logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
“Toate-s vechi şi nouă toate…” sau despre libertatea presei PDF Imprimare Email
Scris de Monica Maria Grad   
Sâmbătă, 06 Noiembrie 2010 07:21

Într-o epocă în care valorile democratice sunt extrem de preţuite, apărate şi este elogiată libertatea de expresie în primul rând în cazul presei, o investigaţie asupra implicaţiilor acesteia în epoca interbelică spre exemplu merită realizata pur şi simplu din dorinţa de a privi evolutiv modificări ce intervin de-a lungul timpului, din cauza răsturnărilor istorice, a curentelor de idei, a personalităţilor impunătoare ce au trasat şi au stabilit anumite principii. În acest sens bogata epocă interbelică, cunoscută prin firescul dialogului, polemicului, a schimbului dialectic de viziuni, lipsa îngrădirii expresiei libere, însa în acelasi timp marcată de mentalităţile vremii, de disputele belicoase între tradiţionalişti şi modernişti, de expansiunea curentelor avangardiste ce îşi propuneau exprimarea instinctului pur, lupta împotriva stereotipiilor şi poncifurilor, toate acestea redau un tablou vast, eclectic în care cultura îşi simte firescul şi de aceea înregistrează un apogeu de neegalat.

Ultima actualizare Sâmbătă, 06 Noiembrie 2010 08:33
Citeşte mai mult...
 
Poezie: Adrian Paunescu - Vagabonzi pe plaiul mioritic PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 06 Noiembrie 2010 06:01
Ultima actualizare Sâmbătă, 06 Noiembrie 2010 00:18
 
Remember: Te salut generatie in blugi (partea a II-a) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 06 Noiembrie 2010 06:00
Ultima actualizare Sâmbătă, 06 Noiembrie 2010 00:19
 
Lansare de carte: În spatele uşilor deschise de Vasile Moiş PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 05 Noiembrie 2010 22:45

Editura Dacia XXI lansează colecţia Romanele istoriei, printr-un excepţional eveniment editorial, propunând cititorilor două romane: „În spatele uşilor deschise” (vol. 1-4) de Vasile Moiş şi „Barbarii” (vol. 1-2) de Laurenţiu Faighel.


Miercuri, 10.11.2010 la Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighetul Marmaţiei, începând de la ora 10:00, romanul lui Vasile Moiş va fi prezentat de profesor doctor Mircea Popa, de poetul Echim Vancea, directorul Bibliotecii Municipale şi de directorul general al Editurii Dacia XXI, poetul Ion Vădan. Tot aici se va lansa şi cartea scriitorului Iosif Ţiproc: Vasile Blidaru – luptătorul anticomunist.


Un alt moment deosebit va fi, în aceeaşi zi, la ora 13:00, acela al întâlnirii prozatorului Vasile Moiş cu profesorii şi locuitorii comunei sale natale Certeze, unde pe lângă alocuţiunea domnului primar Petru Ciocan, va evoca personalitatea autorului şi profesorul Vasile Ardelean

Ultima actualizare Sâmbătă, 06 Noiembrie 2010 06:40
Citeşte mai mult...
 
Remember: Te salut generatie in blugi (partea I) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 05 Noiembrie 2010 10:10
 
Editura Herald lanseaza: LANKAVATARA SUTRA sau Realizarea Nobilei Înţelepciuni PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Joi, 04 Noiembrie 2010 06:32

Apărută  de curând la editura Herald, în cadrul colecţiei Cărţi fundamentale, Lankavatara Sutra este o culegere de scrieri aparţinând unui învăţator Mahayana, în care acesta a notat probabil toate învăţăturile importante acceptate de către adepţii Mahayana din vremea sa.

Volumul intenţionează să familiarizeze cititorul interesat de spiritualitatea buddhistă, dar nu neapărat specialist în acest domeniu, cu genul de literatură de care ţine Lankavatara Sutra. Versiunea de faţă redă ideile de bază ale şcolii Vijnanavada, şcoala la constituirea căreia scrierea şi-a adus un important aport, reflectă stilul literar al Sutrelor Mahayana şi scoate în evidenţă imagistica la care autorii buddhişti fac din plin apel.

Lankavatara Sutra nu a fost scrisă aşa cum este scris un tratat filozofic, pentru a consacra un anumit sistem de gândire, ci a fost compusă pentru a clarifica cea mai profundă experienţă întâmpinată de spiritul uman.

Ultima actualizare Joi, 04 Noiembrie 2010 08:25
Citeşte mai mult...
 
Pianista Veronique Thual-Chauvel concerteaza in Baia Mare PDF Imprimare Email
Miercuri, 03 Noiembrie 2010 09:40

Vineri, 5 noiembrie, de la ora 18, la Liceul de Arta din Baia Mare, Veronique Thual-Chauvel va sustine un concert de exceptie pentru spectatorii baimareni. Evenimentul se inscrie in cadrul unui turneu pe care pianista il sustine in Romania, incluzand de fiecare data orasul Baia Mare in seria de recitaluri. Nascuta in Josselin – Bretagne, a inceput studiul pianului la cinci ani. A absolvit Conservatorul, dupa care din 1988 efectueaza turnee in Europa: Germania, Franta, Italia, Polonia, Serbia, Slovacia, Elvetia si Romania. A participat la Festivaluri importante si are inregistrari incepand din 1999. In Romania a sustinut concerte in Baia Mare, Sibiu, Craiova, Targu Jiu si Pitesti. Deseori, alaturi de ea urca pe scena cele doua fiice ale sale, care studiaza vioara, ele facand parte si din Orchestra Internationala a tinerilor din Sion, Elvetia. Va interpreta lucrari de J.P. Rameau, L.V. Beethoven, F. Schubert, E. Lalo.

Citeşte mai mult...
 
Teatrul Municipal Baia Mare - Programul spectacolelor pe luna noiembrie PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 01 Noiembrie 2010 14:03

Teatrul Municipal Baia Mare - Programul spectacolelor pe luna noiembrie 2010:


Joi, 04.11 ora PREMIERĂ – Spectacol pentru copii

SCUFIŢA ROŞIE

Regia: Andrei Mihalache

Scenografia: Mihai Vălu

Ultima actualizare Luni, 01 Noiembrie 2010 21:15
Citeşte mai mult...
 
Carte: Ognjen Spahic - "Copiii lui Hansen" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 31 Octombrie 2010 08:13
Roman cistigator al premiului Mesa Selimovic (cel mai bun roman publicat in 2004 in Bosnia si Hertegovina, Croatia, Muntenegru si Serbia)

Actiunea romanului "Copiii lui Hansen" se desfasoara in Romania, mai exact in leprozeria de la Tichilesti, ultimul lazaret de acest fel din Europa, un univers inchis si damnat in care isi petrec viata o mina de oameni proscrisi de familie si prieteni din cauza cumplitei lor maladii. Morti pentru lume, fara o legatura oricit de fragila cu ea, leprosii asista de la distanta la evenimentele care au zguduit Europa in ultima jumatate a secolului trecut, de la al Doilea Razboi Mondial pina la revolutia din 1989. In interiorul granitelor acestui spatiu, mai putin spital si mai mult anticamera a mortii, se construiesc ierarhii si relatii de putere, afinitati si dusmanii, iubiri si tradari. Fara a ocoli niciunul dintre amanuntele socante ale vietii cotidiene, de la imbratisare la crima, Spahic pune in scena, cu o extraordinara subtilitate, drama totalitarismului si a izolarii, in care singurul punct luminos, desi iluzoriu, este aspiratia spre libertate. 
Citeşte mai mult...
 
Dan Puric - Umorul PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 31 Octombrie 2010 07:13
Vizionati in continuare urmatoarele 4 parti ale acestui material: 
Vezi VIDEO
 
« ÎnceputAnterior251252253254255256257258259260UrmătorSfârşit »

Page 257 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact