logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Leonida Neamtu revine in atentia cititorilor la 20 de ani de la moartea sa PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Luni, 14 Martie 2011 17:29

Vineri  18.03.2011, incepand cu orele 14.00 la avea loc la Cluj (NR. la sediul Fundatiei Carpatica, din B-dul Eroilor nr.16, sala Casa Artelor, parter, Cluj-Napoca), o lansare de carte de mare interes pentru sigheteni. Este vorba de o prima carte dintr-o serie de reditari in colectia de autor a scriitorului Leonida Neamtu, un autor deosebit care a trait si a facut liceul in Sighet la liceul "Dragos Voda". Printr-un efort colectiv al unui grup de fani cu familia s-a reusit editarea impreuna cu editura Dacia XXI, a romanului  “Jurnalul oficial al misiunii Scorbowsky”, care va fi urmat si de alte volume ("Acolo unde vântul rostogoleşte norii". "Chirie pentru speranţă", "Aventură şi contraaventură", "La Goulue dansează cu Chocolat"). Efortul a fost cu atat mai mare cu cat acesta carte este prima reeditare la 20 de ani de la moartea scriitorului.

Se doreste si se spera lansarea oficiala si la Sighet, deoarece a fost unul din scriitorii cei mai importanti ce au trait in orasul nostru.

 Leonida Neamţu s-a născut la Soroca – Republica Moldova, la 26 august 1934, într-o familie de intelectuali; părinţi: Vladimir şi Ecaterina.
   În 1940 familia Neamţu se refugiază în România, ajungând la Vişeu şi apoi la Sighet. Şcoala primară o urmează la Vişeu, iar la Sighet urmează în continuare liceul Dragoş Vodă. În anii 1950 vine la Cluj unde urmează Facultatea de Filologie.

Ultima actualizare Luni, 14 Martie 2011 19:46
Citeşte mai mult...
 
Miercurea de poezie: Al doilea recital de poezie şi muzică la Teatrul Municipal din Baia Mare PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 14 Martie 2011 11:42
Teatrul Municipal din Baia Mare şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş,  în colaborare cu Asociaţia Scriitorilor din Baia Mare, Revista „Nord Literar”, Cenaclul Scriitorilor din Maramureş şi Direcţia pentru Cultură Maramureş organizează seria de recitaluri de poezie şi muzică „Miercurea de poezie”, care va avea loc din două în două săptămâni la sala „Studio” a Teatrului Municipal din Baia Mare.

  Manifestarea se va desfăşura pe parcursul întregului an, intrarea va fi liberă iar poeţii care vor recita – selecţionaţi dintre cei mai valoroşi creatori maramureşeni - vor beneficia de o prezentare făcută de o personalitate din domeniul artistic şi de acompaniamentul muzical al pianistului Petru Damşa.
Citeşte mai mult...
 
Carte: Thomas Hardy - "Departe de lumea dezlantuita" PDF Imprimare Email
Duminică, 13 Martie 2011 06:18
O poveste tumultoasă despre destine care se împletesc şi caractere care se formează pe fundalul pasiunilor dezlănţuite şi-al sentimentelor reţinute.

De multă vreme nu mă mai dau în vânt după romanele de dragoste. Pentru că toate poveştile din ele par să se împlinească din voia autorului şi nu în mod natural, de parcă aşa le-ar fi fost dat. Însă o poveste frumoasă, spusă cu măiestrie, în care printre celelalte întâmplări se împleteşte şi dragostea, îmi merge direct la suflet. Pentru că într-o astfel de poveste autorul pare să aibă doar rol de mijlocitor, cineva povestind lucruri care s-au petrecut aievea. Hardy este unul din acei puţini povestitori desăvârşiţi care reuşesc să dea viaţă unor personaje şi întâmplări născocite.

Departe de lumea dezlănţuită este unul din acele romane care prind viaţă în faţa ochilor în timp ce citeşti, te simţi transportat într-un timp şi între nişte oameni la fel de reali ca şi tine. Astfel, romanul se deschide cu descrierea fermierului Gabriel Oak, care este prezentat ca fiind un om la fel ca toţi ceilalţi, lăsând doar să se întrevadă nişte trăsături care l-ar putea face să fie ceva mai deosebit de aceştia. După această scurtă introducere, rămâi cu impresia că vei citi o carte despre viaţa lui, însă continuând, te întrebi dacă nu cumva te-ai înşelat, pentru că în prim plan este adusă Bathsheba Everdene.
Ultima actualizare Sâmbătă, 12 Martie 2011 17:44
Citeşte mai mult...
 
Piesa de teatru PURICELE (regia Horatiu Malaele) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 12 Martie 2011 08:10
Vizionati in continuare urmatoarele parti ale piesei de teatru "Puricele"  (regia Horatiu Malaele):
Ultima actualizare Sâmbătă, 12 Martie 2011 08:39
Citeşte mai mult...
 
Cum au spart românii codul spionajului horthyst PDF Imprimare Email
Miercuri, 09 Martie 2011 20:10

În perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, Politia Româna, alaturi de alte institutii de siguranta nationala, mergând pe filonul informativ al SSI, au anihilat o serie de organizatii de spionaj maghiare, foarte periculoase, care activau pe teritoriul României. Rezultatele acelei munci informative si operative au fost raportate si Ministerului Afacerilor Straine.

Cifrarea si decodificarea mesajelor

Cea mai importanta organizatie maghiara de spionaj a fost cea condusa de Márton Ánton. Informatiile cu caracter militar culese de Márton Ánton prin observatii proprii, deduse din conversatii sau comunicate lui de diferiti agenti, erau cifrate cu ajutorul cartii "Píszkos Fred Visszatcr" (Întoarcerea mizerabilului Fred). Din aceasta carte, de la pagina 100, rândul 6, se extrageau 13 litere ale alfabetului, astfel încât aceste litere sa nu se repete. Ele erau scrise în ordinea extragerii, apoi numerotate în ordine alfabetica cu numere de la 1 la 13. Presupunând ca literele extrase erau: s, d, o, r, v, t, i, b, m, c, z, a, l, numerotate cu cifre de la 1 la 13 în ordinea lor alfabetica, se obtinea urmatorul sir de numere: 10, 4, 8, 9, 12, 11, 5, 2, 7, 3, 13, 1, 6. Aceasta serie numerica era cheia cu care Marton Ánton îsi cifra mesajele pe care le transmitea.

Citeşte mai mult...
 
De ce iubim femeile- Mircea Cartarescu PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 08 Martie 2011 00:00
 
LA MULTI ANI tuturor Femeilor din viata noastra ! echipa SighetOnline.
Ultima actualizare Luni, 07 Martie 2011 23:21
 
Video: 94 de ani de la nasterea scriitorului Will Eisner PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 06 Martie 2011 14:29
Will Eisner este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori americani si un artist care a contribuit la propagarea benzilor desenate. Este cunoscut pentru studioul pe care l-a creat pentru benzile desenate “The Spirit”.
 
Will Eisner s-a nascut pe 6 martie 1917 si a decedat pe 3 ianuarie 2005. A fost cunoscut si pentru modul de instruire in ceea ce priveste benzile desenate, pentru rolul sau foarte important in stabilirea nuvelelor grafice ca o forma a literaturii.
 
Will Eisner s-a remarcat si prin lucrarile sale educationale in ceea ce priveste banda desenata prin cartea “Comics and Sequential Art”. In 1988 comunitatea de benzi desenate a omagiat importanta sa prin crearea premiilor Will Eisner. Acest premiu se acorda pentru a recunoaste reusita anuala a celor care lucreaza sub acest mediu de exprimare. Eisner a participat la fiecare ceremonie, pentru a felicita fiecare participant.
Citeşte mai mult...
 
Carte: Salman Rushdie - "Versetele satanice" PDF Imprimare Email
Duminică, 06 Martie 2011 06:17
,,Limitele limbajului meu sunt limitele lumii mele”. Aşa cum Wittgenstein ne spune, Cuvintele au un rol mai important decât de a fi simpli numitori ai universului uman. ,,La început a fost Cuvântul” – Cuvântul care clădeşte măştile sub care ne ascundem, Cuvântul – ce venerează, în care ne refugiem, arătându-ne credinţa şi uneori dând naştere zeităţilor, sau din contra, Cuvântul-ce blasfemiază, prin care ponegrim şi distrugem zeităţile create. Romanul lui Salman Rusdhie, Versetele Satanice, creează o lume aparte în tărâmul ficţiunii prin compoziţia şi tematica sa originară, şi în acelaşi timp întoarce pe dos o lume reală, prin mesajul receptat de unii cititori.

Ştim că este un roman controversat pentru comunitatea musulmană, interzis în anumite ţări, dificil de citit pentru amalgamul de evenimente, planuri narative, referinţe istorice şi religioase, intertextualitate. Uitând pentru un minut de Allah şi de Profetul Mahomed, putem spune că Rushdie scrie un roman alegoric, în care realitatea se înnoadă atât de bine cu fantasticul, încât nu mai ştim unde se termină una şi începe cealaltă.

Pe scurt, aflăm despre povestea lui Gibreel Farishta şi Saladin Chamcha, doi musulmani din India, care se întâlnesc pentru prima dată într-un avion ce este aruncat în aer. În mod miraculos, cei doi supravieţuiesc, iar elementele de realism magic mută naraţiunea pe un alt plan. Uitând încă o dată miza religioasă şi focalizându-ne doar asupra acestor două personaje, în minte se naşte următoarea întrebare: cum putem diferenţia cu exactitate Binele de Rău, într-o lume în care totul este relativ? Cele două personaje se metamorfozează în arhangheli şi demoni, deşi Gibreel, întruchiparea arhanghelului Gavriil, nu este în comportamentul său întruchiparea perfecţiunii, a binelui, iar Saladin, la rândul său, pare mai mult un om prins într-un destin scris de societate şi familie.
Ultima actualizare Duminică, 06 Martie 2011 06:26
Citeşte mai mult...
 
Ileana Grad debuteaza cu un volum despre Sacel PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 05 Martie 2011 18:59
In data de 12 martie 2011 va avea loc la Pensiunea Lacramioara din Sacel lansarea volumului de debut "Sacel: spatiu al traditiilor si credintelor maramuresene" (coordonat de conf. univ. dr. Delia Suiogan) al tinerei cercetatoare Ileana Grad, absolventa a Facultatii de Litere din Baia Mare si a masteratului de Etnologie si Antropologie Sociala. Autoarea are 25 de ani, este profesoara de engleza, iar volumul de debut se doreste a fi o interpretare din punct de vedere etnologic si antropologic despre datinile si credintele din localitatea Sacel, datini si traditiii ce reflecta Maramuresul. 
 
Prefata cartii:
"Cartea de faţă nu are pretenţia de a fi un studiu exhaustiv asupra localităţii Săcel, ci dimpotrivă reprezintă un început de studiu aprofundat bazat pe cercetare etnologică şi convieţuire cu membrii comunităţii asupra formelor simbolice de reprezentare a apartenenţei la Marele Tot.
Pe parcursul lucrării se vor surprinde aspectele primordiale ale coordonatelor istorice şi geografice, a arhitecturii caselor şi portului popular din Săcel, precum şi a obiceiurilor de peste an care sunt adânc înrădăcinate în viaţa comunităţii din Săcel.
Ultima actualizare Duminică, 06 Martie 2011 12:20
Citeşte mai mult...
 
Poezie: Radu Beligan - Scrisoarea mamei PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 05 Martie 2011 10:49
 
« ÎnceputAnterior241242243244245246247248249250UrmătorSfârşit »

Page 244 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact