logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Scriitoarea suedeză Hedi Fried lansează volumul "A treia viaţă" la Sighetu-Marmaţiei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 01 Mai 2011 10:16

ACTUALIZARE: Lansarea cartii semnate de Hedi Fried are loc luni, 9 mai, ora 13:00 la Casa Elie Wiesel si nu la Sala Radio Sighet! Iar, marti, 10 mai, ora 13:00 Hedi se va intalni cu elevii Centrului de Excelenta de la Liceul "Regele Ferdinand".

Între zilele 9-12 mai, scriitoarea suedeză originară din Sighetu-Marmaţiei. Hedi Fried Szmuk revine în localitatea natală pentru a lansa volumul "A treia viaţă" (editura Vremea, 2011). Născută la Sighetu Marmaţiei, ea a fost deportată împreună cu familia şi cei peste 13.000 de evrei din oraş la Auschwitz unde şi-a pierdut ambii părinţi şi rudele apropiate. Eliberată împreună cu sora ei din lagărul de muncă forţată de la Bergen Belsen, Hedi Fried a emigrat în Suedia unde trăieşte şi în prezent. Este autoarea a două volume de memorii - romanele "Frânturi dintr-o viaţă. Drumul la şi de la Auschwitz" şi "Întoarcere la viaţă", precum  şi a unui îndrumar de predare a Holocaustului în şcoli "Pendului vieţii", toate apărute şi în limba română. Pentru străduinţa cu care menţine vie în conştiinţa umanităţii monstruozitatea Holocaustului şi lupta ei împotriva oricărei forme de rasism, a primit nenumărate decoraţii şi distincţii, în 1996 fiind declarată Femeia Europeană a Anului. După lansarea volumului "A treia viaţă" ce va avea loc la Sala Radio Sighet, Hedi Fried se va întâlni cu cititorii la Muzeul Culturii şi Civilizaţiei Evreieşti "Casa Elie Wiesel" şi, deasemenea, cu elevii Centrului de Excelenţă de Limba şi Literatura română de pe lângă Liceul "Regele Ferdinand". 

Ultima actualizare Joi, 05 Mai 2011 09:55
Citeşte mai mult...
 
Carte: Anita Nair - Cele nouă chipuri ale inimii PDF Imprimare Email
Duminică, 01 Mai 2011 07:21

Cu chipul tălmăcim gândurile într-o limbă fără sunete […] Îmi dau seama că ştii foarte puţine despre lumea aceasta în care te voi conduce. […] Când voi termina, cred că vei simţi exact ceea ce simt şi eu.
 
Sunt atât de multe lucruri de spus despre Cele nouă chipuri ale inimii încât nu doar că nu ştiu cu ce sa încep, dar nu ştiu nici ce să spun şi ce să las ca fiecare să descopere pentru sine.
 
Această carte are capacitatea rară de a ma transporta senzorial, în sensul că de fiecare dată când citesc din ea am impresia că e vară, iar eu sunt în concediu şi stau undeva la umbră, în natură, savurând poveştile spuse cu atâta măiestrie. E ca şi cum o pânză magică s-ar ţese în jurul meu. E ciudat, n-am mai simţit asta niciodată.
 
Anita Nair a conceput acest roman, sau cel puţin aşa mi s-a părut mie, după tehnica kathakali. Acesta este una din cele mai vechi forme de teatru-dans din lume şi îşi are originile în sud-estul Indiei, în satul Keral, fiind o reprezentaţie de grup în care dansatorii joacă diferite roluri în piese tradiţionale bazate pe teme din mitologia hindusă, în special din Ramayana şi Mahabharata. Tehnica kathakali reprezintă un limbaj al gesturilor extrem de dezvoltat, prin care artistul poate reda fraze şi chiar povești întregi. Spun că romanul este conceput după aceeaşi formă pentru că ceea ce se întâmplă este privit din interiorul personajelor şi se bazează pe gânduri, senzaţii şi mai ales gesturi. Protagoniştii între ei îşi spun foarte puţine lucruri şi, de cele mai multe ori, ceva total diferit de ceea ce gândesc. Un alt motiv pentru care cred că s-a urmat această tehnica este că pentru a putea înţelege un spectacol kathakali trebuie să cunoşti foarte bine mitologia hindusă, iar pentru a înţelege acest roman trebuie să cunoşti foarte bine cultura indiană. Motiv pentru care eu am impresia că, în ciuda faptului de a fi savurat cartea din scoarţă în scoarţă, nu am înţeles decât jumătate din ea. Am ştiut de la prima pagină că acesta nu va fi un roman pe care-l lecturez pur şi simplu ci unul din care voi învăţa.
Ultima actualizare Duminică, 28 August 2016 06:30
Citeşte mai mult...
 
Luni, 2 mai, concert pentru viola cu Gavril Chis PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 30 Aprilie 2011 13:42

Luni, 2 mai 2011, de la ora 18:30 va avea loc la Sala "George Enescu" a Scolii de Muzica din Sighetu Marmatiei un concert pentru viola avandu-l solist pe Gavril Chis.

La pian: conf. univ. dr. Cipriana Gavrisiu.

Invitat: Alpar Szekey.

Program:

Karl Stamitz - "Concert pentru viola"

Bela Bartok - "Concert pentru viola" 

Handel - Halvorsen: Passacaglia - "Duo pentru vioara si viola"

INTRAREA LIBERA!

Ultima actualizare Sâmbătă, 30 Aprilie 2011 14:46
 
Poezie: George Cosbuc - "Noi vrem pamant" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 30 Aprilie 2011 08:26
 
Vineri, 6 mai, concert simfonic cu Filarmonica "Dinu Lipatti" Satu Mare PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 30 Aprilie 2011 07:56
 
Carte: Marek Halter - Cabalistul din Praga PDF Imprimare Email
Luni, 25 Aprilie 2011 06:57

Evreii din Praga sunt ţinta conflictelor din jurul lor. Pentru a-şi apăra poporul, MaHaRal îl creează pe Golem, însă nimeni nu conștientizează ce se ascunde sub lut şi putere.

Orice popor îşi are propriile secrete, filosofii, religii. În cazul evreilor, Cabala, sau kabbalah în ebraică, este o tradiţie veche de mai bine de 6000 de ani, însemnând ,,primire/receptare”, şi aşa cum cartea lui Merek Halter ne arată, cabala începe cu puterea Cuvântului şi Tăcerea aşezată între Om şi Dumnezeu.

Întrucât ,,cuvântul este partea vie din om”, naratorul romanului, David Gans, este un simplu cuvânt etern şi rătăcitor în lume, cândva discipol al marelui MaHaRal, a cărui singură menire acum a rămas să transmită mai departe povestea maestrului său şi a Golemului.

Un monstru ca cel al lui Frankenstein, Golemul a fost creat pentru pace, pentru a-i proteja pe evreii din Praga de violenţa creştinilor; după ce însă îşi îndeplineşte rolul şi luptele încetează, el începe să fie respins de societate şi transformat în sclav al acesteia. Ce poate simţi, gândi, o bucată de lut, făcută de om, după ,,chipul şi asemănarea Lui”? Pentru a răspunde la această întrebare, e nevoie de cineva care gândeşte cu inima, şi care le reaminteşte tuturor umanitatea ascunsă în Creaţie.

Ultima actualizare Sâmbătă, 30 Iulie 2016 07:50
Citeşte mai mult...
 
Din seria ”Unde sunt festivalurile de altadata?” Ziua Copilului an 1996, partea 2 PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 17 Aprilie 2011 15:14
 
Carte: Din misterele iubirii filosofice PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 17 Aprilie 2011 08:37
La Sala Radio Sighet, in cadrul unei noi editii Dialogul Artelor, pe 14 aprilie a avut loc lansarea a doua carti publicate de catre prof. dr. Ioan Hotea. Prima poarta numele de ”Mituri, rituri si orizonturi magice in etnofilosofie”, iar cea de-a doua pe care v-o recomandam ca si o placuta lectura de duminica se numeste ”Misterele iubirii filosofice” fiind tiparite la editura Grinta.
 
”Misterele iubirii filosofice” cuprinde 3 capitole: Dincolo de iubirea telurica, Dimensiunile iubirii profunde si Dincolo de granitele mortii plus o Meditatie introductiva.
 
”Consider ca Dumnezeu nu da voie omului sa exprime prin graiul sau tot ceea ce simte si traieste in iubire pentru a lasa pe fiecare sa iubeasca in felul lui si pentru a nu da retete sau sabloane pentru cei ce vad iubirea numai din punct de vedere instinctual, ca un placut exercitiu mecanic (...) Persoana draga iti trezeste iubirea si inima nu-i vie pana nu traieste durerea din iubire;
Citeşte mai mult...
 
Cioran, prea mic pentru Hunor PDF Imprimare Email
Joi, 14 Aprilie 2011 06:48
În 2009, Ministerul Culturii putea cumpăra cu 36.000 de euro lotul Cioran, vândut joi, la Paris, pentru 405.000 de euro. Ministerul condus de Kelemen Hunor ştia de doi ani că Eleonora Cioran vrea să vândă documentele personale ale scriitorului, dar nu a făcut niciun demers ca să le obţină.

Un lot format din 123 de documente ale lui Emil Cioran, printre care un paşaport, scrisori şi manuscrise în limba română, a fost cumpărat săptămâna trecută la Paris, în cadrul licitaţiei organizate de casa „Binoche et Giquello". Ministerul Culturii nu a participat la această licitaţie, motivând, atunci, lipsa fondurilor. Preţul de pornire al licitaţiei la Paris era de 100.000 de euro. Omul de afaceri român George Brăiloiu a devenit proprietarul documentelor, după ce a licitat şi le-a achiziţionat pentru suma de 405.000 de euro şi le-a donat Bibliotecii Academiei. 
Citeşte mai mult...
 
Dialogul Artelor - 14 aprilie 2011 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 13 Aprilie 2011 12:18
Ultima actualizare Luni, 18 Aprilie 2011 10:29
 
« ÎnceputAnterior241242243244245246247248249250UrmătorSfârşit »

Page 241 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact