logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EDITORIAL
George Petrovai: România trebuie să fie a românilor, nicidecum a străinilor! PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Luni, 27 Februarie 2012 08:57

Tot mai mulţi români (Nae Ionescu face o distincţie netă între român şi bun român: primul este românul neaoş, bunul român este alogenul cu bun simţ, care nu numai că-i un cetăţean exemplar, dar chiar se străduieşte să simtă şi să gândească româneşte!), tot mai mulţi români, deci, sunt serios îngrijoraţi de fundătura în care a ajuns România după 22 de ani de gafe, bâlbâieli şi orbecăieli, alintate cu cognomenul de cârmuire postdecembristă.

  Ştiu treaba asta din discuţiile purtate cu diverse persoane, dar ştiu mai ales din mesajele care circulă pe Internet. Iată o probă în acest sens:

 De câţiva ani colaborez cu o bună regularitate la mai multe publicaţii româneşti din străinătate. Una dintre acestea – Pagini româneşti din Noua Zeelandă, este cu vrednicie şi pasiune condusă de Cristi Dumitrache.

Ultima actualizare Luni, 27 Februarie 2012 09:05
Citeşte mai mult...
 
Patinoarul ignorantei, dinspre dec 1989... (partea I-vis) PDF Imprimare Email
Scris de Doru Atomei   
Luni, 16 Ianuarie 2012 11:50
... si fugeam liber, fericit, pe un camp intins, plat, printr-o imensitate necontrolata de fulgi mari de zapada... si totul era imaculat, alb... sublim, maiestos, unic! In jurul meu, cunoscuti si necunoscuti strigau, tipau, se agitau, se imbratisau, se bucurau  la fel ca mine... in nebunia mea, extaziat de peisaj si de sentimentul libertatii, al eliberarii, am ignorat faptul ca unii din jurul meu alunecau, cadeau... chiar dispareau... eu eram insa orbit de acel "carpe diem" plin de adrenalina, de nazuinte, de idealuri... de glorie... de fericire totala! Si fugind eu asa, in extazul meu necontrolat, la un moment dat, ma izbesc de ceva invizibil... si cad... incerc sa ma ridic dar vad ca alunec din nou... si din nou... chiar nu ma pot tine pe picioare... Albul imaculat  nu-l mai percep clar caci s-a facut deodata intuneric bezna... se aprinde un bec difuz undeva in fata mea si, ca prin ceata, incep sa se distinga forme, mai intai nedefinite, apoi, acestea prind contur... si-mi dau seama ca m-am lovit de o mantinela, aparent imaginara... dau cu mana prin zapada si descopar printre acei fulgi proaspat asezati un strat gros (probabil) de gheata... inca nu realizez unde ma aflu.. poate pe un lac inghetat, dar ce sa caute mantinela acolo... ma uit de jur-imprejur, vad neclar dar mi-e clar ca acele umbre care aluneca, care cad la pamant nu sunt altii decat cei ce alergau veseli mai devreme... si in dreptul fiecarui cazut se contureaza propria bucata de mantinela, ce apare prin propriul far difuz... si printre cei cazuti, trec sigur pe ei, echipati cu patine, crose si chiar pucuri, cu casti pe cap si lanterne in maini... destul de infricosatori ca aspect, totusi... soldatii... care iau apoi forme de militanti, de lideri, de politicieni, de eliberatori ai intunericului.... si se face lumina.. orbitoare, prea orbitoare... nu deslusesc decat forme, umbre, gesturi... si aud voci multiple, amplificate, repetand acelasi lucru: "Suntem liberi"...
Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:24
Citeşte mai mult...
 
Șanse pentru Copilul Viitorului PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Luni, 16 Ianuarie 2012 08:45
Teritoriul numit azi România are premizele pentru a deveni un spațiu geografic extraordinar, însă pentru asta este nevoie de acțiunea câtorva oameni extraordinari. Cum se poate face din țara asta o zonă prosperă, atractivă, interesantă, despre care să se vorbească în mod pozitiv pe scena internațională? Ce se poate clădi pe atuurile pe care le avem, pentru a crește șansele existenței unei populații umane viguroase și bine integrate în mediul de viață, în următoarele decenii și secole? Cum se pot transpune în practică cele trei direcții echivalente ca valoare ale dezvoltării durabile: 1. economic, 2. social și 3. mediu? De ce viziune este nevoie și ce se poate face în mod concret, acum?
Ultima actualizare Luni, 16 Ianuarie 2012 11:58
Citeşte mai mult...
 
George Petrovai: Din nou despre agricultură PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Joi, 12 Ianuarie 2012 19:30
Se ştie prea bine că înainte vreme, din antichitate şi până în zorii istoriei moderne, agricultura era principalul obiect de activitate al omului. Fiind sursa majoră de hrană pentru comunităţile tot mai numeroase şi mai rapace, cultivarea pământului s-a constituit în scurt timp în cel mai preţios izvor de cunoştinţe despre natură ale omului arhaic, care cunoştinţe urcau de la succesiunea anotimpurilor, revărsarea apelor şi bătaia vânturilor, până la joncţiunea aştrilor şi adâncimile insondabile ale necunoscutului. În acest din urmă caz, teama omului primitiv de formele implacabile ale necunoscutului omniprezent şi omnipotent se convertea în diverse reprezentări de adoraţie şi idolatrie, care urcau de la animism, totemism şi magie spre tipuri din ce în ce mai subtile ale credinţei.
Revoluţiile industriale au răsturnat raportul dintre om şi natură. Ele au acreditat ideea periculoasă cum că omul, graţie raţiunii şi ştiinţei, este un veritabil demiug, căruia totul i se cuvine ca hrană ambiţiei şi trufiei sale nemăsurate, şi că natura nu este o mamă bună, ci o vrăjmaşă perfidă, pe care omul neînfricat are datoria morală să o îngenuncheze fără milă, să-i smulgă bogăţiile dosite în măruntaie, iar apoi, după ce se va îndopa până-i va veni rău, să-şi deverseze dejecţiile pe unde se va nimeri, fără teamă de pedeapsă ori de protest din partea celei ultragiate. Dar vedem pe pielea noastră că lucrurile stau altminteri şi că natura siluită îl loveşte nimicitor pe siluitor…
Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:14
Citeşte mai mult...
 
Tiberiu Varga: Pana cand PDF Imprimare Email
Scris de Tiberiu Varga   
Marţi, 10 Ianuarie 2012 11:11

Tocmai a trecut sfânta sărbătoare a Bobotezii. Daca ar fi să facem o statistică, aş fi curios câţi dintre cei intrebaţi ar şti sǎ rǎspundǎ la intrebarea ce reprezintǎ aceasta. Este un fapt trist, dar adevǎrat.

De multe ori, oamenii nu ştiu sǎ facǎ diferenţa dintre Crǎciun şi Paşte. Când avem rǎspunsuri de genul : una-i sǎrbǎtoarea porcului, cealaltǎ a mielului, atunci comentariul nu poate fi decât: no comment.

Anul acesta, din cauza vremii, nu a fost o problemǎ sǎ sari in apǎ dupǎ cruce. Poporul s-a bucurat de o altǎ tradiţie: aceea de a lua apǎ sfinţitǎ, agheasmǎ. Oameni care sunt in fiecare duminicǎ la slujbǎ, la bisericǎ, oameni care postesc inainte de fiecare sǎrbǎtoare, se calcǎ in picioare injurând, ca sǎ işi umple un flacon de apǎ, cu credinţa cǎ vor fi protejaţi in anul care vine.

Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:12
Citeşte mai mult...
 
George Petrovai: Cuvinte-ncumințite (I) (Pilule fără efecte secundare) PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Vineri, 06 Ianuarie 2012 21:42
1.Ridicolul oamenilor fără haz este atât de penibil, încât numai tăcerea poate să-l aprecieze cum se cuvine;
2.Hlizeala este ca o cocotă ce-aține calea râsului inocent;
3.Mult mai lesne decât a râde este să te faci de râs;
4.Și dacă râsul de la urmă este rânjetul celui îngrozit de neantul morții?;
5.Rânjetul este râsul fără bucurie ce vine îndată după stingerea luminii zâmbetului;
6.Toți oamenii au inimă. Dar câți dintre ei sunt oameni de inimă?;
7.Aritmetica sui-generis a cuplurilor care se iubesc: 1+1=1;
8.Geografia iubirii sincere este atât de întinsă, încât doar unora dintre inimi le este dat să o cunoască;
9.În atâtea mii de ani, oamenii încă n-au învățat că altitudinea socială este o formă de relief necunoscută de către geografia iubirii;
10.Femeia – o marfă ce-și stabilește mărimea prețului direct proporțional cu micimea minții sale;
11.Inima femeii? Un organ care ajunge să o onoreze de-abia după ce uterul a dezonorat-o complet;
Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:14
Citeşte mai mult...
 
George Petrovai: Câte ceva despre Yoga PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Luni, 02 Ianuarie 2012 19:17
De unde purcede Yoga?
Sistemul filosofic Yoga a fost întemeiat de Pantajali. El a trăit cu circa 200 de ani înaintea Mântuitorului Iisus. Dar Sutrele sale sunt inspirate din Vede, un ciclu de mai multe sute de cărţi ce formează Cărţile sacre ale Indiei.
Yoga cunoaşte o dezvoltare vertiginoasă în decursul timpului ca formă aparte de gândire şi meditaţie, îmbinate cu aplicaţii practice. Principalele ramuri Yoga sunt:
 
1.Hatha-Yoga (sănătate fizică);
2.Radja-Yoga (echilibrul forţelor psihice);
3.Jnani-Yoga (Yoga cunoaşterii şi a înţelepciunii);
4.Karma-Yoga (legea cauzelor şi consecinţelor);
5.Bhakti-yoga (Yoga iubirii desăvârşite) etc.
Care este scopul yoghinului?
Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:16
Citeşte mai mult...
 
Cum se vede dinspre 40 spre 20… Introspectie cu/fara directie… PDF Imprimare Email
Scris de Doru Atomei   
Joi, 29 Decembrie 2011 16:53
Zilele trecute stateam de vorba despre un subiect pe cat de interesant pe atat de derutant… nu stiu daca pentru mine sau pentru cei cu care vorbeam, dar discutia gravita in jurul “tineretului de azi”… si ma trezisem eu, la 41 de ani, sa iau apararea celor de 18-20 de ani, acel tineret care inca nu stie ce face… cel putin asa se discuta aprins pe acolo. Cum fostii mei colegi din adolescenta pareau mult mai responsabili si intelepti decat mine (parca pentru prima data in viata aveau si controlul), mi-am propus sa fiu si eu altfel si  sa ascult pana la capat argumentele lor… adica adio vehementei mele naturale, adio energiei mele debordante de a contrazice si de a sustine pana in abis ideile mele, adio pusului cu botul pe labe pe toti cei ce aveau curajul sa ma contrazica sau chiar sa nu fie de acord in totalitate… ca mi-a prins bine sau nu, habar n-am… Voi vedea ce va fi acum sau in viata cealalta… Am tras insa cateva concluzii, toate dinspre 40 spre 20… Poate ca voi avea si rabdarea si sansa de a privi si dinspre 20 spre 40…
Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:24
Citeşte mai mult...
 
Ce-i de făcut ca România să redevină productivă? PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Vineri, 09 Decembrie 2011 11:55
Până și cei mai înflăcărați patrioți trebuie să ia realitatea așa cum e și să admită nu doar că România este neproductivă în cam toate sferele de activitate (industrie, agricultură, cercetare, transporturi, turism), dar că a reușit performanța de a deveni chiar contraproductivă în sectoare ce privesc sănătatea biologică și moral-spirituală a națiunii (prin închiderea atâtor spitale și școli), respectiv în gingașul și atât de importantul compartiment al politicii externe.
Căci se știe prea bine că menirea patriotismului și a adevăraților patrioți este aceea de a pune degetul pe rană, nicidecum de-a contribui la prelungirea agoniei prin ascunderea sub preș a gunoiului, de teama consecințelor politice ce ar decurge cu necesitate; de altminteri, varianta din urmă a patriotismului este totuna cu demagogia și pălăvrăgeala, altfel spus face casă bună cu aflarea-n treabă...
Este adevărat că modernizarea României a demarat în vremea scurtei domnii (de numai șapte ani) a principelui Alexandru Ioan Cuza, deci mai târziu decât în state fanion ale  Europei, precum Anglia și Franța. 
Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:22
Citeşte mai mult...
 
In asteptarea sarbatorilor.... PDF Imprimare Email
Scris de Adrian R.   
Marţi, 06 Decembrie 2011 19:34
A inceput iar agitatia sarbatorilor de iarna. Adventul a ajuns iar pe la noi, iarna s-a instalat destul de bine si zapada s-a facut prezenta deja in unele locuri; pe rafturile magazinelor sunt pregatite deja articolele pentru Craciun; reduceri peste tot.  Orasele incep sa fie impodobite, chiar si Sighetul. In curand tot centrul orasului va fi luminat de culori si nerabdarea va  creste pe masura ce se apropie Craciunul.  Ar trebui sa fie un motiv de bucurie. Sau este.

    Este timpul sa ne pregatim sufleteste, dar si financiar pentru aceste zile de bucurie, in care vom fi inconjurati de oamenii pe care ii indragim, iubim. Poate ca Mosul va fi putin mai sarac anul acesta, dar important este ca nu va lipsi de nicaieri, chiar daca nu ne va aduce un cadou costisitor, fiindca de multe ori, faptul ca persoana pe care o iubesti este langa tine este cea mai mare bucurie. Cine se mai ocupa de materialisme atunci cand fericirea, iubirea si armonia iti incalesc sufletul cu atata ardoare?  … dar sa nu uitati de cei mai tristi ca noi; daca aveti ocazia, faceti-le si lor o bucurie de Craciun. Chiar si un zambet, s-ar putea sa ii ajute. Este perioada faptelor bune. Profitati, ca aveti ocazia sa faceti fapte bune si faceti cat mai multe. Cu totii suntem rasplatiti  intr-un fel sau altul pentru binele facut altora. Un suflet curat si o constiinta impacata pot sa iti schimbe viata numai spre bine. Dar sa trecem la ale noastre.

Ultima actualizare Marţi, 06 Decembrie 2011 21:11
Citeşte mai mult...
 
Doru Atomei (Kogaionon Magazine) - Despre Normalitate PDF Imprimare Email
Scris de Doru Atomei   
Joi, 01 Decembrie 2011 12:19
Tocmai am aflat ca pot sa-mi platesc Craciunul in rate fara dobanda… dar daca intarzii rata, penalizarile ma ucid… asta da incurajare de crestere a consumului… adica cei ce se ocupa de camatarie intr-un mod oficial arata ca au fata umana, ca se gandesc la sarmanii consumisti… iar conceptul Black Friday implementat si la noi acum a facut deja prapad de om si vanzari spectaculoase… de unde naiba atatia bani? Sa mai spuna cineva ca romanii sunt saraci… oricum avem cel mai mare procent de proprietari din UE, deci, face sens… asa ar suna o traducere simpla din engleza a unei expresii uzitate… urmatorul pas este sa discutam si de Cyber Monday… chiar ca ne-am dus cu capul… respiram doar arome si strategii de marketing… am pierdut notiunea de real sau de normal… de ex, cine a spus ca bem apa minerala? Gresit! Bem un anumit brand din categoria numita apa minerala (cel mai pur si mai bun), ca tusim sau ne sta in gat daca incercam altceva… totul este indus, manipulat, umflat cu pompa, prezentat si directionat spre a fi privit prin lentile/ochelari de cal, ca e tridimensional acum si in curand nu vom mai avea nevoie nici de ochelari, daca vrem sa tinem pasul cu trendul si cu viitorul… si putem cascada la nesfarsit topicul de branding, de la haine, mancare, masini, electrocasnice si pana la muzica, trupe… calitatea este pe planul doi, driverul de marketing si de PR conteaza cel mai mult in ziua de azi, prezentarile pompoase, inovative, abundente in oferte speciale ademenesc consumatorii si astfel fugim, fugim, fugim… dupa chestii pe care trebuie sa le prindem, ca ne raportam la sintagma "mai bine e sa incerci si sa nu-ti placa decat sa-ti para rau ca n-ai incercat"… dupa care vin iluminatii care ne induc ca e mai bine sa privim pozitiv, ca tot raul e spre bine si sa fim mai putin incordati si tensionati (asta chiar e o cale inteligenta de evadare, dar cine sa aiba timp de ea)… si continuam sa fugim, fugim, fugim… fara sa ne uitam ca suntem, de fapt, pe o banda rulanta, butonata de chipuri nevazute…  ajungem sa fugim dupa etichete si ambalaje care mai de care mai incitante, dar nu realizam ca uneori platim mai mult ambalajul decat continutul… ca vrac-ul nu mai este igienic, la moda si nici de calitate… cu cat marimea/gramajului obiectului vandut e mai mica, cu atat platim mai mult pentru ambalaj (procentual)…si avem artisti care ne creeaza iluzia satisfactiei personale, implinirii si desavarsirii unice, prin comparatie, insa prezentand-o ca pe lucrare unica, aplicata pe cerinta clientului… adica a ta… poate ca e fals, poate ca nu, fiecare cu propria-i rezonanta… povestea cu brandingul si cu manipularea de marketing se poate rezuma, intr-un mod neaos, cam asa:
Ultima actualizare Joi, 01 Decembrie 2011 16:25
Citeşte mai mult...
 
Dan Puric - Invidia PDF Imprimare Email
Scris de Dan Puric   
Joi, 01 Decembrie 2011 07:34
Intr-o zi, vecinul nostru de bloc si-a luat un aparat de aer conditionat. Era un zaduf ingrozitor, dar noi n-aveam aparat de aer conditionat si nici bani ca sa ne cumparam unul. Sufeream de caldura si de invidie. Aveam insa o biblioteca. Ne-am uitat in ea si am scos cugetarile lui Seneca. Am citit de acolo o pagina-doua despre bine si sensul vietii si, desi cald tot ne era, nu l-am mai invidiat pe vecin.
   Ceva mai tarziu, vecinul si-a deschis un butic si a inceput sa umble imbracat la costum la patru ace. Noi - tot cu blugi.Nu-i nimic - ne-am zis linistiti, citind un capitol din Etica lui Spinoza. 
    Apoi vecinul a aparut deodata intr-un Megane argintiu. Noi n-aveam nici bicicleta, dar l-am dispretuit citind din Phaidon al lui Platon. 
    Mai tarziu, vecinul a schimbat Meganul pe Mertan. Nu ne-a pasat, caci si noi il schimbaseram deja pe Platon cu Aristotel. 
     Si-a luat si un 4x4, cel mai mare de pe strada. Noi l-am luat pe Marcus Aurelius, care ne-a facut sa zambim impacati.
Ultima actualizare Joi, 01 Decembrie 2011 07:54
Citeşte mai mult...
 
Ce produce România? PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Vineri, 14 Octombrie 2011 09:47
Cred că toţi românii ar trebui nu doar să se întrebe  ce produc ei la ora asta şi ce vor putea să producă în viitor (prin viitor înţelegând chiar ziua de mâine), ci şi să răspundă cu curaj şi onestitate la întrebarea de mai sus. Căci una este să aperi de atacurile denigratorilor valorile incontestabile ale ţării care te-a născut şi crescut (asta ţine de bun-simţ, dacă la nivel megacomunitar patriotismul nu mai e cel de odinioară), iar prin prestaţia de zi cu zi să ai mulţumirea că ai contribuit cu o câtime la sporirea avuţiei, implicit a prestigiului naţional, şi cu totul altceva este ca dintr-o inerţie de sorginte demagogică, ridicată la rangul de naţionalism sau (după caz) de patriotism, să ignori evidenţa şi să susţii din toate puterile că lucrurile merg admirabil, când ele de fapt merg şontâc-şontâc.

   Aşa stând treburile în România postdecembristă după – zicem noi – două  decenii de democraţie, te întrebi cu mirare după ce ţi-ai făcut ochii roată şi ai constatat că toate-s praf, industria laolaltă cu agricultura, turismul deopotrivă cu învăţământul, cultura, ba şi cu sportul: Românii chiar nu mai produc nimic? Şi dacă nu produc, cu ce naiba îşi duc vieţile, ştiindu-se prea bine că mulţi dintre ciocoii momentului consumă mult mai mult decât înşişi producătorii de pe alte meridiane ale lumii?
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior111213141516UrmătorSfârşit »

Page 15 of 16

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact