logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Claudius Aeliani Partea a 37-a: De natura animalium: 17.10 PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Miercuri, 22 Decembrie 2021 09:45

Preambul: Claudius Aeliani este un autor clasic bilingv în latină-greacă, denumit meliglossos (cel dulce la vorbă), născut la Praeneste (astăzi Palestrina) în Latium, peninsula italică cca. 175 e.n. – decedat cca. 235 e.n. A scris lucări din care s-au păstrat cel puţin două: <De natura animalium> în 17 cărţi şi Varia Historia în 14 cărţi, pentru care încercăm fragmentar sumare traduceri din engleză şi franceză (indicând sursele)… Alte lucrări s-au păstrat fragmentar: <Asupra providenţei> şi <Despre manifestările divine>…

Text:  Claudius Aeliani în latină, engleză şi română

Latină Liber Decimus Septimus, 17.10: Boeotiae terrae solum talpis caret** agro Lebadico; ac si importentur aliunde, non fodiunt, sed moriuntur: ad ejus vicinam vero Orchomenum permultae procreantur. In Africa nulli sunt neque apri, neque cervi. In Ponto neque mollia neque testacea, nisi raro et perpauca, gignuntur. Unicornes aves in Aethiopia nasci, et sues quadricornes, itemque ovillum pecus a lana quidem inops, verumtamen pilis camelorum hirsutum, auctor est Dinon>.  (preluat de pe site-ul educaţional al Univ. din Chicago).

Citeşte mai mult...
 
Colaborarea anti-epidemică a medicilor militari între ideal şi dezastru P a II-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Miercuri, 22 Decembrie 2021 09:40

În teza de doctorat în ştiinţe istorice a domnului Leontin Stoica-"Serviciul sanitar al armatei române în perioada 1914-1919", Chişinău, 2012 este menţionat la pag. 110 un ofiţer cu rang inferior, dar extrem de vocal şi de critic: locotenent-colonelul Ioan Antonescu care într-un memoriu adresat Ministerului de Război descria la 01 decembrie 1917 situaţia generală drept una tragică, scriind un raport total defetist:

"Poporul şi chiar armata sunt ameninţate de foamete;

Mizeria fiziologică domneşte peste tot face ca populaţia să fie la completa discreţie a celor mai grozave epidemii. Mortalitatea printre copii a atins un procent de 60 % iar tifosul exantematic a reapărut...  Provocatorii şi conducătorii anarhiei ruse fac toate sforţările pentru a arunca această ţară în în prăpastia în care au aruncat pe ţăranul şi soldatul rus.

Punctele d şi e se refereau tocmai la samavolniciile soldaţilor ruşi".

Ultima actualizare Miercuri, 22 Decembrie 2021 09:50
Citeşte mai mult...
 
Colaborarea anti-epidemică a medicilor militari între ideal şi dezastru PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Miercuri, 22 Decembrie 2021 09:33

 În teza de doctorat în ştiinţe istorice a domnului Leontin Stoica-"Serviciul sanitar al armatei române în perioada 1914-1919", Chişinău, 2012 este citată lucrarea dlui. Constantin Kiriţescu care aprecia că dacă colaborarea cu personalul medical al rârâiţilor a fost excelentă, în schimb cu personalul sanitar rusesc a fost dezastruoasă cu referire la epidemia de tifos exantematic din primele luni ale anului 1917 (pag. 18). Aceeaşi situaţie şi în Dobrogea în toamna anului 1916 (lucrarea citată, pag. 22), unde comportamentul ofiţerilor ruşi de sub comanda lui Andrei Zaioncicovski este descrisă ca frizând iraţionalul. La paginile 25-26 scrie, cităm: "Pentru antantofili, încercarea de redobândire a Basarabiei nu părea avea sorţi de izbândă pe termen lung, dată fiind capacitatea de refacere a Rusiei. Germanofilii le replicau, susţinând nu fără temei, că Rusia rămâne oricum un pericol real pentru România și acest pericol nu poate fi diminuat ajutând Rusia să preia controlul asupra strâmtorilor". La pagina 28 scrie despre misiunile militare după februarie 1915 de pe lângă Franţa, Marea Britanie, Elveţia, SUA, Japonia şi Rusia, pentru procurarea de armament, muniţie, dar şi de medicamente şi materiale sanitare. 

Citeşte mai mult...
 
Drepţi între popoare P a II-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Miercuri, 22 Decembrie 2021 09:26

De pe site-ul israelian specializat, aflăm repartiţia numărului de drepţi între popoare pe naţiuni. Este adevărat că faţă de maghiari (care aveau disponibile garnituri de tren confortabile pentru deportare, spre deosebire de Regionala Iaşi, care a dat garnituri improprii la transferul cetăţenilor evrei din Iaşi spre Călăraşi) avem un număr redus de drepţi între popoare. Ungaria: 876. România, doar 69 (dar probabil cu Rep. Moldova şi parte din Ucraina, respectiv Moldova: 79 şi Ucraina: 2673 cu mult mai mulţi. De exemplu, Dl. Manoliu Florian este menţionat în legătură cu operaţiuni de salvare la Berna şi pe teritoriul Ungariei. Este posibil să fie vorba despre un diplomat român din Elveţia). Verificările stabilesc că este un diplomat. În realitate, inclusiv din lista pentru Ungaria regăsim antroponime posibil româneşti (dar este adevărat că acelaşi fapt îl regăsim în lista din România, cu antroponime maghiare). Deci listele sunt după cetăţenii, nu după ceea ce noi numim naţionalitate.

Astfel, pe lista din Ungaria regăsim un Cosma Dimitri (care a salvat în nordul Transilvaniei ocupate pe atunci) şi Dobrán Erszebet din Satu Mare (tot în nordul Transilvaniei), apoi persoane din Gyor (Dobrovics Maria), precum şi aparent din Budapesta cu antroponime posibil româneşti (Golopencza Illés ?).

Citeşte mai mult...
 
Drepţi între popoare P I-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Miercuri, 22 Decembrie 2021 09:18

De pe site-ul israelian specializat, aflăm repartiţia numărului de drepţi între popoare pe naţiuni. Este adevărat că faţă de maghiari (care aveau disponibile garnituri de tren confortabile pentru deportare, spre deosebire de Regionala Iaşi, care a dat garnituri improprii) avem un număr redus de drepţi între popoare. Ungaria: 876. România, doar 69 (dar probabil cu Rep. Moldova şi parte din Ucraina, respectiv Moldova: 79 şi Ucraina: 2673 cu mult mai mulţi. De exemplu, Dl. Manoliu Florian este menţionat în legătură cu operaţiuni de salvare la Berna şi pe teritoriul Ungariei. Este posibil să fie vorba despre un diplomat român din Elveţia).

Faţă de Ungaria stăm oarecum rău, dar nu faţă de SUA, care nu are decât 5 drepţi între popoare. Ce să te aştepţi de la un popor dedicat culturii pop-corn şi un popor-sugativă de băuturi închise carbogazoase îndulcite feroce ? La ei viaţa este în culoarea caramel.

Citeşte mai mult...
 
Un cuplu artistic cu rădăcini în România PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Luni, 13 Decembrie 2021 19:32

Familia Natra era originară din România. O familie remarcabilă de mari artişti. Soţul, Sergiu, un faimos compozitor, distins cu Premiul Enescu pentru compoziţie în 1945. Soţia, Sonia, sculptoriţă, pictoriţă, poetă. La începutul anului acesta, s-a stins Sonia, apoi după nici o lună, Sergiu.

                Soţii Natra au emigrat în 1961 în Israel.

                După Premiul Enescu pentru compoziţie în 1945, Sergiu Natra a mai fost recompensat în 1951 cu Premiul de Stat al României tot pentru compoziţie, probabil pentru Suita pentru orchestră în patru părţi (1949), lucrare care e inclusă în filmul documentar "Ţară nouă în Valea Prutului".

Citeşte mai mult...
 
Believe in yourself - Teris Eduardo-Tobias PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 10 Decembrie 2021 12:56

 
Spre reorganizarea anti-epidemică a societăţilor moderne şi contemporane în arta plastică ? P a II-a PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Vineri, 10 Decembrie 2021 10:42

Artistă plastică membră a U.A.P. A.P. (1954-2007) specializată în domeniul sticlei a prevăzut starea de fapt, propunând un vagon sanitar. Nu este chiar atât de abstract şi e bine reprezentat.

            Dar un troleibuz sanitar ce ar avea lipsă ? Ori poate un tramvai sanitar ? Poate că ne vor trebui totuşi. Îi facem pe bolnăviori călători ? Eventual nu: colectează bolnăviorii şi îi duce la spitale modulate organizate la capete de linii ori la spitalele de pe traseele lor. Ar avea sens ? C ine ştie ? Poate mai multă decât alte decizii. O artistă plastică cu multe premii internaţionale care a realizat poate o jucărie pentru copii în care să nu ne încredem ? Şi totuşi, dacă nu ar fi fantezie ? Cu ce ar trebui dotate troleibuzele şi tramvaiele sanitare ? Cum vor fi bolnăviorii îmbrăcaţi ? Poate cu pijamale albastre de spital şi poncho-uri să ţină de cald, saboţi din pâslă cu talpă de cauciuc, mănuşi şi ciorapi groşi, măşti, bonete ?

            Poate că e o fantezie ? Dotarea cu tuburi de oxigen şi măşti de oxigen să fie utilă, ori periculoasă ?

D-stră ce credeţi ? Sunt doar idei, nu ? Ideile nu costă doar...

Citeşte mai mult...
 
Spre reorganizarea anti-epidemică a societăţilor moderne şi contemporane în arta plastică ? PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Vineri, 10 Decembrie 2021 10:39

  Artistă plastică membră a U.A.P. A.P. (1954-2007) specializată în domeniul sticlei a prevăzut starea de fapt, propunând un vagon sanitar. Nu este chiar atât de abstract şi e bine reprezentat.

            Dar un troleibuz sanitar ce ar avea lipsă ? Poate că ne vor trebui totuşi. Ataşăm reprezentarea grafică (fotografică a lucrării), dar nebenificind de derogare de la drepturile de autor (adică fraudulos). Adică am preluat din lucrarea scrisă cu multă nesimţire. Fata de reabilitarea unui criminal de razboi e o culpă minoră.

            Acestea le-am preluat dintr-o sursă scrisă din 2012, care enumeră numeroasele premii ale artistei plastice.

            Toate acestea sunt doar păreri (evident subiective). D-stră ce credeţi ?

Citeşte mai mult...
 
Operele monumentale ale sculptorului Dimitrios Demou (Dimitrie Demu) din statul Anzoátegui, Republica Venezuela PDF Imprimare Email
Scris de Valentin-Claudiu I. DOBRE   
Vineri, 10 Decembrie 2021 10:34

Dimitrie Demu a realizat deasemenea opere monumentale publice în Venezuela, precum: 1965, Barcelona, Venezuela, Fântâna Genezei; 1966, Puerto-la-Cruz, Heptaedrul Cerului (Heptaedro del Cielo); 1967, Barcelona, Fântâna Păsărilor (Monumento a los Pájaros ?); 1968, Asunción, Soare tropical (Sol Tropical); 1976, Acarigua, Fântâna lui Narcis; Puerto-la-Cruz, La Mariposa, sculptură cinetică.

Sunt lucrări de mari dimensiuni din oţel inoxidabil, care au în general şi funcţionalitate de fântâni (dar nu toate). De exemplu, Heptaedrul Cerului are înălţimea de 17 m. Vedem că Puerto la Cruz deţine mai multe mari sculpturi ale artistului, dar care nu au toate şi rol de fântâni.

Lucrarea "Surâsul lui Stalin" (Le Sourire de Stalin), Ed. Jean-Pierre Delarge, Paris, 1977 este o scriere biografică semnată de Dl. Dimitrie Demu (care relatează probabil tocmai perioada din România, dar incert). A locuit în localitatea Lecheria, unde se află muzeul Dimitrios Demu.

Ataşăm fotografii după două lucrări din Puerto-la-Cruz şi una probabil din Barcelona, ambele din Venezuela.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 12 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact