logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


IMPORTANTE
Ghinion cu politruci: Prostul sau Parșivul (articol de dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Luni, 17 Noiembrie 2014 19:55

Curajul înseamnă să înfrunți opinia majorității în numele adevărului. – Vaclav Havel

 
Eu l-am votat pe neamț. Dar mai discutăm peste o vreme, când îl vedem în acțiune, că până acum are doar un cec în alb. Ce se poate face acum, este o scurtă analiză a contextului în care el a ajuns să fie votat. Din câte pare, Viorel și cei din imediata lui apropiere, împreună cu toată mizeria implicării BOR în campania electorală – în interesul comun reprezentat de manipularea și spolierea maselor de imbecili -, au reușit cu încetul să convingă mulți oameni să meargă la alegeri si să îl voteze pe oricare altul. Putea să fie neamț, papuaș, inuit sau klingonian. Nu mai conta și nu mai contează.
Ultima actualizare Luni, 17 Noiembrie 2014 20:29
Citeşte mai mult...
 
Hainele cele noi ale preşedintelui PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Joi, 13 Noiembrie 2014 17:32
Peste câteva zile vom trimite pe altcineva să locuiască şi să muncească la Cotroceni. Ştim ce vrem de la el. Ştiu şi comentatorii televiziunilor sau ai ziarelor electronice. Îi vom trasa fel de fel de sarcini pe care nimeni altcineva nu le-ar putea îndeplini. Doar el şi numai el.
                                   
Preşedintelui cel nou i se cer multe…Să intervină în eventualul conflict (doar guraliv, se înţelege, că de unul militar nu se pune problema…) între Rusia şi Moldova. Să eradicheze corupţia, să înfiinţeze locuri de muncă în România, să avem stabilitate economică şi drum lin spre euro. 
Ultima actualizare Luni, 17 Noiembrie 2014 20:07
Citeşte mai mult...
 
Interviu cu Liudmila Mirică. Despre rusă şi engleză pe româneşte... (În căutarea sighetenilor din... diaspora) Interviu de Ion Maris PDF Imprimare Email
Scris de Ion Maris   
Miercuri, 12 Noiembrie 2014 16:12

Pe doamna Liudmila Mirică (fostă Lazarciuc) n-o cunosc, dar, la un moment dat, prin intermediul unui apropiat din familia dânsei am aflat câteva detalii interesante. Am auzit multe lucruri frumoase şi curiozitatea m-a determinat să mai caut informaţii. Am discutat cu foştii ei profesori, cu mama doamnei Mirică şi am remarcat cu plăcere că o persoană formată la Sighet, a parcurs un drum marcat de succes spre... Lumea Nouă. Lumea Nouă nu este neaparat USA ci pur şi simplu lumea noastră a secolului XXI, marcată de intensa globalizare şi mobilitate. Exemplele acestea pot fi modele - deşi azi sună pretenţios - dar mai ales sunt argumente în favoarea unei educaţii personale, profesionale, ce poate deschide drumuri spectaculoase.   
 
Liudmila Lazarciuc Mirică, născuta lângă Sighet, în satul Tisa, a fost de cinci ori olimpică naţională la limba rusă şi dublă medaliată cu aur la Olimpiada Internaţională de limba rusă de la Moscova. Nu este puţin, pentru o maramureşeancă, să strălucească la Moscova şi să cunoască împlinirea profesională în SUA.     
 
Am fost curios să aflu câteva detalii din viaţa unei familii performante, plecată dintr-o ţară estică, privită de multe ori cu reticenţă, dar care s-a integrat perfect în societatea tuturor posibilităţilor. Drumul a presupus multă muncă şi seriozitate. 
Ultima actualizare Miercuri, 12 Noiembrie 2014 16:13
Citeşte mai mult...
 
Fara titlu (articol de dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 12 Noiembrie 2014 16:02

Din câte pare, Werner nu face față la un nivel prea bun stilului șmecheresc al lui Viorel. Probabil că nu este obișnuit cu lupte de acest gen și uneori este nepregătit; chiar oferă breșe/ prize de atac adversarului. Atunci când nu ești 100% de validitatea anumitor date, nu faci afirmația respectivă, niciodată (spre exemplu nu faci referire la un anume articol din Constituție – greșit, când adversarul are în mână broșura). Lipsa de pregătire în domeniul politic/ al legilor/ datelor te face o victimă sigura; când mai ești supus și la atacuri jenante de genul celor cu vizitarea unor orașe (din Moldova și Ucraina)… ce se poate zice? Dacă la atacurile sub centură, venite de la adversar sau de la careva pițipoancă, tu te uiți vag… deja e o problemă. Mare. Un om politic la nivel de președinte al oricărui stat european trebuie să aibă capacitatea intelectuală de a face față discuției politice, să aibă un stil al discursului la nivelul agorei antice, să poată domina un debate adevărat (dar și debate-ul are regulile lui, care în jurnalismul de mahala de pe la noi nu există niciunde). Dacă nu ai pregătirea în domeniu… și mai ales dacă nu ai capacitatea de reacție spontană, imediată, ci ai nevoie de o oră să înțelegi întrebarea și să procesezi ca un calculator 4.86, ești pierdut. Adversarul insinuează că nu cunoști nici asta, nici aia (că de fapt ești un retardat)… și nimic nu te poate scăpa din fața tăvălugului. Iar odată intrat în adâncuri, când valurile se închid peste tine, cum mai ieși de acolo? Ai nevoie de un miracol. Dacă te lupți cu hiene, trebuie să ai la tine un buzdugan mare, nu e destul sa vorbești calm. În lupte de acest gen nu există milă, iar când miza este controlul deciziei politice la acest nivel sau înfundarea pușcăriei de către cei apropiați care te susțin… trebuie să ai o capacitate intelectuală manifestă, fără de care ești zero barat. Când intri în luptă fără să ai forța necesară… nu se știe ce iese. Toată situația asta face să îmi fie oarecum milă de Werner, că el este din alt film, din altă cultură – nu cea a șmecheriilor de 2 bani, dar din păcate nu a arătat că ar avea forța, fără de care nu știu ce se poate face. Dar pot să bănuiesc.
Ultima actualizare Miercuri, 12 Noiembrie 2014 16:47
Citeşte mai mult...
 
Zbor de Noiembrie în Maramureș (Autor: dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 08 Noiembrie 2014 20:44

Este o dimineață însorită, iar avioanele sunt scoase din hangar; dar când ne-am ridicat la câteva sute de metri înălțime, devenea clar că există și destulă pâclă prin aer. După o tură de verificare a funcționalității în zbor a echipamentelor Apollo Fox YR-5257, am aterizat și am alimentat plin avionul, apoi am plecat spre Rodnei: deși în general ajungem cam în jumătate de oră, vântul din față a făcut ca durata zborului până la creste să fie de circa 1,5 ore; vântul ne împingea înapoi cu putere. Cu toate că meteorologii previzionau vânt din sud-est, de 11 km/h, la altitudinea de circa 2.000 metri era vânt dinspre vest, cu circa 50 km/h sau mai puternic… dar oricum constant, fără prea mari turbulențe. Cam atât valorează previziunile meteo pentru aceste zboruri. A urmat o zi frumoasă, cu Maramureș fotografiat din aer. Pe la prânz am aterizat la Baia Mare și am alimentat avionul.
Citeşte mai mult...
 
Din Clubul de la Roma în Clubul... Premierilor. Interviu cu Calin Georgescu (Autor: Ion Maris) PDF Imprimare Email
Scris de Ion Maris   
Vineri, 31 Octombrie 2014 19:46

Călin Georgescu este membru al Clubului de la Roma Internaţional şi o personalitate ataşată sincer conceptului dezvoltării durabile. Fost consilier şi secretar general în Ministerul Mediului şi fost reprezentant al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), este actualul preşedinte al Clubului de la Roma pentru Europa, Centrul European de Cercetare, cu sediul în Germania (ERC). Călin Georgescu a coordonat „asamblarea“ – pentru Guvernul României – a Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă (SNDD) în anii 1999 şi 2008. Este autorul volumului Pentru un ideal comun (2012) şi coautor la România 2020 (1998), Reprofesionalizarea României (2008), Şansa României – oamenii (2009), România post-criză (2010) şi România după criză, Reprofesionalizarea (2010).

Numele domniei sale a fost vehiculat, în diverse momente critice, pentru poziţia de prim-ministru al Guvernului României. Este o personalitate „intermitent“ vizibilă a grupului de tehnocraţi din umbră, care consideră că au soluţii pentru noi toţi.

Ultima actualizare Vineri, 31 Octombrie 2014 20:04
Citeşte mai mult...
 
Registrul Arborilor din Sighetul Marmatiei PDF Imprimare Email
Scris de Prietenii Arborilor Sighetul Marmatiei   
Vineri, 31 Octombrie 2014 15:28

Spaţiul verde public este o parte esenţială a moştenirii urbane, un element puternic în înfăţişarea arhitecturală şi estetică a oraşului, joacă un rol educaţional important, este semnificativ din punct de vedere ecologic, este important pentru interacţiunea socială, vine în sprijinul dezvoltării comunităţii şi este încurajator pentru obiective şi activităţi economice. Ajută la reducerea tensiunii inerente şi a conflictului din zonele deprivate ale arealelor urbane; are un rol important în oferta de facilităţi pentru nevoile recreaţionale şi de petrecere a timpului liber a comunităţii şi are o valoare majoră în îmbunătăţirea condiţiilor de mediu, ajută la renaşterea economică a oraşelor, nu numai prin crearea de locuri de muncă, dar şi printr-o creştere a atractivităţii oraşului, ca un loc pentru investiţii, afaceri şi areale rezidenţiale căutate” (Recomandarea Consiliului Europei No. R (86)11 din 1986).

Ultima actualizare Vineri, 31 Octombrie 2014 15:56
Citeşte mai mult...
 
Prieteni, vă provoc la vot! Friends Vote Challenge! (Articol de Ion Maris) PDF Imprimare Email
Scris de Ion Maris   
Duminică, 26 Octombrie 2014 19:24

Prieteni, în curând vom alege un alt Preşedinte, poate, un Altfel de Preşedinte! Sau nu?!...

 

Fiecare încearcă să-şi găsească motivaţia absenţei sau prezenţei la vot!

 

Aveţi 1001 motive să nu mergeţi la vot, voi cei care locuiţi aici, nu în Infern şi nici în Grădina Maicii Domnului, aici în fascinanta Românie.

 

Pentru cine sau pentru ce să votăm?... ne întrebăm cu tristeţe. O altă – mică - parte a populaţiei, orbecăind în mahmureală, se-ntreabă tragicomic: „Eu cu cine votez?”

Ultima actualizare Duminică, 26 Octombrie 2014 21:54
Citeşte mai mult...
 
„Aşa da, aşa nu!” Dar cum? PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 27 Septembrie 2014 10:05
Am citit un articol pe sighetonline („Aşa da, aşa nu”). O cititoare a pus pe site nişte gânduri şi nişte dorinţe pe care în bună măsură le-am dori împlinite şi noi, sighetenii care n-avem atâtea posibilităţi de a vedea Europa plină de atracţii festivaliere de cea mai bună calitate. Mariana Andreea Chindriş compară festivalurile altora (care au bani destui…) cu festivalurile Sighetului (care ar fi mult mai „arătoase” dacă ar fi cu ce). În articolul despre care am amintit ni se dau sfaturi şi citate. Citatele aparţin unor oameni planetari, neapărat vorbitori nativi de limbă engleză. Le rescriu aici, în engleză, aşa cum au apărut  pe site-ul nostru. Cum am mai spus şi cu alte ocazii, toată lumea ştie engleză la perfecţie şi nimeni nu se pierde în nuanţele atât de suave ale limbii vorbite de cei doi Roosevelt, de Thomas Alva Edison (deşi în articolul apărut pe sighetonline scrie „Alsa”…) şi vreo câţiva ca ei, traducând în româneşte pilduitoarele citate:
Ultima actualizare Sâmbătă, 27 Septembrie 2014 13:11
Citeşte mai mult...
 
Așa DA/ Așa NU. Creating Cultural Events! (Autor: drd. Mariana Andreea Chindriș) PDF Imprimare Email
Scris de drd. Mariana Andreea Chindriș   
Joi, 25 Septembrie 2014 19:33

The best executive is the one who has sense enough to pick good men to do what he wants done, and self-restraint to keep from meddling with them while they do it.” ― Theodore Roosevelt

De curând am asistat la un festival într-un oraș din Franța, Angers. Nu ar fi fost singurul festival din străinătate pe care l-am văzut, au mai fost și altele prin Germania, Elveția, multe orașe din Franța, Polonia, Luxemburg. Mai multe motive rezidă în scrierea acestui articol: marea discrepanță pe care o resimt în organizarea unui eveniment creat de profesioniști în turism și poate de amatori în domeniu. Autorul Scoot Adam, în God's Debris: A Thought Experiment afirma: “You can change only what people know, not what they do.” Cred că este încă de lucru la mentalitatea și viziunea oamenilor asupra organizării unui eveniment și nu numai. Un alt motiv constă în repetarea anumitor tipare (comunist, prea folcloric, prea mult circ și mâncare, că trebuie realizat și bifat pe listă, prea mult trebuie să facem propagandă….. ) pe care le vedem în orașul Sighet. Un bun leader în organizarea de evenimente și business advisor din U.S.A., sugerează că :“If you really want the key to success, start by doing the opposite of what everyone else is doing.”

Ultima actualizare Joi, 25 Septembrie 2014 19:54
Citeşte mai mult...
 
Misiune imposibilă: România?! (editorial de Ion Maris) PDF Imprimare Email
Scris de Ion Maris   
Vineri, 19 Septembrie 2014 19:12
Se-apropie un nou sezon al demagogiilor şi-al demagogilor, sezonul de agitaţie maximă al alegerilor prezidenţiale. Vom avea din nou prilejul de-a ne enerva, de-a “presta” pro sau contra şi de-a impune propria viziune apropiaţilor, subalternilor (cum, poţi să-ţi contrazici şeful?), rudelor. Disputele vor degenera – în multe cazuri - în comportament sub-rural, în “lupte” fratricide pentru... ce?....
Am spus-o şi-o spun: ştiu sigur că nimeni, niciun politician, niciun reprezentant al niciunei formaţiuni politice existente în ultimii 25 de ani NU m-a reprezentat. Niciunul n-a avut un proiect coerent, un singur proiect, care să fie dedicat ţării şi nu intereselor de moment, de “grup” în special. Mi-aş fi dorit, mi-aş dori să avem expuneri onorabile, argumentate, strategii, să discutăm matematic despre viitorul nostru apropiat sau mai îndepărtat, să reluăm/analizăm teme strict socio – economice şi nu să fim, mereu şi mereu, anatemizaţi cu lozinci. 
Ultima actualizare Luni, 22 Septembrie 2014 13:43
Citeşte mai mult...
 
Cu elicopterul prin Maramureș (Autor: dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Joi, 11 Septembrie 2014 12:55

“The main thing is to be satisfied with your work yourself. It’s useless to have an audience happy if you are not happy.” – legendary composer Aaron Copland on the conditions of creativity, the interplay of emotion and intellect, and the trap of public opinion. http://www.brainpickings.org/2014/09/09/aaron-copland-creative-experience/
 
Seara a fost o degustare de vinuri, cu prezentare de circa 2 ore despre detalii cu struguri, arome, climat, ani buni și procese de creare a vinurilor ca artă… ne-am simțit excelent cu colegii de la Club la restaurantul hotelului pe care un coleg/ prieten îl are în proprietate. Ziua care urma exista posibilitatea unei ture prin ceva pădure seculară din Maramureș, împreună cu niște colegi și prieteni din sectorul neguvernamental și al cercetării silvice… sau exista vag și varianta zborului. Tu ce ai alege? Suprapunerile opțiunilor potențiale… Îmi aduce aminte că și în urmă cu un an (17 octombrie 2013) am ales să zbor peste Maramureș în lumini splendide de toamnă în loc să particip la întâlnirea Clubului de la Roma la Banca Națională – București (ARCoR, în care sunt membru), Conferința Aniversară 20 de ani ARCoR „Europa, încotro?” în care a fost prezent vicontele Etienne Davignon, Președintele Grupului Bilderberg. Rar ai ocazia să poți purta discuții cu o astfel de persoană, sau niciodată. Dar și să zbori și să fotografiezi prin toamna maramureșeană târzie este o senzație extremă: dacă pierdeam acele lumini și culori… era păcat. Cândva trebuia să plec în China dar erau prea multe activități în ceva proiecte derulate prin Maramureș; în acest stil au fost lăsate să se piardă și niște călătorii prin Egipt, Israel, Brazilia, Kenya… Ceva regrete ai când vezi aceste suprapuneri, dar nu le putem avea pe toate; decât pe unele.
Ultima actualizare Joi, 11 Septembrie 2014 13:11
Citeşte mai mult...
 
Umanism Evolutiv (Autor dr. Peter Lengyel) PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Vineri, 22 August 2014 07:13

Realismul științific face posibilă înțelegerea Omului ca vietate, ființă biologică rezultată prin procesul evolutiv, fenomen natural care se derulează în continuare… și se va derula atât timp cât viul va reuși să persiste; se creionează o imagine cu aspectele subtile dar și cu cele brutale ale omului non-idealizat, ci perceput așa cum reiese din analiza celor constatate: o specie de animal. Cei care în secolul 21 nu percep faptul că omul este produsul evoluției biologice… de facto fiind un animal dintre mamifere, aceia au un grad de inteligență foarte redus, o educație științifică șubredă sau o capacitate de raționare puternic viciată. Cei care nu percep argumentele de ordin paleontologic, de anatomie comparată, embriologice, genetice, fiziologice, etologice/ psihologice șamd… sunt mulți și proști; nu pentru acest tip de vietate-umanoidă majoritară este scris acest text.

Citeşte mai mult...
 
Camorra silvo-cinegetică și Parcurile Naționale și Naturale PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 19 August 2014 08:58

Îți place Natura, am impresia. Vizitezi parcuri naționale și naturale de pe la noi și te miri că foarte rar mai vezi un cerb, care ar trebui să fie prezent peste tot prin păduri? Poți traversa munți întregi din parcuri naționale care cândva erau pline de capre negre protejate… iar acum să nu zărești niciuna… au fost împușcate fără milă. Locuri care până nu demult erau acoperite cu păduri seculare impresionante, acum sunt cimitire de cioate. Constați că ariile protejate se află sub barbar atac silvo-cinegetic. Cum ți se pare când auzi că în parcuri naturale – arii protejate, ursul – specie protejată, este vânat legal, cu acte în regulă? Natura este căsăpită, violată și ucisă până și în sanctuarele care au fost legiferate pentru protejarea ei. În teren constați că parcurile naționale și parcurile naturale sunt în multe cazuri simple forme fără fond.

Citeşte mai mult...
 
Rezervația de larice de la Coștiui – Maramureș PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Vineri, 08 August 2014 13:47

În Maramureș, la Coștiui pe un deal la altitudinea de 575 metri, pe substrat sedimentar în apropierea unui zăcământ de sare, circa 40 de exemplare de larice/ zadă (Larix decidua) au vârste de 135-160 de ani, cu diametre la bază ale trunchiurilor pe la 80-100 cm și înălțimea arborilor de circa 35 metri. Laricele, singura specie de conifer cu frunze căzătoare care aparține de flora spontană a peisajelor carpatine, a fost totuși plantată de om în aceste locuri de la Coștiui, așadar constatăm o proveniență artificială, antropică a acestora. Toamna, când frunzele de larice îngălbenesc, pădurea arată atractiv coloristic, peisagistic.
 
Desemnarea ca arie protejată este realizată prin includerea ei în Hotărârea de Consiliu Județean Maramureș 37/ 1994 (și 204/1977 ??). Aria protejată este situată administrativ în satul Coștiui din comuna Rona de Sus, are codul 2.576 în Legea 5/2000 și denumirea oficială “Rezervația de larice Coștiui”; în Legea 5/2000 se menționează doar codul ariei, denumirea ei, localitatea pe a cărei teritoriu administrativ este situată ea, precum și suprafața în hectare, fără a se da limitele zonei protejate. Rezervația are o suprafață de doar 0,7 hectare, având coordonate N 47 52 28 E 24 02 24; în ultimele două decenii au fost tăiate mai multe dintre exemplarele monumentale, cu ocazia unor “igienizări”, atât legal cât ilegal, altele au fost doborâte de vânt… așa că viitorul celor circa 40 de arbori bătrâni care mai există, este destul de previzibil.
Citeşte mai mult...
 
Ecosisteme, macroecosisteme, megaecosisteme PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Vineri, 01 August 2014 15:56

Știința ecosistemelor (în engleză încetățenit ca ecosystem science) are deja o jumătate de secol, dar rădăcinile din trecut ale gândirii ecosistemice se pot vedea în profunzimi mai mari. Ecosistemele au început să fie analizate ca entități-de-sine-stătătoare prin lucrările unor naturaliști mai mult geografi decât biologi, precum Alexander von Humboldt (1769-1859); au fost descrise variate tipuri de vegetație precum păduri tropicale, savane, tundre, păduri de foioase din zone temperate, șamd. Se constată că o desprindere de detaliul-detaliului aflat în focusul experților biologi ultraspecializați pe un grup de organisme și o viziune mai largă asupra peisajului, a dus la înțelegerea existenței acestor entități supraindividuale. A înțelege procesele ecosistemice la scară spațială și temporală relevantă, presupune un calibru intelectual semnificativ, focalizat cu entuziasm pe această parte a realității.

Citeşte mai mult...
 
VIDEO: In luna august toate drumurile duc la Festivalul de la Sapanta PDF Imprimare Email
Scris de Roxana Mironescu   
Vineri, 01 August 2014 15:18

Festivalul Intercultural de Traditie Maramureseana „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” revine la Sapanta intre 12 si 15 august pentru a sarbatori si promova satul romanesc autentic cu ale sale indeletniciri, frumuseti si suflete curate.
Ajuns la cea de-a cincea editie, festivalul a devenit deja o traditie de sine statatoare atat pentru oamenii locului, cat si pentru turistii veniti din toate colturile tarii sa vada, sa cunoasca si sa-si (re)aproprie sufletul de civilizația veche a satului maramuresean.
Inceput in anul 2010 la initiativa irlandezului Peter Hurley, indragostit si impresionat de frumusetea rurala a Romaniei, festivalul le-a daruit satenilor din Sapanta sansa de a asculta Suita „Voices from the Merry Cemetery” in viziunea lui Shaun Davey, celebrul compozitor irlandez imbinand armonios muzica irlandeza, cantecele corale traditionale si motivele folclorice prezente in Cimitirul Vesel.
Festivalul a continuat cu tema „Drumurile lui Leșe” in 2011 si „Întoarcerea la stână” în 2012, iar anul trecut a avut loc lansarea „Festivalului de cântec și dans tradițional Stan Ioan Pătraș” in memoria sculptorului initial al Cimitirului Vesel de la Sapanta.
„Drumul Lung spre Cimitirul Vesel este un festival despre oameni vii, obiceiuri pierdute si traditii regasite. O calatorie spre locuri uitate din inima ta. ” - organizatorii festivalului.

Ultima actualizare Vineri, 01 August 2014 21:52
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 3 of 13

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact