logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INTERVIU
INTERVIU ​Dan Sperber: Stiinta nu ne spune ce este binele si ce este raul, dar stiinta ne poate ajuta sa ajungem mai aproape de libertate si dreptate PDF Imprimare Email
Luni, 27 Iunie 2011 09:19
Daca stiinta ne ofera ideea de minte, dar ne distruge ideea de suflet, cum putem sa gandim despre bine si rau? Care a fost rolul stiintei in legitimarea totalitarismului nazist si stalinist? De ce marxismul  nu este cu adevarat materialist? Putem fi fiinte morale si, in acelasi timp, sa credem in materialismul radical al universului? Ce rol trebuie sa joace stiinta in societate si viata politica? De ce credem in lucruri pe care nu le intelegem si cum se creeaza un guru intelectual din obscuritatea ideilor? Aflat in Romania pentru conferinta Open Mind, Dan Sperber a discutat despre importanta stiintelor cognitive pentru felul in care intelegem lumea in care traim.

Dan Sperber este un om de stiinta ce nu poate fi incadrat in una dintre disciplinele academice clasice, desi ideile sale au revolutionat felul in care intelegem natura umana. Si-a inceput cariera ca antropolog prin studiul populatiei Dorze din Etiopia si continua sa se considere antropolog in sensul larg al termenului: studiul umanitatii in toate aspectele ei culturale, istorice, economice si psihologice. A provocat un adevarat cutremur teoretic in antropologie, filosofie si lingvistica prin ideile de cultura ca „epidemiologie a reprezentarilor” si prin teoria pertinentei in comunicare (dezvoltata impreuna cu Deidre Wilson).
Ultima actualizare Luni, 27 Iunie 2011 09:28
Citeşte mai mult...
 
Interviu RFI: Cartea „Cimitirul din Praga", de Umberto Eco PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 26 Iunie 2011 06:14
 
Singurul român din Rada Supremă a Ucrainei PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Vineri, 24 Iunie 2011 11:14
Interviu cu dl Dr. Ion Vasile  Popescu, deputat în Rada Supremă a Ucrainei, preşedintele Comunităţii Românilor din Ucraina şi vicepreşedinte al Consiliului Europei de la Strasbourg

- Sunteţi deputat în Rada Supremă, de mai mulţi ani. Din partea cărui partid?

- Prima dată am câştigat independent, în sistem majoritar, în zona Cernăuţi, din partea a două raioane, în faţa a 11 concurenţi susţinuţi de putere sau alte partide puternice. A doua oară, am câştigat în sistem mixt, când exista şi listă de partid şi  scrutin majoritar , într-o circumscripţie cu  200 de mii de alegători. Între 2002 2006, deşi am câştigat, voturile au fost falsificate şi am rămas pe dinafară. Apoi, am revenit în Parlament prin sistemul  proporţional,  pe liste de partid, când am negociat cu Partidul Regiunilor, cu care eram parteneri din 1998 şi am obţinut un loc eligibil, în calitate de candidat independent. La alegerile anticipate, când fostul preşedinte al Ucrainei, a dizolvat parlamentul,  prin metode neconstituţionale, partidul a hotărât că pe liste vor figura numai membri de partid. Atunci am lua consimţământul Comunităţii  Românilor din Ucraina, al cărei preşedinte eram şi sunt, ca să devin membru al partidului respectiv, altminteri nu aveam nici o şansă. A patra oară am ajuns deputat  ca membru de partid şi răspund  şi de problemele comunităţii româneşti din Ucraina. Voturile pentru mine şi partid, le-am obţinut în regiunea Cernăuţi. Eu sunt născut în Bucovina de Nord, pe Siret, nu departe de Putna.
Ultima actualizare Duminică, 26 Iunie 2011 07:16
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu Emil Kosztelnik (BC EKO Sighet) - 16 iunie 2011 PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 18 Iunie 2011 08:16
Ultima actualizare Sâmbătă, 18 Iunie 2011 08:24
 
RFI: Către carte - note despre starea lecturii PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 17 Iunie 2011 14:41
Invitaţii emisiunii Punerea pe gânduri (dezbaterea RFI - Dilema Veche), moderată de Lea Berzuc, au fost Adina Popescu, jurnalist Dilema Veche, Anda Becuţ, director adjunct al Centrului de Cercetare şi Consultanţă în domeniul Culturii, şi Cristian Lupşa, editorul publicaţiei "Decât o Revistă". 
Ultima actualizare Vineri, 17 Iunie 2011 15:05
 
Interviu cu Stefania Dudau (ONG-ul "Telefonul Copilului" - Bucuresti) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 01 Iunie 2011 21:51
 
Interviu cu Emil Kosztelnik la Cupa „Telefonul Copilului" Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 01 Iunie 2011 17:40
Ultima actualizare Miercuri, 01 Iunie 2011 17:33
 
Interviu TVR cu Angela Gheorghiu PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 29 Mai 2011 06:07
Vizionati in continuare urmatoarele parti ale interviului realizat de Eugenia Voda in cadrul emisiunii "Profesionistii" (TVR) cu soprana Angela Gheorghiu:
Ultima actualizare Sâmbătă, 28 Mai 2011 20:11
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu prof. dr. Dorel Todea la ”Armonii de Primăvară” Viseu de Sus PDF Imprimare Email
Scris de Diana Iusco   
Marţi, 24 Mai 2011 21:17

1.La ce vârstă aţi început sa scrieţi prima dată?

Pe vremea când eram elev în clasa a-V-a,la actualul liceu”Dragoş Vodă” pe vremea aceia cu o poezie dedicată ţăranilor:

”Rămas sărac cu haina ruptă-n coate     

   Din neamuri te-ai zbătut din greu

   Muncind la moşierii de dor şi de nă-noapte

   Că-ţi aşteptăm dreptatea de la ......”

Încă o ţin minte chiar dacă au trecut atâţia ani.

Ultima actualizare Marţi, 24 Mai 2011 22:51
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu tanarul pictor viseuan Alex Lazar PDF Imprimare Email
Scris de Monica Maria Grad   
Duminică, 22 Mai 2011 12:27

 La Festivalul Interjudeţean “Armonii de primavară”, desfăşurat sâmbătă, 21 mai 2011, au fost prezentate la o expoziţie de arte vizuale câteva lucrări ale tinerilor artişti vişeuani. Expuse în holul primăriei vişeuane, ca preambul la întâlnirea poeţilor din nordul ţării, lucrările lor de desen, grafică şi sculptură au fost prezentate de Zsegora Ghertrude, profesor de arte plastice la Liceul theoretic “Bogdan- Vodă”, din Vişeu de Sus.

Dintre artiştii în devenire prezenţi- majoritatea sunt elevi de gimnaziu şi liceu, dornici să urmeze Academia de Arte Plastice şi Design- l-am intervievat pe tânărul Alex Lazăr, elev în clasa a 12-a la Grupul Şcolar Vişeu de Sus. Dintre cei prezenţi, acesta pare a fi, de departe, unul cu o viziune personală, extrem de originală .

R-   De cand pictezi/desenezi?

  Alex- De aproximativ un an, am mai încercat şi înainte, dar nu m-am concentrat niciodată prea mult pe asta.

Ultima actualizare Duminică, 22 Mai 2011 16:10
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 9 of 20

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


Ultimele anunturi

Linkuri

Parteneri

.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact