logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


MEDIU
Valea Crasna – Maramureș (articol de dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Vineri, 03 Iulie 2015 10:36

Valea Crasna adună ape din Munții Maramureșului și se varsă în Vișeu în apropiere de Petrova. Zona este inclusă în Parcul Natural Munții Maramureșului. Pentru a intra pe vale, treci pe la Lacurile de la Petrova, traversezi râul Vișeu: treci apoi prin Crasna Vișeului… urmează drumuri forestiere și poți admira aspectele naturalistice demne de a ajunge observate, remarcate, fotografiate. 
 
2 iulie 2015. Seara. Valea Crasna. O vizită scurtă pentru a vedea cum mai arată locurile, ce modificări au mai apărut de la anterioara vizită, din urmă cu un an. Scopul principal este fotografierea. Câțiva versanți sunt frumos conturați, cu gene de lumină care ating câte o coastă. Niște vaci pasc liniștite prin zonele joase ale văii, pe lângă cursul de apă, în mici fânațe secundare instalate după tăierea arborilor. 
Ultima actualizare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 20:23
Citeşte mai mult...
 
Peterson – Naturalistul Scriitor (Autor: dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 23 Iunie 2015 19:25

Cu cât cunoști mai multe despre realizările lui Peterson, despre stilul lui de muncă și de viață, despre reușitele lui creativ-intelectuale… cu atât admirația față de el este mai mare. Constați cum un om simplu prin condiția lui socio-financiară, prin pasiunea pe care o are față de natură, devine pas cu pas o somitate a domeniului naturalistic, lăsând în urmă o operă pe care nu au putut să o realizeze “marii savanți de renume internațional” care ocupau diferite poziții și funcții, care mai de care mai pompoase și mai lipsite de vigurozitate intelectuală. Deși emblematică pentru activitatea lui Peterson este creativitatea artistică grafică – manifestată prin desenele și picturile lui despre păsări… totuși el a produs valoare și în domeniul fotografierii, al filmului naturalistic și era un bun eseist-scriitor. A creat sute de articole și zeci de cărți frumos ilustrate – și partea lor de text este remarcabilă. A scris numeroase eseuri despre natură, mai ales despre păsările diferitelor zone, despre simbolistica aripatelor în arte din vest și din orient, despre fotografierea păsărilor și a naturii șamd… extraordinar de variate scrieri. Probabil că ar merita să fie o preocupare a experților actuali ca din când în când să citească câte una dintre acele texte, pentru a putea vedea cam cum se definește o operă naturalistică de valoare – care să persiste mult dincolo de perioada activă a autorului.
Ultima actualizare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 20:25
Citeşte mai mult...
 
Peterson, DDT, păsările & Academicienii-Universitari (Autor dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 13 Iunie 2015 05:41

Noi, naturaliști secolului 21, avem nevoie de modele ca de aer. Să înțelegem câte ceva din modul în care gândeau, să percepem cum acționau, în ce stil, și poate avem abilitatea de a adapta și adapta o parte a abordărilor de succes create de ei, la situația mult mai dură pe care o avem azi de înfruntat. Din punctul meu de vedere, un astfel de model este americanul Roger Tory Peterson (1908-1996), ornitolog, naturalist, desenator, fotograf, prozator, editor etc… și în primul rând om genial care și-a pus viața, energia, în slujba înțelegerii și protejării naturalului – fără nici un fel de rezerve. Deși nu avea studii universitare, a primit 23 de Doctorate de Onoare. Tare, nu? Pentru un om care nu a mers la facultate… Dacă ai ocazia să răsfoiești câteva dintre zecile de cărți create de el, vei înțelege de ce a ajuns atât de cunoscut și recunoscut. Nu era tipul de activist ecologist înfierbântat pentru orice, ci era tipul de om care observă, gândește, se exprimă argumentat și produce acea cunoaștere fără de care mișcarea ecologistă nu putea să existe. Era tipul de om care are curajul să facă publice afirmațiile care contează. Avea stil, avea finețe, avea capacitatea de a expune interesant ceea ce a înțeles. Mare păcat că pe la noi nu a existat un individ similar. Poate, în viitor…?
Ultima actualizare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 20:27
Citeşte mai mult...
 
Sighetu Marmaţiei s-a alăturat luptei pentru titlul de Orașul Reciclării 2015 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 18 Februarie 2015 18:51

Sighetu Marmaţiei s-a înscris în cea de-a treia ediție a competiției Eco-Rom Ambalaje ”Orașul Reciclării” adresată primăriilor municipalităților din România. Timp de 6 luni, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2015, 46 de municipii și orașe din țară „se luptă” pentru a dovedi că au cel mai performant sistem de colectare separată a deșeurilor de ambalaje la nivel național.

 

,,An de an competiția «Orașul Reciclării» s-a dovedit a fi un proiect extrem de util, atât prin rolul educativ, cât și prin factorul competitiv care a mobilizat din ce în ce mai multe autorități locale să se implice în dezvoltarea sistemului de colectare separată pentru populație. Numărul primăriilor înscrise în proiect a crescut cu 60% – de la 20 în 2012, la 46 anul acesta. Eco-Rom Ambalaje susține și investește anual 35% din aportul membrilor săi în parteneriatul cu autoritățile locale pentru ca performanța serviciilor de colectare separată a deșeurilor de ambalaje să crească. Iar proiectul «Orașul Reciclării» este o inițiativă care ne arată că se poate. Mulțumim tuturor primăriilor care ni s-au alăturat în această «luptă» și le urăm mult succes pe parcursul competiției! a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Ultima actualizare Miercuri, 18 Februarie 2015 19:07
Citeşte mai mult...
 
LET’S DO IT! – Maramuresenii sunt asteptati pe 16 mai pentru curatenie generala in judet PDF Imprimare Email
Scris de Emaramures.ro   
Vineri, 13 Februarie 2015 17:29

Proiectul “Let’s do it!” continua si anul acesta in Maramures. Ziua curateniei generale a fost stabilita pentru 16 mai, data la care voluntarii implicati in proiect spera sa mobilizeze cat mai multi oameni pentru colectarea gunoaielor. 
 
Pana atunci, tinerii incearca sa identifice zonele cu probleme din judet pentru a stabili traseele pe care se va actiona. 
 
Este al cincilea an cand in judetul nostru se deruleaza actiunea de ecologizare generala “Let’s do it!”. Organizatorii, in principal tineri, care activeaza in organizatii nonguvernamentale isi doresc sa implice in actiune, si in acest an, un numar cat mai mare de maramureseni. 
 
„Noi ne-am gandit ca anul acesta sa tinem ziua de curatenie in 16 mai si asteptam un numar minim de 8.500 de voluntari in tot judetul, atat elevi si studenti, cat si oameni care lucreaza. Dorim sa avem un simt civic in acest judet si sa mobilizam cat mai multa lume”, a declarat, la conferinta de lansare, Miradona Balog, coordonatorul proiectului la nivel judetean. 
Citeşte mai mult...
 
Preselectii pentru organizarea proiectului “Let’s do it in Maramures” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 29 Ianuarie 2015 14:14

În data de 02 februarie 2015, de la ora 17:00 coordonatorii județeni ai proiectului Let’s do it în Maramureş organizează preselecții pentru organizatori în cadrul proiectului. Preselecțiile vor avea loc în Centrul de Tineret al DJST Maramureș, strada Culturii, nr 7A.

Invităm la preselecții pe cei care doresc să se implice activ în organizarea Let’s do it în Maramureș, indiferent de vârstă.

„Let’s Do It, România!” face parte din marea echipa „Let’s Do It, World!” care va implica peste 100 de state, la nivel global,în cel mai mare eveniment de voluntariat din istoria omenirii. Estimarile organizatorilor sunt că peste 300 milioane de voluntari vor participa in 2015 la această acţiune. România este ţara cu cel mai mare număr de voluntari mobilizati.

Ultima actualizare Joi, 29 Ianuarie 2015 14:23
Citeşte mai mult...
 
WWF - Opreste taierile ilegale PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 09 Decembrie 2014 13:12

Radarul pădurilor funcționează doar dacă noi îl activăm!
După o perioadă de lobby puternic și lucru direct cu autoritățile pentru introducerea unui sistem de urmărire a lemnului, WWF speră că noul sistem de urmărire a masei lemnoase (cunoscut drept „radarul pădurilor”), introdus prin HG 470/2014 și pus in aplicare din octombrie 2014, va funcționa și va reuși să reducă tăierile ilegale din România.
Cum funcționează? Fiecare transport de lemn primește automat un cod unic generat de un server central și astfel devine verificabil inclusiv prin apeluri la 112, în timp real.
Beneficiarul lemnului nu se poate înregistra cu transportul dacă nu verifică acest cod unic și deci proveniența legală a lemnului.

Citeşte mai mult...
 
WWF-România lansează site-ul oficial al destinației de ecoturism Mara-Cosău-Creasta Cocoșului din Maramureșul istoric PDF Imprimare Email
Scris de WWF   
Joi, 30 Octombrie 2014 16:01

Zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului a obținut statutul de destinație de ecoturism în iulie 2014, iar pe 7 octombrie, la Brașov, a primit și distincția oficială din partea Autorității Naționale pentru Turism, în cadrul Adunării Generale a Comisiei Europene pentru Turism. Cu ocazia aceasta, WWF-România lansează la nivel național și internațional website-ul oficial al destinației, www.ecomaramures.com, care oferă informații practice și recomandări de călătorie, de natură să ghideze și să ușureze experiența de vizitare.

Website-ul este rezultatul unui efort de documentare de câteva luni de zile și una dintre componentele importante ale inițiativei de dezvoltare a destinației ecoturistice pentru care organizația a lucrat împreună cu parteneri de nădejde din zonă, precum biroul județean de informare turistică MaramureșInfoturism, Asociația Ecologic sau Centrul de Ecologie și Turism Maramureș. Pagina web scoate la iveală valorile naturale și patrimoniul cultural remarcabile care au adus zonei statutul greu de dobândit de destinație ecoturistică și oferă idei de petrecere a timpului, recomandări de cazare și de luat masa, precum și informații privind accesul în zonă. De asemenea, site-ul prezintă cauza de conservare a patrimoniului care stă la baza inițiativei de dezvoltare ecoturistică și principalele activități desfășurate de WWF și organizațiile partenere pentru a împiedica degradarea sau distrugerea acestuia.

Citeşte mai mult...
 
S-a dat verde la construirea pe spatiile verzi. Parlamentul a dat o lege care risca sa transforme Romania intr-o mare de betoane PDF Imprimare Email
Vineri, 24 Octombrie 2014 19:24

Spatiile verzi proprietate privata, care in cartea funciara figureaza in categoria curti-constructii, nu vor putea fi inventariate sau declarate ca spatii verzi fara ca terenurile respective sa fie expropriate, potrivit unei legi adoptate de Parlamentul Romaniei si promulgata de presedintele Traian Basescu la mijlocul lunii octombrie. Aceasta lege condamna la betonare sute de hectare de spatii verzi din Capitala, in special spatiile verzi dintre blocuri, care sunt inscrise astfel in cartea funciara. In plus, aceasta lege ar putea genera procese pe bucatile de parc retrocedate, acestea fiind trecute ca spatii verzi in documentatiile de urbanism, dar nu se stie cum au fost inscrise la cartea funciara.
 
Potrivit Legii 135/2014, publicata in Monitorul Oficial pe 16 octombrie, Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor se modifica astfel:
Citeşte mai mult...
 
Numarul animalelor salbatice de pe Terra s-a injumatatit fata de acum 40 de ani PDF Imprimare Email
Marţi, 30 Septembrie 2014 11:57

Actiunea omului a dus, in 40 de ani, la disparitia a jumatate din animalele salbatice de pe Terra, potrivit ultimului bilant intocmit de Fondul mondial pentru natura (WWF) si publicat in Raportul sau Planeta Vie 2014. 
 
Intre 1970 si 2010, Indexul Planeta Vie — care masoara evolutia a 10.380 de populatii de vertebrate ce cuprind 3.038 specii de mamifere, pasari, reptile, amfibii si pesti — a scazut cu 52%. Iar aceasta tendinta grava nu da semne de "incetinire", se arata in a 10-a editie a raportului WWF. 
Citeşte mai mult...
 
Mlaștina Tăul Negru – Maramureș (Autor dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 23 Septembrie 2014 18:05

Tăul Negru este o mlaștină oligotrofă, o turbărie situată în nordul Carpaților Orientali, pe substrat de andezite piroxenice, pe versantul sudic al Munților Lăpușului, la altitudinea de 1040 metri într-un peisaj al pădurilor de amestec dominate de fag cu ceva molid, în zona de obârșie a unui pârâu ce curge spre valea Pleșca, afluent de stânga a văii Strâmbului. Turbăria este bombată, zona centrală este cu 1,8-3 metri mai înaltă decât periferia: există aici un important depozit de turbă, iar în zona centrală se află un ochi de apă de formă cvasi-triunghiulară – romboidală, cu suprafața de circa 33 metri pătrați și adâncime de circa 1,5 metri. Apa are culoare negricoasă, din cauza tanaților solubilizați din masa de turbă. Turbăria este orientată pe direcția sud-vest – nord-est și se extinde pe circa 200 metri, având mai multe etaje, dintre care 3 sunt mai bine definite; apa este situată pe etajul de sus, care are o formă oarecum circulară, etajele de mai jos sunt mai alungite pe vale. Vegetația de turbărie de aici este reprezentată de specii de mușchi (Sphagnum sp., Polytrichum sp.), bumbăcariță (Eriophorum vaginatum, E. angustifolium), specii de rogoz (Carex pauciflora, C. rostrata, C. canescens, C. biharica), țăpoșică (Nardus stricta), afin (Vaccinium uliginosum, V. oxycoccus ssp. microcarpum, V. vitis-idaea), planta carnivoră roua cerului (Drosera rotundifolia), șamd. În documentația care a stat la baza includerii ariei între cele menționate în Legea 5/2000, la aspecte climatologice se menționează temperatura medie anuală de +6,5 grade C și precipitații de 1.075 mm/mp/an; ca bibliografie pentru aria protejată este dată: Gh. Coldea, Munții Rodnei – Studiu geobotanic, Ed. Academiei Române, 1990, pg. 168-169.

Ultima actualizare Marţi, 23 Septembrie 2014 18:14
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 3 of 14

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact