logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EDITORIAL
George Petrovai: Din nou despre agricultură PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Joi, 12 Ianuarie 2012 19:30
Se ştie prea bine că înainte vreme, din antichitate şi până în zorii istoriei moderne, agricultura era principalul obiect de activitate al omului. Fiind sursa majoră de hrană pentru comunităţile tot mai numeroase şi mai rapace, cultivarea pământului s-a constituit în scurt timp în cel mai preţios izvor de cunoştinţe despre natură ale omului arhaic, care cunoştinţe urcau de la succesiunea anotimpurilor, revărsarea apelor şi bătaia vânturilor, până la joncţiunea aştrilor şi adâncimile insondabile ale necunoscutului. În acest din urmă caz, teama omului primitiv de formele implacabile ale necunoscutului omniprezent şi omnipotent se convertea în diverse reprezentări de adoraţie şi idolatrie, care urcau de la animism, totemism şi magie spre tipuri din ce în ce mai subtile ale credinţei.
Revoluţiile industriale au răsturnat raportul dintre om şi natură. Ele au acreditat ideea periculoasă cum că omul, graţie raţiunii şi ştiinţei, este un veritabil demiug, căruia totul i se cuvine ca hrană ambiţiei şi trufiei sale nemăsurate, şi că natura nu este o mamă bună, ci o vrăjmaşă perfidă, pe care omul neînfricat are datoria morală să o îngenuncheze fără milă, să-i smulgă bogăţiile dosite în măruntaie, iar apoi, după ce se va îndopa până-i va veni rău, să-şi deverseze dejecţiile pe unde se va nimeri, fără teamă de pedeapsă ori de protest din partea celei ultragiate. Dar vedem pe pielea noastră că lucrurile stau altminteri şi că natura siluită îl loveşte nimicitor pe siluitor…
Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:14
Citeşte mai mult...
 
Tiberiu Varga: Pana cand PDF Imprimare Email
Scris de Tiberiu Varga   
Marţi, 10 Ianuarie 2012 11:11

Tocmai a trecut sfânta sărbătoare a Bobotezii. Daca ar fi să facem o statistică, aş fi curios câţi dintre cei intrebaţi ar şti sǎ rǎspundǎ la intrebarea ce reprezintǎ aceasta. Este un fapt trist, dar adevǎrat.

De multe ori, oamenii nu ştiu sǎ facǎ diferenţa dintre Crǎciun şi Paşte. Când avem rǎspunsuri de genul : una-i sǎrbǎtoarea porcului, cealaltǎ a mielului, atunci comentariul nu poate fi decât: no comment.

Anul acesta, din cauza vremii, nu a fost o problemǎ sǎ sari in apǎ dupǎ cruce. Poporul s-a bucurat de o altǎ tradiţie: aceea de a lua apǎ sfinţitǎ, agheasmǎ. Oameni care sunt in fiecare duminicǎ la slujbǎ, la bisericǎ, oameni care postesc inainte de fiecare sǎrbǎtoare, se calcǎ in picioare injurând, ca sǎ işi umple un flacon de apǎ, cu credinţa cǎ vor fi protejaţi in anul care vine.

Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:12
Citeşte mai mult...
 
George Petrovai: Cuvinte-ncumințite (I) (Pilule fără efecte secundare) PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Vineri, 06 Ianuarie 2012 21:42
1.Ridicolul oamenilor fără haz este atât de penibil, încât numai tăcerea poate să-l aprecieze cum se cuvine;
2.Hlizeala este ca o cocotă ce-aține calea râsului inocent;
3.Mult mai lesne decât a râde este să te faci de râs;
4.Și dacă râsul de la urmă este rânjetul celui îngrozit de neantul morții?;
5.Rânjetul este râsul fără bucurie ce vine îndată după stingerea luminii zâmbetului;
6.Toți oamenii au inimă. Dar câți dintre ei sunt oameni de inimă?;
7.Aritmetica sui-generis a cuplurilor care se iubesc: 1+1=1;
8.Geografia iubirii sincere este atât de întinsă, încât doar unora dintre inimi le este dat să o cunoască;
9.În atâtea mii de ani, oamenii încă n-au învățat că altitudinea socială este o formă de relief necunoscută de către geografia iubirii;
10.Femeia – o marfă ce-și stabilește mărimea prețului direct proporțional cu micimea minții sale;
11.Inima femeii? Un organ care ajunge să o onoreze de-abia după ce uterul a dezonorat-o complet;
Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:14
Citeşte mai mult...
 
George Petrovai: Câte ceva despre Yoga PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Luni, 02 Ianuarie 2012 19:17
De unde purcede Yoga?
Sistemul filosofic Yoga a fost întemeiat de Pantajali. El a trăit cu circa 200 de ani înaintea Mântuitorului Iisus. Dar Sutrele sale sunt inspirate din Vede, un ciclu de mai multe sute de cărţi ce formează Cărţile sacre ale Indiei.
Yoga cunoaşte o dezvoltare vertiginoasă în decursul timpului ca formă aparte de gândire şi meditaţie, îmbinate cu aplicaţii practice. Principalele ramuri Yoga sunt:
 
1.Hatha-Yoga (sănătate fizică);
2.Radja-Yoga (echilibrul forţelor psihice);
3.Jnani-Yoga (Yoga cunoaşterii şi a înţelepciunii);
4.Karma-Yoga (legea cauzelor şi consecinţelor);
5.Bhakti-yoga (Yoga iubirii desăvârşite) etc.
Care este scopul yoghinului?
Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:16
Citeşte mai mult...
 
Cum se vede dinspre 40 spre 20… Introspectie cu/fara directie… PDF Imprimare Email
Scris de Doru Atomei   
Joi, 29 Decembrie 2011 16:53
Zilele trecute stateam de vorba despre un subiect pe cat de interesant pe atat de derutant… nu stiu daca pentru mine sau pentru cei cu care vorbeam, dar discutia gravita in jurul “tineretului de azi”… si ma trezisem eu, la 41 de ani, sa iau apararea celor de 18-20 de ani, acel tineret care inca nu stie ce face… cel putin asa se discuta aprins pe acolo. Cum fostii mei colegi din adolescenta pareau mult mai responsabili si intelepti decat mine (parca pentru prima data in viata aveau si controlul), mi-am propus sa fiu si eu altfel si  sa ascult pana la capat argumentele lor… adica adio vehementei mele naturale, adio energiei mele debordante de a contrazice si de a sustine pana in abis ideile mele, adio pusului cu botul pe labe pe toti cei ce aveau curajul sa ma contrazica sau chiar sa nu fie de acord in totalitate… ca mi-a prins bine sau nu, habar n-am… Voi vedea ce va fi acum sau in viata cealalta… Am tras insa cateva concluzii, toate dinspre 40 spre 20… Poate ca voi avea si rabdarea si sansa de a privi si dinspre 20 spre 40…
Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:24
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior31323334353637383940UrmătorSfârşit »

Page 38 of 40

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact