logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Salonul BD – ”Povești din București în benzi desenate” și-a desemnat câștigătorii celei de-a VII-a ediții PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 25 Iunie 2020 12:01
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este AFIS-SALON-BD-SUTU-editia-7-150x150.jpg
SALON BD – POVEȘTI DIN BUCUREȘTI ÎN BENZI DESENATE, EDIȚIA A VII-a (1 iulie – 31 august 2020) revine la Palatul Suțu. Ca în fiecare an, organizatorii au invitat tinerii pasionați de cea de-a 9-a artă să participe la concursul salonului. Câștigătorii din acest an sunt:
 
   Matei Butoi, 15 ani, Târgoviște – Marele premiu
   Cucoș Ștefan, 14 ani, București – Premiul pentru cea mai buna grafică
   Eva Dincă, 13 ani, București – Premiul pentru cel mai bun scenariu
Ultima actualizare Joi, 25 Iunie 2020 12:38
Citeşte mai mult...
 
Un Ambasador al Păcii în România: Lucreţia Berzintu PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 24 Iunie 2020 20:27
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este AMBASADOR-AL-PACII-IFLAC-300x213.jpg
 
 
În urmă cu peste 20 de ani, în Haifa, Israel, Prof. Ada Aharoni a pus bazele unei organizații internaționale care să promoveze pacea prin intermediul culturii și literaturii – IFLAC, adică Forumul Internațional pentru Literatură și o Cultură a Păcii. 
 
Pe data de 14 iunie a.c. jurnalista şi scriitoarea româncă Lucreţia Berzintu a primit recunoaşterea  internaţională de Ambasador IFLAC al Păcii din partea conducerii IFLAC. Doamna Lucreţia Berzintu a desfăşurat de-a lungul a 3 decenii numeroase activităţi culturale prin care a promovat principiile păcii şi toleranţei, dialogului intercultural, în armonie cu conţinutul Cartei IFLAC. Această apreciere subliniază şi evidenţiază munca şi eforturile, dedicarea dânsei acestui ideal atât de nobil, care este pacea şi înţelegerea între oameni, şi este o mândrie şi pentru imaginea ţării noastre pe plan internaţional.
Ultima actualizare Joi, 25 Iunie 2020 06:55
Citeşte mai mult...
 
16 documentare din 11 țări în selecția finală a Festivalului de Film și Istorii Râșnov PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 13 Iunie 2020 22:08

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este logoffir-150x150.jpg

 

                                             COMUNICAT

Producători și regizori din toată lumea și-au înscris filmele documentare realizate după 1 ianuarie 2019 în secțiunea competitivă a Festivalului de Film și Istorii Râșnov (21 – 30 august 2020). Selecția finală cuprinde 16 filme din 11 țări care vor concura pentru Premiul Publicului, Premiul Juriului Profesionist și Premiul Juriului de Liceeni.

Ultima actualizare Sâmbătă, 13 Iunie 2020 22:17
Citeşte mai mult...
 
Solidaritate editorială pentru promovarea patrimoniului istoric și cultural PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 04 Iunie 2020 22:46

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este colaj-150x150.jpgCOMUNICAT

Revista „Contemporanul. Ideea europeană”, care apare sub egida Academiei Române, găzduieşte, începând cu luna iunie, publicația „Bucureşti în 5 minute”, editată de Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB). Astfel, oferta editorială a revistei de cultură, politică şi ştiinţă se îmbogăţeşte cu opt pagini scrise de istorici, arheologi, experţi în artă şi istoria artei, muzeografi pasionaţi din cadrul Muzeului Bucureştiului, iar publicația MMB își lărgește rețeaua de distribuție, ajungând la un public mai numeros și calibrat pe cunoașterea și promovarea culturii, istoriei și patrimoniului național, obiectiv al ambelor instituții.

Ultima actualizare Joi, 04 Iunie 2020 22:58
Citeşte mai mult...
 
A apărut un nou număr al revistei COMICS DIDACTIC 2020 - EDIȚIE SPECIALĂ PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 01 Iunie 2020 23:55

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este promo-300x169.jpg

 

A apărut un nou număr al revistei COMICS DIDACTIC 2020 - EDIȚIE SPECIALĂ

Revista se poate răsfoi, pagină cu pagină, pe calculator, tabletă sau telefon, accesând link-ul

Ultima actualizare Marţi, 02 Iunie 2020 00:27
Citeşte mai mult...
 
39 de ani de la zborul primului și singurului român care a zburat în cosmos, Dumitru – Dorin Prunariu PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 14 Mai 2020 03:30

Pe 14 mai 2020 se împlinesc 39 de ani de când primul și singurul cosmonaut român, Dumitru – Dorin Prunariu, a înconjurat Pământul de 125 de ori, parcurgând 5.260.000 km, cu viteza de 28.000 km/oră, însumând un timp total de zbor de 7 zile, 20 de ore, 42 de minute și 52 de secunde. La doar 29 de ani era al 103-lea cosmonaut din lume la momentul zborului. Acest zbor, de importanță epocală, a situat România în clubul select al țărilor participante direct la explorarea Universului și totodată atestă tradiția contribuțiilor marilor înaintași români la zborul omului printre stele. ”Complexul cosmic cu echipajele la bord trecea de la noapte la zi și invers de 16 ori în 24 de ore. Tot de atâtea ori în exteriorul aparatelor cosmice se produceau variații de temperatură de aproape 300 grade Celsius (+150 de grade în zonele radiate de Soare și -150 de grade în timpul trecerii prin umbra Pământului.”

Ultima actualizare Joi, 14 Mai 2020 03:46
Citeşte mai mult...
 
Teatrul sighetean - ieri și azi ! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 31 Martie 2020 11:20

În Maramureșul voievodal a existat o mișcare teatrală a cărei începuturi ne este greu să o determinăm. Seva se trage din folclor și mai ales din activitatea cărturarilor, un exeplu elocvent fiind „VIFLAIMUL”- o piesa de teatru popular cu o temă sacră, care abordează mitul nașterii, personajele sunt: Iosif, Maria, Irod, vestitorul, hangiul, îngerul, doi păstori, cei trei crai de la răsărit, doi ostași, moartea, dracul, moșul și străjerul. Învățătorul și folcloristul Petru Bilțiu-Dancuș (1 iulie 1863 – 28 mai 1907), a scris piesa „Viflaimul”, în limbajul pe care-l puteau întelege oamenii de la sat din acea vreme, lasând o scenetă care s-a răspândit în Maramureș și este jucată anual.  

În planul cult al creației teatrale a existat  în Sighetu Marmației din 1836 o societate culturală care organiza spectacole de teatru. În anul 1887 se inaugurează un teatru de vară care avea 750 de locuri și era situat într-un parc (acum piața de alimente). Cortina teatrului a fost donată de actrița Prielle Cornelia, născută la Sighet în anul 1826, devenită celebră după ce a jucat la Teatrul din Satu Mare și apoi la Teatrul Național din Pesta. Inaugurarea a avut loc la data de 21 mai 1887 cu premiera comediei „Bule de aer ”de Csiki Gergely, încasările fiind donate Spitalului orășenesc. Teatrul de vară a fost demolat în anul 1938, când s-a amenajat o piață de alimente (până nu demult se mai vedeau semnele teatrului de vară la „alimentara” din piață, după 1989 s-au șters orice urme). 

 În anul 1882 are loc la Sighet adunarea generală pentru Fond de Teatru Român urmată de serbări cultural-artistice. În secolul următor teatrul este tot mai prezent în viața culturală a orașului.

Ultima actualizare Marţi, 31 Martie 2020 11:25
Citeşte mai mult...
 
Concurs între facultățile de arte cu lucrările de semestru! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 10 Martie 2020 03:12

 

 

 

 

COMUNICAT

Prima ediție „Illustro: Student”, derulată pe platforma Illust.ro

Primăvara vine cu noi începuturi pentru arta digitală și nu numai! Avem plăcerea să anunțăm lansarea platformei online de concursuri, illust.ro, alături de prima ediție a concursului de ilustrație digitală intitulat Illustro: Student, desfășurat în perioada martie-mai 2020.

Illustro (illust.ro) este o platformă online ce va derula un program de concursuri profesionale, din sfera artelor vizuale, la nivel național și internațional, cu o atenție sporită asupra comunității românești de artă digitală. În sprijinul acestui deziderat, contribuția la calitatea și la nivelul comunității, deopotrivă pentru tineri și artiști consacrați, va fi dată de aplicația online de concurs, de juriile reprezentative, de partenerii instituționali și de premiile ce vor consta inclusiv în acțiuni de promovare, în România și peste hotare.

Ultima actualizare Marţi, 10 Martie 2020 03:22
Citeşte mai mult...
 
Benzi desenate de Valentin Iordache și Marian Mirescu, la Palatul Suțu PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 10 Martie 2020 02:57

 

 

 

 

COMUNICAT

Benzile Desenate revin pe simezele Palatului Suțu în luna martie, iar publicul poate vedea, o lună întreagă, noi desene expuse într-un spațiu special amenajat.

Muzeul Municipiului București organizează de șapte ani evenimente dedicate celei de-a noua arte - banda desenată, oferind publicului expoziții, publicații, lansări, prezentări, ateliere BD pentru copii și, nu în ultimul rând, Salonul BD „Povești din București în benzi desenate" găzduit de Palatul Suțu și Casa Filipescu-Cesianu.

Ca o formă de prețuire și admirație pentru valorile din domeniul benzii desenate autohtone, a luat naștere seria expozițiilor „Maeștri ai benzii desenate românești”, un concept al autorului de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu.
Luna martie 2020 este dedicată maeștrilor Marian Mirescu și Valentin Iordache. 

Ultima actualizare Marţi, 10 Martie 2020 03:22
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu Mircea Radu Iacoban PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 25 Februarie 2020 20:04

 

 MIRCEA RADU IACOBAN, Jurnalist, scriitor, scenarist

 

Un condei inteligent și sincer spune lucrurior pe nume cu vervă și cu o anume lumină interioară care întovărășește totdeauna tot ce-i născut iar nu făcut.” (Ecaterina Oproiu)

 

Scriitorul Mircea Radu IACOBAN a împlinit vârsta de 80 de ani, miercuri 19.02.2020. Cu acest prilej Editura Junimea a organizat, în Sala Mare de Spectacole ”Radu Beligan” a Ateneului Național din Iași, de la ora 17:00, lansarea cărții ”prezent!”(Jurnal,vol.2, 2015 – 2019, Editura Junimea, Iași – 2020) de Mircea Radu Iacoban, alături de care s-au aflat personalități ale culturii românești.

Ultima actualizare Marţi, 25 Februarie 2020 22:19
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 4 of 253

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact