logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


MEDIU
De ce proiectul de la Rosia Montana este unul de interes national? PDF Imprimare Email
Scris de Hotea Cristian   
Sâmbătă, 09 Noiembrie 2013 12:39

Roşia Montană este o localitate din judeţul Alba, care a căpătat o notorietate deosebită datorită proiectului minier ce se vrea a fi implementat în această zona.Televiziunile şi presa scrisă au informat mai mult sau mai puţin despre acest proiect, unul de interes naţional, după cuvintele mai marilor conducători ai ţării. Totul a început în jurul anului 1997 când RMGC (Roşia Montană Gold Corporation) a primit licenţa de concesiune pentru exploatare, valabilă pentru următorii 20 de ani.
 
În urma studiilor geologice realizate de către RMGC, zăcământul auro-argintifer ar conţine aproximativ 300 tone de aur şi 1480 tone de argint, zăcăminte despre care geologii români aveau informaţii încă din perioada comunistă.În 2006,în urma unui interviu realizat de o revistă, Aurel Sîntimbrean ( geolog şi totodata fost inginer-şef al Exploatării miniere de stat Roşia Montană) relata despre proiectul iniţiat de RMGC. Poziţia lui era destul de clară şi anume, nu era de acord cu respectivul proiect de exploatare. Poziţia dânsului nu s-a schimbat nici în ziua de azi, acesta continuă sa fie unul dintre cei care nu văd doar partea plină a paharului, care oricum este mai puţin plin decât gol. Un fapt important prezentat de acesta de-alungul anilor este valoarea mare a celorlalte metale de la Roşia Montană, zăcămintele de titan, germaniu, arseniu, molibden, vanadiu, nichel, cobalt, galiu şi wolfram valorând de 4 ori mai mult decât cele auro-argintifere.
Citeşte mai mult...
 
Dezastrul din padurile Romaniei: in ultimii 20 de ani s-au taiat ilegal 366.000 ha de padure, cauzand prejudicii de 5 miliarde de euro. Vezi cum ar putea rezolva problema noul Cod Silvic PDF Imprimare Email
Scris de HotNews.ro   
Luni, 28 Octombrie 2013 18:01

Noul Cod Silvic al Romaniei, propus de Departamentul pentru Apa, Paduri si Piscicultura din Ministerul Mediului va fi dezbatut in aceasta saptamana in Comisia de Agricultura de la Camera Deputatilor, dupa ce saptamana trecuta documentul a primit aviz favorabil de la Comisia de Administratie publica. Principala modificare consta in interzicerea comercializarii lemnului care nu are acte de provenienta, deci taiat ilegal, si astfel protejarea padurilor de defrisarile ilegale. Traseul lemnului va fi urmarit printr-un sistem electronic, pentru a se verifica daca se vinde o cantitate mai mare de lemn decat cea aprobata pentru taiere, iar vinovatii vor primi sanctiuni penale. 

 
In plus, Romsilva va asigura paza gratuit pentru micii proprietari de padure care nu isi permiteau sa isi pazeasca padurea si era furata. In absenta unor reglementari dure si eficiente in acest domeniu, in pertioada 1990-2011 au fost defrisate 366.000 de hectare de padure, atat din ocoalele silvice de stat cat si din cele private, cauzand un prejudiciu de 5 miliarde de euro, potrivit unui raport al Curtii de Conturi. Potrivit unui studiu realizat de Greenpeace, in Romania se taie peste 3 ha de padure in fiecare ora. Din datele/informatiile prezentate de Romsilva, rezulta ca zilnic se exploateaza in medie 41 ha, dintre care o mare parte o reprezinta taierile ilegale. Costurile de reimpadurile sunt imense, de exemplu, pentru impadurirea a 700 de ha in Arges, autoritatile urmeaza sa plateasca circa 3 milioane de euro.
Ultima actualizare Luni, 28 Octombrie 2013 18:28
Citeşte mai mult...
 
Maramures. Calatoreste verde PDF Imprimare Email
Joi, 17 Octombrie 2013 18:44

Vrem sa cutreieri. Să treci din sat în sat, peste dealuri, pe lângă râu, prin râu, pe poteci înguste de munte, pe uliţe. Să umbli, în lung și-n lat, pe două roți. Cu bicicleta. Cu acel banal mijloc de transport care devine, pentru tot mai mulți, o evadare, un zbor, un elan, un drog sănătos. Un motiv să tragi aer în tine și să strigi cât te ține gura „Doamne, cât de fain e!" Vrem ca bicicleta, ceea ce pe limba noastră se numește „biță" sau „țoaglă", să fie de acum înainte cheia prin care deschidem poarta înspre tot ceea ce e "fain" în Maramureș.
Ultima actualizare Vineri, 18 Octombrie 2013 05:30
Citeşte mai mult...
 
Cutremure PDF Imprimare Email
Scris de Dr. Peter Lengyel   
Duminică, 06 Octombrie 2013 13:59

Seria de peste 100 de cutremure manifestate în ultimele 12 zile localizate în zona Galați a produs dezbateri, multe dintre ele manifestări ale unor țărănisme primitive și penibile. Azi a fost o zguduitură și la București. Am simțit în 1990 cum este câte un cutremur în București (unul avea 6,9 grade)… apoi în 2011 unul în Maramureș, mai slab. În 2004, după ce am plecat din Thailanda, am văzut în mass media cum e devastat peisajul costier de tsunamiul produs de un cutremur, care a produs prin preajma Oceanului Indian peste 155.000 victime umane confirmate… (și estimate vreo 475.000 de morți). Un cutremur din Pacific, de 9,1 pe scara Richter, a produs tsunami în Japonia (2011): pe lângă devastarea zonelor costiere, 28.000 de morți și dispăruți… a lăsat “bomba nucleară” de la Fukushima… care distruge sănătatea oamenilor din zonă, scurgerile și azi poluează radioactiv apele oceanice… iar hrana care este extrasă din mare este fix bună să te transforme: poate se naște ceva copil care e “specie nouă pentru știință”. Vezi deci despre ce este vorba…
Citeşte mai mult...
 
Mișcarea și Corporația PDF Imprimare Email
Scris de Dr. Peter Lengyel   
Luni, 09 Septembrie 2013 12:50

Vedem o extraordinară bătălie mediatică pentru a influența oamenii: persoane de orice fel, de la oameni politici, la jurnaliști, oameni-oarecare. Mijloacele sunt din cele mai variate, cu o agresivitate și perversitate fantastică. Dacă se va agrava criza economico-ecologico-socială (nu imediat, ci în viitoarele decenii), se poate previziona creșterea durității în domeniul mafiei informaționale: a controla modul de gândire a oamenilor. În urmă cu 4 zile, la o conferință națională la Sibiu, un coleg și prieten care predă la Universitatea din acest oraș a ținut o prezentare despre monitorizarea transformărilor ecologice, modelare și management, cu aspecte exprimate în ecuații matematice complexe, care să prezinte cazurile fără drept de apel. Te poți întreba, ce relație are acest mod de abordare-teoretic-perfectă, cu realitatea socială și politică „din teren”? Cât este bazat pe analiză rațională, cât este pe bază de interese, sentimente? În discuțiile dintre cei de pe la vârfurile mișcărilor de mediu din diferite state, există frecvent ridicate astfel de subiecte.
Ultima actualizare Vineri, 29 Noiembrie 2013 21:55
Citeşte mai mult...
 
Susan, Al Pacino și Ecologia PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Vineri, 09 August 2013 06:52

Surferul performant are curaj, pasiune și știe cum să călărească valurile, iar valuri mari există și vor exista din ce în ce mai mari și mai multe. Dacă vezi cam ce criză de mediu și ce consecințe economice și sociale se prefigurează… trebuie să ai ceva curaj, capacitate intelectuală și talent să faci managementul-eco al acestor transformări… În fiecare nouă zi trebuie să ne reinventăm, să facem ceva nou, ceva nemaifăcut… pentru a face față pretențiilor în Lumea aflată în schimbare: a evita ca Mișcarea de Mediu să ajungă înglodată și mai mult în ne-realizare, în niște rețete replicate mecanic, pliante, conferințe… Mai mult decât atât, dacă nutrim speranțe să ajungem la eficiență în protejarea Naturalului și Umanului, trebuie ca Mișcarea de Mediu să se dezvolte mai repede decât societatea în general, încât să poată deveni un lider al dezvoltării durabile, un trend, un factor formator de opinie.
Ultima actualizare Vineri, 29 Noiembrie 2013 21:55
Citeşte mai mult...
 
Importanța Cunoașterii Biologice-Ecologice PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Vineri, 02 August 2013 13:03

Biologia-ecologia va deveni hiper-relevantă atunci când se va înțelege a nivelele de elită ale societății, cam ce depinde de această cunoaștere: viitorul civilizației umane. Să vezi atunci ce valoare va avea cunoașterea biologică… Cu toate acestea, marile mase de oameni (taximetriști, frizeri, bucătărese etc) nu vor avea capacitatea să perceapă miza unor asemenea tipuri de cunoaștere.
 
Cunoașterea biologică-ecologică a existat cu mult înainte de apariția speciei umane și deci mult înainte de a avea o denumire. Ființe capabile de analiză a mediului de viață acumulau o oarecare cunoaștere și înțelegere a aspectelor biologice și ecologice, la modul natural… și așa cum se constată la variate specii de maimuțe, acestea sunt capabile să transmită de la o generație la alta variate comportamente/ cultură, bazate pe astfel de cunoștințe (spre exemplu la cimpanzei modalități de a scoate termite din construcțiile acestora, vânarea unor alte specii de maimuțe șamd). La triburile actuale de “oameni primitivi” persistă o mare cantitate de cunoștințe, în general foarte detaliate, despre specii de plante (și ciuperci) și ale lor utilități, efecte medicinale sau psihotrope… când pot ele să fie culese și unde, precum și despre specii de animale… cum pot să fie capturate, la ce se expune omul în contact cu ele șamd. Rezultă o înțelegere biologic-ecologică a mediului din care aceste ființe umane fac parte la un mod evident. Domesticirea animalelor și cultivarea plantelor a adus o nouă etapă de înțelegere și utilizare a realităților biologice, preluate în interesul uman: au rezultat fundamentale transformări sociale și economice, politice și culturale.
Ultima actualizare Vineri, 29 Noiembrie 2013 21:54
Citeşte mai mult...
 
Dezvoltare durabilă VERSUS Biodiversitate PDF Imprimare Email
Scris de Ion Maris   
Joi, 01 August 2013 06:16

Experienţele critice – intra şi post criza, generează de obicei agitaţii intelectuale ce nu sunt dătătoare de speranţă şi optimism. Biodiversitate, dezvoltare durabilă, eco–teorii, eco–speranţe… sunt azi mai mult ca oricând soluţia/ soluţiile ce par a scoate societatea globalizată din „marasmul” consumerismului.
 
Presiunea consumeristă, susţinută de forţe anti–raţionale, pare a se diminua odată cu spectrul dispariţiei civilizaţiei umane, a epuizării indezirabile a resurselor, a epuizării… fructelor Pământului. „Responsabilitatea globală” este azi „cântecul de lebădă” şi semnalul de alarmă al indivizilor şi corporaţiilor pentru a avertiza asupra pericolului în care se află Terra. Azi ne privim amuzaţi sau pseudo-serioşi interlocutorii şi „recităm” poezia modernă inoculată preventiv de maeştrii eco-economiei mondiale: dezvoltare durabilă şi sustenabilă. Ce poate fi mai „cool” pentru o agendă consolidată decât discuţii filosofico–ecologico–economice într-un context elitist pe tema mult agreată a dispariţiei resurselor şi-a apropierii Sfârşitului civilizaţiei. Stakeholder-ii sunt mereu pregătiţi de… workshop–uri, de brainstorming-uri, de strategii. Suntem pregătiţi pentru… discuţii. Ne putem relaxa… se apropie sfârşitul crizei!…
Citeşte mai mult...
 
Egretă pe râul Iza PDF Imprimare Email
Scris de Dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 18 Mai 2013 14:01

Cursul Izei, peisaj cu zăpadă, gheață la mal, ape libere în unele zone – unde apar variate păsări de apă. O egretă mare (Egretta alba) privește apa, din când în când prinde câte un pește și îl înghite într-o fracțiune de secundă. Penajul ei alb se integrează bine în culoarea zăpezii. Scena este frumoasă, naturală, sălbatică. Pasărea se plimbă liniștită pe gheață, prin apa mică, iar când observă ceva mișcare… se concentrează atentă… extraordinar de atentă… focalizată total… ca și cum de capturarea acelui pește ar depinde viața ei. De asta depinde. Fiecare egretă care nu are succes la prins hrană… este rapid o pasăre care a fost cândva vie. Dar văd că asta are succes destul de bun, prinde cam la fiecare 10 minute câte un pește. A găsit un loc de pescuit perfect, exact așa cum este locul ideal pentru egrete: apă mică, în care există pește. Fulgerătoare mișcări, una după alta… apoi așteptare pentru a observa următoarea potențială pradă. Uneori zboară câțiva metri pentru a vizita un alt loc de pândă… poate acolo au revenit alți pești…
Ultima actualizare Sâmbătă, 18 Mai 2013 14:26
Citeşte mai mult...
 
Mișcarea Ecologistă în Criza Actuală PDF Imprimare Email
Scris de Dr. Peter Lengyel   
Luni, 15 Aprilie 2013 15:58

Situațiile dure sunt o bună oportunitate pentru schimbare. Situația actuală este o demonstrație evidentă a lipsei de sustenabilitate ecologică a societății. Când vezi în ce stare arată sistemul de sănătate publică, învățământul, cercetarea șamd, să nu mai zic de agricultură șamd,… era evident că sectorul neguvernamental de mediu nu poate să fie o excepție de la această stare de subfinanțare și degradare. Dar asta nu se referă doar la situația de pe la noi, ci în toată Lumea Civilizată înecată în șomaj și degradare… iar la ceilalți… să nici nu mai comentăm starea în care se află societatea. Se poate găsi oportunitate în criza actuală? Odată cu creșterea presiunii corporatiste pentru exploatarea “resurselor naturale”, apoi a lipsei de variante reale oferite de sistem pentru cei care doresc protejarea naturalului – și sustenabilitatea comunităților din care aceste persoane fac parte… se poate presupune radicalizarea…. Cu toate că aceasta este o evoluție foarte riscantă… dar cei mai periculoși devin acei oameni care nu mai au ce pierde. Se poate presupune că se va consolida acel tip de abordare care nu necesită nici un fel de finanțare, ci face acțiuni mai dure, mai eficiente, de alt gen decât workshopuri și pliante cu plante rare? Nu mai este vorba de protejarea unor specii ci de lupta pentru a salva umanul.

Citeşte mai mult...
 
Când lipsa de sustenabilitate începe să se manifeste în viața Europenilor PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Joi, 21 Martie 2013 18:56

Avem niște probleme legate de sănătatea societății noastre europene, precum și a celei globale în general. Lipsă de sustenabilitate despre care nu este plăcut să vorbești, așa că majoritatea celor care ar putea eventual avea o părere, evită să facă afirmații publice despre acest subiect. Este plăcut să te preocupi de subiecte-oarecum-optimiste, când poți scrie despre frumuseți naturale din ceva “arii protejate”, despre păsări și păduri sălbatice, despre stânci semețe și ape care curg nestingherite pe traseul lor natural. Dar ecologismul secolului 21 nu mai este demult o abordare pur naturalistică, a căutării de specii rare, a fotografierii de șopârle și bufnițe… a discuției despre sexul îngerilor în timp ce ceilalți dărâmă zidul de apărare a cetății. Ecologismul inevitabil trebuie să fie la baza designului unei societăți umane sustenabile. Este vorba la modul concret despre viitorul civilizației noastre umane, în contextul ecologic al acestei Planete. Orice altă abordare este o fantasmagorie, o aberație existentă doar în creierele mici și disfuncționale ale finanțiștilor, corporatiștilor și reprezentanților lor politruci, ale oierilor-parlamentari, ale fetelor tunate și injectate cu botox, pline de “succesuri”, care într-un joc politic cu fatale consecințe pentru cei mulți… decid în mod democratic cum să falimenteze societatea umană la modul brutal.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 5 of 14

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact