logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
La editura Herald a aparut volumul "Magia in istoria intelectuala a Europei" de Lynn Thorndike PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 17 Ianuarie 2011 13:11
La editura Herald, in colectia Logos, a aparut volumul Magia in istoria intelectuala a Europei de Lynn Thorndike, in traducerea lui Alexandru Anghel.

A vorbi despre magie in context cultural european reprezinta in primul rand o tentativa de reconsiderare a celei mai enigmatice si infloritoare arte din Evul mediu si Renastere. Nascuta inca din antichitate, deci cu mult inaintea misteriosului ev mediu, magia s-a dovedit a fi, prin multimea de practici si credinte ce le acoperea, prea prodigioasa pentru a fi lasata sa domneasca in voie alaturi de artele liberale.

Interzisa sau condamnata, neinteleasa sau nesabuit intrebuintata, magia are nevoie inainte de toate de o redefinire si o repozitionare in raport cu celelalte arte - obiectiv pe care aceasta lucrare si-l propune, nu intr-un mod partinitor, ci in chip cat mai fidel realitatilor culturale si istorice proprii epocilor considerate. Insemnatatea de care magia s-a bucurat in randul eruditilor antici si medievali este obiectivul studiului de fata. Modul in care elita intelectuala a trecutului s-a raportat la practicile magice formeaza un corp de dovezi elocvente care contribuie la sustinerea scopului mai sus enuntat. Astfel ca Dante accepta influenta constelatiilor asupra destinului uman; Pico della Mirandola afirma ca nicio stiinta nu a adus o dovada mai sigura a divinitatii lui Hristos decat stiinta magica si cabalistica...Albert cel Mare avea incredere in puterile miraculoase ale pietrelor pretioase care vindeca ulcere, combat otravurile, impaca inimile oamenilor si castiga batalii, in vreme ce un Roger Bacon ar fi considerat ca scopul stiintei experimentale este atingerea unor rezultate magice.
Ultima actualizare Luni, 17 Ianuarie 2011 13:17
Citeşte mai mult...
 
Analele Memorial Sighet. Instaurarea comunismului - între rezistenţă şi represiune PDF Imprimare Email
Luni, 17 Ianuarie 2011 12:02
SIGHET – PUNCTUL DE FRONTIERĂ PRIN CARE S-AU ÎNTORS PRIMII DEPORTAŢI ETNICI GERMANI DIN U.R.S.S.
 
În data de 3 decembrie 1945 Comisia Alată de Control făcea cunoscut (cu Nota nr. A/2087) Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Ministrului Teohari Georgescu: „...conform hotărârii guvernului sovietic ... se vor întoarce la domiciliile lor permanente o parte din germanii mobilizaţi la lucru în U.R.S.S. Dintre aceştia în Românnia 8.000 de persoane, în Ungaria şi Iugoslavia 4.500 de persoane. Reîntoarcerea lor se va efectua prin lagărul nr. 36 din Sighet, unde au şi sosit aproximativ 4.000 persoane”.
Ultima actualizare Luni, 17 Ianuarie 2011 12:16
Citeşte mai mult...
 
EXPOZIŢIA: NUMITORUL COMUN - MOARTEA PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 16 Ianuarie 2011 17:41
Miercuri, 19 ianuarie 2011, la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai din Oradea va avea loc vernisajul expoziţiei Numitorul comun: moartea. La eveniment participă domnul Marius Oprea, preşedintele Asociaţiei pentru Memoria Victimelor Comunismului şi coordonatorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, fost consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Emil Constantinescu şi apoi al premierului Călin Popescu Tăriceanu.
 
Deschiderea oficială a expoziţiei va avea loc în ziua menţionată, la ora 11,30. Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 19 ianuarie – 11 februarie 2011.
 
*** EXPOZIŢIA: NUMITORUL COMUN - MOARTEA
Expoziţia, găzduită de Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, a fost realizată de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR) şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer, beneficiind şi de colaborarea Institutului pentru Liberă Iniţiativă şi a muzeelor de istorie din Turda şi Aiud. Organizarea expoziţiei nu ar fi fost posibilă fară sprijinul oferit de Academia Civică Bihor şi Primăria municipiului Oradea.
Ultima actualizare Duminică, 16 Ianuarie 2011 17:54
Citeşte mai mult...
 
Carte: JOCUL LUI ENDER – Orson Scott Card PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 16 Ianuarie 2011 09:07
In viitorul indepartat al planetei, oamenii vor fi atacati de o specie insectoida de extraterestii. “Jocul lui Ender” prezinta viata pe pamant dupa doua razboaie cu invadatorii, o lume care se pregateste sa lupte pentru existenta. Anticipand urmatoarele conflicte, flota internationala face o scoala de comandanti, in care sa gaseasca si sa formeze oameni capabili sa continue aceasta lupta.
 
Cei mai talentati copii, din care si Ender Wiggin, sunt luati de la o varsta foarte frageda si adusi in acest centru numit Scoala de Lupta. Acolo, profesorii ii introduceau in arta razboiului prin diverse jocuri dificile iar aptitudinile de tactician lui Ender se remarca printr-un astfel de joc, in conditii de gravitatie zero.
 
Este o carte despre un razboi dus cu un adversar deosebit de puternic, care aproape reusise sa nimiceasca populatia planetei dar si cu tehnologii avansate – control asupra gravitatiei, arme ofensive si defensive evoluate, facilitarea calatoriilor interstelare sau transmiterea informatiilor mai rapid decat viteza sunetului. Marea parte a povestii se axeaza pe Scoala de Lupta, unde se faceau selectii in randul copiilor, iar cei care reuseau sa se adapteze, continuau o scoala militara in adevaratul sens al cuvantului. Apoi, in functie de capacitati, erau impartiti in alte scoli, gen Scoala de Tactica.
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Eminescu omagiat de elevii Colegiului National "Dragos Voda" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 16 Ianuarie 2011 06:44

Vineri, 14 ianuarie 2011, elevii din clasele V-XII-a ai Colegiului National "Dragos Voda" au organizat un moment artistic pentru a sarbatori 161 de ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu. Evenimentul a fost coordonat de catre doamnele profesoare  dr. Raluca Lozba si Doina Voina. La manifestarea culturala au mai participat profesorii Vida (care a prezentat in exclusivitate o poezie de-a lui Eminescu necunoscuta pana acum) si  dr. Todea Dorel cu o prezentare a Zilei Culturii Nationale. A exista si un moment muzical de exceptie pe care o sa-l puteti viziona in continuare, alaturi de ganduri si idei ale elevilor despre Eminescu precum si de poezii recitate inclusiv in limbile latina, germana, ucraineana. 

Ultima actualizare Duminică, 16 Ianuarie 2011 14:12
Citeşte mai mult...
 
Primul film documentar despre Eminescu (1914) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 15 Ianuarie 2011 11:48
Vizionati in continuare partea a doua si a treia a acestui documentar realizat in 1914:
Ultima actualizare Sâmbătă, 15 Ianuarie 2011 11:52
Vezi VIDEO
 
"Scrisoarea II " de Mihai Eminescu (Recita Mircea Albulescu) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 15 Ianuarie 2011 11:29
 
15 ianuarie, Ziua Culturii Nationale! PDF Imprimare Email
Scris de I.D. Maris   
Vineri, 14 Ianuarie 2011 15:18
Nu putea fi aleasă o dată mai potrivită ca zi naţională a culturii decât ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu. Iniţiativa Academiei Române ca 15 ianuarie, ziua naşterii lui Mihai Eminescu, să devină Ziua Culturii Naţionale a dobândit sprijinul Parlamentului şi s-a ajuns la votul în temeiul căruia a fost instituită această zi a culturii naţionale, menită să trezească conştiinţe, să amintească în fiecare an românilor că ei trebuie să fie o naţiune, şi nu o populaţie! Suntem astăzi în Uniunea Europeană, dar ne confruntăm cu probleme izvorâte din decalaje istorice şi din abandonarea acestei părţi a continentului timp de aproape o jumătate de veac unui sistem totalitar. Avem cu toţii simţământul că nu suntem încă părtaşi cu drepturi egale la masa comună, mai avem încă drumuri de străbătut până când nu vom mai fi rudele sărace. Pentru a dobândi acest nou statut, trebuie să ne păstrăm conştiinţa naţională, demnitatea şi mândria, şi pe acestea nu le putem găsi decât în păstrarea şi cultivarea culturii naţionale.
Ultima actualizare Vineri, 14 Ianuarie 2011 15:55
Citeşte mai mult...
 
Dr. Mihai Dancus a publicat un volum dedicat Muzeului Maramuresului din Sighet PDF Imprimare Email
Vineri, 14 Ianuarie 2011 06:43

Recent a iesit de sub tipar un spectaculos volum dedicat Muzeului Maramuresului din Sighetu-Marmatiei semnat de directorul acestuia, dr. Mihai Dancus. Volumul – ce poarta titlul “Arhitectura vernaculara si alte valori ale culturii populare in colectiile Muzeului Etnografic al Maramuresului” (Editura Dacia XXI, Cluj-Napoca, 2010) – este construit din doua parti. Una este structurata pe capitole< “Arhitectura vernaculara a Maramuresului”, “Muzeul satului maramuresean”, “Statutul – casa si gospodaria taraneasca”, “Arhitectura – Interiorul si Portile”, “Tehnici traditionale de constructie in arhitectura vernaculara a Maramuresului”, “Monumente restaurate si conservate in muzeu”, “Sectorul de instalatii tehnice actionate de apa”, “Case proprietatea muzeului conservate in situ”, “Muzeul etnografic al Maramuresului – expozitie pavilionara” si “Museum vivum”.

Cealalta parte poate foarte bine numita album, deoarece contine fotografii de rara frumusete, unele ilustrative, altele putand face mandria oricarei expozitii de gen si care, dincolo de bogatul material informational, facand din carte un incontestabil succes editorial. 

Ultima actualizare Vineri, 14 Ianuarie 2011 10:23
Citeşte mai mult...
 
Licelul Regele Ferdinand si Centrul de Excelenta organizeaza evenimentul "Eminescu – Eternul" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 12 Ianuarie 2011 13:53

Catedra de limba şi literatura română, coordonată de prof. Odarca Bout - prof. Mihaela Sautriot, prof. Angela Lengyel alaturi de Centrul de Excelenţă din cadrul Liceului Regele Ferdinand din Sighetu-Marmaţiei, coordonat de prof. Odarca Bout – la care predau : prof. Raluca Lozbă, prof. Otilia Chindriş, prof. Mihaela Sautriot, prof. Otilia Crăciun, prof. Adriana Cristea, prof. Angela Lengyel, prof. Mihaela Tănasă, prof. Georgiana Rednic, prof. Mirela Hriţu  organizează, în perioada 14 - 21 ianuarie 2011, o serie de manifestari dedicate atât aniversării a 161 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, cât şi Zilei Culturii Naţionale.
 

21 ianuarie, ora 14, la Sala George Enescu

Teatrul Independent Ararat din Baia Mare va prezenta spectacolul „Pe mine mie… redă-mă”, pe versuri de Mihai Eminescu, într-un scenariu semnat de regizorul Claudiu Pintican. Vom regăsi fragmente din aproximativ 40 de poezii eminesciene, unele extrem de cunoscute, altele prea puţin, printre care toate "Scrisorile", "Floare albastră", "Odă (în metru antic)", "Cugetările sărmanului Dionis", "Femeia, măr de ceartă", "Luceafărul", "Glossa", "Memento mori", "Cărţile". La acest  spectacol vor fi prezenţi elevi din clasele VII – XII de la toate şcolile şi liceele sighetene.

Ultima actualizare Luni, 17 Ianuarie 2011 08:10
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior241242243244245246247248249250UrmătorSfârşit »

Page 249 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact