logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


IMPORTANTE
Procedura... disperării (editorial de Ion Maris) PDF Imprimare Email
Scris de Ion Maris   
Miercuri, 22 Ianuarie 2014 16:17

Fatalitate?... Nepăsare?.... Nesimţire?....
Ce poate fi mai tragic decât pierderea de vieţi omeneşti “asistate” activ - procedural de societatea în care trăim?... Suntem cu toţii de fapt, asistaţi de un stat bolnav deşi suntem membri (in)conştienţi ai Uniunii Europene. Ne-am asumat o altfel de existenţă şi apartenenţă. Facem parte dintr-un ”club” ce are reguli precise, norme, directive clare. A fost semnat în deplinătatea... facultăţilor mentale actul re-naşterii ţării. Am renăscut „mai” democraţi în 2007. Dacă ne aducem bine aminte, majoritatea covârşitoare a cetăţenilor ţării erau pro-europeni, probabil şi cu gândul la minunata libertate de mişcare în interiorul UE. Era şi dorinţa de-a vedea altceva, de-a cunoaşte, de-a evada din propria “închisoare”. A fost acceptat şi semnat inclusiv acquis-ul comunitar ce presupune multe, (prea) multe reguli şi limitări. Şi mai ales multe proceduri ce au fost cu „succes” implementate şi raportate. 
Slăbiciunea, nevolnicia noastră a putut fi re-validată în condiţiile tragice ale accidentului aviatic din 20 ianuarie 2014, în care avionul cu echipa de medici ce asigura transplanturile de organe a fost „pierdut” de specialiştii noştri în situaţii de urgenţă pentru mai multe ore. Supravieţuitorii nu au putut fi găsiţi în timp util şi s-au pierdut două vieţi pentru că STS –ul, ISU, SMURD-ul şi alte instituţii ale statului au fost (sunt) sufocate de... proceduri.
Ultima actualizare Joi, 23 Ianuarie 2014 12:48
Citeşte mai mult...
 
Zboruri Medievale Frânte (editorial) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 21 Ianuarie 2014 16:26

Dacă era zăpadă mai mare, cum este în general iarna în ianuarie prin peisajele astea, mureau cu toții. Nu aflai detalii despre situație. Nu se putea ajunge la ei, nu exista nici o posibilitate de a îi căuta în timp util prin pădurile încă existente ale Apusenilor, în această epocă-de-piatră-intelectuală, începuturile noii perioade de inchiziție și primitivism religios medieval.
 
Mai zbor și eu, uneori, în condiții mai mult sau mai puțin aberante. Văd de sus un peisaj cu peste 18.000 de biserici… finanțate și din bani publici, unele poleite cu aur… școli și spitale lipsite de susținere… care se prăbușesc rând pe rând. Un avion foarte vechi, în care zboară medici, niște oameni care mai încearcă să ajute semeni. Trebuia casat demult, acel hârb zburător? Condiții de zbor dificile… ceață, munte, pădure, iarnă. Depunere de gheață, pierderea unui motor… cădere printre copaci. Nu există date despre traiectoria exactă a avionului, nu există informație de la radare, nu există capacitatea de a localiza aeronava căzută?…. Nu există coordonate GPS? Lipsă de capacitate tehnică de a detecta cât de cât exact locul de unde vorbesc la telefon supraviețuitori ai accidentului…. Semnale de urgență teoretic trimise de avionul prăbușit, trebuiau decodificate de un centru din Moscova (COSPAS-SARSAT)… care nu răspundea la telefon și e-mail celor de la Romatsa? Sună incredibil?
Citeşte mai mult...
 
Mutarea muntilor! (editorial de Doru Atomei) PDF Imprimare Email
Scris de Doru Atomei   
Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014 14:09

Toata lumea vorbeste astazi de cazul profesoarei care a cerut spaga pe masura, ca doar era vorba de o scoala de fite. Si, intr-adevar, ce am vazut la TV (eu, care m-am decis de o buna bucata de timp sa renunt cat mai mult la TV, eventual sa urmaresc doar filme), m-a facut sa mi se ridice tensiunea. In fine, padure fara uscaturi nu exista iar daca padurea e veche, neingrijita sau necuratata, este cumva firesc sa domine uscaturile.
 
Pe de alta parte, unii vlastari trebuie protejati si ocrotiti, pentru ca merita. Este si cazul Omului Frumos din articolul de mai jos, pentru care am tot respectul. Mi-ar placea sa o cunosc pe aceasta profesoara si sa stau cateva minute de vorba cu ea. Modul atipic in care gandeste si faptuieste imi raspunde la multele intrebari pe care mi le tot pun de peste 5 ani. Culmea e ca, citind articolul, mi-au aparut noi intrebari si s-au format noi dileme, din ce in ce mai apasatoare. Sa faci ceea ce a facut acest om inseamna mai mult decat curaj, nebunie, prostie: este, cred, verticalitatea din noi, este acea incredere ca nu te poti minti la nesfarsit, ca nu ignori realitatea, ca esti hotarat sa pui umarul in a schimba ceva, chiar de a faptui ceva. Cu propriul sacrificiu, cum ar spune unii din afara. Dar, de fapt, ce sacrifica? Faptul ca nu-si mai cumpara haine atat de des? Ca renunta la confortul financiar pe care l-a avaut pana acum? Sau ca din cele 24 ore, cel putin 6 le petrece pe naveta? Sau ca cei doi copii ai ei nu beneficiaza de atentia si educatia totala a mamei lor? Da, sunt sacrificii aparente sau reale, despre care putem vorbi pro si contra la nesfarsit. Insa nu asta e topicul. Si nici nu as vrea sa-l dezvolt in aceasta directie.
Ultima actualizare Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014 14:21
Citeşte mai mult...
 
Competiţia tradiţiilor de Bobotează: Sibiu vs. Maramureş, 1-0 PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Joi, 09 Ianuarie 2014 11:15

 S-au dus Boboteaza şi Sântionul, ultimele mari sărbători ale iernii. Dacă, de Crăciun, Maramureşul s-a prezentat cu o suită de obiceiuri frumoase cu ajutorul cărora a reuşit să se menţină pe primul loc în ţară (în competiţia neoficială cu celelalte zone presupus tradiţionale, precum Bucovina şi Mărginimea Sibiului), de Bobotează şi Sf. Ion primul loc pe podiumul repunerii în valoare a obiceiurilor de demult a revenit, în mod categoric, Sibiului.
    Pe 6-7 ianuarie, românii din Maramureş au lenevit (ucrainienii de aici sărbătorind tradiţional, la aceeaşi dată, Crăciunul de rit vechi), contrar a ceea ce ne-am fi aşteptat şi contrar a ceea ce au turuit televiziunile şi ziarele ce povesteau despre lucruri copiate de prin cărţi, rupte complet de realitatea cotidiană şi inexistente pur şi simplu.
    Pe vremuri, în Ţara Maramureşului, cele două sărbători îngemănate aduceau o mulţime de practici şi obiceiuri care de care mai pitoreşti. Astfel, în noaptea de Bobotează, fetele se scăldau noaptea la vale, pentru purificare. Tot atunci, se făceau practici de ghicit şi de adus ursitul, se stimula dragostea ori măritişul, se stimulau mana vitelor şi cea a câmpului. Se mai credea că în acea noapte apa se preface în vin deci, ca urmare, feciorii mergeau la râu să o guşte, dând însă acolo peste fetele venite la scăldatul ritual...
Ultima actualizare Joi, 09 Ianuarie 2014 11:28
Citeşte mai mult...
 
Tehnologia Informației și Zorba Grecul PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 08 Ianuarie 2014 09:36

O combinație de Brave New World cu 1984… sună interesant? Existau nu demult previziuni optimiste despre forța uriașă pe care Internetul o va avea în culturalizarea maselor de oameni, în crearea de oportunități și parteneriate, în coagularea de echipe de lucru transdisciplinare… în progresul cunoașterii șamd. Dar accesul la informație este doar o parte a realității. Deși comunicațiile electronice au deschis nenumărate oportunități… totuși aceste autostrăzi informaționale sunt pline de capcane. Unele dintre zonele cu gheață sunt reprezentate de atașamentul nostru poate prea puternic la o lume virtuală… care înseamnă un refugiu de moment, dar care se destramă imediat atunci când apar probleme; este ca și cum ai fi eroul unui joc de computer, ce semnificație mai are asta în lumea reală?

Citeşte mai mult...
 
Satul Ieud, betonul şi "Ţara Lemnului" PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Marţi, 07 Ianuarie 2014 18:51

 Pe vremea când a fost realizată fotografia din stânga, unitatea arhitectonică tipic maramureşeană a satului Ieud nu era încă distrusă, toate casele şi acareturile, inclusiv îngrăditurile, erau confecţionate din lemn, singura concesie făcută modernului fiind cele câteva acoperişuri din ţiglă (mult mai rezistentă la intemperii decât draniţa). Dacă în acei ani s-ar fi decis ca o parte a Ieudului (sau a oricărui alt sat maramureşean) să fie protejată la faţa locului, rămânând locuită de către proprietari şi declarată "rezervaţie de artă populară", "ansamblu arhitectural" ori "muzeu al satului", astăzi Maramureşul s-ar fi putut mândri cu ceva unic în Europa. Nu a fost să fie...
    Turismul rural a început, experimental, în România anului 1962, în satele Fundata şi Şirnea din zona Bran. Zece ani mai târziu, Oficiul Naţional de Turism a selectat de pe tot cuprinsul ţării 117 sate care îndeplineau "criteriile necesare desfăşurării în bune condiţii a activităţii de turism rural". Dintre acestea, în vara anului 1973 au intrat în circuitul turistic internaţional 13 sate: Sf. Gheorghe şi Murighiol (jud. Tulcea), Fundata şi Şirnea (Braşov), Sibiel (Sibiu), Lereşti şi Rucăr (Argeş), Vaideeni (Vâlcea), Tismana (Gorj), Răşinari (Sibiu), Hălmagiu (Arad), Bogdan Vodă (Maramureş) şi Vatra Moldoviţei (Suceava) care au funcţionat doar un singur an, până în 1974, atunci cânc a fost interzisă cazarea turiştilor străini în locuinţele particulare. Totuşi, satelor Sibiel, Rucăr, Lereşti şi Murighiol (la care s-a adăugat satul Crişan din Deltă), li s-a dat derogare de la această decizie, permiţându-li-se organizarea de "programe cu caracter cultural şi folcloric" şi primind grupuri reduse de turişti străini până la liberalizarea din 1989.
Ultima actualizare Marţi, 07 Ianuarie 2014 19:23
Citeşte mai mult...
 
Politică, nu circ! PDF Imprimare Email
Scris de Ion Mariş   
Duminică, 05 Ianuarie 2014 21:54

A trecut aproape un sfert de secol de la schimbările dramatice din 1989. Douăzeci şi cinci de ani !... Ani mulţi, ani ce s-au adunat peste noi pe nesimţite... Individual, fiecare îşi poate comprima acest interval într-o poveste, tristă sau de relativ succes, dar care, la un strict bilanţ, nu sună prea bine. Cineva spunea că „binele public este făcut din fericirea fiecăruia”. Suma fericirilor indivizilor exprimă starea de bine a naţiunii din care fac parte. Cât adevăr!

Individul, cetăţeanul a fost în acest sfert de secol, manipulat, hărţuit mediatic, desconsiderat şi admonestat. Am fost, ca aproape întotdeauna de-a lungul istoriei, ademeniţi la... luptă. O altfel de luptă, nu cu acele convenţionale şi romantice arme ci cu mereu veşnicul şi alunecosul cuvânt subversiv. Ne-am înjurat, am ţipat, am blestemat şi totul în numele ciudatei democraţii, oferite nouă cu generozitate de “gardienii revoluţiei”.

Ultima actualizare Duminică, 05 Ianuarie 2014 22:00
Citeşte mai mult...
 
Modele și Reușite cu Finalizare PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Vineri, 03 Ianuarie 2014 15:45

El este descurcăreț și pragmatic, stil Ferentari. A văzut cum nu se descurcă profesorii, cercetătorii, medicii de pe aici și a auzit că există niște bani în vest, care așteaptă să fie preluați. Deja are mulți prieteni care au plecat, și le merge bine. Are atâta dezinvoltură încât îmi povestește destins, că merge în Spania la furat: o zice cu naturalețe și chiar mândrie, se destăinuie unui străin cu care călătorește pe un mijloc de transport în comun. Au fost mulți care “au lucrat la automatele de parcare”, care au buzunărit călătorii de pe tramvaie și din metrouri ale metropolelor occidentale, iar în ultima vreme au și acțiuni mai mari, precum atacarea bancomatelor. Au experiența Italiei, Spaniei, Franței, Germaniei, Angliei… au devenit vestici. Unii au rețele de management și promovare a produselor de carne vie… Alții s-au întors în țara de baștină și au deschis afaceri; cămătărie, cultură de plante care să te facă mai fericit șamd. Au afaceri serioase, bani și relații. Au experiența vieții și nu te pui cu ei. Au devenit modele de urmat pentru cei tineri și pragmatici, care vor ceva de la viață. Oameni cu asemenea reușite neapărat trebuie să intre în politică: este nevoie de banii lor în campania electorală de manipulare a prostimii, care va decide configurația structurilor de putere politică-mafiotă a democrației originale.

Ultima actualizare Vineri, 03 Ianuarie 2014 15:56
Citeşte mai mult...
 
Blestemul periferiilor rurale ale oraşelor româneşti PDF Imprimare Email
Scris de Teofil Ivanciuc   
Luni, 30 Decembrie 2013 11:27
Ai nimănui: nici la sat, nici la oraş, nici domni, nici ţărani. Aşa sunt locuitorii periferiilor rurale şi ai satelor înglobate în oraşele ţării, zone care, din punctul de vedere al echipării cu dotări şi utilităţi edilitare, respectiv al ocupaţiei şi profilului social al rezidenţilor, rareori pot fi catalogate ca entităţi urbane. Deşi normele legale (nerespectate) prevăd că „satelor aparţinătoare oraşelor li se aplică reglementările specifice mediului rural” (Ordonanţa 53/2002), aceste surburbii nu sunt azi nimic altceva decât simple străzi ori cartiere urbane.
 
Problema are rădăcini vechi. Încă din evul mediu, oraşele româneşti au avut un grad de urbanizare mai redus decât cel din vestul Europei, iar în anul 1930, doar 20% din populaţia ţării trăia în mediul urban. După mutaţiile violente din perioada războiului şi apoi din cea stalinistă (Holocaust, naţionalizare, reorganizare administrativă etc.), în „epoca Ceauşescu” s-a decis cuplarea agriculturii şi industriei într-o mişcare ce a diminuat simţitor ponderea populaţiei cu vechi rădăcini urbane, oraşele ajungând să fie dominate de foştii ţărani convertiţi în muncitori, funcţionari, angajaţi în servicii etc. Totodată, o mulţime de sate şi-au pierdut bruma de autonomie, fiind înghiţite de oraşe sub titlul de „sate aparţinătoare” ori, mai grav, au devenit simple străzi.
Ultima actualizare Luni, 30 Decembrie 2013 12:02
Citeşte mai mult...
 
FaceDreams XXI PDF Imprimare Email
Scris de Ion Maris   
Duminică, 29 Decembrie 2013 20:57

Vis à vis de locul unde se desfăşoară întâlnirea de azi şi unde urmează să discutăm despre oportunităţile “social media”, se află o clădire dărăpănată (purtând încă urma eleganţei de altădată). În ea şi-a găsit adăpostul temporar un grup de tineri, li se spun “aurolacii”. Îşi duc veacul, relativ paşnic, în plin centrul ditamai municipiului – capitală de Ţară.

Unii dintre ei ies din când în când în cadrul geamului, privesc lung la limuzinele ce aruncă decibeli din spatele scaunelor capitonate cu piele, şi mai trag o doză de prenadez din pungă.

Citeşte mai mult...
 
22 – ziua libertății în România, ora lipsei libertății în Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 22 Decembrie 2013 00:07

Pe 22 decembrie 1989, românii își câștigau libertatea după 40 de ani de comunism totalitar crud, nedrept, dar pe care l-au suportat cu stoicism (unii chiar cu prea multă supunere). A fost un moment în care speranțele se nășteau libere. Aveam doar 12 ani acum 24 de ani. N-am prins cea mai crudă perioada a comunismului (perioada 1947-1965), am prins prea putin din cea pe care multi o numesc cea mai prospera si de bună-stare perioadă a regimului socialist (1965-1980) și am prins din plin perioada de sărăcie lucie din magazine, cozile interminabile la orice se dădea, lecțiile făcute la lumânare și multe alte lucruri neplăcute pe care cei trecuti de o anumită vârstă încă ni le mai putem aminti. După 24 de ani, acele speranțe care se nășteau libere, au început să moară, rând pe rând, an de an, Am ajuns ca tot mai mulți români să aleagă să-și continue viața în țări unde omul cinstit are șansa de a avea un trai decent, sau să regrete că nu au plecat. Unii am ales să rămânem aici pentru că suntem niște idealiști naivi. Am crezut că diferența dintre un idealist și un realist e că idealistul schimbă realitatea pe când realistul doar se adaptează la ea. Gândire de idealist. Ce să-i faci?! 
Ultima actualizare Duminică, 22 Decembrie 2013 20:07
Citeşte mai mult...
 
FACECONOMICS PDF Imprimare Email
Scris de Vasile Vancea (Marketing analist for PGC Group, Valencia – Spania)   
Sâmbătă, 14 Decembrie 2013 16:06

Globalizarea pieţelor a devenit inevitabilă, adaptându-se la noile cerinţe mondiale. Tehnologiile actuale grăbesc acest proces cu o viteză inimaginabilă chiar şi în trecutul apropiat, iar noile unelte virtuale stau la dispoziţia şi îndemăna oricărei persoane cu acces la internet. Paginile sociale au creat adevărate tzunami în aproape toate ramurile cunoscute ale unei societăţi: economie, politică, cultură, industrie, mişcare socială, etc.
Există multe cărţi centrate pe influenţa paginilor sociale asupra societăţii în general, dar ‘Faceconomics. Like it!’ e mai mult decăt o analiză subiectivă, provocăndu-ne la o adevărată incursiune în viitor.
Autorul Aldous Mina este consultant in domeniul Afacerilor Internationale cu o carieră de invidiat ca şi angajat al Guvernului SUA, consultant al Statului Virginia pentru companii mici, medii si mari, colaborator al Fondului Monetar International, contractor al Bancii Mondiale si fost voluntar al US Peace Corps în Romania.
Ultima actualizare Duminică, 15 Decembrie 2013 13:29
Citeşte mai mult...
 
Portalul independent de stiri Sighet Online poate fi sustinut printr-o donatie PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 07 Decembrie 2013 13:16

Dupa 5 ani si jumatate de activitate in mass-media locala, portalul independent de stiri Sighet Online a ajuns in situatia in care isi mai poate continua existenta doar prin sprijinul cititorilor sai. De aceea, am decis implementarea unui modul de donatii prin PayPal in partea dreapta-jos a site-ului prin care cei dornici pot sa sustina acest site. Am avut de-a lungul timpului si alte alternative, dar am preferat sa ne pastram independenta si sa mergem pe drumul nostru, fara sa sustinem niciun partid sau om politic. Sighet Online este realizat pe baza de voluntariat, cei implicati in acest proiect nefiind platiti pentru activitatea desfasurata. Cei interesati sa cunoasca istoria Sighet Online, o pot citi AICI.  DONATIILE SE POT FACE AICI

Ultima actualizare Vineri, 27 Decembrie 2013 11:15
Citeşte mai mult...
 
Premiile Anuale Rotary Club Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Ion Mariş   
Sâmbătă, 30 Noiembrie 2013 20:08

Spiritul civic este instrumentul modernist al oricărei comunităţi. Atitudinea individuală constructivă, reacţia civică adecvată unor conexiuni sociale normale determină amplitudinea dezvoltării grupurilor, comunităţilor. „Cetatea” poate fi consolidată sau dezmembrată de indivizii/cetăţenii care o locuiesc. Şi-n orice comunitate şi/sau cetate, tinerii sunt cei care preiau, fortifică şi dezvoltă  „patrimoniul” spiritual, cultural, civic al locului. Pentru a-i obişnui cu implicarea voluntară în acţiunile unei comunităţi trebuie să le dăm şansa – acelor tineri care pot rezona pozitiv cu grupul din care provin - de-a urmări, înţelege şi adopta modele.

Rotary Club Sighet, în conformitate cu scopul pentru care a fost creat, acela de „a servi mai presus de sine”, de a se dedica binelui general şi de a contribui la consolidarea valorilor moral – culturale ale comunităţii din care face parte, încearcă să declanşeze şi la tineri exerciţiul voluntariatului.

Ultima actualizare Sâmbătă, 30 Noiembrie 2013 20:17
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Interviu cu pianistul de jazz Lucian Ban in asteptarea concertului din Sighetu-Marmatiei (5 decembrie 2013) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 27 Noiembrie 2013 16:13

Lucian Ban si Mat Maneri sunt doua varfuri ale jazz-ului mondial care pe 5 decembrie 2013 vor oferi in Sighetu Marmatiei un regal muzical de exceptie sub numele “Transylvanian Concert” in cadrul celei de a treia editie a festivalului "Jazz Rendez-vous" . Mai multe informatii despre acest concert cat si despre cei doi muzicieni puteti afla din interviul de mai jos cu pianistul si compozitorul Lucian Ban.

Dani Godja: - Intai de toate, intrucat putini sigheteni va cunosc, haideti sa facem prezentarile. Cine este Lucian Ban si de ce ati ales/ dorit/ acceptat sa cantati alaturi de muzicianul americal nominlizat la premiul Grammy, Mat Maneri pe 5 decembrie 2013 intr-un oras mic cum e Sighetu-Marmatiei?

Lucian Ban: Sunt un muzician de jazz american de origine romana. M-am nascut in Cluj-Napoca si am crescut in Transilvania. Sunt profund marcat cultural si nu numai de ceea ce am invatat si experimentat in Romania – de la muzica la cultura de a fi in Romania.

Ultima actualizare Miercuri, 27 Noiembrie 2013 16:27
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu actorul, regizorul si poetul Toma Enache: "Sunt faimos şi sunt aromân!" PDF Imprimare Email
Scris de Ion Maris   
Joi, 14 Noiembrie 2013 17:14

O discuţie cu actorul, regizorul şi poetul Toma Enache este întotdeauna incitantă.

Toma este prietenul nostru, al Clubului Rotary Sighet, al sighetenilor, după ce în urmă cu mai puţin de trei ani am demarat un proiect comun: Janka. Piesa de teatru Janka (scrisă de Oscar Speace, traducerea Johnny Popescu, producător Rotary Club Sighet) a fost pusă în scenă de regizorul Toma Enache, actriţa care a dat viaţă personajului Janka fiind binecunoscuta Maia Morgenstern. Piesa a fost jucată cu sala plină atât la Sighet (unde a avut loc premiera) cât şi la Bucureşti, Timişoara sau Chişinău. Pe scena Şcolii de Muzică din Sighet l-am mai văzut cu “Erotopoetica” şi sunt sigur că în curând vom viziona - în premieră pentru zona noastră - şi filmul artistic pe care recent, prietenul Toma l-a lansat, premiera absolută de la Bucureşti fiind un eveniment cultural în sine.

Parafrazând titlul filmului “Nu sunt faimos dar sunt aromân”, primul film de lungmetraj în care regizorul Toma Enache are şi rolul principal, l-am abordat pe Toma cu o serie de întrebări care ar trebui să sensibilizeze cititorii să-i urmăreasca atent creaţiile artistice, cinematografice.

Ion Maris: Toma Enache, eşti faimos?!

Toma Enache: Sunt un aromân care este fericit că trăieşte în România! Locul unde am sperat şi am crezut că îmi pot împlini visele! Se pare că nu m-am înşelat.

Ultima actualizare Joi, 14 Noiembrie 2013 17:29
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu Attila Cosovan: Iza, de la Budapesta la Sighet... PDF Imprimare Email
Scris de Ion Maris   
Sâmbătă, 12 Octombrie 2013 15:14

Nu am foarte mulţi prieteni. Dar,  cei pe care îi am  îmi sunt prieteni de suflet. Printre ei se numără un tânăr - pentru mine va rămâne mereu tânăr -  pe care l-am “obligat” cu nişte (mulţi?!) ani în urmă să se prezinte în faţa publicului sighetean cu o expoziţie surprinzătoare. Expoziţia se numea „Împreună” a avut vernisajul în 1995 şi, deşi secolul pe care-l parcurgem ne-a rezervat „itinerarii” diferite, am rămas prieteni, chiar dacă, sigheteanul Attila Cosovan, DLA (Doctor of Liberal Arts), docent, este la această oră profesor universitar la Moholy-Nagy University of Art and DesignBudapesta.

Ne-am întâlnit sub emblema tehnicii şi-a marketingului, într-o societate sigheteană ce respira sacadat, aerul postrevoluţionar al anilor ´90. Era o perioadă de frământări şi provocări neobişnuite, care ne deschidea poarta spre lumi nesperate. Attila a demarat studiile de design şi comunicaţie la Universitatea Româno – Americană din Bucureşti şi le-a finalizat la Budapesta spre sfârşitul secolului trecut. A revenit la Sighet cu dorinţa de-a face ceva pentru oraşul lui natal. Dar, atunci ca şi acum, talentele reale, oamenii valoroşi au fost şi sunt şicanaţi de realitatea unui capitalism fals, în care non-valorile sunt favorizate prin bani şi relaţii, trecându-se peste regulile de respect la poziţionarea socio-profesională pe principii meritocratice.

Ultima actualizare Sâmbătă, 12 Octombrie 2013 16:53
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 6 of 13

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact