logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EDITORIAL
Şansa noastră PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Miercuri, 08 Ianuarie 2014 20:30
“Înainte de a ne angaja în discuţii inutile despre putere, trebuie să punem mâna pe putere”
spunea Lenin. Şi pentru vremurile în care a trăit, chiar aşa, tranşant, fără ezitare, fără excese de politeţe (nici verbală, nici fizică) se rezolva dorinţa unor grupuri frustrate de a ajunge la putere sau – după minţile lor – să schimbe orânduirea socială cu alta “mai bună”.
 
Dar să-l lăsăm pe Lenin să-şi doarmă eternul somn în Mausoleul lui şi noi să vedem ce-am putea face acum, până...nu ne apucă şi pe noi somnul (nu spun care...).
Ce-a ieşit, am văzut... Acum, lumea e altfel...Mai dornică de...Agora, mai dornică de a participa la bunul mers al cetăţii, exprimându-şi (în mod civilizat, se înţelege) opinia şi dorinţa de a semnala ce nu merge bine. Nu cred că cineva dintre cititorii noştri se declară totalmente mulţumit de tot ce vede când merge pe stradă. Şi la bunul mers al întregii Românii ar fi multe de îndreptat...
Citeşte mai mult...
 
Politica... Agorei?! PDF Imprimare Email
Scris de Ion Maris   
Marţi, 07 Ianuarie 2014 22:35

După apariţia articolului “Politică, nu circ!” am fost contactat şi “interpelat” de prieteni şi cunoscuţi cu dorinţa de a-mi afla gândurile în special pe direcţia găsirii unor soluţii practice la constatările – percepţii pe care le-am expus. Trebuie să recunosc că este mult mai uşor şi comod să constaţi şi să critici, fără să emiţi propuneri pentru redresarea unei/unor situaţii. Dar nu este suficient şi este doar o satisfacţie parţială! Ideal ar fi să identificăm şi să avansăm propuneri constructive care să „deturneze” pozitiv viaţa reală. De altfel, într-o societate normală, evaluarea corectă, conştientizarea stării de facto a sistemului socio-economic într-un context politic dat, chiar dacă se face din Centrul (îndepărtat al ) Europei sau Nordul Ţării, înseamnă totuşi mult, mai ales când sunt exprimate nemulţumiri… pertinente. Cei care ar trebui să ex-tragă concluziile şi să implementeze măsurile/ soluţiile corecte ajustate la cerere/„piaţă” sunt alţi factori, decidenţii nu suntem noi (deocamdată).

Şi mai ales, când existenţa noastră se derulează în aceste marasm nu strict local sau naţional ci chiar global, este cu atât mai greu sa găseşti soluţii. Azi, teoretic, aleşii au circumstanţe atenuante: „alţii” controlează... dezastrul. Îmi permit să fac din nou trimitere la marile nume ale literaturii şi culturii universale şi să-l citez în primul rând pe R. W. Emerson care spunea că „Legile vieţii sunt ascunse sub amănuntele acţiunilor zilnice”. Aşadar trebuie să observăm şi să extragem esenţele (soluţiile) din multitudinea detaliilor, faptelor, activităţilor zilnice. Şi mai fac apel la un alt nume bine-cunoscut (Mark Twain) citându-l pentru adevărul spuselor lui: „Dacă prin vot am putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm”.

Avem soluţii, sunt viabile, care sunt acestea?... Ne amăgim?!...

Ultima actualizare Marţi, 07 Ianuarie 2014 22:40
Citeşte mai mult...
 
Românie, ajunge! PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 05 Ianuarie 2014 19:54
Ziariştii caută senzaţionalul cu orice prilej, cu orice preţ. Nu ştiu prin ce mijloace au filmat un băieţel de un an şi jumătate legat de pat într-un spital într-o Românie care alocă sectorului Sănătate foarte multe procente din PIB. Bine ar fi să fie aşa cum am scris, dar realitatea e alta…Personalul medical şi cel de îngrijire e subdimensionat faţă de cerinţele unei ţări civilizate. Problema asta nu poate face obiectul unei ştiri de senzaţie, dar când ni se prezintă un copil legat de pat, situaţia se schimbă…
Ultima actualizare Duminică, 05 Ianuarie 2014 22:01
Citeşte mai mult...
 
„Entai”- apartheid PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Luni, 16 Decembrie 2013 08:22
Nu există seară de la Dumnezeu să nu-mi audă urechile fel e fel de inepţii înregistrate, care se doresc a fi comentarii la video-ştirile televiziunilor. Sâmbătă, 14 decembrie a.c., am avut parte de una pe care am dorit să v-o spun şi dvs. Mă gândesc că v-aţi luat cu treburi dintre cele mai diverse prin casele dvs. sau aţi ieşit la o promenadă dus-întors pe strada pietonală şi poate n-aţi auzit ceva cu totul şi cu totul deosebit. 
 
Corpul neînsufleţit al lui Nelson Mandela a fost adus în  regiunea sa natală. Băştinaşii locului spun că e nedrept ca sicriul cu corpul defunctului fost preşedinte să rămână expus pe la ei atât de puţin timp. Ştirea citită (înregistrată, nu direct la tv!) continua cu o declaraţie a lui Desmond Tutu despre acest subiect.
Citeşte mai mult...
 
Am aflat ce mai caut în ţara mea… PDF Imprimare Email
Scris de Moise Guran   
Vineri, 13 Decembrie 2013 08:48

Azi dimineaţă eram la volan când l-am auzit la radio pe Crin asumându-şi prostia cu Codul Penal şi recunoscând greşeala. Crin tot n-a înţeles clar, dar nu mai contează. Mi-am dat seama că s-a terminat. Că după două zile în care am crezut că peste România se va aşterne iar negura Istoriei, de fapt noi toţi am fost capabili să facem lumină.

 
Este admirabil modul în care întreaga societate românească s-a coalizat pentru blocarea enormității votate cu largă majoritate de Parlamentul României. O democrație nu stă în legile în vigoare ci în aplicarea lor, în practica bună a unor reguli de respect social, în imposibilitatea de facto de a răsturna voința societății. Dezincriminarea corupției prin ceea ce s-a numit marțea neagră a democrației românești a ilustrat perfect proverbul “Ceea ce nu te omoară, te face mai puternic.” Da! Eşuarea aceastei grave încercări de amputare a democrației prin legalizarea hoției de nivel înalt a demonstrat clar că țara mea este o democrație. Că nici măcar Parlamentul, cel care teoretic reprezintă voința poporului nu se poate întoarce împotriva acestuia. Și dacă un astfel de paradox devenise realitate prin introducerea unor legi antisociale, de data asta n-au mai cârcotit trei pârliți de jurnaliști ci o țară întreagă a spus NU. Până și Curtea Supremă s-a simțit datoare să atace imediat la Curtea Constituțională superimunitatea parlamentarilor și primarilor pentru actele de corupție.
Ultima actualizare Vineri, 13 Decembrie 2013 09:18
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior31323334353637383940UrmătorSfârşit »

Page 32 of 40

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact