logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INTERVIU
INTERVIU / Echim Vancea: „Daca nu ardea Biblioteca din Alexandria, omenirea era cu cel putin 10 mii de ani mai avansata” PDF Imprimare Email
Vineri, 06 Noiembrie 2009 10:45

Echim Vancea s-a nascut la 19 octombrie 1951, in Nanesti, Maramures. Licentiat in Stiinte ale Comunicarii, este poet si director al Bibliotecii Municipale "Laurentiu Ulici" din Sighetul Marmatiei. Are in "portofoliu" 16 volume de versuri (cel mai recent este "portret restant, dupa o noapte alba", Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2008). Este coautor la volumele: "Portret de grup cu Laurentiu Ulici" (marturii, evocari, amintiri; in colaborare cu Gheorghe Parja si Ioana Petreus, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2002) si "Umbra noastra, cuvantul.

Serile de Poezie Nichita Stanescu de la Desesti, 1979-2003" (antologie, in colaborare cu Gheorghe Parja, Editura Echim, Sighetul Marmatiei, 2003). I-au fost traduse si publicate poezii in limba maghiara, engleza, ucraineana, coreeana, spaniola.

- Echim, cum se face ca, de mai bine de 20 de ani de cand ne cunoastem, ne-am intalnit de mult mai multe ori la Sighetul Marmatiei decat la Bucuresti? De ce cobori mai rar catre mine decat urc eu catre dumneata?

- Pai... Pretenu' lu' tata, nu ti se pare normal ca-i de preferat a urca, nu a cobori? Apoi, pe o melodie la alegere, iti propun sa raspunzi d-ta versurilor: "Care frunza ptica jos/ Nu mai urca unde-o fost".

Ultima actualizare Vineri, 06 Noiembrie 2009 18:31
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu boxerul Claudiu Râşco (partea I) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 29 Octombrie 2009 09:33
 
VIDEO: Interviu cu familia Hojda PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 05 Octombrie 2009 11:17
Muzica folk este un stil muzical care a pierdut mult teren in ultimii 20 de ani. Din pacate, putini isi mai indreapta atentia spre muzica de calitate, insa mai exista oameni care stiu sa iubeasca si sa se cante ceea ce unii numesc „muzica sufletului”. Printre acesti ultimi aparatori si sustinatori ai folk-ului se numara si familia Hojda din Sighetu Marmatiei, o familie plina de talent muzical, unde muzica este mereu la ea acasa. Cea mai cunoscuta membra a familei este Alexandra Maria Hojda (nascuta pe 30/01/1990), detinatoarea locului II la festivalul Mamaia Copiilor 2007, participanta pentru 6 saptamani la concursul Megastar si membra a trupei FLASH.
Mai multe despre familia muzicala HOJDA puteti afla din video-interviul urmator.
Ultima actualizare Luni, 28 Decembrie 2009 08:35
Citeşte mai mult...
 
INTERVIU cu actrita Diana Giubernea (Ostinato, Monoloagele Vaginului, Un Altfel de Craciun) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 27 Septembrie 2009 09:08

Diana GiuberneaVa prezentam in continuare un interviu realizat cu actrita DIANA GIUBERNEA in preajma spectacolului "Monoloagele vaginului", sustinut pe 13 martie 2009 in Sighet, dar publicat abia acuma, inaintea spectacolului "Ostinato".

1. Fiindca publicul sighetean nu stie prea multe despre dumneavoastra, ne puteti spune cine este Diana Giubernea?

Cine sunt? Grea intrebare. Suflet de copil in trup matur, sau balans intre privirea caprioarei si mersul panterei, bucuria razelor de soare si plansul norilor, caldura focului si raceala zapezii, fragilitatea mimozei si duritatea diamantului, infumurarea paunului si timiditatea iepurelui, linistea noptii si zbuciumul marii, taraisul sarpelui si zborul vulturului...

Ultima actualizare Joi, 16 Decembrie 2010 23:42
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu Narsilion inainte de Ethereal Ambient Evening 2009 PDF Imprimare Email
Luni, 14 Septembrie 2009 11:18
NarsilionNARSILION, un nume interesant dat trupei... Ati putea sa faceti o introducere detaliata a trupei, istoria acesteia, albumele existente...

NARSILION s-a nascut din dizolvarea trupei ORDO FUNEBRIS (trupa noastra veche), acum multi ani. Trupa a scos un prim demo intitulat "Return to the silver forest", la labelul spaniol Caustic Records. Mai tarziu, "Arcadia", cea de-a doua realizare, a fost primita foarte bine si astfel Black Rain, labelul nostru curent, si-a aratat interesul de a ne edita materialele viitoare sub numele de NARSILION.

Cu Black Rain am avut oportunitatea de a concerta in afara Spaniei si astfel sa ne facem mai cunoscuta muzica. Dupa lansarea celui de-al treilea album, Dark Wind, cel de-al treilea membru al trupei a decis sa paraseasca proiectul din motive personale, NARSILION continuand in formula de la inceput, numai Lady Nott si cu mine, Sathorys Elenorth. In momentul de fata lucram la un material nou, care speram sa placa fanilor...

Ultima actualizare Luni, 14 Septembrie 2009 11:35
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu prof. univ. dr. Iosif Viehmann PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Luni, 31 August 2009 14:28

Ioan Maris si Iosif ViefmannInterviu cu prof. univ. dr. Iosif Viehmann, speolog, Universităţile “Babeş-Bolyai” şi „Bogdan Vodă” Cluj-Napoca, Facultatea de Ştiinţe Economice, Managementul  Ocrotirii  Naturii.

- Ce impresie v-au lăsat „Cheile Tătarului” pe care le-aţi văzut recent? Dacă mai trăia Ceauşescu 3 ani, barajul de la Runcu era gata, iar parte din acest monument al naturii era sub apă. Parcă guvernele postdecembriste, în frunte cu actualul executiv, intenţionat au tot blocat finanţările la această imensă lucrare hidrotehnică…
- Peste tot în lume, strategiile guvernamentale au prioritate. Nu avem nici o şansă să protestăm. Să aşteptăm şi să vedem ce va face barajul.
- În urmă cu mulţi ani, pe cînd eraţi în anul II  de studenţie, aţi bătut la uşa lui  Emil Racoviţă, cu care aţi lucrat un an şi jumătate…

Citeşte mai mult...
 
Interviu cu lector univ. dr. István Aranyosi (partea a II-a) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 22 August 2009 10:54

dr. lector univ. István Aranyosi- Susţineai pe blog-ul tău că Sorin Antohi are oarece probleme privind falsuri mai mult sau mai puţin intelectuale. Sorin Antohi este o personalitate foarte cunoscută, existând riscul unui scandal de proporţii în urma acuzaţiilor tale. Ne poţi argumenta afirmaţia ta?

Presa a scris la vremea aceea despre scandalul (unul dintre scandalurile legate de numele său) Antohi legat de faptul ca şi-a falsificat CV-ul, menţionând un doctorat in istorie pe care nu l-a obţinut niciodată. A reuşit, cu susţinerea rectorului de atunci al CEU, să stabilescă un centru de cercetare, Pasts Inc., precum şi să devină prorector. Nu vreau să mă amestec în alte domenii decât filosofia, totuşi, aş vrea să remarc, cum am facut-o şi pe blog, faptul că încă de pe vremea apogeului antohian la CEU au fost destui studenţi care erau sceptici atât în privinţa operei lui Antohi, cât şi a politicii universităţii de a promova abordari la modă în ultimii ani, colectate sub numele de „inter-, multi- şi trans-disciplinaritate”. Din fericire, Departamentul de Filosofie nu a fost supus unor astfel de presiuni de inter-, multi-, şi trans-diciplinizare, astfel că am fost scutiţi de a studia aberaţii la modă acum în anumite cercuri: adică studiam teoriile şi argumentele filosofice ale lui Platon, Aristotel sau Hume, şi nu „interpretari” de tipul „falocentrism şi falogocentrism in opera lui Platon, Aristotel si Hume”.

Ultima actualizare Joi, 16 Decembrie 2010 23:27
Citeşte mai mult...
 
Sigheteni cu care ne mândrim. Interviu cu Marius Drăguş, medaliat cu argint la Olimpiada Internaţională de Informatică PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 19 August 2009 07:40
- Bună, Marius! Mai întâi vreau să te felicit pentru locul doi la Olimpiada Internatională de Informatică de la Plovdiv, Bulgaria. Puţini sigheteni te cunosc, de aceea doresc să ne spui câteva cuvinte despre tine.

Vreau să menţionez ca eu nu am fost locul 2 la internaţională. Premiile se dau la raportul 1/12 medalii aur, 1/6 medalii argint si 1/3 medalii bronz, astfel încât au fost 20 medalii de aur şi 40 de argint şi 80 de bronz, eu aflându-mă pe locul 49.

- Până in clasa a VIII-a ai fost elev al Colegiului Naţional „Dragoş Vodă”. Ce profesori şi ce performanţe ai avut cât timp ai fost elev în Sighet? Cum ai ajuns să îţi continui studiile la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti?

 

Profesori care mi-au marcat cariera academică sunt mulţi: încep cu matematica pentru că prima dată de asta mă “ocupam”. Învăţătoarea Mărioara a fost prima persoană care să îmi dea impulusul de a lucra la matematică şi m-a pregătit până în clasa a 4-a. În clasa a 5-a am intrat la Dragoş Vodă primul pe listă din cauză ca am fost singurul care a reuşit să rezolve o problemă de matematică mai complicată (la română aveam o notă destul de mică dar a compensat matematica). La Dragoş Vodă am avut profesor pe Giurgi Vasile şi am făcut la început ore în particular cu Tackacs Suzana (de la şcoala care era o dată Nr. 9, George Coşbuc mi se pare că e noul nume al şcolii). Rezultatul muncii celor doi profesori şi a muncii mele a fost un locul 3 la interjudeţeana de matematică Grigore Moisil în clasa a 5-a. În clasa a 8-a am mai făcut ore în particular cu Gherasim, dar nu am mai avut nici ardoarea nici puterea de a mă mai duce la olimpiada la matematică, pur şi simplu nu îmi plăcea. În clasa a 6 a la început de tot, fiica fostei mele învăţătoare, Mărioara,ne-a contactat (pe mine şi pe fratemeu) în legătură cu un concurs de informatică.

Ultima actualizare Marţi, 17 August 2010 05:19
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu Lect. Univ. Bilasco Marius (partea a V-a) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 17 August 2009 09:28
 
Sigheteni cu care ne mândrim. Interviu cu lector univ. dr. István Aranyosi PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 16 August 2009 05:51

István AranyosiIstván Albert Aranyosi s-a născut pe 19 August 1975 in Sighetu Marmaţiei. Între anii 1995 - 1999, a fost student al Universitatii Bucureşti, la Facultatea de Sociologie, Psihologie si Pedagogie. În perioada 1999 - 2000 a absolvit un master in Stiinte Politice la Central European University, Budapesta, Ungaria. Intre anii 2000 – 2004 a efectuat studiile doctorale tot în cadrul Central European University, Budapesta, Ungaria, iar în februarie 2005 a obţinut titlul de doctor în Filosofie. Din septembrie 2007 este lector universitar în cadrul Departamentului de Filosofie al Universităţii Bilkent din Ankara, Turcia.

- Salutare, István! Cum a ajuns un sighetean să predea filosofia în Turcia? Ce te-a îndreptat spre acest domeniu? Ştiu că ţi-ai dorit foarte mult să înveţi această disciplină.

- Salut, şi mulţumesc pentru invitaţia de a răspunde câtorva întrebări. Într-adevăr, mi-am dorit să mă ocup de filosofie încă din liceu (pe vremea aceea se numea „Liceul Dragoş Vodă”), unde mi-a fost predată de către domnul Viorel Igna, care de atunci a emigrat în Italia. Atât domnul Igna, cât şi filosofia, mi se păreau fenomene mai exotice, mai interesante, şi, de ce nu, mai rebele decât cele cu care eşti obişnuit la liceu, sau înainte de liceu. În mod natural, la vremea aceea m-a atras acest domeniu, deşi văd o mare diferenţă între ce înţeleg acum prin şi din filosofie şi ce înţelegeam (sau nu) atunci. Acum filosofia o practic (scriu şi predau) într-un mod ordonat, organizat, disciplinat, cât mai riguros posibil, pe când pe vremea liceului era, totuşi, doar o pasiune fără prea multă acoperire cognitivă.

Ultima actualizare Joi, 16 Decembrie 2010 23:27
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 18 of 20

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact