logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Înscrieri la atelierele de creație din cadrul Festivalului PUPPETS OCCUPY STREET! Ediţia a VII - a, Masquerade - ediție națională, Craiova, 25 august - 1 septembrie 2020 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 11 August 2020 21:37

COMUNICAT

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este MASQ-PSD-2-150x150.jpgFestivalul Puppets Occupy Street - Masquerade Edition 2020, care se desfășoară în perioada 25 august - 01 septembrie, propune o nouă serie de ateliere de creație, de data aceasta doar în aer liber, în condițiile speciale impuse de respectarea normelor privind prevenirea răspândirii COVID-19.

 

Înscrieri se vor face exclusiv pe adresa de e-mail a festivalului, Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , în perioada 12 - 20 august, în limita locurilor disponibile. Accesul la ateliere este gratuit! Pentru înscriere sunt necesare: numele și vârsta participantului, denumirea atelierului pentru care optează, intervalul orar, ziua în care își dorește să participe.

Ultima actualizare Marţi, 11 August 2020 21:40
Citeşte mai mult...
 
Deschiderea expoziției „Onoarea Națiunilor. Ordine și Decorații din patrimoniul MNIR”, la Muzeul Național de Istorie a României PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 11 August 2020 21:32

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Afis_Expo_Onoarea-Natiunilor_MNIR-150x150.jpg11.08.2020 COMUNICAT DE PRESĂ

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță deschiderea expoziției „Onoarea Națiunilor. Ordine și Decorații din patrimoniul MNIR”. Aceasta va putea fi vizitată începând de joi, 13 august 2020, ora 10:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12.

Expoziția reunește 560 de piese, ordine, medalii, cruci, semne onorifice și brevete, atât militare, cât și civile, din 80 de țări, multe dintre ele foarte rare, fiind cel mai mare proiect expozițional de acest gen din ultimii 30 de ani din țară.

Ordinele Unirii (creat în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza), Mihai Viteazul și Crucea Regina Maria (înființate în timpul Primului Război Mondial), Ferdinand I și Pentru Merit (instituite în perioada interbelică) sunt doar o parte dintre piesele deosebite, care pot fi admirate în cadrul secțiunii dedicate decorațiilor românești. Printre cele mai valoroase distincții străine prezentate în cadrul expoziției se numără ordinele Vulturul Negru al Principatului Albaniei și ordinul Orhideei Înflorite al Imperiului Manciurian, precum și alte însemne ale statelor de pe celelalte continente.

Citeşte mai mult...
 
SPIROU la Palatul Suțu! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 07 August 2020 07:46

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 2-1-150x150.jpgCOMUNICAT

 

“Spirou et les Droits de l’ Homme” este titlul expoziției dedicate apărării și promovării drepturilor omului și prezintă numeroase benzi desene realizate de artiștii din spațiul franco belgian. Expoziția itinerantă, inițiată în 2018, prezentată la sediul Națiunilor Unite de la Geneva și în alte țări europene, marchează cea de-a 80-a aniversare a revistei Spirou, care poartă numele unui erou care, potrivit ONU, a protejat întotdeauna pe „cei slabi și a luptat împotriva inegalităților” și care, prin urmare, poate fi considerat un ambasador adecvat pentru drepturile omului și cea de-a 70-a aniversare a Declarației Universale a Drepturilor Omului.

Ultima actualizare Vineri, 07 August 2020 07:50
Citeşte mai mult...
 
In memoriam Mihai Dancus PDF Imprimare Email
Scris de Arh. Bogdan Vancea   
Luni, 03 August 2020 07:15
S-a stins pâlpâind ca o candelă pe sfârșite, cel care a fost prof. dr. Mihai Dăncuş, eminent cercetător, muzeograf şi etnograf, etnolog şi om de cultură, timp de peste patru decenii director al Muzeului Maramureşului din Sighet, întemeietor şi promotor al Muzeului Satului din Sighet, acesta fiindu-i corolar al operei în peste cinci decenii de activitate, «primar al satului primordial», așa cum inspirat s-a spus despre el.
Maramureșean plin de dârzenie, a luptat cu toate vicisitudinile vieții pentru a realiza biruința spiritului asupra materiei. A cheltuit pentru aceasta suflet, sănătate si credință pentru propășirea nemului nostru românesc și a Bisericii greco-catolice, în mijlocul căreia trăia ca un bun urmaș al Episcopului unit Atanasie Rednic.
Om bun, cu dragoste de semeni, Mihai Dăncuş a fost un împătimit slujitor al tradițiilor populare maramureșene, al cuvântului scris căruia i-a dat viață făcându-l cuvânt rostit, în atâtea memorabile ocazii atât în mediul științific, cât și de la catedră, fiind un dascăl plin de râvnă și ardoare, cum puțini cărturari au trudit în atâta discreție și modestie ca el.
Înzestrat cu o judecată ageră, o memorie proverbială si cu o rară capacitate de ordonare și sistematizare a științei de carte căreia i s-a dedicat, s-a bucurat de prețuire unanimă, ca unul dintre cercetătorii cei mai prestigioși ai culturii populare maramureșene, pentru care a lucrat cu spor și pilduitoare tragere de inimă ... Iar opera pe care ne-a lăsat-o stă mărturie.
Citeşte mai mult...
 
Dialog cu Prof. Ada AHARONI, Israel – Fondatorul și Președintele mondial al IFLAC - Dublă aniversare - PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 30 Iulie 2020 22:51

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Ada-Aharoni-150x150.jpgLucreția Berzintu: - Acum, în pragul aniversării a două evenimente importante, aniversarea zilei de naștere a dumneavoastră cât și aniversarea a celor peste 20 de ani de la fondarea IFLAC (Forumul Internațional pentru literatură și o cultură a păcii), ce vă doriți cel mai mult?

 

Ada Aharoni: - Dorinţa mea este să văd Pacea Mondială împlinită şi ca lumea să devină un Sat Global înfloritor în zilele mele.

 

De-a lungul anilor ați scris numeroase cărți de literatură, în limbile: engleză, franceză, ebraică și traduse în mai multe limbi, fiind apreciate în toată lumea. Ce v-a inspirat în alegerea subiectelor?

 

Nuvele mele istorice se bazează pe experienţele mele adevărate, şi biografiile oamenilor pe care îi admir care au fost mari Lideri ai Păcii, ca de exemplu, cartea mea asupra lui Iţhak Rabin: ”Unde ale Păcii.”

Ultima actualizare Joi, 30 Iulie 2020 23:33
Citeşte mai mult...
 
O aşezare concentrică de sorginte post-avară? PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 23 Iulie 2020 14:26

Compilat de Valentin-Claudiu I. DOBRE din surse internet, redate într-o lucrare cu caracter literar

Târgu Lăpuş  (Lăpuşul Unguresc/mg. Magyarlápos/gm. Laposh e atestat documentar din 1291: “Laps”; există un cuvânt în erzya lapuža- engleză <flat>, dar şi estonianul laps<e>-engleză <child>. În graiul locului sensul ar fi “brusture” ? În valašština  lapoš- ch. "tlachal, kecal") are în componenţă următoarele sate: Boiereni, Borcut, Cătun, Cufoaia, Dămăcuşeni/mg. Domokos, Dobricu Lăpuşului, Dumbrava, Fântânele, Groape, Inău, Răzoare, Rogoz, Rohia, Stoiceni.

Dispunerea radială a satelor în jurul centrului pare a indica o “concentrare” organizată iniţial cu scop militar, ceea ce ar indica o aşezare provenită din soldaţi şi colonişti avari sau post-avari/pre-maghiari (nu neapărat constituită iniţial pe amplasamentul actual).

Depresiunea Lăpuş a suferit un atac al tătarilor în 1657, iar reg. Zlín în 1663 (conform F. Bartoš lucrarea "Moravské Valašsko, kraj i lid", pag. 347).

Citeşte mai mult...
 
O excursie virtuală la Vlachovice-Cehia PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 21 Iulie 2020 07:00

Compilat de Valentin-Claudiu I. DOBRE din surse internet, redate într-o lucrare cu caracter literar

Vlachovice se situează în regiunea Zlín, Republica Cehă, în regiunea etnografică a Valahiei morave (Moravské Valašsko). Are în vecinătate Újezd şi Vlachova Lhota (în nord), Křekov şi Brumov-Bylnice (în est)... Slavičin, Lipova şi Haluzice (în est). Cea mai importantă localitate din proximitate este Valašske Klobouky (5 km)... şi Zlín (23 km). Comuna se compune din satele Vlachovice şi Vrbětice (aceasta a fost ataşată ulterior administrativ localităţii Vlachovice).

E o localitate mică cu cca. sub 1500 locuitori (în 2018-2019, exact 1468), ce se evidenţiază printr-un muzeu etnografic cu specificul etnografic al zonei sudice a regiunii Moravské Valašsko. Costumele aduc relativ mult cu cele din Ardeal (Ţara Lăpuşului ?), dar nu sunt etnograf să mă pronunţ. Orice comparaţii cu oiconime din România sau Republica Moldova precum (P)uieşti (Vaslui) ori Uiasca (Argeş); o exista şi Uieşti ?) ori Uideşti (Suceava), (munţii) Leaota (Grupa Bucegi vârf Leaota 2133 m), Cricova (Rp. Moldova) ori Cricovu Dulce (Dâmboviţa), numele scriitorului Ioan Slavici, Lipova (Arad), (munţii) Clăbucet (Carpaţii de Curbură) şi denumirea arhaizantă Vlaşca îmi par total forţate şi conjuncturale, neputând avea o (clară) legătură directă (un râu Morava curge şi în estul Serbiei, la limita vestică a ţinutului timocean cu o prezenţă importantă vlahă ca spaţiu etnografic-"tampon" între sârbi şi bulgari, care odinioară cobora până aproape de actuala graniţă cu FYROM-Macedonia; amintesc vârful Gramada 1719 m).

Citeşte mai mult...
 
O frumoasă şi emoţionantă lansare de carte la Nürnberg, în Germania PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 15 Iulie 2020 18:24

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este EV-imp-150x150.jpg

Sâmbătă, pe 11 iulie 2020, la Centrul Cultural Româno-German "Dumitru Dorin Prunariu" din Nürnberg (Germania) a avut loc lansarea cărţii de poezie "Secretul scrisorii albastre" de Ionela van Rees-Zota, cu o prefaţă şi coperta nr. 4 scrisă de jurnalistul şi scriitorul ieşean Dan Teodorescu, cel care a avut şi o intervenţie telefonică în cadrul acestei manifestări culturale de excepţie.

Citeşte mai mult...
 
Alexandru Ivasiuc în memoria sighetenilor... PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 15 Iulie 2020 14:21

Cel  mai mare prozator pe care l-a dat Ţara Maramureşului şi unul dintre prozatorii de prim rang ai literaturii române contemporane, Alexandru Ivasiuc  s-a născut la 12 iulie 1933, la Sighetul Marmaţiei. Alexandru Ivasiuc (Sașa pentru cei mai apropiați) s-a stins sub dărâmăturile blocului „Scala” la cutremurul de pământ din 4 martie 1977.

Din cei aproape 44 de ani, Alexandru Ivasiuc a „pierdut” şapte ani la închisoarea corecţională (cinci în penitenciarele Jilava, Gherla şi doi ani de domiciliu obligatoriu), condamnat fiind pentru că a luat parte la organizarea unui miting studenţesc de solidarizare cu revoluţia din Ungaria din 1956.

În zece ani de activitate (literară şi publicistică), datorită „personalităţii sale explozive şi a energiei ieşite din comun” asociate cu o „gândire riguros logică”, a publicat şapte romane, un volum de nuvele, două culegeri de eseuri, precum şi multe, foarte multe (cred că sute) de articole în publicaţii precum „Contemporanul” sau „România literară”.

Preocupat continuu de înnoirile de substanţă şi de structură ale prozei contemporane scriitorului i s-au decernat în mai multe rânduri Premiul Uniunii Scriitorilor pentru proză (1967, 1970), al Academiei Române (1970), al revistei „România literară” (1968) şi al Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste (1970).

Citeşte mai mult...
 
Lansarea întregului poștal 100 de ani de la nașterea academicianului Cristofor I. Simionescu PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 09 Iulie 2020 01:29

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este AR-150x150.jpgComunicat de presă

8 iulie 2020

Romfilatelia în parteneriat cu Academia Română lansează joi, 9 iulie 2020, un întreg poștal dedicat sărbătoririi centenarului academicianului Cristofor I. Simionescu, fondatorul școlii de chimie și fizică a polimerilor din România.

Evenimentul va avea loc în parcul Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 11.00.

Manifestarea va fi deschisă de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. Personalitatea și activitatea academicianului vor fi evocate de acad. Răzvan Theodorescu și acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinți ai Academiei Române.

Ultima actualizare Joi, 09 Iulie 2020 01:54
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 3 of 253

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact