logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
VIDEO: Introducere in istoria jazz-ului (episodul 1) PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 08 Mai 2011 11:16

Jazzul e o sinteza intre folclorul negrior si elemente ale muzicii europene. Negrii au pastrat de la stramosii lor africani ritmul, frazarea si unele elemente armonice specifice blues-ului.Din muzica europeana au fost preluate sistemul melodic, armonic ,instrumentatia.
 
In mai bine de 100 de ani, jazzul a avut o evolutie extraordinar de interesanta,dupa cum veti putea constata in exemplificarile si clasificarile muzicale pe care le-am facut cu ajutorul internetului si al materialelor bibliografice de care dispun.
 
Ragtime ( 1896-1917)
 
Piesa muzicala nascuta din fuziunea folclorului negru (cake-walk) si coon song cu muzica de dans a albilor (polca, menuet,mars,cadril),de la care a imprumutat bazele melodice si armonice.
Ultima actualizare Duminică, 26 Mai 2013 16:13
Citeşte mai mult...
 
Ganduri pentru Paler PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 08 Mai 2011 09:41
Am impresia ca indraznesc  prea  mult daca vreau sa scriu despre Paler. O fac cu increderea ca deschid o discutie de „Polemici cordiale” intre cititorii site-ului. Pentru mine, Paler e scriitorul la care tin cel mai mult.Simt ca-mi e mai mult decat un scriitor.E o ruda apropiata, care a plecat, si de care mi-e un dor teribil de mare.
 Amintirile mele legate de scriitor sunt din vremea anilor de liceu.”Curat de coaja amintirile si incerc sa scot din ele ceva” si imi amintesc nerabdarea cu care asteptam revista „Flacara”, unde scriitorul avea o rubrica „Un muzeu in labirint”.Din acel moment n-am mai putut renunta la a-l citi si de a-l astepta cu noi scrieri.
Am invatat de la Paler ca „Viata pe un peron” e, intr-un fel sau altul, ceea ce ni se intampla fiecaruia dintre noi.Am invatat de la Paler ca „in iubire esti independent de timp,ca in copilarie”.
Ultima actualizare Duminică, 08 Mai 2011 09:41
Citeşte mai mult...
 
Carte: Daniel Cristea-Enache - "Convorbiri cu Octavian Paler" PDF Imprimare Email
Duminică, 08 Mai 2011 09:24
Convorbiri cu Octavian Paler este un interviu atipic iar Daniel Cristea-Enache isi argumenteaza alegerea inca din primele pagini: atunci cand porti un dialog cu un scriitor de calibrul lui Paler, a miza pe spontaneitatea si improvizatiile necesare unui om ce are atintit spre el un reportofon, e aproape rusinos. “Intervievatorul” nu vrea sa il incurce pe Paler fiindca il respecta prea mult asa ca il lasa sa raspunda in felul sau caracteristic: in scris, rar, grav, consistent si atat de profund incat ai impresia ca redefineste constant niste granite ale gandirii.
Este, deci, vorba mai degraba despre un schimb de mesaje scrise decat de un dialog in adevaratul sens al cuvantului. Insa acest lucru ii da suficienta libertate maestrului pentru a se dezlantui, rezultatul fiind o serie de eseuri ale caror teme sunt excelent ghidate de Daniel Cristea-Enache, o persoana ce rezoneaza bine cu Paler si alege subiecte provocatoare pentru acesta, fara insa a depasi limita bunului simt, fara a jigni incercand treceri spre comercial cu un om care, in ciuda faptului ca a scris carti ce s-au vandut, ar putea fi etichetat in multe feluri, numai comercial nu.
Paler a decis sa isi dateze toate insemnarile din perioada corespondentei, rezultatul fiind o carte de tip jurnal (sau blog, daca vreti) cu singurul amendament ca insemnarile au legatura intre ele, decurgand una din alta si fiind, asa cum am mai zis, ghidate de intrebarile lui Cristea-Enache.
Ultima actualizare Duminică, 08 Mai 2011 09:44
Citeşte mai mult...
 
Octavian Paler - "Cu melancolie, despre barbari" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 08 Mai 2011 09:07
Vizionati in continuare urmatoarele 6 parti ale acestui material:
Ultima actualizare Duminică, 08 Mai 2011 09:13
Citeşte mai mult...
 
Raluca Michnea, Cadmiel Botac si Filarmonica "Dinu Lipatti" Satu Mare - 10 ani - Clubul Rotary Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 07 Mai 2011 11:15

Raluca Michnea, Cadmiel Botac si Filarmonica... de SighetOnline
Ultima actualizare Duminică, 08 Mai 2011 09:50
 
Filarmonica "Dinu Lipatti" Satu Mare - concert aniversar - 10 ani - Clubul Rotary Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 07 Mai 2011 11:14

Filarmonica "Dinu Lipatti" Satu Mare - concert... de SighetOnline
Ultima actualizare Sâmbătă, 07 Mai 2011 11:22
 
Cultura, la un pas sa-si castige dreptul de existenta la TV PDF Imprimare Email
Joi, 05 Mai 2011 08:10
Cele 30 de minute săptămânale de cultură pe micul ecran sunt la un pas de a deveni obligatorii pentru televiziunile de ştiri. Televiziunile generaliste vor fi silite să aloce două ore pe săptămână emisiunilor culturale. Acestea sunt prevederile proiectului de lege aprobat ieri de Comisia de Cultură a Senatului României.

Proiectul iniţiat de deputatul liberal Mirel Taloş a fost aprobat de Camera Deputaţilor în februarie 2011 şi menţionează că emisiuni culturale pot fi considerate cele care conţin teme legate de muzică clasică, artele plastice, dramaturgie, cinematografie dar şi emisiuni care au drept subiect tradiţiile şi muzica populară românească.

Citeşte mai mult...
 
Gavrila Chis - concert pentru viola - Sighet (2 mai 2011) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 03 Mai 2011 07:51
Detalii despre spectacol AICI.
 
Filmarea: Horia Picu.
Ultima actualizare Marţi, 03 Mai 2011 07:56
Citeşte mai mult...
 
Al cincilea recital de poezie şi muzică la Teatrul Municipal din Baia Mare PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 02 Mai 2011 13:00
Teatrul Municipal din Baia Mare şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş,  în colaborare cu Asociaţia Scriitorilor din Baia Mare, Revista „Nord Literar”, Cenaclul Scriitorilor din Maramureş şi Direcţia pentru Cultură Maramureş organizează seria de recitaluri de poezie şi muzică „Miercurea de poezie”, care are loc din două în două săptămâni la sala „Studio” a Teatrului Municipal din Baia Mare.

  Manifestarea se va desfăşura pe parcursul întregului an, intrarea este liberă, iar poeţii care vor recita din propria lor creaţie – selecţionaţi dintre cei mai valoroşi creatori maramureşeni - vor beneficia de o prezentare făcută de o personalitate din domeniul artistic şi de acompaniamentul muzical al pianistului Petru Damşa.
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Actriţa americană Janice Noga prezintă la Sighetu-Marmaţiei monodrama "Janka" de Oscar Speace PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 01 Mai 2011 10:20

ACTUALIZARE: Spectacolul are loc sambata 21 mai 2011, ora 18:00 la Sala Radio Sighet. Intrarea gratuita.  Spectacolul este organizat de Asociaţia "Nordica" din Sighetu-Marmaţiei în colaborare cu Clubul Rotary Sighet – District 2241, care pregăteşte şi montarea variantei în limba română a piesei în traducerea şi regia lui Ioan J Popescu, pentru a fi lansată în stagiunea teatrală 2011/2012.

Un eveniment unic în felul său va avea loc la Sighetu-Marmaţiei în zilele de 21-22 mai când, actriţa americană Janice Noga va prezenta la Sala Radio Sighet monodrama "Janka" de Oscar Speace, în regia autorului. Piesa descrie experienţele dramatice trăite în Holocaust de sigheteanca Janka Festinger şi refacerea vieţii în America. "Există un moment în viaţa fiecăruia în care ştim că după aceea, nimic nu va mai fi la fel" povesteşte regizorul şi dramaturgul Oscar Speace. "Pentru unii este ziua în care primesc diploma de absolvire şi pornesc în carieră, pentru alţii este ziua căsătoriei sau ziua în care li se naşte primul copil. Pentru mine, ziua aceea a fost în vara anului 1997 când am aflat că mătuşa are o scrisoare de la mama mea, în care povesteşte călătoria ei şi a celor două surori ale sale prin Holocaust, călătorie care a debutat la 15 mai 1944 la Sighet şi le-a purtat prin Auschwitz, Dachau şi Munchen, şi care s-a încheiat la 1 mai 1945 într-un vagon de cale ferată părăsit de nemţii ce au depus armele în faţa tancurilor americane. Căsătorită cu un soldat american staţionat în Germania - a fost prima căsătorie recunoscută oficial de armata americană - a emigrat în Statele Unite şi s-a stabilit în însorita Californie unde în anul 1948 a dat naştere a doi gemeni - mie şi fratelui meu David - pe care i-a considerat simbol al victoriei asupra soluţiei finale naziste".

Ultima actualizare Joi, 19 Mai 2011 09:17
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior231232233234235236237238239240UrmătorSfârşit »

Page 240 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact