logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


INVATAMANT
CONCURS – Elevii din scolile maramuresene se pot inscrie intr-o competitie cu o miza de 15.000 euro PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Mai 2011 19:18
Pana la inceputul saptamanii viitoare, elevii de la scolile din judet se pot inscrie la un concurs pe teme educationale. Acestia trebuie sa trimita un eseu care sa contina informatii despre proiectul Gala Premiilor in Educatie “Fundatia Dinu Patriciu”, importanta acestui proiect asupra comunitatii si educatiei romanesti, dar si sugestii pentru reformarea sistemului de invatamant romanesc.
 
Premiile puse in joc se ridica la 15.000 euro. Organizatorii isi doresc ca prin acest concurs elevii sa se informeze mult mai bine pe tema Galei Premiilor in educatie. Pentru concurs a fost creata si o pagina speciala de Alpha Team – elevi la Colegiul “Dragos Voda” si promotori ai Galei Premiilor in Educatie, unde pe 16 mai sa fie anuntati castigatorii. La acest concurs pot participa patru categorii de elevi – fete de clasele V-VIII si IX-XII si baieti de clasele V-VIII si IX-XII.
 
Eseurile trebuie sa fie in format electronic si pot fi trimise la adresa de e-mail Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . Perioada de evaluare va avea loc in intervalul 14-15 mai, iar premiile vor fi decernate in 16 mai. „Gala Premiilor in Educatie” este un program implementat de „Fundatia Dinu Patriciu”. 
 
Citeşte mai mult...
 
Se doreste prelungirea anului scolar? PDF Imprimare Email
Luni, 09 Mai 2011 13:57

Mai multa scoala pentru elevii romani, mai multe cursuri si o programa mai stufoasa. Sindicalistii din invatamant trag un semnal de alarma vizavi de intentiile ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, spunand ca acesta vrea sa prelungeasca anul scolar cu doua saptamani.

“O noua marca Funeriu... modificarea structurii anului scolar. Nefiind capabile sa reformeze programa scolara, din MECTS pregatesc o nouă - modificarea structurii anului scolar. In fapt ei doresc sa creasca cu inca doua saptamani durata anului. Logic era sa se se faca o reforma a programei scolare pentru fiecare disciplină si apoi sa fie stabilit numarul de saptamani necesar parcurgerii acesteia. Dar cum nimic nu e logic la MECTS nimic nu ma surprinde... Cert e ca ei doresc sa majoreze timpul de lucru al cadrelor didactice cu 5,5% cu acelasi salariu, iar elevii sa fie obligati sa invete balastul din programele scolare actuale”, a scris pe blogul personal secretarul general al FSLI, Liviu Marian Pop.

Citeşte mai mult...
 
Oratoria si retorica- in scoli PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 04 Mai 2011 06:11
Elevii de liceu din Romania vor putea opta, incepand cu anul scolar 2011-2012, pentru studiul disciplinei “Dezbatere, oratorie si retorica”. Ministerul Educatiei a aprobat programa scolara pentru acest optional, ce urmeaza a fi studiat o ora pe saptamana, pe durata unui an scolar, indiferent de profilul sau specializarea liceului.
 
Introducerea acestei discipline in curriculumul la decizia scolii vizeaza dezvoltarea deprinderilor elevilor de gandire analitica si de exprimare personala, cultivarea tolerantei fata de pluralismul opiniilor, precum si dezvoltarea capacitatii de abordare transdisciplinara a problematicii supuse analizei si dezbaterii.
 
Citeşte mai mult...
 
Anul şcolar 2011-2012, tot cu programe vechi PDF Imprimare Email
Luni, 02 Mai 2011 09:19

Consiliul înfiinţat de minister pentru schimbarea curriculei în preuniversitar nu funcţionează. Fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, spune că nu sunt şanse ca elevii să beneficieze în 2011-2012 de o altă programă deoarece ministerula întârziat nepermis de mult.

 

Consiliul Naţional pentru Curriculum a fost înfiinţat anul trecut în august de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Consiliul avea rolul de a schimba programele şcolare depăşite cu altele noi. Funeriu declara atunci că, după ce noile programe vor fi gata va începe schimbarea manualelor şcolare.

Citeşte mai mult...
 
122 de posturi titularizabile la nivel de Maramures PDF Imprimare Email
Miercuri, 20 Aprilie 2011 18:40

Mişcarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar a ajuns în această perioadă la etapa de restrângere de activitate (RTA) şi pretransfer (PRE). Astfel, până joi, 21 aprilie, va avea loc înregistrarea, de către comisia de mobilitate a Inspectoratului Şcolar, a cererilor personalului didactic care solicită transferare pentru restrângere de activitate şi pretransferare la cerere.

Depunerea dosarelor se face până în data de 20 aprilie, între orele 10.00-14.00. În data de 21 aprilie, depunerea dosarelor se va face doar între orele 8.00-9.00. Până în data de 27 aprilie, ora 16.00, Inspectoratul Şcolar Maramureş va afişa la avizier şi pe site-ul www.isjmm.ro/Miscare personal punctajele acordate cadrelor didactice în vederea participării la etapa de restrângere de activitate şi pretransfer. În perioada 28-29 aprilie 2011 se pot depune, numai la sediul ISJ Maramureş, contestaţii la punctajele acordate. Până în data de 3 mai, ora 16.00, se vor soluţiona contestaţiile depuse şi se va afişa lista finală a punctajelor acordate.

Citeşte mai mult...
 
La Sighet a inceput Olimpiada Nationala pentru limbile rusa si ucraineana PDF Imprimare Email
Luni, 18 Aprilie 2011 09:04

In perioada 17-20 aprilie, Sighetu-Marmatiei gazduieste Olimpiada Nationala la Limbile Ucraineana si Rusa Moderna, eveniment cu atat mai important cu cat, dupa traditie, localitatea gazda este aleasa aceea din care provin cei mai multi olimpici. Festivitatile de deschidere au avut loc duminica, in sala de spectacole “George Enescu” a Scolii de Muzica si Arte Plastice in prezenta unor consilieri pe probleme de invatamant de pe langa primul-ministru, consilieri de la Ministerul Educatiei, reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale, oaspeti de onoare, precum si ES Vasyli Boeciko, consul general al Consulatului General al Ucrainei la Suceava. In sala, alaturi de concurenti, profesori si reprezentantii institutiilor de cultura si religioase din localitate, a fost prezent si fostul consul general al Consulatului General al Ucrainei la Suceava, Victor Focsa, azi redactorul coordonator al postului de televiziune din Ujgorod, Ucraina. Dupa alocutiunile oficialitatilor, scena a fost ocupata, pe rand, de corul si ansamblul de dansuri corul “Glasurile Ronei” (“Ronianski Golosi “) din Rona de Jos si de grupul artistic al prescolarilor din Valea Viseului. Olimpiada de limba rusa moderna la care participa 80 de tineri din tara se va desfasura la CN “Dragos Voda”, iar cea de ucraineana, la care s-au inscris 70 de elevi, se va desfasura in salile Liceului “Taras Sevcenko”. Festivitatea de premiere va avea loc miercuri, 20 aprilie.

Citeşte mai mult...
 
Elevii întră în vacanţa de Paşti de vineri PDF Imprimare Email
Joi, 14 Aprilie 2011 13:36

Elevii din ciclurile de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, dar şi copiii de la grădiniţă vor fi în vacanţă începând de vineri, după terminarea cursurilor, şi se vor întoarce la ore, marţi, 26 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

 

Dintre cei peste 3.000.000 de elevi şi preşcolari, aproximativ 2.700.000 sunt elevi în învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi peste 500.000 sunt copii de grădiniţă. Anul şcolar 2010-2011, început pe 13 septembrie, are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare, potrivit calendarului MECTS.

 

Citeşte mai mult...
 
PREMII - Elevii maramureseni au castigat la festivalul intrernational San Remo PDF Imprimare Email
Luni, 11 Aprilie 2011 08:51

Ansamblul Dumbraviceana din comuna maramureseana Dumbravita a castigat Delfinul de aur in cadrul festivalului interscolar si international de creativitate care s-a derulat weekendul trecut la San Remo.

 

Grupul s-a inscris la categoria dans traditional si a impresionat juriul cu un joc de pe Somes, aducand astfel laurii in judet. Membrii ansamblului sunt inca la San Remo, dupa cum au relatat pentru eMaramures autoritatile din comuna. Localitatea Dumbravita e recunoscuta pentru incapatanarea cu care se lupta sa-si pastreze vii obiceiurile, in satele apartinatoare fiind organizate periodic traditionalele dansuri la sura.

Citeşte mai mult...
 
La Scoala “George Cosbuc” din Sighet, elevii au povestit despre droguri PDF Imprimare Email
Duminică, 10 Aprilie 2011 18:14

Pentru a se feri de necaz specialistii le-au dat cele mai bune sfaturi.

Drogurile au ajuns sa impanzeasca municipiul Sighet. Intrucat cei mai vulnerabili sunt copiii, politistii si profesorii s-au decis sa traga un semnal de alarma in randul tinerilor. 

La finele saptamanii trecute, la Scoala “George Cosbuc” din Sighet s-a desfasurat concursul “Droguri si muzica la scoala”. Elevii s-au intrecut in a-si etala cunostintele privind recunoasterea si efectele diferitelor substante halucinogene. Profesorul Antoniu Krammer, agentului sef Robert Szekely de la Politia Comunitara, inspector de specialitate Toader Tomoiaga, din cadrul biroului de cercetari criminale Baia Mare, le-au dat sfaturi tinerilor pentru a nu cadea in capcana acestui viciu care poate ucide.

Citeşte mai mult...
 
Unitatile de invatamant din Maramures vor avea cu 2.000 copii mai putin in anul scolar 2011-2012 PDF Imprimare Email
Vineri, 08 Aprilie 2011 14:25

Unitatile de invatamant din Maramures sunt tot mai goale. In ultimii cinci ani, numarul prescolarilor si al elevilor din judet s-a miscorat cu peste 7.000, pe fondul scaderii natalitatii. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures au aratat ca trendul descendent se va mentine si in anul de invatamant urmator, numarul de locuri in scoli fiind diminuat cu aproape 2.000.

Tot mai putini elevi studiaza in scolile maramuresene. La aceasta concluzie au ajuns reprezentantii ISJ Maramures, care au constatat ca, din 2006 si pana acum, numarul elevilor si prescolarilor a scazut de la 87.647 la 80.437. Nici estimarile pentru anul viitor nu sunt mai optimiste. Din toamna, vor studia in unitatile de invatamant din judet 78.548 de prescolari, elevi de ciclul primar, gimnaziu si liceu.

“Facand o analiza a evolutiei populatiei scolare incepand cu anul scolar 2006-2007 pana in prezent, intr-adevar se constata o scadere a numarului de prescolari, elevi si liceeni la nivelul judetului Maramures.

Citeşte mai mult...
 
Salarii mai mici cu cel mult 500 de lei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 05 Aprilie 2011 07:36

Profesorii care au câştigat măriri de lefuri în instanţă pierd între 200 şi 500 de lei la salariu prin proiectul care le plafonează veniturile. Mai scad salariile celor cu funcţii de conducere, care pierd 6-7%.

 

Restul retribuţiilor rămân la fel ca acum. Noua lege de salarizare a profesorilor, pentru care coaliţia de guvernare îşi va asuma răspunderea, stabileşte sumele minime şi maxime între care pot fi încadraţi profesorii din universităţi, dar şi modul de calcul al salariilor pe care le vor primi dascălii şi personalul auxiliar din învăţământul preuniversitar. Unul dintre articolele legii arată că sumele primite de profesori rămân cele prevăzute în proiect şi nu se vor negocia sub nicio formă prin contractele colective de muncă sau prin contractele individuale.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647484950UrmătorSfârşit »

Page 44 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact