logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


MEDIU
Pasărea Phoenix: Ofensiva Ecologistă Multinodală PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Luni, 24 Decembrie 2012 11:12

Ca o pasăre Phoenix renăscută din propria ei cenușă, mișcarea de mediu are în principiu toate șansele să renască mai puternică decât și-a închipuit că ar putea ajunge vreodată. Contextul social actual, criza de pe toate planurile existente în societate, de la criza financiar-economică la cea socială și politică sunt consecințe ale lipsei de sustenabilitate a modelului de dezvoltare promovat până acum. Renașterea Mișcării Ecologiste în Secolul 21 se poate realiza prin rețeaua ofensivă multinodală generatoare-multiplicatoare de informație ecologistă relevantă… aptă de a crea susținerea socială necesară pentru ca ecologismul să reprezinte o forță în societate.
Ultima actualizare Joi, 27 Iunie 2013 13:35
Citeşte mai mult...
 
Natura 2000 și realitatea ecologico-socială… PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Duminică, 09 Decembrie 2012 12:43
Un peisaj veștejit, de toamnă târzie, cu dealuri și păstori, vite, capre și oi. Deasupra tarlalei la înălțime mare se învârt câțiva șorecari. Raze de soare pătrund câteodată printre nori grei și întunecați. Un sat se vede mai jos, în vale. Mai sus, către munte, se vede ceva pădure. Acest loc este oriunde, nicăieri și peste tot. Aici se implementează ceva proiect de dezvoltare durabilă, aici vin vânătorii care omoară sălbăticiunile din plăcere, aici trăiesc oameni.

A venit ceva mașină de teren, a oprit, niște experți au făcut câteva poze doveditoare, apoi oamenii au urcat în mașină și au plecat, undeva departe. Ei vor face plan de management pentru situl Natura 2000, vor descrie amănunțit ce au văzut aici în cele 5 minute cât au ieșit din mașină, vor face hărți colorate cu răspândirea unor broaște prezente în fiecare băltoacă, cu niște păsări neștiute și insecte și mai puțin cunoscute și plante rare despre care se presupune că există în acest peisaj (au fost menționate pe o listă a unui botanist din urmă cu 5 sau 7 decenii); le vor include și pe cele care nu sunt prezente. Nu sunt bani pentru ieșiri pe teren, ar trebui făcut totul cât mai repede, pe cât posibil din birou, de acasă. Vor face un plan de management perfect, de nu rămâne piatră pe piatră.
Ultima actualizare Duminică, 09 Decembrie 2012 12:51
Citeşte mai mult...
 
Muzeul Geologic al Ungariei PDF Imprimare Email
Scris de Dr. Peter Lengyel   
Luni, 26 Noiembrie 2012 07:12
Întotdeauna am simțit o plăcere mare când aveam ocazia să vizitez muzee de științele naturii/ geologie. Dacă te plimbi prin Muzeul Geologic al Ungariei, pe culoare și prin săli tăcute, și admiri fosilele expuse, ai ocazia realizării unei călătorii în timp, prin mări ale trecutului cu scoicile și amoniții lor, vaci de mare (sirenide)… poți vedea urme de amfibieni lăsate cândva în urmă cu 250 milioane de ani, conifere străvechi, urme mai recente de dinosaurieni, pești și plante fosile, elefanți și primate…

Una dintre cele mai emblematice fosile găsite până acum în Ungaria este Placochelys placodonta, o reptilă aparținând ordinului Placodontia; aspectul animalului este foarte asemănător cu al țestoaselor (ord. Chelonia). Fosila a fost descoperită în 1899. Această specie a trăit în mările calde din urmă cu 210-230 milioane de ani, pe la sfârșitul Triasicului. Hrana era spartă cu dinții care au o conformație aparte (sub forma unor pietricele rotunjite și aplatizate).
Citeşte mai mult...
 
Habitatele animalelor salbatice din Maramures vor fi ”inventariate” de World Wide Fund Romania PDF Imprimare Email
Luni, 29 Octombrie 2012 15:42
Un proiect esential pentru conservarea biodiversitatii din judetul Maramures a fost initiat de catre organizatia World Wide Fund Romania, filiala Maramures. Acesta propune realizarea unui studiu despre zonele in care pot fi gasiti ursii, dar si alte animale salbatice, urmand ca rezultatele sa fie folosite pentru conservarea ”gigantilor” din padurile maramuresene.
 
Totodata, proiectul initiat in judet urmareste elaborarea unor masuri de gestionare a populatiilor de ursi, fara insa a neglija dezvoltarea comunitatilor umane din zona. Primul workshop dedicat proiectului ”Granite deschise pentru ursii din Carpatii Romaniei si Ucrainei” va avea loc de azi, 29 octombrie, si pana miercuri, 31 octombrie, la Ocna Sugatag. Initiatorii proiectului au aratat ca astfel de studii nu au mai fost realizate in zona, insa acesta este absolut necesar pentru protejarea animalelor salbatice, care au nevoie de spatii suficient de mari pentru a supravietui.
Citeşte mai mult...
 
Fabula vânătorului împăiat PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Duminică, 28 Octombrie 2012 11:48
Un vânător ciugulea liniștit semințe, boabe care au trecut peste iarnă, muguri șamd. Era liniștit în împărăția lui reprezentată de pădurile întinse pe care le iubea și pe care nu le-a părăsit niciodată… cu excepția unor scurte ieșiri în golul aplin. Era primăvară și deci perioada rotitului, a dragostei, un fel de recompensă pentru cei care au putut supraviețui timpurile dure din lunga iarnă a Carpaților. Cânta din tot sufletul în zorii zilei, erau în zonă femele, pe care simțea că le iubește. Nici nu simțea cu perfidul cocoș de munte se apropia cu dorințe criminale. Din lumea aceea a cocoșilor, a bătăliilor deșarte, a urcat aici în munte să îl omoare pe vânător… doar așa, din plăcere. Era transpirat, obosit, dar măcar arma de metal îi era încărcată. Se apropia perfid de vânător, iar când a ajuns să îl aibă în bătaia puștii, a tras fără milă. De emoția uciderii ucigașului nu doar că îi tremurau degetele, dar s-a scăpat puțin și în izmene. Nu mult, doar puțin pe la spate, așa cum a mai făcut-o.
Citeşte mai mult...
 
Hidrocentrale mici – dezastru mare PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 09 Octombrie 2012 12:39

În văi până acum sălbatice ale Carpaților, avem în derulare un război devastator care extermină naturalețea apelor de munte, înaintând pe sute de fronturi: escadrile de buldozere, excavatoare, geniști experți în dinamitare și la final turnarea în beton… Șenilele microhidrocentraliștilor zdrobesc și terfelesc viața de pe cursurile de ape naturale. Este pe cale procedeul prin care fiecare curs de apă primește câteva injecții mortale de beton armat, prin care pe un secol se distruge cursul de apă în cauză… se pierde conectivitatea, ca o tăietură pe venă… și biodiversitatea întregului curs de apă ajunge să fie afectată.

Sute de monștri de beton-armat vor distruge habitatele de care depind vietăți știute și neștiute. Chiar în situri Natura 2000 cu specii de pești de interes comunitar… apar serii de monștri de beton… Apele sunt trase în țeavă, rămânând sectoare de cursuri secate aproape în totalitate… moartea pasiunii. Ce se va întâmpla cu conectivitatea cursului? Cum vor trece pe aici păstrăvii (Salmo trutta), lipanii (Thymallus thymallus) și pești mai mici ai munților, cum vor trece chișcarii (Eudontomyzon danfordi) protejați pe hârtie de lege cafenie?

Ultima actualizare Sâmbătă, 22 Decembrie 2012 19:32
Citeşte mai mult...
 
Liber la braconieri PDF Imprimare Email
Scris de Dr. Peter Lengyel   
Vineri, 21 Septembrie 2012 08:03
Cine parcurge peisajele din România, poate observa cu ușurință diminuarea dramatică a efectivelor de animale sălbatice… aflate sub presiunea vânătorilor/ braconierilor (de multe ori acțiunile de exterminare fiind realizate de aceleași găști de agresori ai valorilor naturale, când legal, când ilegal). Capre negre, cerbi, căprioare, iepuri… vai de ele, populațiile se află în cădere liberă. Se derulează un adevărat genocid, adică este subminată viabilitatea populațiilor unor specii… dintre care unele sunt protejate pe hârtie, dar asta nu le apără de gloanțele care se îndreaptă legal sau ilegal către ele. Nu este o noutate, acest fenomen este o caracteristică a ultimelor 2 decenii. Braconajul este prezent peste tot, inclusiv în arii protejate, parcuri naționale, iar reprezentanții braconierilor fac legile în Parlament. Tot vânătorii/ braconierii fac “evaluările efectivelor din teren”, de aceea “datele oficiale” sunt lipsite de relevanță, fiind rezultate din interesul de a avea cote de vânătoare cât mai mari… indiferent de consecințe.
Ultima actualizare Vineri, 21 Septembrie 2012 08:09
Citeşte mai mult...
 
Biodiversitatea umană: numărul mic de urmași și degradarea genetică a populației civilizate? PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Joi, 26 Iulie 2012 11:21
De când există organisme vii, esența vieții fiecărui astfel de organism a fost să supraviețuiască și să ajungă să se reproducă, lăsând un număr cât mai mare de urmași. Din acest puhoi de urmași, mare parte nu reușesc să supraviețuiască, doar o mică parte ajunge să facă față dramatismului vieții și să ajungă să se reproducă… să lase și ei urmași. Din mutațiile apărute în materialul genetic și din recombinarea acestuia, se ajunge la o diversitate genetică mare, care produce fenotipuri supuse rigorilor selective ale mediului de existență… care triază variantele neadecvate și favorizează supraviețuirea (și reproducerea) exemplarelor mai performante în condițiile date. Acest proces al variabilității genetice (prin mutații genetice și recombinare), producând indivizi supuși selecției, duce la procesul pe care îl numim evoluție biologică. Din acest punct de vedere, toate organismele vii sunt sisteme autoreproducătoare cu capacitate de evoluție… adică de pre-adecvare genetică la condițiile de mediu aflate în schimbare. 
Ultima actualizare Joi, 26 Iulie 2012 14:25
Citeşte mai mult...
 
Ecologism şi democraţie – există oare sustenabilitate? PDF Imprimare Email
Scris de dr.Peter Lengyel   
Sâmbătă, 23 Iunie 2012 09:57
Constatând lipsa de sustenabilitate a societăţilor moderne, inclusiv criza ecologică şi economică în care se zbate lumea democratică, ar fi cazul să vedem care sunt posibilele cauze ale acestor probleme structural majore (în loc să adunăm 2 pungi de pe malul apei sau să plantăm un copăcel pe groapa de gunoi din spatele reactorului nuclear). Interesantă este pretenţia democraţiilor de a se considera modele de succes, dar din păcate atunci când există, acest succes este temporar şi bazat pe resurse naturale externe… adică nesustenabil.
 
 
Democraţia este privită de cvasitotalitatea oamenilor din lumea civilizată, ca fiind baza societăţii noastre libere… ceva atât de fundamental încât se situează în afara analizelor critice. Deşi oficial democraţiile se consideră pe ele ca fiind lipsite de perfecţiune, totuşi ele vor să dea impresia că ar fi aproape sacre… încât a analiza aspecte structurale pare aproape un sacrilegiu. Deşi se vorbeşte de libertatea de exprimare, libertatea de asociere etc, ne putem întreba dacă acum ar exista Platon sau alţi critici duri ai democraţiei, oare cum ar fi ei priviţi şi cât timp ar petrece în libertate?
Ultima actualizare Luni, 24 Septembrie 2012 10:43
Citeşte mai mult...
 
VIDEO – ”Păsările” lui Hitchcock, varianta maramureșeană – Mai multe persoane au fost atacate de ciori la Sighet PDF Imprimare Email
Vineri, 08 Iunie 2012 23:33
Ultima actualizare Vineri, 08 Iunie 2012 23:38
Citeşte mai mult...
 
Ziua Mediului este sărbătorită, marţi, în întreaga lume PDF Imprimare Email
Marţi, 05 Iunie 2012 13:14
Întreaga planetă sărbătoreşte, marţi, Ziua Mediului 2012, având ca temă principală economia verde. "Economia Verde" poate fi aplicată oriunde în jurul nostru şi este uşor de imaginat cum ne include şi pe noi, precizează ONU. ONU spune că Economia Verde duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii, capitalului uman şi la bunăstare socială, în timp ce reduce riscurile de mediu şi problemele ecologice.
 
Economia Verde este una cu emisii scăzute de carbon şi eficientă din punct de vedere al resurselor. Pentru a ajunge la o Economie Verde este nevoie de investiţii publice şi private care reduc emisiile de carbon şi poluare, care cresc eficienţa energetică şi cea a resurselor şi previne pierderea biodiversităţii. Tema de anul acesta subliniază faptul că "tu" eşti un element important pentru succesul ei şi te invită să evaluezi dacă paşii făcuţi de guvern, sectorul privat, societatea civilă şi de comunitatea din zonă te includ şi pe tine. Când vedem şi simţim efectele negative ale schimbărilor climatice şi ale degradării mediului este uşor să dăm vina pe alţii - guvernele care nu prioritizează politica de mediu, organizaţiile care cresc emisiile de gaze cu efect de seră, ONG-urile care nu fac suficient şi oamenii cărora nu le pasă.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 7 of 14

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact