logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EDITORIAL
Scriitori pe care acum nu-i putem vedea, cu opere pe care acum nu le putem citi PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Marţi, 05 Ianuarie 2016 15:48
A apӑrut în mediul virtual o listӑ cu lucrӑrile scrise de personalitӑţi (chiar dacӑ nu ne convine în acest caz termenul) aflate în detenţie. O parte din mult prea cuprinzӑtorul tabel cu scriitorii şi  operele celor aflaţi în spatele gratiilor o sӑ puteţi vedea la sfârşitul articolului. Nu-i completӑ, dar acest aspect conteazӑ mai puţin. 
 
Conteazӑ cӑ toatӑ pleiada de scriitori-deţinuţi şi multiplele lor preocupӑri scriitoriceşti mӑ determinӑ sӑ (îmi) pun nişte întrebӑri. 
 
De unde au avut deţinuţii o atât de bogatӑ sursӑ de documentare? Aşa sete de culturӑ e în puşcӑrii cӑ toate au biblioteci care fac sӑ scârţîie de invidie rafturile marilor biblioteci ale acestei ţӑri?
Citeşte mai mult...
 
Unii vorbesc, dar nu gândesc. Alţii – ceea ce e mult mai grav – scriu, dar nu gândesc! PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Miercuri, 30 Decembrie 2015 16:14
Specialiştii în ştiri de la Antena 3 (aşa se autodefinesc) lasӑ urme scrise şi, atunci când le lasӑ,  pot fi observaţi mai bine şi apostrofaţi cu asprime sau cu oarecare bunӑvoinţӑ. Pentru cele scrise pe ecran în data de 30 decembrie 2015, la orele 8:18, nu cred cӑ „bunӑvoinţa ” e modalitatea cu care am putea pӑtrunde în mesajul absolut penibil scris pe ecranele televizoarelor în timpul derulӑrii ştirilor. Reiau informaţia(?) furnizatӑ cu nonşalanţӑ de A3:
„Tragedia din Colectiv a mobilizat România într-o acţiune fӑrӑ precedent, în urma cӑreia au murit 63 de oameni.”
 
scria în partea de jos a ecranului, sau pe burtierӑ, termenul folosit de cei care sunt plӑtiţi pentru  a furniza informaţii exacte şi clare telespectatorilor. 
 
Dacӑ ar fi sӑ presupunem cӑ informaţia scrisӑ de A3 e corectӑ (aşa cum ar trebui sӑ fie şi asta, alӑturi de toate celelalte), se înţelege în mod eronat şi chiar scandalos, cӑ România s-a mobilizat dupӑ tragedia din clubul Colectiv într-o acţiune. În urma acestei acţiuni au murit 63 de oameni. Adicӑ România omoarӑ oameni...
 
Nimic mai grotesc, mai mincinos, mai scandalos! România nu poate fi o persoanӑ sau un grup de persoane care fac bine sau rӑu. Trecând peste hilaritatea informaţiei, niciodatӑ o ţarӑ nu se confundӑ cu un grup de cetӑţeni aparţinӑtori, care fac tot binele sau tot rӑul din spaţiul delimitat geografic şi având o conducere politicӑ acceptatӑ pe plan internaţional. 
Citeşte mai mult...
 
Unde-i noua Kerkoporta a Europei? PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Marţi, 29 Decembrie 2015 20:43
Citesc în prezentarea filmului „Cucerirea Constantinopolului (Fetih 1453)”:
„După mulţi ani de asuprire din partea Imperiului Otoman care în 1453 i-a izgonit pe toţi locuitorii Constantinopolului, un sultan ambiţios în persoana lui Mehmed al II-lea va duce o campanie măreaţă pentru eliberarea Constantinopolului de sub robia otomanilor. Până să ajungă la porţile propriei cetăţi, sultanul Mehmed al II-lea va trebui să treacă peste multe pericole care îi vor ingreuna şi mai mult misiunea pe care a jurat să o ducă la bun sfârşit. Vestea campaniei sale împotriva imperiului a ajuns şi la urechiile lui Uluibatli Hasan care va încerca să împiedice oastea condusă de Mehmed şi să ajungă la Constantinopol prin orice mijloc posibil. Fetih 1453 este un film care evocă istoria secolului şi multele războaie purtate contra Imperiului Otoman.”
Citeşte mai mult...
 
Norvegia ȋn Evul Mediu ȋntunecat PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Luni, 21 Decembrie 2015 17:12
Ştie toatǎ lumea despre drama prin care trece familia romȃno-norvegianǎ cu cinci copii care acum sunt despǎrțiți mişeleşte de pǎrinții lor, mama norvegiancǎ şi tatǎl romȃn. Trec repede peste constatarea cǎ pǎrinții au meserii absolut onorabile ȋn Norvegia. Tatǎl este inginer IT, iar mama asistentǎ medicalǎ. 
 
Am vǎzut poze cu şapte oameni fericiți…Au trǎit frumos ȋmpreunǎ, ȋn lumea lor, ȋn care nimeni n-are dreptul sǎ se bage. Mai bine spus: sǎ-şi bage coada, coarnele, prin consistența lor, nefiind atȃt de manevrabile.
 
Cine-i ǎla sau cine-s ǎia (cicǎ-i o organizație guvernamentalǎ care apǎrǎ drepturile copilului(?)), se ştie. Dar nu se prea ȋnțelege ce apǎrǎ! Mai degrabǎ aş spune cǎ apǎrǎ mentalitǎțile Evului Mediu!
 
Justiția- sau cum dracu’ s-o fi numind acolo, ȋi permite asasinului norvegian Breivik, condamnat ȋn 2012 la 21 de ani (maximum posibil) dupǎ uciderea a 77 de persoane, ȋn douǎ etape diferite ale existenței monstrului, sǎ urmeze, din ȋnchisoare, cursurile  Facultǎții de Ştiințe Politice a Universitǎții din Oslo. Chiar cred cǎ Breivik ar putea fi, dupǎ nişte ani de relaxare ȋntr-o puşcǎrie norvegianǎ, un reprezentant de seamǎ al țǎrii sale ȋn hotǎrȃri internaționale. Nici cǎ se va putea alege cineva  mai acǎtǎrii pentru lumea lui.
Citeşte mai mult...
 
„Îmi place munca [...]. Pot sta ore în şir sӑ mӑ uit la ea.” (Jerome Klapka Jerome) PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Vineri, 18 Decembrie 2015 18:08
Umoristul englez precis cӑ s-a bazat pe atitudinea - omeneascӑ de altfel... – a  contemporanilor sӑi când a spus butada care mi-a fost de folos când am ales titlul articolului.
 
Într-adevӑr, omul, implicit sigheteanul, dacӑ pot fi mai restrictiv în constatarea de la care nu mӑ exclud, mai bine priveşte cum muncesc alţii decât sӑ facӑ ceva în plus în afarӑ de ceea ce face pentru asigurarea existenţei. 
 
De patru ani vedem cӑ cineva, pe la sfârşit de lunӑ Undrea, face ceva ce ar putea încӑpea în sarcinile de serviciu ale autoritӑţilor. Doamna avocat Dana Oniţa-Ivaşcu nu uitӑ cӑ tinerele talente sighetene trebuie premiate (din buzunarul propriu!) într-un cadru festiv. O face pentru cӑ tinerii noştri concetӑţeni o meritӑ! Un cadou simbolic adus de Moş Crӑciun pentru rezultate excepţionale în sport, în concursuri şcolare, în concursuri extraşcolare. Toate, obţinute dupӑ eforturi uriaşe fӑcute de cei mici, care, în loc de joacӑ, merg sӑ se antreneze, sӑ picteze, sӑ concureze, sӑ exerseze. 
 
Joi seara, pe scena Centrului Cultural Sighet, doamna Oniţa – Ivaşcu i-a premiat pe copiii merituoşi. Probabil cӑ numai dumneaei ştie cât i-a fost de greu pânӑ la momentul aşteptat de cei mici, de pӑrinţi şi de bunici. Un moment de bucurie, o rӑsplatӑ binemeritatӑ pentru efortul de peste an. 
 
De pe margine, comentariile despre momentul festiv pot fi nesfârşite. Oricare X sau oricare Y ar fi fӑcut mai bine. Doar cӑ...n-au fӑcut nimic, mulţumindu-se cu atât de constructiva(?) noastrӑ criticӑ de pe margini.
 
Dana Oniţa-Ivaşcu probabil cӑ urmeazӑ vorba de înţelepciune a lui Thomas Jefferson:
„Este mai bine sa faci ceea ce altii nu fac.”
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 7 of 40

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact