logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
VIDEO: Jurnalistul Florentin Nasui a lansat volumul ”Petreceri prin Ţara Maramureşului - Dialoguri de ieri pe astăzi” PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 03 Decembrie 2010 23:21

Vineri, 3 decembrie, de la ora 14, la Sala RADIO SIGHET a avut loc lansarea cărţii ”Petreceri prin Ţara Maramureşului - Dialoguri de ieri pe astăzi” semnată de jurnalistul Florentin NĂSUI (Graiul Maramuresului) si editata de catre editura Valea Verde şi vernisajul expoziţiei de pictură a lui Andrei NĂSUI şi sculptură a lui Ioan MUNTEAN, absolventi ai Facultăţii de Pictură - Arta decorativa, Universitatea de Nord, Baia Mare, promoţia 2007. De foarte mult timp n-am mai vazut Sala Radio Sighet plina de persoane prezente la vreun eveniment si, cu atat mai putin la o lansare de carte, dovada cea mai vie ca domnul Florentin Nasui este o persoana foarte iubita de catre sigheteni. Evenimentul a fost mediat de catre prof. dr. Dorel Todea, redactorul coordonator al postului Radio Sighet, iar printre cei ce au dorit sa-si exprime sentimentele fata de jurnalistul Florentin Nasui dar si fata de artistii plastici Andrei Nasui si Ioan Muntean s-au enumerat: pimarulul municipiului Sighetu Marmatiei, prof. Eugenia Godja, senatorul prof. dr. Gherghe Mihai Barlea, deputatul Istvan Beres, prof. Ioan Botos, artistul plastic Ioan Marchis, poetul Gheroghe Parja, poetul Echim Vancea, prof. Vancea Ioan, prof. Mihai Dancus, Ioan Maris (asociatia si editura Valea Verde).

Ultima actualizare Duminică, 05 Decembrie 2010 18:00
Citeşte mai mult...
 
LANSAREA de CARTE - Vasile Gogea - "Voci in Vacarm" este amanata PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 03 Decembrie 2010 06:14

ACTUALIZARE 09.12.2010: Din cauza conditiilor meteo actuale care au facut ca drumurile sa fie impracticabile, s-a decis reprogramarea acestei lansari de carte pentru o data ce va fi anuntata in curand. Autorul si editorul cartii isi cer scuze alaturi de organizatorii evenimentului pentru acest incovenient.

Vineri, 10 decembrie 2010, ora 14:00, va avea loc la Sala Radio Sighet lansarea volumului "Voci in Vacarm. Un dialog cu Monica Lovinescu si Virgil Ierunca" semnat de Vasile Gogea. Cititorii site-ului sunt deja familiarizati cu autorul datorita unor articole republicate aici din blog-ul personal al lui Vasile Gogea, un scriitor stabilit in Cluj care insa are legaturi stranse cu Sighetu Marmatiei. Despre acest volum a fost postat un articol in urma cu scurt timp, asa ca nu-mi ramane decat sa va invit sa-l accesati AICI. La eveniment va mai lua parte si poetul Vasile G. Dancu, directorul Editurii Eikon.

Vasile Gogea este absolvent al Facultăţii de Istorie-filosofie, secţia Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (1979). Este autorul mai multor cărţi în care, în general, a scris cum s-a priceput mai bine, despre alţii şi despre ale altora. Despre el au scris, mai ales înainte de 1989, Securitatea română, în dosarul său de urmărire informativă D.U.I. 3357, Oşanu şi Oficiile pentru forţele de muncă  în Cartea de muncă iar după 1990, unii critici literari si istorici, în reviste literare, volume de critică, sinteze şi dicţionare precum şi în volume de istorie recentă. A fost elev la Liceul Militar Dimitrie Cantemir pînă după revolta din noiembrie 1969, a fost martorul Virgil  al Revoltei de la Braşov din 15 Noiembrie 1987, a fost Luptător în Revoluţia Română din Decembrie 1989. A fost:  pedagog la Şcoala de şoferi profesionişti, preparator de produse explozibile  (dinamită nobel), dispecer de producţie în industria de produse cosmetice, referent literar la teatru, instructor cultural-sportiv în cooperaţie, redactor şef de revistă şi editură, bibliotecar, profesor asociat la universitate, şomer fără indemnizaţie, mitingist şi grevist al foamei. A fost membru fondator al Alianţei Civice şi al Partidului Alianţei Civice, al Mişcarii 15 Noiembrie, al Asociaţiei  Zariştilor Români şi al Asociaţiei  Scriitorilor Profesionişti din România, al Asociaţiei Amicii Regelui Mihai, al Despărţămîntului Central ASTRA Braşov. 

Vasile Gogea a publicat pana in prezent urmatoarele volume: 

Ultima actualizare Vineri, 10 Decembrie 2010 12:54
Citeşte mai mult...
 
Teatrul National Baia Mare - Programul pe luna decembrie 2010 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 30 Noiembrie 2010 17:39
Programul spectacolelor in luna decembrie 2010 la Teatrul National Baia Mare:
 
Joi, 02.12  ora 9,30   SCUFIŢA ROŞIE –Spectacol pentru copii
  Regia: Andrei Mihalache
  Scenografia: Mihai Vălu

  ora 11,00  SCUFIŢA  ROŞIE   
 
Vineri, 03.12  ora   9,30  SCUFIŢA  ROŞIE

  ora  11,00  SCUFIŢA  ROŞIE   

Citeşte mai mult...
 
Vineri, 3 decembrie, triplu eveniment cultural la Sala Radio Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 29 Noiembrie 2010 22:09
Vineri, 3 decembrie, ora 14, la Sala RADIO SIGHET are loc lansarea cărţii ”Petreceri prin Ţara Maramureşului -Dialoguri de ieri pe astăzi” semnată de jurnalistul Florentin NĂSUI , Editura Valea Verde, 2010 şi Vernisajul expoziţiei de pictură a lui Andrei NĂSUI şi sculptură a lui Ioan MUNTEAN, absolventi ai Facultăţii de Pictură-  Arta decorativa, Universitatea de Nord, Baia Mare, promoţia 2007. 
Prezintă: membri ai Uniunii Scriitorilor din România şi ai Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Ultima actualizare Miercuri, 01 Decembrie 2010 11:52
Citeşte mai mult...
 
Carte: Constantin Enăchescu – Homo demens. O redefinire a nebuniei PDF Imprimare Email
Duminică, 28 Noiembrie 2010 07:36

Volumul “Homo demens” este o apariţie editorială inedită şi de cunoaştere în profunzime a nebuniei, nu atât din perspectivă medicală, psihiatrică, cât mai ales o dezvoltare “dialectic-comprehensivă” a Nebuniei cu majusculă filosofică. Prin ideile proliferate cu argumente solide, autorul explică şi afirmă într-un mod deschis, tolerant, că Nebunia este “un mod de a fi al persoanei umane, mult mai extins şi complex decât cel pe care-l conferă boala mintală”.

“Redefinirea” din subtitlu se referă la descrierea tuturor aspectelor “altfel” din personalitatea umană, “a vedea” şi “a inţelege” fiind verbe active pentru explicarea unui fenomen atât de des “prejudiciat” din punct de vedere social şi medical. Autorul merge şi mai departe cu propria teză afirmând din capul locului că “atât normalitatea, cât şi anormalitatea sunt calităţi axiologice (afirmativ şi/sau negativ) complementare ale modului de a fi al aceleiaşi persoane”. Distincţia între boala mintală, ca transformare psihopatologică a persoanei umane, şi nebunia descrisă ca o metaforă a vieţii interioare, o alteritate opozabilă logicii comune, este baza solidă a cercetătorului Constantin Enăchescu, aceeaşi persoană care a scris în trecut studii cu caracter asemanător: Artă şi nebunie, Tratat de igienă mintală etc.

Ultima actualizare Duminică, 28 Noiembrie 2010 07:45
Citeşte mai mult...
 
Tudor Arghezi recitând „Flori de mucigai" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 27 Noiembrie 2010 06:54
 
Cadmiel Botac va canta live duminica de la ora 19:00 pe TVR Cultural PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 26 Noiembrie 2010 21:41

Duminica incepand cu ora 19.00 pe TVR Cultural il puteti urmari in direct in concertul de gala pe Cadmiel Botac, care a castigat azi, 26.11.2010, finala la categoria 14-18 ani a Concursului Radio Romania Muzical. Cadmiel este elev al clasei a VIII-a (prof. Chifor Lavinia Monica) la Scoala de Muzica si al Colegiului National Dragos Voda, de cativa ani obtine constant locul I la Olimpiada Nationala la Pian, premiant al grupului de excelenta "Dan Voiculescu", detinator a numeroase premii nationale si internationale.

Mai multe informatii despre Cadmiel Botac cititi in acest interviu.

Ultima actualizare Sâmbătă, 27 Noiembrie 2010 10:05
 
Editura Dacia XXI lanseaza doua noi carti PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 26 Noiembrie 2010 13:17
Editura Dacia XXI va lansa joi, 02.12.2010 la ora 16:00 la Salonul Alb al Restaurantului Mioriţa din Satu Mare două cărţi de mare actualitate şi succes ce abordează teme legate de psihologia motivaţională şi condiţia omului modern în societate.
Evenimentul va fi prezentat de către directorul editurii: poetul Ion Vădan, cei doi autori: Profesor Academician Virgil Enătescu (cartea Între realitate şi dorinţe) şi Aniela Lucian (Dorinţa: între magie şi realitate), Alexandru Zotta, Daniela Culic şi Sorin Nichita.
Virgil Enatescu s-a nascut la Brasov in 11 noiembrie 1940 este autorul a opt brevete de inventie; membru corespondent al Academiei de Stiinte Medicale, profesor universitar asociat al U.B.B. Cluj Napoca si al Universitatii "Vasile Goldis", presedinte al filialei Satu Mare a Uniunii Medicale Balcanice si al Societatii Romane de Informatica Medicale. 
Prof. Dr. Virgil Enatescu are doua doctorate: analiza comunicarii extraverbale, incluzand aici si desenul, si al doilea in domeniul antropologiei culturale.
In 1992 primeste Premiul "Gh. Marinescu" al Academiei Romane. 
Ultima actualizare Vineri, 26 Noiembrie 2010 14:06
Citeşte mai mult...
 
Premiul Cartea Anului 2010 a fost decernat lui Ion Vianu pentru “Amor intellectualis” PDF Imprimare Email
Vineri, 26 Noiembrie 2010 12:28
Joi, 25 noiembrie, a fost decernat Premiul CARTEA ANULUI 2010 scriitorului Ion Vianu pentru romanul "Amor intellectualis. Romanul unei educatii", volum aparut la Editura Polirom. Festivitatea de decernare a premiului a fost gazduita de Clubul Prometheus din Bucuresti. Volumul castigator a fost ales dintr-un numar de sapte nominalizari de catre un juriu format din Nicolae Manolescu – presedinte, Gabriel Chifu, Ioana Parvulescu, Luminita Corneanu, Cosmin Ciotlos, Sorin Lavric si Ana Chiritoiu.  

Romanul unei educatii, cum il subintituleaza Ion Vianu, Amor intellectualis relateaza povestea unei maturizari intelectuale si sentimentale pe fundalul unei epoci tulburi, cea a instaurarii si consolidarii regimului comunist. Adolescenta eroului indeosebi, cu initierile ei – primele experiente erotice, cautarile intelectuale, tensiunea dintre spiritual si trupesc –, prilejuieste pagini pe cit de savuroase prin pitorescul lor, pe atit de convingatoare prin franchete. La fel si galeria portretelor zugravite: ale prietenilor dar si ale discipolilor si apropiatilor marelui T. (Tudor Vianu), legati de acesta prin amor intellectualis magistri. Treptat, istoria personala se estompeaza, pentru ca in prim-plan sa treaca o alta poveste, dramatica, despre disparitia unei lumi si a unei generatii... 
Ultima actualizare Vineri, 26 Noiembrie 2010 12:26
Citeşte mai mult...
 
Revista Arhivelor ar putea duce istoria judetului in cataloage internationale PDF Imprimare Email
Vineri, 26 Noiembrie 2010 07:17

Numarul 3 al revistei publicate de catre Servicul Judetean al Arhivelor Nationale Maramures in colaborare cu Asociatia Arhivistilor “David Prodan” apare pana la sfarsitul saptamanii urmatoare, cel putin asa spera seful serviciului, Klara Guseth. Revista apare anual, se distribuie gratuit si poate fi gasita doar la arhivele nationale. Redactorul sef, Klara Guseth incearca sa obtina un punctaj cat mai mare din partea Comisiei Nationale de Cercetari Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS), care in prezent are sub observatie revista arhivelor.


Pana la finele saptamanii viitoare iese de sub tipar numarul 3 al publicatiei “Revista Arhivei maramuresene”, editata de Serviciul Judetean al Arhivelor Nationale in colaborare cu Asociatia Arhivistilor “David Prodan”. Publicatia se refera la istoria locala a Maramuresului si se distribuie gratuit doar la serviciul de arhive, insa seful serviciului, Klara Guseth, se gandeste la o posibilitate ca din acest an sa poata fi valorificata.

Ultima actualizare Vineri, 26 Noiembrie 2010 10:11
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior251252253254255256257258259260UrmătorSfârşit »

Page 253 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact