logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EDITORIAL
Conectarea României la sistemul european de transport alternativ PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Duminică, 15 Mai 2016 14:53
Ştiţi la fel de bine ca mine că unul dintre motivele rămânerii în urmă a României este infrastructura de transport deficitară, care nu este conectată optim la cea europeană, nici pe apă (pescajul Dunării nedragate corespunzător nu permite un trafic fluvial substanţial, iar portul Constanţa este excentric faţă de axele majore de transport), nici aerian (comparaţi aeroportul Henri Coandă al nostru, cu cei 9,2 milioane de pasageri transportaţi în 2015, cu aeroportul din Viena, utilizat anul trecut de 22,7 milioane de călători), feroviar (liniile distruse permit doar viteze de-a dreptul interbelice) sau rutier (cioturile noastre de autostrăzi nu duc nicăieri, nefiind cuplate cu autostrăzile Ungariei, Serbiei sau Bulgariei). 
Citeşte mai mult...
 
Primejdia care ne paște. Despre lehamite PDF Imprimare Email
Scris de Gabriel Liiceanu   
Marţi, 10 Mai 2016 12:15
Obișnuiți decenii la rând să hotărască Partidul pentru noi, nemaiprivindu-i pe miniștri și pe înalții slujbași ca slujitori ai noștri, ne-a fost greu să schimbăm paradigma societății totalitare cu una democratică și să înțelegem că „cei aleși” au să ne dea socoteală pentru tot ce fac. Că puterea cu care au fost investiți trebuie să se consume numai pentru binele nostru, al „lor” neintrând nici o clipă în ecuație.
 
Întorcând spatele celor chemați să ne slujească, i-am lăsat să-și facă de cap. Obișnuindu-i cu lenea noastră cetățenească, ei au ocupat spațiul rămas gol, s-au destrăbălat în el, și-au creat mecanismele de autogenerare a puterii sub masca jocului democratic.
Citeşte mai mult...
 
Alegeri în două tururi, sau cu…turul în două luntri? PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Vineri, 06 Mai 2016 17:09
Cu mult interes - ca tot sigheteanul dornic să se lămurească despre cine-i cel mai bun pentru primărie - am citit şi ultimul număr al ziarului de campanie electorală aparţinând PNL şi care are un titlu politicos, de om bine-crescut, care salută un oraş (adică străzi, construcţii, gunoaie),  nu pe locuitorii săi.
 
Poate că mai bun ar fi fost un alt nume pentru ziar, de exemplu “Bună Ziua, sigheteni”, pentru că la vot merg sighetenii, nu oraşul...
 
Oraşul, săracul de el, e aşa cum îl fac oamenii. Nu toţi, să lămurim lucrurile. Oraşul e aşa cum îl gospodăresc cei care-l conduc, legitimi reprezenanţi ai cetăţenilor care-i votează din 4 în 4 ani. 
 
Revenind la „Bună Ziua Sighet”, observ că toate ediţiile ziarului partidului local critică tot ce-i în sectorul altor partide. Numai ideile, iniţiativele şi munca până la epuizare a lucrătorilor liberali sunt demne de a fi consemnate. Consemnate „sub protecţia anonimatului”, cum se zice. Semnat sau nesemnat, fiecare articol merită studiat cu atenţie şi de lămurit anumite aspecte prezentate. 
Citeşte mai mult...
 
Romȃni? Romȃni ca noi? PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Luni, 25 Aprilie 2016 18:18
În decembrie 2013 am fost şi eu ȋn localitatea cu romȃni(?) Poroskovo din Ucraina. Tot ȋn decembrie am scris pentru sighetonline articolul „Am fost acolo...”, preluat de www.ecreator.ro,  ȋn care am fǎcut orice „artificiu” gazetǎresc pentru a nu preciza numele aşezǎrii cu aşa-zişi romȃni din Ucraina. Nu voiam sǎ se ştie neapǎrat unde am participat – printr-o interesantǎ favoare pe care mi-a fǎcut-o conjunctura de moment - ȋntr-o acțiune umanitarǎ, ȋn care n-am avut un rol prea important.
Citeşte mai mult...
 
Fumurile lor... PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 10 Aprilie 2016 09:26
Oamenii au vicii…De cȃnd e lumea…Fumatul este printre cele mai rǎspȃndite. Pentru mulți adepți ai acestuia, cu cȃt fumul de la țigǎri este mai redus, cu atȃt mai mult prin perdeaua groasǎ a incertitudinilor nu se vede cum se va transforma societatea romȃneascǎ ȋn timp. 
 
Da, ştie toatǎ lumea cǎ romȃnii sunt mari amatori de „pufǎit”. Dacǎ s-ar fi cunoscut acest viciu, probabil cǎ s-ar fi rǎspȃndit ȋncǎ din vremurile biblice.
Citeşte mai mult...
 
Factura fiscalǎ detaliatǎ. Ce fericire pentru consumator!... PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Joi, 07 Aprilie 2016 18:48
Factura fiscalǎ emisǎ de „Electrica” apare „acum ȋntr-o nouǎ prezentare”. Mai detaliatǎ, chiar mult mai detaliatǎ - pentru cunoscǎtori - şi mult mai bine criptatǎ – pentru necunoscǎtori. Desfǎşurǎtorul facturii e super ştiințific, constat cu resemnare (pentru hȃrtia folositǎ) citind  cele 27(!) de puncte ale tabelului atotcuprinzǎtor.
Citeşte mai mult...
 
Consultare publicǎ sau insultare publicǎ? PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Joi, 31 Martie 2016 19:58
Am primit ȋn cutia poştalǎ o hȃrtie coloratǎ mai mult ȋn albastru decȃt ȋn galben pe o parte şi mai mult albǎ (simbolul gȃndurilor curate, al imaculǎrii?) pe cealaltǎ parte. Pe partea coloratǎ  e un cetǎțean al Sighetului care, neputȃnd discuta cu fiecare ȋn parte, o face ȋn scris. El ne pune ȋntrebǎri, noi rǎspundem. Cine vrea, cine mai vrea...Întrebǎrile sunt pe partea mai mult albǎ a hȃrtiei.
 
Nu-i rǎu...Oare de ce ne ȋntreabǎ sigheteanul nostru ce mai facem, cine ne mai supǎrǎ, ce ne mai supǎrǎ, cum mai stǎm cu mȃndria localǎ, ce a mai rǎmas de rezolvat ȋn zona pe unde locuim?
Citeşte mai mult...
 
Burcea Eliza Emanuela - aşa NU! PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 12 Martie 2016 21:11

Burcea Eliza Emanuela spune despre ea ȋnsǎşi cǎ-i scriitoare. Eu mǎ cam ȋndoiesc cǎ are vreo legǎturǎ cu aceastǎ rarisimǎ calitate. Contemporaneitatea a scǎpat de frȃiele autocenzurii şi atunci ȋsi permite orice: sǎ cȃnte, sǎ se autodeclare scriitoare, sǎ danseze, sǎ picteze, sǎ „politicheze”, sǎ „ministreascǎ”, sǎ dea sfaturi şi sǎ se priceapǎ, mai general vorbind, la orice.

Sunt nişte poezii publicate pe www.ecreator.ro pe care le-am citit şi am rǎmas perplex! Nu harul poetic m-a lǎsat fǎrǎ cuvinte (dupǎ cum vedeți mi-am revenit ȋntre timp), ci scandaloasa lipsǎ a celor mai elementare norme de scriere corectǎ ȋn limba romȃnǎ pe care le-am ȋntȃlnit ȋn versurile (oricum slabe) ale autoarei.

Citeşte mai mult...
 
Genunche PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Joi, 10 Martie 2016 19:52

Liviu Marian Pop face parte din lista mult prea lungǎ a tuturor parlamentarilor a cǎror activitate sporadicǎ - şi ineficientǎ prin urmare -, ȋncerc s-o ignor. Fac asta pentru binele meu. Mai avem puțin şi iar ne pregǎtim sǎ ne hrǎnim cu promisiuni şi iluzii. Dar despre alegeri, mai e timp de spus una-alta. Acum, simt nevoia sǎ apǎr o „scǎpare” a parlamentarului de Maramureş ȋn spațiul atȃt de „circulat” al internetului, pe „bulevardul Feisbuc”.

Domnul Pop e ȋn spital şi a fost operat la genunchi. A postat ȋn mediul virtual informația cu operația, dar ȋn loc de „genunchi” a scris „ genunche”. Dupǎ asta, gata! Atȃt au aşteptat impecabilii ȋn exprimarea corectǎ ȋn limba strǎmoşeascǎ! Inimoşi din fire şi dornici a face bine, i-au trimis parlamentarului o carte pe care, imobilizat fiind la pat pentru refacerea genunchiului, s-o citescǎ şi sǎ ȋnvețe sǎ se exprime corect ȋn limba romȃnǎ.

Citeşte mai mult...
 
EXERCIȚII DE LUCIDITATE – În loc să scadă, se înmulțesc continuu PDF Imprimare Email
Scris de Grigore Ciascai   
Miercuri, 09 Martie 2016 12:12
Istoria noastră recentă este plină de dezamăgiri și întâmplări neelucidate, de parcă nu am fi fost contemporani cu ele, ci s-ar fi petrecut în perioada de adolescență a omenirii. Intervalul în care s-au produs evenimentele este de doar 26 de ani, adică un nimic pentru istorie, dar iată că nimeni nu poate desluși adevărul de minciună și realitate de ficțiune.Sunt adevăruri bine păzite legate de întâmplările din decembrie 89 și ianuarie 90, de acel înspăimântător martie de la Târgu Mureș, de Piața Universității, de valul de mineriade abătute asupra Capitalei vreme de un deceniu, de răpirea jurnaliștilor și răscumpărarea lor, de referendumul din 2012 privind demiterea lui Băsescu sau, teribil de recent, masacrul din Clubul Colectiv. Nu vom ști niciodată adevărul despre ce s-a întâmplat, pentru că există interese și structuri speciale care fac ca orice demers să nu se poată finaliza.
Citeşte mai mult...
 
Baia Mare se simte bine. Sighetul mai puțin… PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 05 Martie 2016 20:40
O informație pe care am citit-o azi pe sighetonline, m-a bucurat ca maramureşean şi m-a pus pe gȃnduri (a cȃta oarǎ?) ca sighetean:
„TVR Cultural ar putea renaște în Baia Mare. Primii pași înspre acest demers important au fost făcuți în cadrul ședinței de îndată a Consiliului Local, desfășurată în 4 martie. Aleșii băimăreni și-au dat acordul pentru ca autoritatea băimăreană să demareze discuțiile cu privire la acest proiect. Reînființarea postului de televiziune TVR Cultural ar urma să aibă loc cu sprijinul Municipiului Baia Mare, într-un parteneriat între autoritatea locală și TVR.”
 
Va sǎ zicǎ, la Baia Mare se pot face multe, la Sighet...NU! Baia Mare e un oraş curat şi asfaltat, cu trotuare fǎrǎ dale care joacǎ sub picioarele trecǎtorilor sau care s-au distrus ȋn cȃțiva ani, doar ȋn cȃțiva ani, doamnelor şi domnilor! La Baia Mare conducerea administrativǎ a fǎcut şi face tot ce se poate pentru finanțarea sportului de performanțǎ. Echipa de handbal fete e printre cele mai tari din Europa. Nici la bǎieți situația nu-i rea. La sfȃrşit de sǎptǎmȃnǎ, bǎimǎreanul are unde sǎ meargǎ. 
Citeşte mai mult...
 
Un protest şi-o întrebare PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 27 Februarie 2016 20:09
Elevii unui liceu din Ploieşti s-au revoltat (mai corect cred că aş putea spune că s-au indignat) că directorul unităţii de învătământ le impune purtarea uniformei şcolare.
„Decizia ”scandaloasă” care i-a înfuriat a fost luată de directorul Colegiului Naţional ”Nichita Stănescu” și prevede ca „să aibă o ţinută vestimentară decentă, care să-i individualizeze ca vârstă, sex şi categorie socială de elev”, iar ”băieţii se vor tunde scurt, fără coafuri stridente, fiind interzisă purtarea bărbii”.” 
 
Câteva comentarii pe marginea acestui citat luat de pe site-urile de ştiri, sunt necesare. Adolescenţa înseamnă şi certitudinea (pe care trecerea anilor o transformă în deziluzie) că tinerii pot face orice, li se cuvine orice. Nu mă refer la purtarea sau nepurtarea uniformei şcolare. Entuziasmul specific vârstei e mare, frumos, admirabil şi de invidiat de cei care au trecut de mult prin anii de liceu.
Citeşte mai mult...
 
„Ştiu că nu ştiu nimic, dar ştiu că pot şti mai mult decât ştiu.” PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 06 Februarie 2016 20:27
„Simona Halep, numǎrul 1 din echipa de FedCup a Romȃniei a pierdut primul meci din   partida cu naționala Cehiei, fiind ȋnvinsǎ de Karolina Pliskova ȋn trei seturi: 7-6, 4-6, 2-6.”
 
O ştire neaşteptatǎ pentru cǎ o mare(?) campioanǎ de tenis din Romȃnia ne asigura cǎ-i pregǎtitǎ sǎ cȃştige meciurile din Fed Cup ȋmpotriva cehoaicelor mai jos clasate ȋn ierarhia (falsǎ, dupǎ cum s-a putut constata şi de la ȋnceputul acestui an) tenisului mondial feminin.
 
Chiar ieri am vǎzut un fotoreportaj cu Simona Halep antrenȃndu-se cu spor şi ȋncredere pentru meciurile gǎzduite de Sala Polivalentǎ din Cluj-Napoca. Simonica noastrǎ a exersat ȋndelung serviciul. Poate cel de ceai sau de cafea...
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 2 of 16

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact