logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
CARTE: Amélie Nothomb - "Catilinarele" PDF Imprimare Email
Duminică, 12 Decembrie 2010 09:53

Catilinarele este o mică operă de artă literară despre persecuţie psihologică, plasată într-o atmosferă apăsătoare şi în final insuportabilă.

Încă de la primii paşi în text, ne găsim martori la povestea lui Emile şi a lui Juliette, care s-au cunoscut în copilărie, s-au căsătorit fără a avea copii, apoi s-au retras în liniştea provinciei. Pe scurt, şi-au împlinit visul: au propria casă şi îşi pot trăi bătrâneţea în tihnă.

Însă vecinul de vis-a-vis, obezul şi tăcutul domn Bernadin, se dovedeşte a fi o prezenţă neaşteptată. Situaţia este tolerată de cei doi până când musafirul se încrustează ca un diamant preţios în viaţa familiei prin vizite zilnice regulate între orele 16 şi 18. Domnul Bernadin se aşază într-un fotoliu, bea cafeaua pe care cuplul i-o oferă cu amabilitate, nu scoate un cuvânt şi iese pe uşă la oră exactă. Emile şi Juliette nu îndrăznesc să fie nepoliticoşi şi să-l invite afară atunci când devine un real deranj, delăsare ce va avea urmări cel puţin interesante. Şi probabil cea mai uimitoare dintre acestea este transformarea lui Emile din profesorul perfect într-un ucigaş lipsit de scrupule.

Ultima actualizare Duminică, 12 Decembrie 2010 09:59
Citeşte mai mult...
 
“Reminiscenţele” lui Marin Slujeru. Prin oglinda memoriei PDF Imprimare Email
Scris de Vasile Gogea   
Sâmbătă, 11 Decembrie 2010 09:30

L-am cunoscut pe Marin Slujeru, cu mulţi ani în urmă, cu prilejul ediţiilor succesive ale Festivalului de poezie de la Sighet. Discret, delicat, aproape scuzîndu-se pentru prezenţa lui printre “poeţi” – în restul timpului fiind un dascăl dăruit misiunii lui şi coconilor maramureşeni (cum au fost şi părinţii lui) şi petrecîndu-şi răgazurile libere de obligaţii de tot felul la Biblioteca Municipală - “şlefuieşte” imagini în oglindă (nu “lustruieşte” oglinzi!) ale unei memorii încărcate de o nesfîrşită tandreţe. Textele lui poetice, în versuri sau în proză, nu au nimic din aerul solemn “voievodal” al majorităţii poeţilor din Maramureş ci, ca o prelungire parcă a sugestiei semantice conţinute în numele familiei, compun şi recompun (a publicat pînă acum cinci volume de asemenea texte, dar, în esenţă, unul şi acelaşi de la început, subsumat unui titlu “Leptem”, construit din cuvîntul maghiar lep, care înseamnă pas şi s-ar traduce prin am păşit, ca şi cum – din nou, discret, încifrat – poetul ne-a anunţat că s-a hotărît să facă pasul afară din oglindă) o istorie mică, dar nu umilă, în care evenimentele fundamentale ale vieţii sunt “îmblînzite” printr-o rafinată abordare ironică. Rezultatul e o serie de fotograme “în sepia”, de un farmec cu totul special. Aceleaşi “cadre”, dar cu “timpi de expunere” diferiţi.       

Ultima actualizare Sâmbătă, 11 Decembrie 2010 10:51
Citeşte mai mult...
 
Luminita Soare recita poezii de Marin Sorescu PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 11 Decembrie 2010 09:14
 
Carte: "Istoria Rozacrucienilor" de Paul Sedir PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Joi, 09 Decembrie 2010 09:59

  "Nu se gaseste nicaieri un studiu complet despre Fratia misterioasa a Roza-Crucii". Aceasta afirmatie, cu care debuteaza lucrarea lui Paul Sedir, era valabila in Franta inceputului de secol XX si este tot atat de valabila in Romania inceputului de secol XXI. Intr-adevar, la noi au aparut prea putine carti despre societatea secreta care a fascinat Europa in vremea Renasterii tarzii si a inceputului epocii moderne.

    Studiul de fata isi propune sa suplineasca aceasta lipsa. In acest scop, autorul ne prezinta nu numai istoria vizibila a Ordinului, cu autorii rozacrucieni, lucrarile lor si regulile pe care trebuiau sa le respecte Fratii, ci si istoria sa invizibila, caci, spune el, "orice forma existenta pe plan fizic nu este decat invelisul tipului esential al acestei forme, caci nimic nu are loc in vizibil fara sa nu se gaseasca deja in invizibil".

  Pornind de la aceste premise, Istoria rozacrucienilor ne arata, in intreaga sa complexitate, care a fost rolul indeplinit de aceasta Fratie, formata din "copiii de taina ai Domnului", "misionarii, apostolii, misticii puri, adevaratii rozacrucieni".

Citeşte mai mult...
 
Omul universal - o noua aparitie la Editura Herald PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 06 Decembrie 2010 20:34

Editura Herald prezintă opera decisivă a aceluia care a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai mari maeştri contemporani ai esoterismului islamic. Mihail Vâlsan este una din personalităţile cele mai importante ale secolului XX, care i-au scris istoria „discretă”, fundamentală şi exemplară din punct de vedere tradiţional, alături de marele său mentor René Guénon şi de ilustrul său prieten Vasile Lovinescu.

Continuator ales şi calificat al operei guénoniene, Michel Vâlsan face parte din mişcarea de redresare spirituală apărută acum aproape un secol în Occident, ca răspuns la devierile şi profanările lumii moderne. Lucrarea de faţă îşi propune clarificarea chestiunii legate de ortodoxia islamică a operei lui Guénon şi a celei referitoare la raportul dintre perspectiva sa doctrinară şi poziţia sa tradiţională personală.

Maestru de o înaltă rigoare şi puritate spirituală, M. Vâlsan a înscris definitiv contribuţia romanească în domeniul exegezei spirituale de natură esoterică islamică, în plan european şi nu numai, prin excelenţă şi incontestabilă autoritate.

Citeşte mai mult...
 
Andrei Nasui - expozitie la Sala Radio Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 05 Decembrie 2010 13:05
Ultima actualizare Duminică, 05 Decembrie 2010 13:59
Citeşte mai mult...
 
Carte: Youssef Ziedan - "Azazel, îngerul răului" PDF Imprimare Email
Duminică, 05 Decembrie 2010 07:25

Nevoia omului de a primi adevăruri absolute din partea unei divinități aspre și, totuși, miloase, nevoia de reguli dupa care să își conducă viața spirituală, nevoia unui suflet curat care să moștenească izbăvirea eternă, toate aceste nevoi se zbat în mintea și în inima călugărului-tămăduitor Hypa, protagonistul narațiunii și povestitorul chinuit al faptelor petrecute în secolul al V-lea în romanul Azazel, îngerul răului. Youssef Ziedan creează un personaj aparte, încercând să reconstituie impresia de adevăr istoric într-o ficțiune al cărui format mimează autenticitatea pergamentelor călugărilor de demult, ale căror scrieri au devenit documente valoroase pentru istorici și arheologi. În fapt, Hypa, un călugăr egiptean convertit în urma unor întâmplări sângeroase din copilăria sa, este, aparent, obligat de Azazel, blestematul demon, să își scrie istoria vieții, relatând improtante evenimente din evoluția creștinismului din acele vremuri, evenimente mai mult sau mai puțin fericite la care el fusese martor.

Citeşte mai mult...
 
Zece pentru... Yolanda! PDF Imprimare Email
Scris de Iulia D.Maris   
Duminică, 05 Decembrie 2010 06:57
Luni 29 noiembrie 2010, ora 18:30, la Opera Naţională Română Cluj-Napoca a fost premieră: Don Giovanni (sau mai bine să precizez celălalt nume după care personajul masculin este recunoscut oriunde... Don Juan)... în regia lui Gábor Tompa, dirijor Horváth József. În rolul Zerlinei am avut plăcerea s-o ascult (alături de părinţii ei veniţi tocmai de la... Sighet) pe tânăra “clujeancă” (cu rădăcini sighetene) Yolanda Covacinschi... A fost o reprezentare modernă a unei idei clasice, a unei opere compuse de mai bine de 220 de ani, de W.A.Mozart. “Rezultatul” a fost unul interesant, chiar dacă a existat un oarecare scepticism în rândul iubitorilor de operă, datorită ideilor "altfel" de punere în scenă ale cunoscutului regizor Tompa Gábor (recent laureat al Galei regionale Transilvania “Zece pentru România”). Însă aplauzele de la sfârşit, au demonstrat că această nouă viziune, a fost, în ciuda tuturor îndoielilor, dacă nu însuşită în întregime de public, cel puţin agreată de acesta.
Ultima actualizare Duminică, 05 Decembrie 2010 07:02
Citeşte mai mult...
 
Clişeul ca voinţă şi reprezentare -fals tratat de clişeizare colocvială- PDF Imprimare Email
Scris de Monica Maria Grad   
Sâmbătă, 04 Decembrie 2010 09:46
Motto: “A vorbi e a-ţi vitaminiza (sau a-ţi otrăvi) interlocutorul" (Andrei Pleşu)

Orice modă lingvistică ce acaparează competenţa de exprimare a vorbitorilor aduce cu sine o suită specifică de cuvinte de laudă sau de ocară, cuvinte împrumutate sau - în cazul fericit- create pe teritoriul limbii şi -fireşte- clişee ce încetăţenesc puterea revigorantă a oricărei “mode lingvistice”. Cele din urmă apar ca produse repetitive de limbaj şi asigură grosso modo câteva habitudini, certitudini, legitimări şi dovezi ale unei
exprimări à la mode . Care sunt necesităţile şi finalitătile purtătorilor de clişee? Ei bine, mai întâi nevoia de afirmare şi confirmare ( care nu sunt străine unor adevărate complexe de inferioritate) obţinute într-un domeniu ce necesită ardent dovada competenţei, validităţii şi temeiul apartenenţei. În ceea ce priveşte finalitatea discursului clişeizat- ea nu poate fi decât produsul ultim al eforturilor de integrare ( scopul manifest al discursului adaptat şi tradus în tiparele necesare ), dovada vie a accesului nemediat şi a apartenenţei ca urmare a îndeplinirii reţetei de adaptare.

Citeşte mai mult...
 
Stefan Iordache recita:Esenin -"Saruta-ma mereu" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 04 Decembrie 2010 07:00
 
« ÎnceputAnterior251252253254255256257258259260UrmătorSfârşit »

Page 252 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact