logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INVATAMANT
Sindicaliștii: legea educaţiei, care intră mâine în vigoare, va fi modificată prin ordonanţă de urgenţă PDF Imprimare Email
Marţi, 08 Februarie 2011 13:31
Ziua cea mare pentru educaţia românească pare să fi venit, dacă ne referim la faptul că mâine intră în vigoare noua lege a educaţiei. Profesorii de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţin însă că există mai multe articole din lege ce nu pot fi aplicate, cu toate că ele ar trebui să intre în vigoare chiar mâine şi ca să repare acest handicap, oficialii din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) şi cei din Guvern ar pregăti o Ordonanţă de Urgenţă de modificare a documentului.
 
Sursa: CODRIN PRISECARIU În ceea ce priveşte modificarea unei legi noi care nici măcar n-a apucat să fie aplicată, reprezentanţii ministerului susţin că n-au habar.
Ultima actualizare Marţi, 08 Februarie 2011 13:57
Citeşte mai mult...
 
Lotul Maramuresului a castigat locul I pe tara la olimpiada de chimie PDF Imprimare Email
Luni, 07 Februarie 2011 11:12

Elevii maramureseni s-au intors cu rezultate extrem de bune de la olimpiada nationala de chimie si fizica derulata in perioada vacantei intersemestriale. Lotul judetului a ocupat locul I la nivel national, ceea ce, potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean, va face ca Maramuresul sa gazduiasca faza nationala a acestei competitii in anul care va urma.

“La chimie am obtinut premiul I, prin elevul Mihai Pruna, clasa a X-a, de la Colegiul National Gheorghe Sincai Baia Mare, profesor pregatitor Petrica Plitan, dar si cinci mentiuni”, a aratat purtatorul de cuvant al inspectoratului, Pavel Filip.

Etapa nationala a olimpiadei de chimie s-a derulat la Timisoara, in perioada 30 ianuarie – 5 februarie. Pe lista castigatorilor se afla:

Premii:
I - Mihai Pruna, clasa a X-a, Colegiul National Vasile Lucaciu Baia Mare;
II - Omer Cerrahoglu, clasa a IX-a, Colegiul National Gheorghe Sincai Baia Mare;

Mentiuni:
Flaviu Ioan Lapusan, clasa a VII-a, Grup Scolar Targu Lapus;
Vlad Marius Griguta, clasa a VIII-a, Liceul Teoretic Petru Rares Targu Lapus;
Tudor Petru Tiplea, clasa a IX-a, Colegiul National Dragos Voda Sighetu Marmatiei;

Ultima actualizare Luni, 07 Februarie 2011 11:38
Citeşte mai mult...
 
Noua Lege a Educatiei elimina decontarea navetei dascalilor PDF Imprimare Email
Luni, 07 Februarie 2011 08:48

Liderii de sindicat din invatamantul maramuresean sunt de parere ca noua Lege a Educatiei Nationale elimina decontarea navetei cadrelor didactice.
Liviu Pop, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a declarat pe blogul personal< “Chiar daca naveta era decontata numai in unele unitati scolare, totusi exista sansa sa se castige in instanta acest drept. Acum legea nu mai prevede asa ceva. Exista doar articolul 105 alin. 2 din lege, care spune ca in finantarea complementara se asigura din bugetele locale cheltulieli pentru naveta cadrelor didactice, conform legii. Dar legea nu mai exista… deci nici decontarea”. Legea elimina si reducerea de 50% pentru cele sase calatorii cu trenul, acest drept fiind sters din noul act normativ. “Nu sunt interesati domnii guvernati de conditia navetistului din Romania. Multi profesori navetisti isi dramuiesc si ultimul banut, iar politicienii se plimba cu gondola. Efectul pe termen lung al acestor masuri va fi cu siguranta o scadere a calitatii corpului profesoral, mai ales in localitatile izolate”, a conchis Liviu Pop.

Citeşte mai mult...
 
3.500 de profesori risca sa ramana fara job in semestrul 2 PDF Imprimare Email
Miercuri, 02 Februarie 2011 10:17

Legea Educatiei Nationale, ce va intra in vigoare de saptamana viitoare i-a pus pe jar pe sindicalistii din invatamant, care si-au dat intalnire zilele acestea la Baile Tusnad. Ei sunt ingrijorati de faptul ca noul act normative va crea un adevarat haos in sistem, daca se va aplica “dupa ureche”.

Secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Marian Pop, a precizat ca 3.500 de dascali risca sa ramana fara loc de munca daca norma didactica va creste la 18 ore si pentru cadrele didactice cu 25 de ani vechime si gradul 1.

“In cazul in care pana saptamana viitoare nu se va emite un ordin de ministru, cresterea normei de la 16 la 18 ore va duce la disparitia a circa 6.600 de posturi, astfel ca 3.500 de oameni vor ramane, in mijlocul anului scolar, fara loc de munca. Daca nu se va reglementa aceasta problema, vom avea parte de un nou haos in sistemul de invatamant”, a declarat pentru citynews.ro Liviu Pop.

Citeşte mai mult...
 
Din toamna acestui an, lacăt pe şcolile rurale unde nu sunt destui elevi PDF Imprimare Email
Miercuri, 26 Ianuarie 2011 13:00

Conform noii Legi a Educaţiei, clasele care nu-şi justifică existenţa din cauza numărului redus de copii sunt condamnate la… comasare. Astfel, odată cu începutul viitorului an şcolar, zeci de copii vor trebui să se obişnuiască cu ideea de navetă, pentru că vor învăţa în alte şcoli.

În învăţământul rural din Maramureş, media la învăţământul primar este de 18 elevi. "Noi avem 72 de şcoli din mediul rural care au o medie mai mică de 18 elevi pe clasă. În mediul urban, media este de 22 de elevi şi avem 36 de unităţi şcolare care au o medie mai mică de 22. La gimnaziu, avem 52 de unităţi şcolare, în mediul rural, sub medie şi 38 de şcoli, în urban, sub media de 25 de elevi. Cât priveşte comasarea acestor clase, s-a luat în calcul, în primul rând, infrastructura: unde avem şcoli bune, unde avem drumuri, unde avem microbuze şcolare. Ar fi posibil să comasăm şcoli ca să salvăm învăţământul simultan", arată Mariana Pop, inspector şcolar general.

Citeşte mai mult...
 
Cum se taie alocaţia de ajutor a familiilor sărace în funcţie de numărul de absenţe al copiilor PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 24 Ianuarie 2011 12:04
Dacă familia are doi copii, unul are zece absenţe nemotivate, iar celălalt 20 de absenţe nemotivate, alocaţia de ajutor va fi redusă cu 42 de lei.
 
Există familii care trăiesc doar din alocațiile pentru copii.Fiecare familie săracă poate beneficia de o alocaţie de ajutor în valoare de 60 de lei. Executivul vrea ca această sumă să fie încasată integral numai de familiile care au copii fără absenţe nemotivate la şcoală.
 
Astfel, pentru a motiva familiile sărace să îşi trimită copii la şcoală, executivul vrea ca alocaţia de ajutor să fie acordată integral doar celor care au mai puţin de 10 absenţe pe semestru.
Citeşte mai mult...
 
Iubeste cu cap, pana peste cap ! PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Vineri, 21 Ianuarie 2011 16:32
Astazi la liceul de Arte Plastice Romulus Aldea din Cluj Napoca, o echipa formata din studenti ai Universitatii Babes Bolyai, anul 2 al masteratului de Psihologia Sanatatii (Apopi Mariana Diana, Miholca Melania si Roman Maria) au organizat o intalnire cu elevii de clasele a XII-a pe tema ”Iubeste cu cap, pana peste cap”.
 
Scopul intalnirii a fost acela de a informa elevii despre ce anume inseamna bolile cu transmitere sexuala, care este diferenta dintre HIV si SIDA, precum si metodele de contraceptie existente in momentul de fata disponibile pentru orice tanar care si-a inceput viata sexuala. Intalnirea de azi vine in completarea actiunilor organizate de catre Fundatia Romana AntiSida cu sediul la Cluj Napoca. Elevii s-au aratat interesati de actiune, au adresat intrebari pentru a-si astampara curiozitatile, dar si pentru a-si imbogati cunostintele pe temele abordate.
Ultima actualizare Miercuri, 02 Februarie 2011 15:10
Citeşte mai mult...
 
Copiii din Salistea de Sus invata intr-o scoala de lemn din anii 1800 PDF Imprimare Email
Vineri, 21 Ianuarie 2011 14:39

Cei 80 de elevi din Salistea de Sus invata intr-o scoala din lemn datand din anii 1800. Este cea mai veche unitate de invatamant din zona si, totodata, una dintre ultimele scoli de lemn din Maramures. Cu toate ca scoala din cartierul Buleasa al orasului de pe Valea Izei ar putea deveni muzeu, ea urmeaza sa fie stearsa de pe fata pamantului, pentru a face loc unei cladiri noi in care sa studieze copiii.

Scoala de lemn din Salistea de Sus pare ca a incremenit in timp. Nu are calculatoare, nu e calduroasa, pentru ca salile sunt mari, dar, spune invatatoarea Maricuta Chis, copiii se incalzesc cu... mult suflet.

"O sa-mi para foarte rau dupa ea, pentru ca am pus mult suflet, lucrez aici de zece ani.

Citeşte mai mult...
 
2V lanseaza al doilea numar al publicatiei studentesti „NORD" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 18 Ianuarie 2011 10:23

Într-o perioadă destul de vitregă pentru publicațiile periodice românești, membrii Asociației „Voluntari pentru Viitor” (2V) (președinte: Lucrețiu Pop, student în anul II, Comunicare și relații publice, la Universitatea de Nord din Baia Mare) au reușit, grație perseverenței și dorinței de a se implica activ și cu folos în viața comunității, să editeze cel de-al doilea număr al buletinului informativ „Nord” (redactor șef: Andreea Achim, studentă în anul II, Jurnalism, la aceeași universitate).

 Conceput în totalitate de studenți și adresându-se cu precădere acestora, numărul de față se dovedește mult mai complex decât precedentul, experiența redactării ediției anterioare spunându-și cuvântul. Articolele au câștigat în conținut și în diversitate, materialele au mai multă substanță, redactorii îndrăznind să abordeze inclusiv pretențiosul… editorial (semnat în numărul dinainte de o personalitate a urbei noastre). Studenții au prins curaj (și învățătură), problematizează asupra eficienței implementării sistemului Bologna pe teren românesc, „fură” de la propriii profesori sfaturi pentru sesiune, urmăresc fidel evenimentele derulate în spațiul Universității de Nord (Conferința Internațională „Cunoaștere și acțiune”, acordarea titlului de doctor honoris causa unor personalități ale culturii românești – ambele având loc în decembrie 2010), evoluția lucrărilor de extindere a bibliotecii (macheta noului corp este reprodusă în exclusivitate) și rememorează nostalgic semnificațiile sculpturii în lemn a artistului plastic Ioan Marchiș, amplasate… cândva în parcul dinaintea Facultății de Litere.

Ultima actualizare Marţi, 18 Ianuarie 2011 10:30
Citeşte mai mult...
 
Salariile dascalilor maramureseni in 2011 asigurate in proportie de 96% PDF Imprimare Email
Luni, 17 Ianuarie 2011 15:58

La nivelul judetului Maramures salariile profesorilor pe parcursul acestui an sunt asigurate in proportie de 96%. Dezvaluirea a fost facuta publica in cadrul intalnirii avute cu secretarii primariilor din judet de catre sefa Inspectoratului Scolar al judetului Maramures, Mariana Pop.

Inspectorul scolar general tine sa precizeze faptul ca procentul de 4% care ramane neacoperit nu este unul care sa sperie dascalii, fiind un procent care poate fi depasit fara nici o problema.

“Sumele alocate prin hotararea de Guvern nr. 1395 din 28 decembrie 2010 acopera salariile dascalilor la nivelul judetului Maramures pe parcurusl intregului an in proportie de 96%. Procentul de 4% nu este unul pe care sa nu il putem depasi. Stiti ca la noi in sistem este o dinamica continua. Pot sa intra dascali in concedii de maternitate, pot sa vina de pe aceste concedii si cum salarizarea este in functie de vechime pot sa vina in sistem oameni cu salariu mai mic si atunci ne raman bani sau pot sa vina cu salarii mai mari si atunci mai avem nevoie de bani.

Citeşte mai mult...
 
Peste 100 de clase sunt avute in vedere pentru comasare in Maramures PDF Imprimare Email
Luni, 17 Ianuarie 2011 15:19

Anul 2011 va aduce restructurari importante in institutiile de invatamant din Maramures. Principala masura va viza unitatile de invatamant si clasele care, conform noii legi a educatiei, nu isi justifica existenta din cauza numarului mic de elevi. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) au anuntat astazi, 17 ianuarie, ca, pentru a crea un echilibru in ce priveste cheltuielile, se va proceda la comasari, adica la desfiintarea unor clase si transportarea elevilor la scoli din localitati apropiate.

Inspectorul scolar general, Mariana Pop, a aratat ca varianta comasarii la nivelul claselor, in sensul de a aduna la o ora de curs elevi din mai multe generatii, nu este luata in calcul pentru ca ar duce la diminuarea calitatii.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647484950UrmătorSfârşit »

Page 48 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact