logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INVATAMANT


Naveta personalului didactic va fi decontata PDF Imprimare Email
Marţi, 22 Februarie 2011 11:07

Vesti bune pentru profesori. In urma demersurilor facute de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a emis instructiuni privind decontarea cheltuielilor de transport pentru personalul didactic.

Sindicalistii au trimis mai multe adrese prin care a atras atentia MECTS ca o data cu intrarea in vigoare a Legii Educatiei Nationale cheltuielile de transport nu mai sunt decontate de catre autoritatile locale, intrucat a fost abrogata Legea 108/2007, care facea referire la acest drept. Ei au atras atentia asupra faptului ca 75.000 de angajati din sistem ar fi pierdut, in aceste conditii, intre 20 si 60% din veniturile lunare, iar tolerarea acestei situatii ar fi dus la scaderea calitatii invatamantului din mediul rural, intrucat exista riscul major ca multe dintre cadrele didactice sa renunte la posturile ocupate si sa creasca astfel numarul necalificatilor.

Citeşte mai mult...
 
Uniformele scolare intre Romania si Irlanda PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 21 Februarie 2011 11:54
Deputatul PDL Cezar Preda a depus la inceputul lunii februarie, un proiect de lege pentru introducerea uniformelor scolare in unitatile din invatamantul primar si gimnazial, sustinand ca astfel copiii vor fi scutiti de stresul de a decide zilnic cu ce sa se imbrace sau de tentatia de a avea o vestimentatie excentrica.
 
Tinuta vestimentara obligatorie se va compune, potrivit proiectului de lege, din sacou/vesta, camasa cu maneca lunga/camasa cu maneca scurta, pantalon/fusta, cravata/esarfa, ecuson cu numele si sigla unitatii de invatamant, urmand ca legea sa intre in vigoare, daca va fi aprobata de Parlament, la data inceperii anului scolar 2011-2012.
 
"O tinuta vestimentara unica pentru unitatea de invatamant din care face parte un tanar reprezinta statutul de elev al acestuia si respectul fata de el insusi. Existenta uniformei scolare elimina orice forma de discriminare intre elevi, determina un comportament civilizat si rezida din respectarea principiului echitatii", a adaugat Preda.
 
Marius Morosan care a mai scris pentru site-ul nostru, ne-a trimis un alt articol  de aceasta data, pe tema uniformelor scolare. ”Pe vremea cand eram presedinte de comitet la liceu si faceam parte din consiliul de administratie al liceului la care invatam, am luptat impotriva obligativitatii uniformelor la acel liceu, insa aveam o motivatie extrem de puternica: la un alt liceu din Sighet se introduse uniforma, insa doar ca o afacere pentru o anumita familie, fapt care se intrevedea si la liceul nostru.
Ultima actualizare Luni, 14 Martie 2011 14:40
Citeşte mai mult...
 
Excesul de zel a I.S.J. Maramureş continuă PDF Imprimare Email
Scris de Liviu Marian pop   
Vineri, 18 Februarie 2011 12:12
Deşi  în toate procesele privind aplicarea Legii nr. 221/2008, Inspectoratul Şcolar Maramureş a fost scos din rândul pârâţilor, la solicitarea lor (atât pe fondul cauzei, cât şi prin cererile de recurs), rămânând obligată doar unitatea de învăţământ să calculeze şi să plătească aceste drepturi, totuşi acesta încearcă prin orice mijloace să încurce desfăşurarea corectă a proceselor.

      Fără  nici o bază legală I.S.J. MM solicită acum unităţilor de învăţământ să formuleze cereri de amânare în procesele privind aplicarea Legii nr. 221/2008, nefiind nici angajator, nici ordonator de credite, nici instituţie superioară unităţilor de învăţământ decât în ce priveşte actul educaţional.

        Întrucât I.S.J. MM s-a dezis de obligaţiile ce revin angajatorului sau ordonatorului de credite şi nemaifiind parte în procesele intentate de Sindicatul Liber din Învăţământ Maramureş (la iniţiativa lor, S.L.I. MM chemându-i în judecată împreună cu unitatea de învăţământ, considerând că nu este normal să fie obligată doar unitatea de învăţământ la calculul şi plata sumelor rezultate din  neaplicarea Legii nr. 221/2008) nu mai poate formula nici un fel de cereri şi solicită unităţilor de învăţământ să depune cerere de amânare, care, din punctul nostru de vedere nu este justificată.
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu Prof. Michael Shafir: ”As mai introduce in Legea Educatiei Nationale un articol. Articolul 366: Aceasta lege se abroga” PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 17 Februarie 2011 11:38
I: Credeti ca mediul universitar avea nevoie de o noua lege a educatiei?
R: Desigur, deoarece nici cea in vigoare pana la promulgarea actualei legi de catre Traian Basescu la 4 ianuarie nu era o lege prea buna. Dar cea intrata acum in vigoare este un remarcabil regres fata de prevederile fostei legi.
 
I: Sunt justificabile masurile ce vizeaza depolitizarea? Ma refer in principal la incompatibilitatea dintre functia de rector si pozitia de conducere intr-un partid politic.
R: Nu numai ca nu sunt justificabile, dar se introduce implicit un amestec al statului in treburile interne ale partidelor politice. Nu este treaba statului sa stabileasca cine poate face parte din conducerea unui partid politic, si cine nu. Cum va inchipuiti istoria politica si parlamentara a Romaniei fara un Titu Maiorescu sau un Nicolae Iorga acolo, mai interesanta sau mai putin interesanta? Si am pomenit doar doua din zeci, poate sute de nume. Nu vreau sa spun cu asta ca toti universitarii, chiar daca reducem numarul acestora la rectori, au fost politicieni reusiti. E indeajuns sa ne gandim la un A. C. Cuza. Dar nu este treaba statului, ci a alegatorului, sa decida acest lucru, si treaba istoricului s-o analizeze post factum.
Citeşte mai mult...
 
“NU” abandonului şcolar PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Joi, 17 Februarie 2011 11:05
Potrivit statisticilor, şase milioane de tineri renunţă, anual, la studii (aproximativ 14% din numărul total de elevi). Pentru aceştia, viitorul înseamnă, cel mai probabil, şomaj, sărăcie sau marginalizare.
 
Obiectivul UE:
o rată de abandon şcolar la nivelul UE sub 10% până în 2020. Tinerii care renunţă prematur la studii sunt consideraţi ai fi cei care deşi au vârstele cuprinse între 18 şi 24 de ani, au terminat cel mult învăţământul gimnazial la data la care abandonează şcoala. Pe lângă dezavantajele la nivel de individ, abandonul şcolar prematur limitează creşterea economică şi competitivitatea: economiile moderne bazate pe înalte tehnologii au nevoie de personal calificat, iar cei care abandonează vor fi, cel mai probabil, în situaţia de a fi asistaţi social, suprasolicitând resursele statului.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior101102103104105106107108109110UrmătorSfârşit »

Page 103 of 111

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact