logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Echoteca, biblioteca virtuala a Maramuresului PDF Imprimare Email
Luni, 09 Februarie 2009 08:50

Incepand din acest an, Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” va avea pe langa clasicul site al unitatii si un alt portal. Este vorba despre constituirea unei biblioteci virtuale, „Echoteca”, in cadrul careia maramuresenii sa poata beneficia de numeroase informati, atat despre evenimentele culturale cat si despre cele cotidiene.

„In cadrul acestui proiect ne dorim sa realizam o intreaga baza de date, pe care am numit-o deja InfoMaramures, care sa prezinte date din intreg judetul, toate adunate intr-o forma virtuala. Astfel, cei care vor intra pe acest site vor putea sti chiar si care este mersul trenurilor in ziua respectiva, sau al avioanelor...”, a declarat pentru citynews.ro directorul adjunct de specialitate al bibiotecii judetene, Laura Temian.

Echoteca mai vizeaza si realizarea unei serii de activitati de promovare a bibliotecii prin realizarea unei noi pagini web, organizarea unei conferinte internationale cu tema „Biblioteca publica si Web 3.0, precum si organizarea unor caiete biobibliografice aniversare pentru autorii ce vor fi sarbatoriti in acest an.

Citeşte mai mult...
 
Dan Puric lansează, pe 10 februarie, volumul "Omul frumos" PDF Imprimare Email
Duminică, 08 Februarie 2009 14:12

Dan PuricDan Puric lansează, pe 10 februarie, la Ateneul Român, volumul "Omul frumos", în cadrul unei conferinţe cu acelaşi titlu.

Volumul lansat anterior de actor, "Cine suntem", s-a vândut în 70.000 de exemplare.

Conferinţa "Omul frumos" face parte dintr-o serie de patru prelegeri pe care Dan Puric la va prezenta în 2009, la Ateneul Român.

"Lumea de azi este într-un proces continuu de urâţire. În noul imperiu al urâtului, frumosul este dator cu o amintire care abia mai pâlpâie sub marşul triumfal al unei lumi schilodite, aflată în plină ofensivă. «Omul frumos» este ultimul strigăt de salvare, este ultima redută a umanităţii în lupta cu oceanul de neomenesc ce vine. «Omul frumos» este ultimul suspin hristic pentru o lume aflată în cădere definitivă", a declarat Dan Puric.

Ultima actualizare Duminică, 08 Februarie 2009 14:20
Citeşte mai mult...
 
S-au împlinit 136 ani de la naşterea savantului Friedrich Doezalek, originar din Sighet PDF Imprimare Email
Joi, 05 Februarie 2009 17:24

Friedrich DoezalekS-au împlinit 136 ani de la naşterea savantului Friedrich Doezalek originar din Sighetu Marmaţiei. De numele lui se leagă printre altele acumulatorul cu plumb, telefonia prin cablu şi chiar razele Roentgen

Faptul că la automobile folosim acumulatoare, că avem telefonie prin cablu, că face "raze" la spital şi multe alte lucruri intrate în firescul cotidian se datorează în mare parte unui savant sighetean. Friederich (Ferenc) Dolezalek s-a născut acum 136 de ani, la 5 februarie 1873 la Sighet, într-o familie de ingineri de mină şi farmacişti de la care de mic a deprins tainele meseriei. După terminarea studiilor medii în oraşul natal, la vârsta de 20 de ani se înscrie la Technische Hochschule din Hannover apoi la Universitatea din Göttingen, Germania, unde-l va avea profesor, apoi coleg şi colaborator pe Walther Nernst, laureat al Premiului Nobel pentru chimie. Înteresat deopotrivă de chimie şi de fizică (teza de doctorat susţinută la vârsta de numai 25 de ani este legată de termodinamica amestecurilor omogene), în anul 1896 brevetează o invenţie care va fi folosită de Wihelm Conrad Roentgen în dezvotarea aparatului care-i poartă şi azi numele şi este folosit în toate spitalele din lume.

Ultima actualizare Joi, 05 Februarie 2009 17:37
Citeşte mai mult...
 
Cenaclul Acrostih – stimulent de creatie pentru tineri PDF Imprimare Email
Joi, 05 Februarie 2009 07:08

Oportunitati de afirmare pentru tinerii maramuresenii cu talent intr-ale scrisului. Cenaclul Acrostih, coordonat de jurnalistul Mircea Crisan, si-a extins recent activitatea din Baia Mare inspre localitatea Cavnic.

 “Ideea Cenaclului Acrostih s-a dorit o alternativa culturala. Povestea a inceput acum patru ani, in Baia Mare, iar de la finele anului trecut, Acrostih s-a extins si in Cavnic. Proiectul Acrostih este pur si simplu o alternativa culturala nonconformista, o rampa de lansare pentru tineri”, a declarat pentru citynews.ro Mircea Crisan.

 In cadrul cenaclului, activitatile sunt structurate pe doua parti. Una se axeaza pe discutii si colocvii cu teme date iar alta pe ateliere de creatie in care sunt analizate poezii, replici si alte creatii ale tinerilor.

Citeşte mai mult...
 
Scriitorul maramuresean, Nicolae Breban a fost ales membru titular al Academiei Romane PDF Imprimare Email
Luni, 19 Ianuarie 2009 12:14

Nicolae BrebanIn ziua  de 15 ianuarie 2009, scriitorul maramuresean Nicolae Breban a devenit membru titular al Academiei Române. Pe lângă cunoscutul prozator, încă patru oameni de ştiinţă au fost desemnaţi membrii titulari ai Academiei Române.

 Propunerea a fost făcută de Secţia de Filologie şi Literatură a Academiei, pe considerentul că este, "indiscutabil, unul dintre cei mai importanţi scriitori români în viaţă". Nicolae Breban, în vârstă 75 de ani, a scris, pe lângă romane realiste şi piese de teatru şi  un volum de poezii, “Elegii Parisiene” . "Francisca", romanul de debut, , "În absenţa stăpânilor", "Animale bolnave", "Îngerul de gips", "Bunavestire" sau "Don Juan" sunt printre cele mai importante romane, multe dintre ele premiate de academie sau de Uniunea Scriitorilor.

Citeşte mai mult...
 
Carte: Ioan Petru Culianu - "Jocul de smarald" PDF Imprimare Email
Duminică, 18 Ianuarie 2009 12:42

I.P.Culianu - Jocul de smaraldAm pornit întru lectura acestui roman, prevenită că se va asemăna foarte mult cu Numele Trandafirului. Cum acesta din urmă a avut o mare înrâurire asupra mea, m-am bucurat. Urma să găsesc o poveste pasionantă, ce avea să mă ţină cu sufletul la gură în aşteptarea revelării misterelor.

Cartea lui Culianu este, în fapt, o punte între romanul lui Eco şi cel al mult mai popularului Dan Brown. În legătură cu autorul american, Culianu a folosit şi el o reţetă cu priză la public: un etern student britanic soseşte la Florenţa, în vremuri de restrişte, pentru a-şi reîntâlni un vechi prieten. Însă acesta din urmă moare în chiar ziua sosirii lui, ucis în chip misterios. Pe acelaşi calapod, urmează o serie de crime în care victimele sunt asasinate în ziua care corespunde planetelor ce le guvernează soarta. Toate aceste crime se vădesc în relaţie foarte strânsă cu tabloul lui Sandro Botticelli La Primavera. Pânza ascunde un secret monstru care ameninţă integritatea mai-marilor cetăţii, hotărâţi s-o distrugă.

De la Eco, Culianu a introdus în romanul său exact acele pasaje (răspândite pe zeci de pagini) care fac lectura greoaie pentru un public nespecializat, neavizat. Astfel, avem de-a face cu ample analize astrologice, dialoguri filosofice unde figura lui Platon apare ca leitmotiv şi vaste descrieri ale proceselor alchimice.

Ultima actualizare Joi, 21 Mai 2015 12:01
Citeşte mai mult...
 
Clubul Rotary si Sighet Online va invita la piesa de teatru "Monoloagele vaginului", vineri, 13 martie 2009 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 13 Ianuarie 2009 15:09

Se gasesc bilete la piesa de teatru "Monoloagele vaginului" la OMNIASIG (vis-a-vis de Doina Maramuresului). Bilete se vor putea cumpara si de la Scoala de Muzica, insa doar inaintea spectacolului. Pretul unui bilet este de doar 10 LEI. Detalii pot fi obtinute pe adresa noastra de e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza sau telefonic (Godja Daniel - 0766.672217 sau Aldea Alexandru - 0768.544965).

La iniţiativa Sighet Online şi cu sprijinul Clubului Rotary Sighet, pe data de 13 martie 2009, de la ora 19:00, la sala “George Enescu” din Sighet, va avea loc spectacolul de teatru “Monoloagele vaginului”, după cartea scriitoarei americane Eve Ensler, în regia tinerei regizoare Mona Gavrilaş, având-o ca protagonistă pe actriţa Diana Giubernea.

“Monoloagele vaginului” este un one-woman-show interesant, incitant, viu. Sub titlul în aparenţă şocant, se ascunde un text plin de nuanţe, care explorează cu îndrăzneală universul feminin, dărâmă prejudecăţi, cheamă spre dialog. La data apariţiei textului, devenit imediat best-seller, în 1999, acesta a fost declarat „Biblia feminismului mileniului trei”.

Ultima actualizare Miercuri, 21 Septembrie 2016 11:03
Citeşte mai mult...
 
La Sighet a avut loc întâlnirea anuală a Federaţiei Naţionale de Folclor din România PDF Imprimare Email
Luni, 15 Decembrie 2008 18:03

La sfârşitul săptămânii trecute, Casa Municipală de Cultură din Sighetu Marmaţiei a găzduit adunarea generală a Federaţiei Naţionale de Folclor din România (FNFR). Au participat specialişti implicaţi în promovarea folclorului din întreaga ţară, precum şi reprezentanţi ai Federaţiilor de Folclor din Serbia şi Spania. După raportul de activitate pe anul 2008, preşedintele FNFR, prof. dr. Dorel Cosma (directorul Centrului Cultural Municipal “George Coşbuc” din Bistriţa), în calitate de vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale al Asociaţiilor de Folclor, a prezentat concluziile adunării generale a acesteia desfăşurată la Pesaro, Italia.

Citeşte mai mult...
 
Carte: Aldous Huxley - Minunata lume nouă PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Decembrie 2008 08:39

Aldous Huxley - Minunata lume nouaMinunata lume noua. O lume in care poate vor trai copii nostri. O lume din care poate a fost inspirat “Gattaca”. O lume minunata.

O lume in care copiii se nasc in laboratoare, programati pentru o anumita munca. O lume in care oamenii sunt separati pe clase de inteligenta, de la Alfa Plus- geniile, la Epsilon Minus sau Gamma Minus care sunt nascuti pentru a trai in anumite conditii de munca.Oameni care nu imbatranesc niciodata fizic, si care …uneori…dispar.

Modul lor de a invata este unul foarte simplu: asculta de mii de ori in timpul somnului informatiile necesare, si se trezesc ca “stiu de undeva” sa faca diferite munci sau au diferite informatii. Dar nu pot face conexiuni.

Utopie este cuvantul de baza, iar motto-ul acestei lumi utopice este “Comunitate, Identitate, Stabilitate”.

Stabilitatea exista pentru ca totul este programat. Identitatea lipseste cu desavarsire, dar este mimata pentru fiecare individ prin dozele zilnice de sama ( halucinogen ) distribuie in masa. Comunitatea asigurata in momentele unice in care oamenii isi administreaza sama in grup…

Si in aceasta lume, exista rezervatii. Adica locuri in care oamenii citesc carti ( oare ce sunt alea) si cred in Dumnezeu. Si in rezervatii…exista oameni…care intra in contact cu cei din minunata lume noua…Care ii vad ca pe niste ciudati…Si care fac din viata lor subiect de TV, fara sa inteleaga ca sunt cu adevarat liberi…

Ultima actualizare Sâmbătă, 17 Septembrie 2016 07:26
Citeşte mai mult...
 
Carte: George Orwell - "O mie nouă sute optzeci şi patru" PDF Imprimare Email
Vineri, 28 Noiembrie 2008 19:40

George Orwell - 1984„12 mai 1984, sau cel putin asa cred…”- iată primele cuvinte pe care Winston Smith le scria în jurnalul său. Winston este un cetăţean oarecare al Oceaniei, una dintre cele trei puteri care se luptă perpetuu într-un război fără cauză: Oceania Eurasia şi Estasia. Războiul este alimentat artificial pentru a menţine vie frica oamenilor, pentru a le concentra ura către un inamic definit şi în definitiv pentru a îi controla. Trecutul este mistificat (oricând se poate rectifica o greşeală: dacă pâna ieri ne luptam cu Estasia, astăzi ne luptăm cu Eurasia- ea este duşmanul nostru dintotdeauna şi automat adevărul acesta atât de „evident” este unul general valabil pentru oricine), limbajul este şi el ajustat şi acordat cu noile valori ale societăţii, Ministerul Păcii se ocupă cu problemele de război, ministerul Adevărului cu modificarea trecutului, iar Ministerul Dragostei cu anihilarea celor care nu vor să se conformeze şi au inconştienţa de a gândi singuri şi de a îşi păstra memoria individuală - cu alte cuvinte comit crimă de gândire. Toate acestea sunt realităţile utopiei lui George Orwell 1984 - o sumbră viziune a autorului englez asupra viitorului pe care îl întrevedea în 1948 când a scris romanul; practic un cumul a toate resorturile şi mecanismele unei societăţi de tip totalitar hiperbolizate şi potenţate artistic, între copertele unei cărţi care va face istorie.

Ultima actualizare Vineri, 28 Noiembrie 2008 19:47
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior311312313UrmătorSfârşit »

Page 312 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact