logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


IMPORTANTE
PROGRAM: FESTIVALUL DATINILOR DE IARNĂ MARMAȚIA 2018 EDIȚIA a 50-a PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 04 Decembrie 2018 15:42

14 decembrie 2018
Ora 10,00-14,00, Sala de spectacole “George Enescu”
PRIMEȘTE-NE GAZDĂ-N CASĂ !
Organizatori: Grădinițele nr. 7 și 8 din Sighetu Marmației, Inspectoratul Școlar al Județului Maramureș

15 decembrie 2018
CUM E DATINA STRĂBUNĂ 
Ora 10,00, Centrul orașului Sighetu Marmaţiei
Alaiul formațiilor participante

Ora 10,30, Sala de spectacole “George Enescu”

Concursul național al grupurilor de obiceiuri populare şi de colindători din şcolile şi liceele judeţului Maramureş și din țară
Organizează : Primăria, Consiliul Local, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Maramureş, Clubul Copiilor Sighetu Marmaţiei.

Ultima actualizare Marţi, 04 Decembrie 2018 15:46
Citeşte mai mult...
 
Program furnizare apă potabilă în municipiul Sighetu Marmației PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 04 Decembrie 2018 15:32

Din cauza secetei din ultima perioadă, Agenția Sighetu Marmației SC VITAL SA va întrerupe furnizarea  apei potabile la utilizatorii din municipiul Sighetu Marmației. Întreruperea se va face începând de azi, 3 decembrie 2018, între orele 24.00 – 05.00.

Programul va fi modificat în funcție de evoluția precipitațiilor.

Pentru informații suplimentare sau alte sesizări, utilizatorii pot suna la Dispeceratul S.C. VITAL S.A. la numerele de telefon: 0262 - 212 550, 0262 -  215 150 *1 *2, 0362 – 401 052* 3, 0372 - 753 660.

Citeşte mai mult...
 
Dilemă: ce este Sighetul, sat sau oraş? PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Duminică, 22 Aprilie 2018 08:44

 Textul de mai jos se adresează numai sighetenilor care se consideră orăşeni get-beget.

   În materialul de faţă, ţăran şi sat (fără ghilimele) înseamnă ceva bun, onorabil şi demn de respect, în timp ce „ţăranul” mutat la oraş apreciez că este rupt de matcă, debusolat, cu o scară a valorilor pierdută sau cu fuşteii inversaţi, fiind, în multe cazuri (nu în toate, avem nenumărate exemple pozitive) cam prost crescut, bădăran şi fără respect faţă de regulile scrise ori nescrise ale societăţii urbane. Pe de altă parte, da, ştiu o mulţime de orăşeni cu vechime care se comportă oribil, nu au cei şapte ani de acasă şi fac oraşul de râs, însă ei reprezintă mahalaua şi nu centrul...
   Deci, ce reprezintă Sighetul? Acesta este un oraş cu o istorie bogată, din care însă au mai rămas puţine vestigii doveditoare, în care inima istorică a a rămas una realmente urbană, el fiind, până destul de recent, un oraş adevărat, locuit de către cetăţeni cu mentalităţi europene.  
   În acelaşi timp, trebuie conştientizat că localitatea a avut periferii rurale încă din vremurile de demult, acolo unde ţăranii cultivau pământul şi creşteau animalele necesare oraşului, fenomen care a persistat până azi, ceea ce este foarte bine!, urbea fiind în plus înconjurată de sate – adevărate bastioane ale ruralului, reprezentând inima celei mai tradiţionale regiuni a Europei.
   Într-adevăr, într-un asemenea context geo-social, identitatea aşezării poate crea confuzii.

Ultima actualizare Duminică, 22 Aprilie 2018 14:12
Citeşte mai mult...
 
Recenzie carte: Mă numesc albastru - de Marius Leordeanu (Articol de Pontoș Roxana) PDF Imprimare Email
Scris de Pontoș Roxana   
Sâmbătă, 01 Octombrie 2016 16:56

Fizică, Matematică, Informatică, Religie, Pictură, Literatură, Filosofie... Nu e orarul supraîncărcat al școlarilor zilelor noastre. E o îmbinare de noțiuni, de termeni, de rânduri și gânduri, adunate într-o spovedanie a omului de știință făcută lui însuși dar și lumii înconjurătoare, făcută nouă și pe înțelesul nostru, cei care nu stăpânim fizica cuantică, ori alte elemente ale științelor reale, dar care avem dorința de a învăța continuu pentru a înțelege particule, lucruri, oameni, ființe;  nouă celor care găsim stabilitate în cuvinte-temelie : mama, acasă, lumină, credință. E o carte în care răspunsul la un „de ce?” generează o altă întrebare, un alt răspuns, o altă modalitate de a vedea de fiecare dată lucrurile, lumea, de a ne vedea pe noi ca indivizi unici, irepetabili, într-o clipă unică, aceea a Prezentului, clădit însă temeinic pe Trecut pentru a putea ajunge în Viitor; simetrie născută din asimetrie, ca o continuă provocare spre nou, ca o treaptă ce duce spre noi uși, cunoaștere născută din observarea lucrurilor și fenomenelor din natură, de lângă noi și prin noi...
Ce leagă Trecutul de Viitor? Tocmai conștientizarea Prezentului, a credinței nestrămutate în ceea ce suntem, noi ca indivizi, noi ca oameni în evoluție continuă, noi ca oameni ce înțelegem că ,,suntem ceea ce putem să fim în lume și lumea e ceea ce poate fi în noi” ( Leordeanu, 2016), noi ca oameni liberi.
Ultima actualizare Sâmbătă, 01 Octombrie 2016 18:42
Citeşte mai mult...
 
De ce la alţii da, iar la Sighet, ba? (editorial de Teofil Ivanciuc) PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Sâmbătă, 25 Iunie 2016 18:15

 În spaţiul public continuă să se vehiculeze ideea că subdezvoltarea Sighetului este doar aparentă, sau că modernizarea oraşului ar ţine pasul cu restul României.
Pentru a contracara această manipulare, am ales câteva exemple de localităţi bine administrate, pentru a le dovedi sighetenilor că, dacă se ştie şi dacă se vrea, se poate:
-Comuna Ciugud, jud. Alba, în ultimii 4 ani: 15 milioane euro atrase de la UE, toate uliţele asfaltate, inclusiv drumurile de câmp, iluminat public gratuit, internet wireless gratuit pentru toţi locuitorii comunei.
-Comuna Peştera, jud. Constanţa: apă, asfalt, canalizare peste tot, internet wireless gratuit pentru toţi.
-Oraşul Sebeş, jud. Alba: 27 mii locuitori, 1300 firme (peste 1,3 md. Euro investiţii), încasări anuale din taxe la bugetul local: 9 mil. euro, şomajul practic zero.
-Comuna Romuli, jud. Bistriţa-Năsăud: 90 % din străzi asfaltate şi racordată la apă-canal; bazin de înot şi piscină pentru copii, ambele cu apă încălzită şi nocturnă, plus un teren multifuncţional de sport, amenajate de către primărie cu bani foarte puţini (cca 120 mii euro!).
Ultima actualizare Sâmbătă, 25 Iunie 2016 18:25
Citeşte mai mult...
 
La Mulţi Ani, Sighet ! PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Duminică, 15 Mai 2016 15:15

Ieri a fost ziua de naştere a oraşului, acum împlinindu-se 690 de ani de la prima atestare documentară.

 Pe 14 mai 1326, arhiepiscopul Bolezlaus de Esztergom a confirmat dreptul preoţilor din Sighet, Câmpulung, Teceu, Visk şi Hust de a strânge zeciuiala, diploma fiind întărită pe 17 mai 1326 şi de către regele Ungariei, Carol Robert.

Citeşte mai mult...
 
S.C VITAL S.A – MODERNIZARE - Contoare cu transmitere la distanță PDF Imprimare Email
Marţi, 09 Februarie 2016 11:55
Societatea VITAL S.A. continuă investițiile în modernizarea infrastructurii și a serviciilor de alimentare cu apă a consumatorilor. În urma unei investiții de 12.593.630 lei fără TVA, au fost achiziționate, în vederea înlocuirii, aproximativ 36.000 de contoare de apă cu transmitere la distanță. Această investiţie este inclusă în proiectul “ Extindere și modernizare sisteme de alimentare cu apă și canalizare menajeră în localitățile Baia Mare, Sighetu Marmației, Tăuții Măgherăuș, Târgu Lăpuș, Vișeu de Sus , Baia Sprie și Seini din județul Maramureș”.
 
Acțiunea de înlocuire a contoarelor tradiționale cu contoare cu citire la distanță, prin transmisie radio, a fost demarată printr-un proiect pilot în anul 2011. Acestea au fost montate în municipiul Baia Mare pe străzile: Paris, Nicolae Bălcescu, Ștefan Luchian, Pictorilor și Ferenczi Karoly. Ulterior procesul de modernizare a  continuat în cadrul investițiilor de reabilitare a rețelelor de apă realizate de către Primăria Baia Mare pe străzile: Olarilor și Podul Viilor.
Citeşte mai mult...
 
1 Decembrie – Ziua națională a României Textul Rezoluției de la Alba Iulia din 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918. PDF Imprimare Email
Marţi, 01 Decembrie 2015 10:18
I. Adunarea Națională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea Națională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre.
Citeşte mai mult...
 
Tăcerea ucide! E timpul să spunem un NU categoric întregii clase politice! PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 04 Noiembrie 2015 10:53

Tragedia din clubul Colectiv a alimentat frustrarea și mânia cetățenilor față de incompetența, corupția și neajunsurile sistemului. 25.000 de oameni au ieșit în stradă în București, iar Timișoara, Cluj și alte orașe pregătesc acțiuni asemănătoare. Organizatorii protestului au inclus pe această listă solicitarea unor demisii (a primarului Cristian Popescu „Piedone”, a vicepremierului Gabriel Oprea, a ministrului sănătății Nicolae Bănicioiu sau a conducerii ISU), revizuirea planurilor de intervenție pentru situații de urgență, pentru incendii și cutremure și asigurarea a 10% din PIB pentru bugetul sănătății.

 

Din păcate, observ mulți oameni politici aflați acum în opoziție susținând această acțiune. Protestele sunt și împotriva lor, dacă nu și-au dat încă seama! Sau poate se folosesc de aceste proteste ale societății civile pentru a prelua ei puterea? Ar trebui să fim mult mai atenți la aceste detalii. A venit timpul să nu mai ne lăsăm înșelați de clasa politică, să nu îi lăsăm să se folosească de noi și de tragedia din București pentru a ajunge ei la putere, după care să uite de noi, așa cum au tot făcut-o, de la Emil Constantinescu la Traian Băsescu, de la Tăriceanul liberal ajuns susținător al lui Ponta, la Boc-ul lui Băsescu ajuns acum mare liberal. Oprea, pe care acum opoziția îl contestă, pe bună dreptate, a fost și aliatul lor! Nu trebuie să uităm asta! Un specimen ca Oprea s-ar înrola chiar și mâine în partidul liberal, doar pentru a rămâne la putere, în numele interesului național, evident, așa ca acum, așa cum a făcut-o întotdeauna! Trist e că acest individ, mai mult ca sigur, ar fi primit din nou, la fel ca până acum, cu brațele deschise, în interes național, desigur, de partidul care acum îl contestă și îi cere demisia!

 

Nu o să ies în stradă pentru a-i vedea pe unii oameni politici cum își fac imagine pe propriile canale de televiziune sau selfie-uri pe rețelele de socializare pentru a ne arăta că sunt alături de popor! Nu o să ies în stradă pentru a asculta politicieni de orice culoare politică promițându-mi că ei ne vor oferi ce nu ne oferă actualii guvernanți. Nu o să ies în stradă pentru a le da lor puterea, însă o să ies în stradă dacă voi avea certitudinea că lupta aceasta este împotriva intregii clase politice, că în urma detronării guvernului Ponta vom avea un guvern de tehnocrați, fără culoare politică!

Ultima actualizare Miercuri, 04 Noiembrie 2015 11:38
Citeşte mai mult...
 
EDITORIAL: Prioritățile Sighetului față în față cu prioritățile aleșilor noștri PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 21 Octombrie 2015 10:21

 

Acum doi ani scriam un editorial numit Cât îi Maramureșu', nu-i oraș ca Sighetu', în care lăudam frumoasa schimbare în bine a orașului nostru din vara anului 2012 până în vara anului 2013 și, chiar dacă aveam și nemulțumiri, nu doar laude, încheiam articolul plin de entuziasm, spunând că am început să cred în viitorul orașului acesta și să simt că în curând voi putea spune și eu: ”Cât îi Maramureșu', nu-i oraș ca Sighetu' ”.

 

La peste doi ani de la acel articol, am simțit nevoia să scriu un nou editorial pe același subiect. Înainte de a începe să citiți următoarele rânduri, vreau să fac specificarea pentru acei dintre dumneavoatră care au urmărit activitatea site-ului Sighet-online.ro în cei 7 ani de existență, că nu sunt gazetar, așa cum niciunul dintre membrii echipei nu are pregătire jurnalistică, că noi ne-am dedicat acestui site în timpul liber, însă am fost independenți de orice interes politic sau jocuri de culise. Am scris de fiecare dată ceea ce am simțit, iar aceasta a fost cea mai mare satisfacție a noastră și, totodată, cel mai mare câștig al nostru.

 

Privesc acum Sighetul, îi privesc și pe cei aleși de către sigheteni, și chiar am multe dezamăgiri.

Ultima actualizare Miercuri, 21 Octombrie 2015 14:40
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu Ciprian Dumea: Jobul unui sighetean... la Parlamentul European (Autor: Ion Maris) PDF Imprimare Email
Scris de Ion Maris   
Miercuri, 30 Septembrie 2015 20:20

Pe Ciprian Dan Dumea l-am cunoscut în această vară, în urmă cu câteva săptămâni.

Era pe la amiază, o zi aproape banală, neobişnuit de caldă, în care toată suflarea Sighetului căuta umbra zidurilor păstrătoare de răcoare. Aventurându-mă în toropeala străzilor prăfuite, am avut parte de o plăcută surpriză. M-am întâlnit, în „vechea” piaţă de alimente a municipiului nostru, cu fostul meu profesor de limba franceză din şcoala generală, Franţ Dumea, acesta fiind însoţit de fiul său, Ciprian. Revederea după destul de mulţi ani cu profesorul meu, care locuieşte de o bună perioadă de timp în Statele Unite ale Americii, mi-a prilejuit – printre altele - şi schimbul de informaţii care-l priveau pe tânărul Ciprian. Am devenit foarte curios aflând că Ciprian lucrează la Secretariatul General al Parlamentului European (Luxemburg), iar discuţiile amicale ulterioare cu acesta au „condus” la un interviu care demonstrează – dacă mai era nevoie – că avem mulţi sigheteni profesionişti, bine poziţionaţi şi apreciaţi în diverse job-uri din Europa sau din cele mai îndepărtate colţuri de lume.

Ultima actualizare Miercuri, 30 Septembrie 2015 20:29
Citeşte mai mult...
 
Despre spaţiu, societate și control (Autor: Antonia Luiza Zavalic) PDF Imprimare Email
Scris de Antonia Luiza Zavalic   
Marţi, 29 Septembrie 2015 09:51

De-a lungul istoriei, oamenii s-au aflat într-o continuă competiţie pentru spaţiu: mai întâi în scopul asigurării subzistenţei, apoi pentru a obţine un loc în care să îşi poată consuma energia. Vorbim în acest sens, de un soi de darwinism social, o luptă permanentă a indivizilor pentru spaţiu.

În lucrarea „Construirea societăţii”, Anthony Gidderns susţine că domeniul de studiu principal al ştiinţelor sociale, nu este nici experienţa individului ca actor social, nici existenţa unei forme de societate în totalitatea ei, ci practicile sociale ordonate în spaţiu şi timp. A fi o fiinţă umană, înseamnă a fi un agent intenţionat, care are atât motive pentru acţiunile care le întreprinde cât şi argumente pentru acţiunile sale (chiar dacă minte în legătură cu aceste motivaţii). Nu putem privi acţiunea, în afara timpului sau spaţiului în care se desfăşoară. De asemenea dacă dorim să înțelegem un om, nu-l putem separa de contextul fizic și social deoarece individul poartă în el universul în care trăiește.

Ultima actualizare Marţi, 29 Septembrie 2015 20:46
Citeşte mai mult...
 
Din istoria nespusă a Maramureşului: “Silvestru Vodă” nu a existat niciodată! (Autor: Teofil Ivanciuc) PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Miercuri, 12 August 2015 12:33

Aproape toţi cei care cunosc Sighetul Marmaţiei au auzit de strada „Silvestru Vodă”, numai că acest nume nu apare în nici un document sau lucrare ştiinţifică, cu excepţia paginilor scrise, sau inspirate, de Alexandru Filipaşcu. În realitate, personajul istoric s-a numit Codrea Vodă...

De unde, însă, a apărut acest Silvestru şi cine a fost el de fapt?

Totul a pornit de la Alexandru Filipaşcu, care scrie următoarele: „...Maramureşul era împărţit în două Voievodate, Inferior şi Superior, care se hotărniceau la confluenţa Izei cu Tisa. Reşedinţa Voievodatului de Jos era Ia Sarasău şi avea ca titular pe Solovăstru, pomenit la 1345... Centrul Voievodatului de Sus era Cuhea, unde rezida Voievodul Ştefan, amintit în 1326” („Istoria Maramureşului”, 1940, pag. 36-37).

Ultima actualizare Miercuri, 12 August 2015 12:46
Citeşte mai mult...
 
Cutremurele de pământ din Maramureş (Autor: Teofil Ivanciuc) PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Luni, 20 Iulie 2015 12:24

Din nou s-a zguduit Pământul, fenomen absolut normal pentru regiunea Maramureşului.
    Placa pe care se află plasată Depresiunea Maramureşului este compartimentată la adâncime în blocuri, printr-un sistem complex de linii de dizlocaţie, grupate în linii de falii: la sud se află faliile Dragoş Vodă şi Bogdan Vodă (pe aliniamentul Borşa-Ţibleş), o altă falie, Leordina-Petrova, aflându-se pe aliniamentul Sighet-Ocna Şugatag şi Coştiui-Strâmtura. 
    Aceste fracturi ale scoarţei terestre provoacă, cu o oarecare regularitate, cutremure cu magnitudini mici (maxima luată în calcul are valoarea de 6,5) şi multe replici, cu precădere în zona Sighetul Marmaţiei-Săpânţa, dar şi în aria Poienile de sub Munte-Vişeu de Sus-Borşa.
 
    Pentru cei interesaţi, iată lista celor mai importante seisme de care am aflat până acum:
Citeşte mai mult...
 
Noi date despre Pintea, primul mare atac asupra cetății Kossow (Autori: Dr. Livia Ardelean & prof. Marius Voinaghi) PDF Imprimare Email
Scris de Dr. Livia Ardelean & prof. Marius Voinaghi   
Miercuri, 17 Iunie 2015 08:40

Complexitatea personalității haiducului român Pintea, precum și renumele de care s-a bucurat acest personaj istoric ne determină să ne punem o serie de întrebări legate de persoana lui.

Pe primul loc în centrul interesului nostru se situează întrebarea: cum a fost posibil ca un personaj negativ în timpul vieții să devină un erou național după moarte și care a fost momentul debutului legendei?

Apoi se cuvine a căuta în istoria popoarelor învecinate eventuale similarități și a integra personajul nostru în istoria mare, căutând comparații cu personaje similare.

Nu în ultimul rând se cuvine a fi ridicată întrebarea legată de modul în care un personaj exterior spațiului geographic analizat a reușit să-i cucerească pe locuitorii Maramureșului istoric, altminteri foarte conservatori din acest punct de vedere, în așa fel încât a devenit eroul cunoscut ca aparținând Maramureșului.

Ultima actualizare Miercuri, 17 Iunie 2015 10:04
Citeşte mai mult...
 
Ce s-a ales din Ansamblul „Mara” de altădată? (Autor: Teofil Ivanciuc) PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Joi, 11 Iunie 2015 21:08

Ansamblul "Mara" la Dijon, în anul 1976

Așa precum, în lumea filmului, prestigiul maxim este adus de premiile de la Cannes, Berlin sau Veneția, pentru folclor, marile trofee vin din Palma de Mallorca, Agrigento și Dijon.
 
    Ştiţi ce se spune: muzica şi dansul maramureşean sunt ambasadorii noştri cei mai de nădejde. Aşa o fi, numai că, în ultimii ani, singurii ambasadori veritabili și constanți ai judeţului Maramureș peste hotare, au fost doar Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” din Baia Mare, respectiv Grupul „Iza” din Hoteni. 
    „Băimărenii” au ca palmares, în afara concertelor de pe mari scene ale lumii, o serie de premii internaţionale de prestigiu: locul 2 la Festivalul din Palma de Mallorca -Spania în 1993, medalia de aur la Festivalul Păcii de la Belgrad - Iugoslavia în 1995, locurile 3 și 2 la Palma de Mallorca în 2003 și 2005, locul 1 la Festivalul de la Agrigento - Italia în anul 2007 precum şi Marele Premiu și trofeul „Templul de Aur”, obținute tot la Agrigento în 2014.  
Ultima actualizare Vineri, 12 Iunie 2015 07:31
Citeşte mai mult...
 
Situl Natura 2000 SPA Munții Rodnei (Autor: dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 27 Mai 2015 20:43

Situl Natura 2000 Munții Rodnei ROSPA0085 se află în regiunea biogeografică alpină, în nordul Carpaților Orientali în Munții Rodnei. Cred că este interesant de văzut cam cum arată documentul oficial de suport al protecției păsărilor zonei – prin includerea teritoriului în rețeaua Natura 2000… ca SPA înființat pe baza Directivei Păsări a Uniunii Europene. Adică, ar fi de analizat calitatea datelor, gradul de profesionalism în privința exactității sau lipsei de exactitate în utilizarea termenilor, coerența sau lipsa de coerență în privința textului, calitatea în ceea ce privește perceperea/ descrierea contextului general, suprapunerea datelor din text peste cele cunoscute despre realitățile geografice din teren șamd.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 1 of 14

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


Ultimele anunturi

Linkuri

Parteneri

.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact