logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EDITORIAL
Maramureşenilor le pasǎ! Nepǎsǎtorii sunt pe la alte nivele… PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Vineri, 31 Iulie 2015 09:27
S-a scris şi se mai scrie  cu patos, cu indignare sau cu resemnare  cǎ nu sunt destui donatori de sȃnge ȋn Maramureş. Nu ȋnțeleg de ce nu se ȋndreaptǎ gȃndurile mustrǎtoare ȋn primul rȃnd asupra acelora care au puterea ȋn mȃinile lor şi nu (re)ȋnființeazǎ centre de recoltare sanguinǎ. Mǎ gȃndesc, desigur, şi la spitalul nostru din Sighet. Explicații de ce-i aşa şi nu altfel, am tot auzit de la cei care pot sǎ explice, dar pare-se cǎ nu pot sǎ facǎ…
 
O stare de provizorat...permanent(!) existǎ de ani buni. Din cȃnd ȋn cȃnd vine o echipǎ din Baia Mare cu tot echipamentul necesar pentru recoltarea şi conservarea sȃngelui donat de sigheteni.
Ultima actualizare Vineri, 31 Iulie 2015 11:39
Citeşte mai mult...
 
„Demite-L!”. De ce „L”? PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Joi, 30 Iulie 2015 11:31
Opinia cetǎțeanului conteazǎ, nu-i aşa? O acțiune politicǎ bine protejatǎ de cǎldurile de iulie se defǎşoarǎ de ceva timp sub un cort unde şi cetǎțeanul sighetean e invitat sǎ ia atitudine şi sǎ-L demitǎ pe primul ministru. 
 
Am respectat şi eu (doar pentru rȃndurile pe care le-ați citit pȃnǎ acum, vǎ asigur!) rȃnduiala  inițiatorilor acțiunii de strȃngere de semnǎturi indignate şi am scris „sǎ-L”, ȋn locul firescului „sǎ-l”.
 
Pe cortul sub care cetǎțeanul ȋşi poate exprima opinia doar dacǎ e de acord cu o anumitǎ parte a lumii politice, scrie „Demite-L”. Ei bine, acest „L” scris cu majusculǎ ȋntr-un loc unde n-ar fi trebuit sǎ aparǎ aşa, mǎ pune ȋn ȋncurcǎturǎ.
Citeşte mai mult...
 
Trecerea la cele veșnice a Reginei Maria a tuturor românilor PDF Imprimare Email
Duminică, 19 Iulie 2015 12:37
Acum 77 de ani, luni, 18 iulie 1938, la ora 17.38, trecea la cele veșnice Regina Maria, în Camera de aur, salonul său din Castelul Pelișor.
 
Cotidianul “Timpul”, condus de Grigore Gafencu, a prezentat, începând cu numărul de marți, 19 iulie, ample articole referitoare la viața Suveranei, la marile ei realizări în serviciul națiunii și la funeraliile naționale care au urmat.
 
Condusă pe ultimul drum de Regele Carol al II-lea, de Principele Moștenitor Mihai și de ceilalți membri ai Familiei Regale, Suverana României Mari a dorit ca trupul să-i odihnească la Curtea de Argeș, alături de augustul ei soț, Regele Ferdinand cel Loial, iar inima ei să fie așezată la Balcic, în iubita sa reședință de vară. Din păcate, dorința Reginei Maria a fost îndeplinită doar timp de doi ani. În anul 1940, Balcicul intrând în componența Bulgariei, inima Suveranei a început o pribegie ce nu s-a încheiat nici astăzi.
 
Majestatea Sa Regele Mihai s-a aflat, timp de mulți ani, într-o puternică dilemă, între obligația morală de a respecta fără abatere dorința bunicii sale și obligația patriotică de a nu lăsa ca inima să odihnească în alt pământ decât cel românesc. După o lungă și dificilă chibzuire, Majestatea Sa a decis.
Ultima actualizare Duminică, 19 Iulie 2015 14:38
Citeşte mai mult...
 
Ruinătoarele paradoxuri ale României postdecembriste (articol de George Petrovai) PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Miercuri, 15 Iulie 2015 08:43

Fiecare ţară şi popor caută prin toate mijloacele ce-i stau la îndemână (mai subtile sau mai directe, mai timide sau mai îndrăzneţe) să-şi asigure prosperitatea internă şi să se afirme pe scena internaţională. De altminteri, acesta şi este rostul politicii: componenta internă să facă ţara să fie mândră de grosul cetăţenilor ei, iar componenta externă să-i facă pe toţi cetăţenii să fie mândri de ţara lor!

Fireşte că la asemenea rezultate nu se poate ajunge în zilele noastre decât printr-un veritabil şi neîntrerupt exerciţiu democratic, ceea ce înseamnă conţinut în primul rând (cârmuitori competenţi şi oneşti, cadru legal corect şi stimulativ, respect faţă de Dumnezeu, semeni şi legi) şi abia la urmă mai înseamnă formă sau coajă democratică.

Ei bine, nu acesta este cazul României postdecembriste, care – aşa cum prea bine se ştie – într-un sfert de secol (25 de ani de învârtită ciocoiască) a zămislit şi dezvoltat o lungă serie de incredibile paradoxuri.

Ultima actualizare Miercuri, 15 Iulie 2015 08:49
Citeşte mai mult...
 
Peter Hurley, un irlandez mai…romȃn decȃt mulți romȃni! PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Luni, 13 Iulie 2015 18:38
Sunt momente cȃnd viața depǎseşte cu mult imaginația. Cine ar fi putut crede cǎ un irlandez se va stabili ȋn Romȃnia şi va promova cu atȃta dǎruire tradițiile folclorului maramureşean, cu precǎdere cel din zona despre care se ştie oriunde ȋn lumea asta, Sǎpȃnța?
Peter Hurley doreşte sǎ continue punerea ȋn valoare  a tradițiilor maramureşene. M-am uitat pe site-ul www.traditia.ro şi am aflat povestea interesantǎ a irlandezului fascinat de folclorul romȃnesc, modul cum a ajuns ȋn Romȃnia şi despre...”imposibilitatea” de a se mai despǎrți de țara noastrǎ. 
 
Ultima actualizare Luni, 13 Iulie 2015 19:31
Citeşte mai mult...
 
Cresc salariile mai-marilor zilei. Lehamitea noastrǎ, ȋn aceeaşi mǎsurǎ! PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Miercuri, 08 Iulie 2015 19:52
Vicepremierul Gabriel Oprea a precizat cǎ ȋncepȃnd cu 1 august  preşedintele țǎrii, prim-ministrul şi preşedinții celor douǎ Camere ale  Parlamentului  vor avea un salariu net de 15.108 lei / lunǎ. Nici vicepremierulului, nici miniştrilor sau şefilor de servicii secrete nu le va fi prea rǎu: salariul net al acestora va ajunge la 13.365 lei. Se are ȋn vedere creşterea salarialǎ ȋn 48 de funcții de conducere.
 
Douǎ motive temeinice (?) au stat la baza enunțului care bucurǎ nespus pe toți romȃnii:
"Sunt douǎ motive pentru care am fǎcut acest anunț. În primul rȃnd, pȃnǎ la finalul acestui an vom avea creşteri de salarii ȋn tot sistemul public. În al doilea  rȃnd, din rațiuni de transparențǎ, pentru a nu exista nicio suspiciune." 
Citeşte mai mult...
 
Aş fi vrut sǎ vǎd o splendoare ȋn iarba de la Wimbledon: pe Simona Halep... PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Luni, 06 Iulie 2015 17:32
Pentru a nu lǎsa  loc unor interpretǎri tendențioase,  precizez cǎ m-am gȃndit la o splendoare a jocului şi a performanței sportive obținutǎ de Simona Halep, sportiva despre care spuneam ȋntr-un alt articol:
„Sunt printre cei care doresc ca sportiva din România (aşa spune despre ea domnişoara Halep) să ajungă cea mai bună din lume. Acum umbra îndoielii nu-mi dă pace…Nu sunt un fost practicant al sportului alb (care tare s-a colorat în ultimii ani...), sau un teoretician care ştie ce trebuie să facă alţii pe teren. Totuşi, atitudinea şi declaraţiile Simonei mă pun pe gânduri.”
 
Şi acum, dupǎ eliminarea rapidǎ (ȋmi vin ȋn minte şi alte adjective care ȋncep cu litera „r”, dar nu le iau ȋn seamǎ...), tot atitudinea şi declarațiile sportivei din Romȃnia mǎ pun pe gȃnduri.
 
 
Citeşte mai mult...
 
"Alice ȋn Ţara Manualelor" PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 04 Iulie 2015 13:30
Cadrele didactice şi studenții Facultǎții de Sociologie de la  Uninversitatea  Bucureşti au publicat concluziile unui studiu despre manualele  actuale puse la dispoziția elevilor din clasa zero, şi / sau clasa I. Raportul (pe care l-am citit pe www.hotnews.ro) pus la dispoziție de sociologi se poate concluziona printr-un singur cuvȃnt: dezastru... 
 
Sǎ vedem dacǎ au dreptate ȋn tot ce spun domniile lor. În manuale, ipostazele ocupaționale ȋn care sunt prezentate femeile sunt aceleaşi: ȋnvǎțǎtoare, asistente, şi ȋn cele mai multe cazuri, gospodine care fac curat ȋn casǎ sau pregǎtesc mȃncarea pentru familie.
 
Pǎi ce sǎ facem, dacǎ astea sunt, ȋn principal, rolurile pe care trebuie sǎ le joace femeile ȋn familie sau ȋn societae? Cȃți ȋnvǎțǎtori au ȋntȃlnit autorii cercetǎrii ȋn calea desǎvȃrşirii lor şcolare? Cȃți asistenți bǎrbați le-au fǎcut injecții? Cȃți bǎrbați pregǎtesc mȃncarea acasǎ ȋn timp ce nevestele lor moderne ȋn mentalitate merg sǎ punǎ de un pariu sportiv sau sǎ vadǎ cum mai joacǎ CSM Sighet? 
 
Ultima actualizare Duminică, 05 Iulie 2015 09:47
Citeşte mai mult...
 
Cât din România mai este a românilor? (Articol de George Petrovai) PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Marţi, 30 Iunie 2015 20:29

\idoma omului, orice ţară este formată din corp (componenta statică sau fizico-geografică din interiorul graniţelor stabilite de istorie sau de tratatele internaţionale) şi din spirit (componenta dinamică, constituită din limbă, cultură şi tradiţii, care – în zilele noastre – cunoaşte o necontenită revigorare prin turism şi marile migraţii dinspre Est spre Vest şi dinspre Sud spre Nord, dar mai ales prin intensificarea fără precedent a legăturilor diplomatice şi a schimburilor informatice, respectiv a produselor destinate consumului imediat şi a celor cultural-spirituale care intră în patrimoniul universal).
Până la Decembriada din 1989 (fireşte, din cauza neroadei politici comuniste de închidere ermetică a graniţelor ţării), românii – siliţi de acele cumplite decenii de constrângere până la depersonalizare şi de sterilizare spirituală până la deplina uniformizare – şi-au prelungit în arta de-a supravieţui seculara îndatorire exprimată clar şi concluziv de Eminescu prin „eu îmi apăr sărăcia şi nevoile şi neamul”...
Citeşte mai mult...
 
Ce este acuma în România şi ce-ar trebui de fapt să fie (Apel la românii neresemnaţi) (Autor: George Petrovai) PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Duminică, 28 Iunie 2015 21:45

Tot ceea ce se întâmplă în România postdecembristă este de domeniul coşmarului naţional: Milioane de români reduşi la tăcere şi aduşi la sapă de lemn, alte milioane dintre ei plecaţi peste mări şi ţări (cel mai mare şi grav exod ce a avut loc vreodată în mult încercata istorie a românilor), toate astea având loc din cauza şi pentru ca o pletoră de neisprăviţi ce-şi spun aleşii poporului să-şi poată face mendrele prin furt, minciună şi trădare naţională!
Şi tocmai acuma, când aceşti greţoşi neoameni sunt mai siguri pe ei (că, de, şi-au însuşit la perfecţie oribila artă de a smulge prin mita bine plasată voturile de la simplii locuitori pe aceste meleaguri), taman acuma citesc pe internet cum unii confraţi într-ale jurnalisticii fac apel la toată floarea cea vestită a lichelismului mioritic, somându-i în numele zdrenţuitei lor onoare ba să-şi dea demisiile, ba să înapoieze ceea ce-au furat cu sudoarea frunţilor lor înguste de megarăufăcători.
Dar eu întreb: Speră oamenii cu scaun la cap că aceste jigodii înciocoite peste noapte prin legăturile ultramafiote statornicite între politruci şi afacerişti, îşi vor pune vreodată cenuşă în cap, recunoscund public că au furat pe rupte din averea poporului şi apoi restituind adevăratului proprietar tot ceea ce şi-au însuşit pe căi nelegiuite?
Păi pentru aşa ceva e nevoie de conştiinţă, ruşine şi curaj. Ori ei, toţi ce intraţi şi ticăloşiţi până în măduva oaselor de mizeria politrucianismului postdecembrist, au renunţat din start la balastul (sic!) aflat în centrul moralei celor mulţi şi cu frică de Dumnezeu, adică la ruşine şi conştiinţă. Iar despre curaj nici pomeneală la aceste secături ca alde Varujan Vosganian, care ajung să se târâie în genunchi, doar-doar vor putea ciuguli mai departe din firimiturile căzute de la masa celor care, în pofida dezastrului naţional provocat şi a nevredniciei sfidătoare pe care o promovează, continuă să se agaţe de putere, ca şi cum ar vrea să testeze cota de răbdare a românilor groaznic batjocoriţi. Pentru alde ăştia ar trebui nu pensii sau recompense speciale, ci legi speciale de pedepsire! 
Citeşte mai mult...
 
Chinezii zburdă şi gonesc, românii doar nădăjduiesc (Articol de George Petrovai) PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Miercuri, 24 Iunie 2015 08:12

Un popor îşi îndeplineşte menirea sa istorică atunci când nu se resemnează în faţa ostilităţii prezentului, astfel conştientizând că-i jalnic să trăiască cu firimituri căzute de la masa înaintaşilor (cam aşa cum se screm grecii zilelor noastre), ci – chiar învins, dar niciodată îngenuncheat! – el are puterea morală şi spirituală, alimentată de măreţia trecutului, să-şi înfrângă slăbiciunile de moment, pentru că numai astfel poate să-şi vadă de rosturile lui fixate de Creator în structura sa intimă cu sute, ba în unele cazuri chiar cu mii de ani în urmă.

Această introducere, aşa cum se vede chiar din titlu, îi vizează deopotrivă pe români şi pe chinezi, două popoare situate la mare distanţă în spaţiu, dar care în timp sunt aproape, şi – cine ştie – poate că în negurile începuturilor omeneşti chiar se înrudesc prin formidabilele lor civilizaţii şi culturi plăsmuite de tainicul sincronism al fiorului divin, ce pulsează etern neliniştitor pentru scormonitorii în existenţele pământeşti multimilenare.

Fireşte, în lumina noilor cercetări care obligă omenirea să-şi reformuleze cunoştinţele şi să-şi rescrie istoria, cu un plus de greutate în ceea ce priveşte vechimea, fineţea, diversitatea şi bogăţia mărturiilor arheologice despre îndeletnicirile paşnice (tăbliţele de la Tărtăria, ceramica, meşteşugurile, artele) şi războinice (arme, echipamente de luptă) ale pelasgilor, tracilor şi geto-dacilor – străbunii românilor de astăzi...

Citeşte mai mult...
 
Somnoroase păsărele de la U.E se adună… PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 20 Iunie 2015 16:02
U.E. zice aşa: dacă sforăi, nu trebuie să conduci maşina. Aşa cum ştim, tot ce-i bun şi adevărat vine din Europa Unită. Despre sforăit şi consecinţele sale nebănuite, am citit că:
„Directiva a fost introdusă după ce mai multe studii făcute în Europa au scos la iveală un fenomen îngrijorător. „S-a dovedit, pe studii făcute în Europa, că apneea în somn este la fel de mare factor de risc, exact ca şi fumatul, chiar ca şi alcoolul. De exemplu, factorul de risc pentru apneea în somn de a ajunge să aibă somnolenţă la volan, să adoarmă şi să aibă accidente este de 3,7%, or alcoolul este doar 2%. Deci factor de risc foarte mare şi s-a ajuns la această concluzie în Europa pentru că foarte, foarte multe accidente se produc anual din cauza adormirii la volan şi asta e valabil pentru toate vârstele, de la 18 ani în sus şi apneea în somn sau sforăitul poate să ascundă şi foarte multe boli”, a explicat Ligia Puiu, medic primar pneumolog cu competenţe în somnologie.”  (www.emaramures.ro)
Ultima actualizare Sâmbătă, 20 Iunie 2015 17:32
Citeşte mai mult...
 
Ponta la Baku PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Joi, 18 Iunie 2015 17:57

Participarea premierului român la deschiderea primei ediţii a Jocurile Europene a fost privită cu furie de mass-media noastră. Să încercăm să vedem ce a greşit Ponta, dacă într-adevăr a greşit.

Crearea Jocurilor Europene (adică Jocurile Olimpice ale Europei)  a fost votată la 8 decembrie  2012 la Roma de 49 de comitete olimpice europene. La acea dată s-a acordat Republicii Azerbaidjan dreptul de a organiza prima ediţie a Olimpiadei Europene. Ideea organizării unor întreceri sportive pe zone mai restrânse geografic nu-i nouă. Să ne amintim că existăJocurile Panamericane sau Jocurile Asiatice. Bătrâna Europă nu se putea lăsa mai prejos...                                                                                  

 Mă uit la un clasament al ţărilor europene după numărul de locuitori. Sunt 50 de ţări europene acum. Din cele 50, au votat actul de formare a J.E. 49! Adică toată lumea a fost de acord, cu excepţia Armeniei, care are divergenţe majore cu Azerbaidjanul.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 6 of 16

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact