logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INVATAMANT
”As dori sa fie mai mult respect din partea cadrului didactic catre elev/student, sa fie mai multa flexibilitate, si sa se chiar faca scoala...” PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Sâmbătă, 02 Aprilie 2011 11:37
Victor Solea este un tanar roman plecat sa studieze in Finlanda de ani de zile.  Ii multumim pentru amabilitatea si disponibilitatea de care a dat dovada atunci cand i-am cerut sa ne vorbeasca despre sistemul de invatamant finlandez, precum si cu aceasta ocazie cand am fost interesati de viata studentilor plecati in afara. Iata cum se vede invatamantul finlandez prin ochii unui student roman:
1. Cum ai ajuns sa inveti in strainatate?
Victor Solea:  Eu doream sa fac cercetare in domeniul astronomiei, ceea ce nu se poate face in tara. Am aplicat la 11 universitati, in Olanda si Scandinavia, si am fost admis in 3 locuri, apoi am stat sa ma gandesc unde sa ma duc dintre acele 3. Aplicatia a constat intr-o scrisoare de motivatie, CV, recomandari de la profesorii mei de la Cluj, de unde am facut facultatea, si foaia matricola.
 
2. Care sunt studiile pe care le realizezi si in ce tara?
Victor Solea: M-am hotarat pentru Helsinki, fiindca mi s-a acordat si o bursa aici. Dupa cum am spus la intrebarea anterioara, fac un masterat in astronomie.
Ultima actualizare Sâmbătă, 02 Aprilie 2011 12:37
Citeşte mai mult...
 
Profesorii vor primi salarii mici, dar egale PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 02 Aprilie 2011 11:14
Guvernul pregăteşte un act normativ care să răstoarne deciziile instanţelor de majorare a lefurilor pentru profesori.
 
Daniel Funeriu respinge termenul de „plafonare“ a veniturilor dascălilor şi spune că noua reglementare ar fi necesară pentru că sentinţele judecătoreşti ce majorează veniturile numai pentru unii dintre membrii corpului profesoral ar fi creat „inechitate în sistem“.
 
Funeriu afirmă că noua lege se va referi exclusiv la salariile cadrelor didactice din acest an, astfel încât „pentru muncă egală, toate cadrele didactice să primească acelaşi salariu" şi îşi exprimă regretul că „România nu-şi poate permite mai mult".
Citeşte mai mult...
 
Guvernul interzice majorări salariale pentru profesori. Care sunt salariile în funcţie de studii şi experienţă PDF Imprimare Email
Vineri, 01 Aprilie 2011 14:11

Guvernul va îngheţa până la sfârşitul acestui an salariile profesorilor care au câştigat în instanţă majorări salariale, la un nivel plafonat la remuneraţia din luna ianuarie, şi va interzice acordarea de noi drepturi salariale prin contracte colective sau individuale de muncă, sub sancţiuni penale.

Documentul pregătit de Guvern sub forma unui proiect de lege privind salarizarea în acest an a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, obţinut de MEDIAFAX, conţine anexe detaliate privind salariile brute de încadrare pentru toate cadrele didactice şi întregul personal auxiliar din învăţământul universitar şi cel preuniversitar şi prevede în mod distinct că acestea vor fi menţinute până la 31 decembrie 2011.

"Prin contractele colective de muncă sau acordurile colective de muncă şi contractele individuale de muncă nu pot fi negociate salarii sau alte drepturi în bani sau în natură care excedează prevederile legii", se arată în actul normativ.

Documentul stabileşte totodată că personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ nu va primi sumele corespunzătoare premiului anual pentru anul 2010 şi nici prime de vacanţă, tichete de masă, tichete-cadou şi indemnizaţii la ieşirea la pensie, precum şi că munca suplimentară va fi compensată numai cu timp liber.

Ultima actualizare Vineri, 01 Aprilie 2011 14:35
Citeşte mai mult...
 
Manifestãri dedicate lui Nichita Stãnescu in memoriam la Liceul „Regele Ferdinand”, 31 martie 2011. Dreptul la timp. Citindu-l, recitindu-l pe Nichita Stănescu PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 30 Martie 2011 10:16

Liceul Regele Ferdinand din Sighetu-Marmatiei organizeaza pe 31 martie Manifestãri dedicate lui Nichita Stãnescu in memoriam adresate profesorilor din invatamantul gimnazial, liceal, universitar, elevi si adolescenti.
Tema acestui eveniment este : Dreptul la timp. Citindu-l, recitindu-l pe Nichita Stănescu, tema incadrata in domeniul cultural-artistic si educatie pentru dezvoltare personala.
Vor participa elevii si profesorii de limba si literatura romana din judet, iar organizatorii sunt: Inspectoratul Scolar al Judetului Maramures, inspector de specialitate prof. Valentina Todoran si catedra de limba si literatura romana a Liceului Regele Ferdinand, doamnele profesoare: Odarca Bout sef de catedra, initiatorul si coordonatorul acestor manifestari, prof. Angela Lengyel si prof. Mihaela Sautriot.
Evenimentele se vor desfasura atat in incinta liceului, cat si la Sala George Enescu.
Programul manifestărilor dedicate lui Nichita Stănescu

Sala „George Enescu”, ora 13 - Deschiderea festivă  

* Călătoria îngerului prin Nord - poetul Gheorghe Pârja

* Înfăţişările simbolice şi vulnerabilizarea absolutului -  prof. dr. Terezia Filip

* Aura ingerului - poetul Pablo Romaniuc

Ultima actualizare Miercuri, 30 Martie 2011 10:20
Citeşte mai mult...
 
Mai puţin cu 100.000 de elevi în următorul an şcolar PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 30 Martie 2011 10:03

"Ţinând seama că, la nivelul învăţământului preuniversitar de stat, pe ansamblu, se înregistrează o scădere a cifrei de şcolarizare faţă de planul aprobat pentru anul şcolar precedent (cu 50 de mii de locuri) apreciem că, pentru anul şcolar 2011 - 2012, proiectul de Hotărâre înaintat Guvernului României nu generează cheltuieli bugetare suplimentare şi nici creşteri numerice ale totalului normelor/posturilor didactice la nivel naţional.

 

Cifrele propuse au caracter maximal, nu pot fi depăşite şi nu vor fi repartizate inspectoratelor şcolare decât după o atentă şi corectă analiză în funcţie de populaţia şcolară existentă, de opţiunile acestora şi de asigurarea calităţii educaţiei, urmărind corelarea pregătirii profesionale cu necesarul calificărilor solicitate de piaţa muncii, precizează proiectul MECTS", se arată în proiectul postat pe site-ul MECTS.

Citeşte mai mult...
 
Studenţii de vârf din UBB sunt premiaţi de Go Free şi OSUBB PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 25 Martie 2011 08:37
Aşa cum profesorii care reprezintă adevărate modele pentru studenţi vor fi premiaţi în acest an la Cluj, în cadrul Galei Profesorului Bologna, Revista „Go Free” împreună cu Organizaţia Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai (OSUBB) va premia astăzi, 25 martie 2011, studenţii din Universitatea „Babeş-Bolyai” care au reuşit să se afirme în studenţie, şi care reprezintă, în acelaşi timp, adevărate modele de urmat pentru tinerii din România. Premierea va avea loc în cadrul celei de-a 4-a ediţii a Galei OSUBB (la Casa de Cultură a Studenţilor, Sala Europa, de la ora 17).

      Lista studenţilor ce vor fi premiaţi de Go Free şi OSUBB cuprinde un număr de peste 40 de tineri din Universitatea „Babeş-Bolyai” care s-au remarcat în anul 2010 în diferite domenii de studiu, prin participarea la evenimente sau câştigarea unor premii naţionale şi internaţionale, implicarea în proiecte sau activităţi de voluntariat şi tineret, etc. Nominalizarea a fost făcută publică de către echipa Go Free în decembrie 2010.
Citeşte mai mult...
 
FOTO: Ziua Mondiala a Poeziei la Scoala din Botiza PDF Imprimare Email
Scris de Mintau Marcel   
Marţi, 22 Martie 2011 20:56

Ieri, 21 martie, s-a desfăşurat la  Şcoala de Arte şi Meserii-Botiza  prima activitate ,,Recită poezia preferată’’,din cadrul unui proiect de parteneriat ,,Stropi de literatură în sufletele copiilor’’ realizat împreună cu profesorii de Limba şi literatura română de la   Şcoala cu clasele I-VIII Viile Satu Mare.

Această activitate a avut drept scop marcarea Zilei Mondiale a Poeziei, astfel elevii celor două  şcoli au recitat poezia preferată din literatura română şi literatura universală, iar la finalul activităţii  şi-au prezentat creaţiile proprii.

Coordonatorii acestui proiect: profesorii Monica Mureşan, Ioan Pop, Maria Neag şi Maria Sidău împreună cu elevii vor desfăşura următoarea activitate la Şcoala cu clasele I-VIII Viile Satu Mare în data de 2 aprilie.

În cadrul acestei activităţi, elevii celor două şcoli vor realiza scenete după opera lui Andersen, expoziţie de desene inspirate din operele lecturate de elevi. Această activitate are rolul de a marca Ziua Internaţionala a Cărţii pentru Copii şi Tineret.

Ultima activitate a acestui proiect se intitulează ,,Călatorie in Maramuresul istoric’’ şi are ca scop vizitarea obiectivelor cultural-religioase.

Ultima actualizare Marţi, 22 Martie 2011 21:02
Citeşte mai mult...
 
In 11 aprilie se da startul „Concursului national de proiecte pentru tineret” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 21 Martie 2011 18:53
Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret organizeaza, in perioada 11 aprilie-19 mai, concursul national de proiecte pentru tineret cu tema „Campanie pentru promovarea participarii tinerilor la viata societatii”.
 
Competitia se adreseaza tuturor organizatilor neguvernamentale de si pentru tineret si are doua componente: „Concursul national de proiecte de tineret” si „Concursul national de proiecte studentesti”.
 
Depunerea proiectelor pentru etapa I (11-16 aprilie) si pentru etapa a II- a (27 aprilie – 9 mai) se va organiza la sediul Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret din Bucuresti (Sector 2, Strada Vasile Conta nr.16, etaj 8, sala Ilie Nastase), de luni pana joi, intre orele 8.30-16.00, si vineri, intre orele 8.30- 14.00.
 
Afisarea rezultatelor pentru prima etapa va avea loc in data de 27 aprilie, iar pentru cea de-a doua in 12 mai. Depunerea contestatilor se va face in perioada 12-16 mai.
Ultima actualizare Luni, 21 Martie 2011 19:44
Citeşte mai mult...
 
FOTO: Francofonia în scoala mea... PDF Imprimare Email
Scris de Mintau Marcel   
Luni, 21 Martie 2011 08:14

A devenit deja o tradiţie ca în preajma datei de 20 martie, în fiecare an, la Şcoala cu clasele I-VIII Bistra să fie cinstită limba purtătoare de vechi tradiţii europene şi de cultură la nivelul cel mai înalt: limba franceză.

Elevii claselor gimnaziale au celebrat Francofonia în Centrul de Documentare şi Informare al şcolii- bibliotecar documentarist, prof. Maria Onujec.

Elevii clasei a V-a au prezentat poezioare şi jocuri muzicale în limba franceză grupate în programul intitulat „Trois jeunes tambours”. Elevii clasei a VI-a au prezentat programul intitulat „Un jour reviendra le printemps” iar cei din clasa a VII-a au prezentat o dramatizare originală a basmului „Le Chat Botté”. Elevii clasei a VIII-a au selectat într-un portofoliu câteva dintre neologismele limbii române provenite din limba franceză, unii alcătuind o statistică primară şi observând ponderea foarte ridicată a acestora.

Citeşte mai mult...
 
Profesorii pot declara greva doar daca asigura o treime din activitatea didactica PDF Imprimare Email
Joi, 17 Martie 2011 09:42

Plenul Senatului a votat, miercuri, o initiativa legislativa depusa de un grup de 33 de senatori PDL care obliga profesorii ca, in situatia declansarii unei greve, sa asigure o treime din activitatea didactica. Actul normativ vine sa asigure desfasurarea continua a procesului de predare-invatare-evaluare in fiecare unitate de invatamant si desfasurarea proceselor nationale de evaluare din ultima clasa de gimnaziu si a examenului national de bacalaureat. Initiativa a fost votata cu 43 de voturi pentru si 37 impotriva si urmeaza sa ajunga la Camera Deputatilor, camera decizionala.

Proiectul legislativ a fost depus la Senat in luna octombrie 2010 printre altii si de catre fostul ministru al Educatiei Mihail Hardau. Actul prevede completarea Legii 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca printr-o noua prevedere care stabileste ca "personalul didactic poate declansa greva cu conditia asigurarii a cel putin o treime din activitatea didactica, fara a pune in pericol dreptul la educatie al elevului, treime care sa asigure o desfasurare continua a procesului de predare-invatare-evaluare in fiecare unitate de invatamant".

Citeşte mai mult...
 
Lansare proiect - Creativitatea elevilor în construirea identităţii şcolii şi a comunităţii PDF Imprimare Email
Scris de Mintau Marcel   
Luni, 14 Martie 2011 21:23

Azi, 14.03.2011, la Şcoala cu clasele I-VIII Rona de Sus a avut loc lansarea proiectului Creativitatea elevilor în construirea identităţii şcolii şi a comunităţii. 

Din 633 de proiecte depuse, la nivel de ţară, în cadrul programului Parteneriat pentru educaţie! Granturi pentru şcoli în dificultate al Fundaţiei CEDU 2000+, 100 au obţinut finanţarea. Între acestea se află şi proiectul Şcolii cu clasele I-VIII Rona de Sus (singurul acceptat din zona Sighet, iar la nivelul judeţului au fost acceptate 9 proiecte).

Valoarea grantului este de 15 000 lei, bani care vor acoperi cheltuielile activităţilor din cadrul proiectului. Activităţile se desfăşoară pe o perioadă de 8 luni, iar din grupul ţintă fac parte 56 de elevi de etnie ucraineană, cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate

La eveniment au fost prezenţi cei 56 de elevi care fac parte din grupul ţintă, părinţi, cadre didactice, dl Primar Ioan Romaniuc, dna.bibliotecar Maria Albiciuc, reprezentanţi ai Primăriei şi alţi invitaţi. După o introducere făcută de Dna. Director, Loredana Luşcan, care a felicitat echipa de proiect au fost prezentate activităţile proiectului realizate în Power Point.

          Au fost prezentate  cele cinci activităţi care urmează să se desfăşoare: Arta fotografică de ieri şi de azi –punte între generaţii, de către  prof. Rodica Faur,  În căutarea artei populare ucrainene, prof. Violeta Laviţă, Pe urmele lui Creangă- prof. Mirela Dobra,  Clubul istoricilor-prof. Dorina Ulici, care este şi coordonatorul proiectului,  Experimente în natură-prof Dorina Herea.

Ultima actualizare Luni, 14 Martie 2011 21:29
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647484950UrmătorSfârşit »

Page 45 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact