logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EDITORIAL
Porcii tricolori PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Luni, 21 Septembrie 2015 15:43
Un titlu de articol trebuie să pregătească cititorii pentru ceea ce urmează a fi găsit în text. De data aceasta, dacă cineva merge cu imaginaţia mai departe şi vede şi ceea ce nu se vede, adică prepoziţia „de”, s-ar putea ca titlul ‚Porcii de  tricolori” să-l ducă pe imaginarul citititor la concluzia că va citi nişte diatribe cuprinse în cronica sportivă a ratării monumentale a calificării la un turneu final la un sport la care tot românul se pricepe.
 
„Porcii tricolori” se referă la chiar ceea ce arată cât se poate de clar titlul: nişte porci (animalele de pe lângă casa omului) vopsite patriotic în roşu, galben şi albastru. 
 
Protestul pentru ridicarea unei moschei (destul de impresionantă ca dimensiuni) în plin centrul Bucureştiului poate ajunge şi la forme aberante. Unii presupun că pe locul unde au călcat porcii (vopsiţi sau nu în culorile naţionale), nu se mai construieşte o moschee.
 
Dar nu asta-i problema, după cum văd eu lucrurile...Autorităţile române nu înţeleg că  a vopsi nişte porci în culorile drapelului naţional e un afront care ar trebui pedepsit prin lege?
 
Dezvoltând ideea afrontului naţional cu afişarea steagurilor tricolore toată ziua-bună ziua pe clădirile oficiale sau particulare, fie că sărbătorim ceva ori nu sărbătorim nimic, sau aşa, ca să se ştie ce ţară-i pe-acolo, mi se pare că ne degradează în ochii celor care trec temporar prin ţara noastră, dar  ne degradează chiar faţă de noi înşine. Dacă steagurile atârnate pe soare, pe vânt, pe ploaie, ar fi înlocuite des cu altele noi, nimeni n-ar avea nimic de obiectat...
 
Dar realiatea din teren ne arată că steagurile de  pe clădiri sunt zdrenţuite, decolorate, rupte. În aceste condiţii, îmi pun întrebarea dacă n-ar fi mai normal să se ţină steagurile tricolore închise undeva, şi expunerea lor să se facă pe una-două zile, la sărbători oficiale sau la evenimente naţionale deosebite,  pe clădirile oficiale, sau pe orice clădire cu proprietari care vor să-şi arate ataşamentul faţă de culorile patriei. 
Citeşte mai mult...
 
Un spin ş-un trandafir PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 19 Septembrie 2015 11:04
Un spin, adicǎ Ungaria şi un trandafir, adicǎ U.E. Şi spinul face parte din componența trandafirului. Petalele lui pot fi asemuite cu țǎrile care compun Europa cea nouǎ. Spinii pot fi țǎri precum Ungaria, care au demnitate şi ştiu sǎ vadǎ şi mai departe de lungul nasului, chiar dacǎ s-ar intinde de la Berlin pȃn’ la Bruxelles. 
 
Orban Viktor a ştiut ce spune şi ce face. Europa, ȋn momentul cȃnd au venit primii trimişi ȋn misiune pe continentul nostru, a avut impresia cǎ a gǎsit un spin pe tulpina delicatei flori. L-a criticat pe premierul maghiar pentru faptul cǎ nu lasǎ larg deschisǎ poarta de intrare ȋn țara sa, pentru cine vrei şi cine nu vrei. Deşi au fost primiți cu apǎ şi mȃncare la ȋnceput, trimişii ȋn misiune amestecați cu refugiații pe bune, au refuzat oferta de hranǎ şi apǎ a oficialitǎților din țara vecinǎ. 
Ultima actualizare Sâmbătă, 19 Septembrie 2015 14:31
Citeşte mai mult...
 
Jean-Claude Junker, un înțelept al Comisiei Europene PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 12 Septembrie 2015 19:38
Antichitatea a avut câțiva înțelepți care au rǎmas în istorie: Thales din Milet, Solon din Atena, Aristotel, Platon şi alții de acelaşi calibru intelectual. Acum, Europa se poate mândri cǎ şi contemporaneitatea a fost în mǎsurǎ sǎ includǎ un mare gânditor a cǎrui operǎ va dǎinui peste milenii: înțeleptul Jean-Claude Junker, preşedintele Comisiei Europene. 
 
Domnul Jean a ținut un discurs în plenul Comisiei mai înainte pomenite, discurs din care mi-am notat câteva idei-trǎznet (de valoroase, se înțelege...), la care am adăugat câteva observaţii. În discursul în faţa Comisiei, şeful ei a facut următoarele precizări, pe care le-am cules de pe site-ul www.stirileprotv.ro
 
Senhor Junker  (fiind vorba de o Europă unită şi egală în drepturi, nimeni n-are de ce să se supere dacă voi scrie cuvântul „domn” în mai multe limbi care se vorbesc pe continentul nostru):
„Prioritatea trebuie să fie umanitatea şi corectitudinea istorică. Toţi trebuie să ne amintim că Europa este un continent unde aproape toţi am fost odată refugiaţi. Milioane de europeni au fugit de război şi persecutare, de dictaturi.”
Citeşte mai mult...
 
De ce dormi, Europa? PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 06 Septembrie 2015 08:11
Pentru cǎ nu ştim sǎ vedem ce se ȋntȃmplǎ, nu ne putem anticipa viitorul, care mie mi se pare cam ȋnchis la culoare, aproape negru. Cȃnd vorbesc de viitor şi culoarea sa din ce ȋn ce mai ȋntunecatǎ, mǎ gȃndesc la Europa creştinǎ şi la o ȋnsemnatǎ parte a ei, numitǎ Romȃnia. 
 
Musulmanii din cȃteva țǎri şi-au luat lumea ȋn cap şi au ales sǎ trǎiascǎ ȋn Europa. Sǎtui sǎ le tot cadǎ ȋn cap bombele cǎutǎtoare de arme de distrugere ȋn masǎ (cum s-a ȋntȃmplat ȋn zadar   ȋn Irak pe vremea lui Saddam), sau sǎ le fie ȋndepǎrtat capul de restul corpului, aceşti oameni au preferat sǎ lase tot pentru a trǎi ȋn linişte. Nu cred cǎ observația unui sfǎtuitor al preşedintelui Iohannis cǎ arabii care au plecat ȋn pribegie preferǎ neapǎrat nivelul de trai german are destulǎ acoperire ȋn realitate. Cei care au plecat de la casele lor spre lumea largǎ şi primitoare a Europei vor doar sǎ trǎiascǎ. Sǎ trǎiascǎ şi sǎ-şi creascǎ copiii ȋn siguranțǎ, fǎrǎ terorişti, fǎrǎ tancuri sau rafale de mitraliere trase pe lȃngǎ sau chiar ȋn casele lor...
 
Europa e atȃt de ȋngǎduitoare ȋncȃt ȋi primeşte acolo unde Romȃnia insistǎ sǎ intre de mai mulți ani, fǎrǎ a avea succes. Arabii refugiați au drumul deschis spre spațiul Schengen, iar romȃnilor ȋncǎ li se ȋnchide uşa-n nas...
Citeşte mai mult...
 
Limbii Romȃne, de ziua Ei PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Luni, 31 August 2015 16:42
Azi, ȋn ultima zi a lui Gustar, e ziua Ta, draga mea Limbǎ Romȃnǎ...
 
Cȃnd se aniverseazǎ ziua cuiva, imediat ne duce gȃndul la faptul cǎ ȋn acea zi, ȋn alt an, cineva s-a nǎscut. Ţie nu ți se ştie data cȃnd te-ai nǎscut. Nici ție, nici suratelor tale de pe tot globul pǎmȃntesc. Nici nu conteazǎ data, chiar dacǎ ar putea exista una. Important e sǎ te putem sǎrbǎtori ca pe un sfȃnt ȋn calendar.
 
Pentru unii (şi sper sǎ fie mulți!), eşti comoara ascunsǎ din gȃndul romȃnilor. Emil Cioran spunea cǎ 
„Nu locuieşti ȋntr-o țǎrǎ, locuieşti intr-o limbǎ” 
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 12 of 40

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact