logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Ansamblul Folcloric “MARA” la final de stagiune PDF Imprimare Email
Scris de Dorel Todea   
Vineri, 22 Iunie 2018 12:55

Ansamblul Folcloric “MARA” al Centrului Cultural Sighetu Marmației împlinește anul acesta, 50 de ani de la înființare.  In 2018, noua generație de dansatori, instumentiștii și soliștii, au susținut o adevărată stagiune artistică, cu spectacole la sediu, în deplasare, la concursuri, aducând și premii importante după o secetă de câțiva ani. Coregraful Gheorghe Rednic, dirijorul Mihai Chiș, coordonatorul  muzical Ileana Matus, alcătuiesc echipa care și-a propus o revitalizare a celui mai galonat ansamblu de amatori din Maramureș ! Microstagiunea anului 2018 se va încheia cu spectacolul prezentat” la Festivalul ”Nopți de Sânziene”de la Borșa. Primaria orasului Borsa impreuna cu Serviciul Cultură Borșa organizează cea de-a XXXV-a ediție a Festivalului „Nopți de Sânziene”, eveniment care se va desfasura în data de 24 iunie. De Sânziene, flăcăi călare care poartă torțe aprinse, și tinere cu buchete de sânziene se îndreaptă în alai spre un loc unde se desfășoară ritualuri dedicate sărbătorii de Sânziene. (Legenda spune ca Sânzienele sunt fete frumoase care trăiesc în păduri și care dau puteri deosebite florilor, care devin plante de leac, potrivite pentru orice boală. Se spune ca în Noaptea de Sânziene umblă pe pământ si împart rod holdelor, femeilor căsătorite, păsărilor și animalelor, vindecă bolnavii și apără culturile de grindină. Dacă nu sunt cinstite cum se cuvine, Sânzienele îi pedepsesc pe bărbați și femei deopotrivă).

După Festivalul ”Nopți de Sânziene”de la Borșa, echipa Ansamblului “MARA”  va intra într-o vacanță de circa două luni, urmând ca la toamnă să prezinte o suită de spectacole, să organizeze un eveniment special dedicat celor 50 de ani de activitate artistică și Concursul de interpretare a cântecului popular dotat cu premiul “Viorel Costin”(ediția a II-a).

Citeşte mai mult...
 
La Sighet s-a desfășurat cea de-a XXVI- a ediție a Concursului de Interpretare Instrumentală și Arte Vizuale PDF Imprimare Email
Scris de Liviu Siman   
Marţi, 22 Mai 2018 09:56

Cu puțin timp în urmă la Sighet, în organizarea Ministerului Educației Naționale, Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, Școlii de Muzică și Arte Plastice ‘’George Enescu” s-a desfășurat cea de-a XXVI-a ediție a Concursului de Interpretare și Arte Vizuale.  La această prestigioasă manifestare au participat concurenți din România, Cehia, Ungaria, Ucraina, Serbia.  Președintele concursului a fost prof. univ. dr. Gabriel Banciu, Academia de Muzică ‘’Gheorghe Dima’’, Cluj Napoca, vicepreședinte concurs prof. Ioan Cristina, inspector ISJ Maramureș, președinte de onoare prof, Mariana Tilca, Colegiul de Arte Baia Mare, director concurs prof. Nicolae Paraschiv, Școala Gimnazială de Arte Sighetu Marmației.

Citeşte mai mult...
 
O seară literar-muzicală de excepție ! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 08 Mai 2018 10:52

Întânirea Cenaclului Literar al Centrului Cultural Sighetu Marmației (desfășurată în cerc restrâns), a fost una care se va uita cu greu. Au citit: Pablo Romaniuc, Nelu Borodi și Mihai Petrețchi-(debut). Poeți din generații diferite, segmente social-culturale diferite, experință specifică vârstei, au avut un numitor comun: tematica, tehnica de versificație și nu în ultimul rând metafora ! Au cântat la pian Mihai Petrețchi și Pablo Romaniuc, încântând pe cei prezenți. De un success deosebit s-a bucurat Mihai Petrețchi, atât pentru creațiile poetice, interpretarea la pian dar și talentul actoricesc. Nelu Borodi a citit poezii de mare sensibilitate, dovedind măiestrie în arta versificației. Consacratul Pablo Romaniuc, membru al Uniunii Scriitorilor din România și Ucraina, a susținut un adevărat recital, dovedind încă o dată că face parte din grupul de elită al poeților maramurșeni.

Ultima actualizare Marţi, 08 Mai 2018 10:56
Citeşte mai mult...
 
Expoziție de icoane pe sticlă în Sighet pe 5.04.2018 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 04 Aprilie 2018 08:04

Joi, 5 aprilie 2018, de la ora 12:00 la Casa Armatei, beneficiarele Centrului de zi Acasă din cadrul Direcției de Asistență Socială Sighetu Marmației își vor expune lucările realizate manual: picturi pe sticlă, semne de carte și zgărdane tradiționale în cadrul vernisajului expoziției de icoane pe sticlă și artă populară „Lumină din Lumină” organizat de Școala de Artă Gheorghe Chivu, eveniment aflat la a VIII-a ediție.
Citeşte mai mult...
 
Lansare de carte: ”Fețele timpului” de Viorica Șuteu, pe 2 aprilie 2018 la Centrul Cultural Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 28 Martie 2018 14:41

Lansare de carte: ”Fețele timpului” de Viorica Șuteu, luni, 2 aprilie 2018, ora 16:00 la Centrul Cultural Sighet

Ultima actualizare Miercuri, 28 Martie 2018 14:47
Citeşte mai mult...
 
Concert Kodály Spicy Jazz (Budapesta) in Sighet pe 24 martie 2018 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 23 Martie 2018 09:29

În 24 martie de la ora 19 va avea loc un concert de jazz la Sighet susținută de o trupă budapestană de jazz, Kodály Spicy Jazz (formată din tineri muzicieni), ce va oferi publicului piese instrumentale cu inflexiuni clasice. Grupul de jazz abordează și teme cu specific tradițional, muzica lor fiind foarte plăcută și relaxantă.

Pret bilet: 10 lei

Citeşte mai mult...
 
Expoziție de grafică Vasile Kazar pe 21.03.2018 la Muzeul Maramuresean Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 19 Martie 2018 11:39

Expoziție de grafică ie Vasile Kazar pe 21.03.2018, ora 13, la Muzeul Maramuresean Sighet.

Vasile Kazar s-a născut la Sighetu Marmaţiei la 30 iulie 1913 şi a cunoscut abundenţa diverselor experienţe: de la copilăria lipsită de griji într-o familie înstărită de evrei intelectuali din Maramureş, la o maturitate plină de capcane şi o senectute încărcată de melancolii şi de izbânzi spirituale.
Citeşte mai mult...
 
Bătălia cărților în Sighet pe 28.02.2018 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 27 Februarie 2018 12:25

Batalia cartilor 27.02.2018

Citeşte mai mult...
 
Filmul românesc "Nu ma atinge-ma" a castigat Ursul de Aur PDF Imprimare Email
Duminică, 25 Februarie 2018 19:13

"Touch Me Not/ Nu ma atinge-ma", lungmetrajul de debut al Adinei Pintilie, a castigat, sambata seara, trofeul Ursul de Aur al celei de-a 68-a editii a Festivalului de Film de la Berlin, anunta News.ro.
 
Directorul festivalului, Dieter Kosslick, si presedintele juriului international, regizorul Tom Tykwer, au fost cei care au anuntat castigatorul marelui trofeu.
 
Intreaga echipa a filmului a urcat pe scena, iar regizoarea Adina Pintilie a multumit tuturor celor care au ajutat la realizarea filmului.
Ultima actualizare Duminică, 25 Februarie 2018 19:25
Citeşte mai mult...
 
Aurelia Vișovan, Raluca Michnea, Cadmiel Boțac – Concert In Memoriam Monica Chifor PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 25 Februarie 2018 18:22

În data de 28 februarie 2018, la Sala “George Enescu” a Școlii de Muzică din Sighetu Marmației, va avea loc un concert In Memoriam Monica Chifor susținut de trei foști elevi ai școlii: Aurelia Vișovan (pian), Raluca Michnea (vioară) și Cadmiel Boțac (pian).

Prețul unui bilet este de 10 lei. Biletele se vor putea procura la Școala de Muzică începând cu data de 26 februarie 2018.

Ultima actualizare Duminică, 25 Februarie 2018 19:05
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 7 of 250

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact