logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Viflaime, Viflaime! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 08 Decembrie 2017 15:18

 
Sculati boieri mari! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 08 Decembrie 2017 15:18

 
Concert de colinde la Petrova PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 08 Decembrie 2017 15:03

Vezi video
 
”Șezătoare maramureșeană”, eveniment cultural-artistic la Sighetu Marmației PDF Imprimare Email
Scris de Dorel Todea   
Miercuri, 29 Noiembrie 2017 09:53

În cadrul proiectului TRADIȚIE ȘI CONTINUITATE ediția I, la Centrul Cultural Sighetu Marmației a avut loc o șezătoare, obicei practicat în satele Maramureșului în serile lungi de iarnă. Sub îndrumarea coregrafului Gheorghe Rednic (care a fost și regizor) și a artiștilor Ileana Matus și Mihai Chiș, tinerii membri ai Ansamblului folcloric MARA au reconstituit o șezătoarea respectând componetele tradiționale a acestui obicei.

Traditiile, datinile, obiceiurile  si folclorul  din Maramures  sunt documente  grăitoare privind  istoria și cultura acestor locuri, constituind monumente  de mare valoare. Imensul tezaur flocloric al acestei zone constituie o componentă valoroasă, o moștenire de preț  pentru toți cei care trăiesc si vețuiesc în această parte de țară, moștenire ce  trebuie dusă mai departe.

 

Citeşte mai mult...
 
Traditie si continuitate PDF Imprimare Email
Scris de Dorel Todea   
Miercuri, 15 Noiembrie 2017 09:57

 
Gurpul vocal-instrumental al Ansamblului MARA, laureat al Festivalului International de interpretare vocala din Ujgorod - Ukraina PDF Imprimare Email
Scris de Dorel Todea   
Miercuri, 01 Noiembrie 2017 10:53

Concurând cu  aproape 200 (două sute) de grupuri  din Ucraina, Polonia, Cehia, Belarus, R.Moldova,Ungaria, grupul de artiști sigheteni a câștigat premiul III și trofeul festivalului (pe locul I s-a situat Ucraina, locul II Belarus și locul III România-Sighetu Marmației).  Pe scena festivalului au evoluat grupuri de mare valoare, cu repertoriu și stil de interpretare specific. Gurpul vocal-instrumental al Ansamblului MARA a fost alcătuit din 10 interpreți dintre care un rol deosebit l-au avut Ileana Matus, Mihai Chiș și Ioan Godja.  

Citeşte mai mult...
 
O recunoaștrere a valorii actorilor sigheteni la Festivalul Național de Teatru de amatori „DIN CULISE”- Reghin 2017 PDF Imprimare Email
Scris de Dorel Todea   
Sâmbătă, 28 Octombrie 2017 06:41

Pentru că festivalul nu a fost sub formă de concurs, organizatorii au țínut să aprecieze evoluția excelentă a Secției de Teatru a Centrului Cultural Sighetu Marmației cu piesa „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, acordând placheta și Diploma de execlență din partea Consiliului Local,Primăriei și a Casei de Cultură a Tineretului „George Enescu” (gazda festivalului) !

Distribuţia a fost următoarea: JUPÂN DUMITRACHE - Florin Dragoste;    NAE IPINGESCU - Dorel Todea; CHIRIAC-  Bogdan Paşca;            SPIRIDON - Darius Colopelnic;  RICĂ VENTURIANO- Valeriu Vana;             VETA – Ilena Nemeş-Pop; ZIŢA - Luminiţa Colopelnic

SCENOGRAFIA ŞI REGIA ARTISTICĂ: IOAN DOREL TODEA

Costume : Galeria Vassiliev

 

 
Muzica lui Paul McCartney pentru timpul tău liber PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 17 Octombrie 2017 14:29

Paul McCartney și-a lăsat amprenta asupra istoriei muzicii moderne, iar acest lucru nu poate fi contestat. Fiind un membru al monumentalei formații – The Beatles, a fost acceptat ca unul dintre cei mai determinanți factori care au dus la succesul pe care l-au avut. A fost responsabil pentru compunerea unui număr mare de piese care a atras atenția criticilor, în ultimii ani ai secolului douăzeci fiind numiți un fenomen cultural. Sunt considerați ca fiind cea mai de succes trupă din istoria rock and roll-ului. Chiar dacă trupa și-a încheiat activitatea în anul 1970, McCartney a continuat să compună piese și a activat în continuare ca un artist solo.

Acest articol a fost creat pentru a vă oferi căteva informații despre creațiile sale care au devenit celebre, piese care cu siguranță vă pot destinde în timpul dumneavoastră liber.

Citeşte mai mult...
 
Centrul Cultural din Sighet are un nou sediu PDF Imprimare Email
Scris de Dorel Todea   
Vineri, 28 Iulie 2017 10:52

Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei şi-a deschis oficial activitate în  sediul din Piaţa Libertății nr, 24 A. De aici va fi coordonată activitatea cultural-educativă şi artistică

a celor  trei secţii din componenţa instituţiei, oferind sighetenilor o paletă diversă de activităţi respectiv:evenimente cultural-artistice si spectacole; formatii artistice: Ansamblul folcloric MARA (dansuri populare,orchestra, taraf, solişti şi grup vocal; Secţia de teatru (actorie, regie,scenografie, regie tehnică,teatru de păpuşi);Cenaclul literar; Cenaclul de pictură SIGART; Fanfară; Grup coral cameral, Cor mixt; Cursuri de pregătire practică. Centrul Cultural  este de mai mulţi ani şi principalul organizator ale evenimentelor reprezentative ale oraşului.

Evenimentul a fost deschis printr-o slujbă de sfeştanie, săvârşită de  protopopul  Vasile Aurel Pop şi o parte din Grupul bizantin "Theologos".  A urmat momentul simbolic de semnare a  protocolului de colaborare între Inspectoratul Poliției de Frontieră și Centrul Cultural Sighetu Marmației.

Despre importanţa activităţii cultural-artistice, depre planurile de viitor au vorbit chestorul de poliţie, Liviu Bute- șef al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră şi  ing. Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmației. Managerul interimar,prof. dr. Ioan Dorel Todea  a prezentat oferta cultural-educativă şi artistică a Centrului Cultural Sighetu Marmației şi a adresat celor prezenţi  mulţumiri pentru sprijinul acordat. Reprezentanţii administraţiei locale au apreciat condiţiile create de conducerea Centrului Cultural pentru activitatea viitoare, pentru a răspunde în cât mai mare măsură cerinţelor sighetenilor.

A urmat un moment artistic susţinut de: grupul vocal instrumental al Ansamblului MARA(Ileana Matus,Mihai Chiş şi Nelu Godja),prof. prof. Ioan Szekely-clarinet şi Cristian Malicski-pian, folchistul Gheorghe Ștețca, Mark Mesaroş (pian şi chitară), solista Diana Codrea, în final alăturându-se soliştii Maria Mihali şi Adrian Benţa din partea Poliţiei de Frontieră.

Citeşte mai mult...
 
Cheile timpului - Valentin Rozsnyai PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 27 Iunie 2017 17:52

 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 10 of 250

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact