenta Irena si o iau sub aripa lor ocrotitoare pentru a o ajuta sa supravietuiasca.
Ultima actualizare Duminică, 29 Iunie 2014 08:22
Citeşte mai mult...
 
Andrei Makine- Testamentul francez PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 03 Aprilie 2011 06:03
Desi nascut in Rusia (Krasnoiarsk, Siberia, 1957), Andrei Makine a fost initial perceput ca fiind scriitor francez, cu toate ca subiectele romanelor sale duc in mod evident spre estul Europei. Dar inceputurile sale literare nu au fost nici simple, nici promitatoare pentru un tanar rus exilat politic.
 
Makine a trebuit sa inventeze un traducator pentru operele sale, spre a nu dezvalui faptul ca scria direct in franceza si pentru a-si facilita publicarea scrierilor refuzate in repetate randuri. Initial, editorii erau sceptici in privinta sa, insa dupa ce in 1995 a castigat, pentru prima data in istoria premiilor literare, atat premiul Goncourt cat si premiul Medicis pentru romanul Testamentul francez, destinul avea sa i se schimbe.
 
O poveste semi-autobiografica, Testamentul francez este de fapt un testament din Rusia, este povestea vietii deosebite a Charlottei Lemonier, o frantuzoaica exilata in Rusia anilor 1920, asa cum ne este prezentata de nepotul acesteia. Un copil la inceputul romanului, baietelul, impreuna cu sora sa, isi petrece fiecare vacanta in Saranza, la bunica lor, care este un personaj de-a dreptul contrastant in acel orasel de la marginea stepei rusesti.
 
In fiecare seara, in balconul plin de flori al bunicii, la lumina lampii cu abajur, copiii pornesc in zbor spre un taram plasmuit din povestile batranei, unde regi si regine sunt infatisati in ipostaze diferite decat ii intruchipeaza cartile de istorie, iar Franta, scufundata sub ape, devine o Atlantida plina de mister si magie.
Ultima actualizare Sâmbătă, 02 Aprilie 2011 22:31
Citeşte mai mult...
 
UMOR: Horatiu Malaele- Bucura-te PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 03 Aprilie 2011 05:25
 
Manuscrisele din Iordania ar putea fi cea mai mare descoperire din istoria crestinismului PDF Imprimare Email
Vineri, 01 Aprilie 2011 05:30
Un numar de 70 de carti din plumb, cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani, au fost gasite intr-o pestera din Iordania. Expertii care le analizeaza spun ca documentele, unele dintre cele mai vechi scrieri crestine, ar putea fi o descoperire majora in istoria crestinismului, scrie presa internationala.

"Analizam o descoperire foarte importanta si semnificativa, poate cea mai importanta descoperire din istoria arheologiei," a spus al-Ziad Saad, director la Departamentul iordanian de Antichitati. El a explicat la BBC ca s-ar putea ca textele sa fi fost facute de unii dintre primii crestini, in deceniile imediat urmatoare crucificarii lui Iisus. 

David Elkington, seful unei echipe britanice de cercetatori a declarat: "Este un uimitor ca avem aceste obiecte care ar fi putut fi atinse de primii sfinti ai Bisericii", scrie Daily Express.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior241242243244245246247248249250UrmătorSfârşit »

Page 242 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact