logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


IMPORTANTE
Sighet Online demareaza proiectul: "IMI PASA DE SIGHET!" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 20 Iunie 2012 16:20

Sighet Online demareaza proiectul "IMI PASA DE SIGHET!",  scopul proiectului fiind acela de a implica cat mai multi sigheteni in viata orasului. Dorim sa ii determinam pe sigheteni sa fie mai responsabili, sa isi dezvolte spiritul civic si sa-si iubeasca orasul in care traiesc. Ne dorim ca poriectul sa scoata la iveala problemele cu care se confrunta Sighetul si solutii la problemele orasului in care traim. Nu vrem sa fim intelesi gresit de catre administratia locala: nu ne dorim sa ne suprapunem peste proiectele ce intentioneaza sa le demareze noul primar al municipiului, domnul Ovidiu Nemes, alaturi de Consiliul Local Sighet. Dimpotriva, speram ca acest proiect sa vina in sprijinul administratiei locale prin implicarea cat mai activa a cator mai multi sigheteni in renasterea orasului in care traim. 

E în puterea noastră să renunţăm la a sta cu braţele încrucişate. Există oameni care au idei, pe care însă nu ştim să îi preţuim îndeajuns. Poate şi tu eşti printre ei. Te-ai gândit să faci ceva, dar nu ai curaj sau ţi-e teamă de reacţia celorlalţi. Ai o idee pentru cei din jurul tău, ai o idee pentru comunitate.  Spune-ne ideea ta. 

Ultima actualizare Joi, 28 Iunie 2012 20:31
Citeşte mai mult...
 
“Muieţi-s posmagii”, Românie? PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Miercuri, 20 Iunie 2012 09:28

  Ion Creangă a scris o poveste, “Povestea unui om leneş”. Acum, a devenit un coşmar, pentru că ne caracterizează ca naţiune. 

In poveste e vorba de un om atât de leneş, încât până şi  mestecarea bucatelor  oferite de alţii este  un lucru extrem de anevoios. Prin urmare, întrebarea pe care o pune e de multă vreme intrată in folclor, chiar in folclorul orăşenesc, dacă pot spune asta: “Muieţi-s posmagii?”
De data  aceasta  rolul leneşului e jucat de România, şi rolul celor care vor să ajute puturosul incorigibil e jucat de U.E.

  Din păcate, nu e chiar un rol, e crunta realitate în care cei care ne conduc ne ţin de peste 20 de ani…

Ultima actualizare Miercuri, 20 Iunie 2012 09:29
Citeşte mai mult...
 
Atribuţiile Consiliului Local PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 03 Iunie 2012 17:28
Pe data de 10 iunie 2012 se vor alege in fiecare localitate din Romania primarii, consilierii locali, consilierii judeteni si un presedinte al consiliului judetean. Am publicat mai jos atributiile Consiliului Local si ale consilierilor locali
 
Consiliul local are initiaţiva şi hotăraşte, in condiţiile legii, în toate problemele de interes local, cu excepţia celor care sunt date prin lege în competenţa altor autorităţi publice, locale sau centrale.
 
Consiliul local are următoarele atribuţii principale:
a. alege din randul consilierilor viceprimarul, stabileste in limitele normelor legale numarul de personal din aparatuil propriu;
Ultima actualizare Duminică, 03 Iunie 2012 17:49
Citeşte mai mult...
 
George Petrovai - Literatura pe muchie de cuţit PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Duminică, 03 Iunie 2012 07:05

Nu există om responsabil care în întrega lui viaţă să nu participe din toate puterile ce i-au fost dăruite de Creator la tranşarea conflictului dintre bine şi rău, dintre adevăr şi minciună, dintre just şi injust. De ce? Pentru că omul, aşa păcătos şi ticălos cum ne este înfăţişat de întreaga istorie a credinţelor şi a existenţei sale, până în clipa de faţă se dovedeşte a fi singurul filtru real şi activ al conceptelor mai sus amintite din fragmentul de Cosmos accesibil cunoaşterii umane, altfel spus doar el este posesorul acelui inefabil şi ultrasensibil instrument numit conştiinţă, graţie căreia el se străduieşte să încline balanţa faptelor sale mai degrabă spre bine decât spre rău, mai cu tragere de inimă spre adevăr decât spre minciună, mai curând spre just decât spre injust.

  E drept că nu întotdeauna omul a fost capabil să discearnă cu claritate şi precizie între noţiunile polare ce-i jalonează existenţa: fie din pricina unei intenţionate carenţe de creaţie (el nu putea fi conceput perfect, adică fără ezitări şi îndoieli, pentru că într-o asemenea variantă nu mai era om, ci ar fi dobândit chipul şi aura divinităţii!), fie din pricina relativităţii noţiunilor polare mai sus amintite, ştiut fiind că în dezvoltarea lor istorică binele şi răul, de pildă, se transformă deseori în contrariul lor, fie dintr-o mie de alte motive care contribuie la configurarea omului căutător, îndeosebi a acelui om fără Dumnezeu, despre care gânditorul Petre Ţuţea opina că “este un animal raţional ce vine de nicăieri şi merge niciunde”.

Ultima actualizare Duminică, 03 Iunie 2012 07:14
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Interviu cu formatia rock Sky Swallows Challenger din Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 01 Iunie 2012 00:25

Trupa sigheteana de muzica rock Sky Swallows Challenger (NR. mai mult cunoscuta sighetenilor sub vechiul nume, Halat Alb). a lansat de curand un prim album, „Align To Collide”, ce poate fi descarcat gratuit de pe site-ul trupei. In consecinta, am considerat oportun un interviu cu Radu Lazin, liderul acestei formatii, pentru a afla mai multe informatii despre activitatea acestui grup rock din Sighet. 

 

Dani Godja: Intai de toate, haide sa facem prezentarile. Cine sunt cei care se ascund sub numele Sky Swallows Challenger?

Radu Lazin: Sky Swallows Challenger sunt:

Emeric Balogh – chitara bass

Ralph Bodnaruk – chitara

Richard Keltonik – tobe

Radu Lazin – chitara / voce

Ultima actualizare Vineri, 01 Iunie 2012 01:39
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Maia Morgenstern a oferit sighetenilor o seară de vis şi de emoţii profunde în premiera naţională a piesei de teatru "Janka" PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Luni, 07 Mai 2012 09:16

In piesa de teatru “Janka”, scrisă de Oscar Speace, este un fragment de text cu care nu pot fi de acord. Anume că deşi a pierdut războiul, Hitler a câştigat pentru că a trimis la moarte milioane de evrei nevinovaţi, printre care mulţi copii. Nu, n-a câşţigat Răul, sunt sigur de asta. Las la o parte cele ştiute despre Holocaust şi încerc să argumentez doar prin mărturisera unor emoţii colective trăite cu maximă intensitate duminică, 6 mai 2012 la Scoala de Muzică “George Enescu” din Sighet. Am vrut să precizez exact data şi locul evenimentului pentru că toţi nevinovaţii exterminaţi în timpul războiului şi-au pus sufletele lor curate să lucreze împreună pentru cei rămaşi în urma lor, pentru noi, cei de azi, dar şi pentru cei care nu s-au născut incă.

Ultima actualizare Luni, 07 Mai 2012 19:19
Citeşte mai mult...
 
Sighet Online aniverseaza 4 ani de existenta! PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 05 Mai 2012 05:38

Nu mi-am dorit niciodată să scriu o istorie a site-ului Sighet Online dar, fiindcă tot mai multă lume “m-a bătut la cap” cu această idee, am incercat în cele ce urmează să scriu câteva cuvinte despre povestea noastră, a portalului de ştiri şi informaţii Sighet Online.

  Totul a început in iarna-primăvara anului 2008. Căutam constant ştiri despre Sighet prin diverse site-uri judeţene. Pe atunci existau doar Emaramures.ro (site pe care-l accesam aproape zilnic) şi versiunile online ale cotidienelor judeţene. Din păcate, trebuia să pierd enorm de mult timp căutând în fiecare ziar câte una-două ştiri despre Sighet, majoritatea fiind despre Baia Mare sau alte localităţi din judeţ; la fel se întampla când luam în mână ziarele tipărite. Trecuseră mulţi ani de când nu mai exista ultimul ziar local tipărit (NR. Jurnalul de Sighet) şi, în afară de Radio România Sighet şi Radio Transilvania Sighet, mass-media sigheteană nu avea nimic altceva.

Ultima actualizare Vineri, 04 Mai 2012 14:59
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Pal Robert Zolopcsuk lansează volumul document "Sighetul Marmaţiei" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 02 Mai 2012 20:16
Un eveniment cu totul deosebit pentru Sighetul Marmatiei va avea loc pe 3 mai 2012 de la ora 16:00 la Sala Radio Sighet de pe strada Plevnei nr. 8, eveniment ce face parte din cadrul săptămânii roteriene sighetene, şi anume lansarea volumului document semnat de Robert Zolopcsuk şi intitulat "Sighetul Marmaţiei". Profesorul Pal Robert Zolopcsuk este cunoscut sighetenilor prin activitatea sa de readucere în prim plan artistic a imaginii Sighetului de altădata: a publicat in 2006  volumul "Maramarossziget", iar in septembrie 2009 şi-a expus picturile cu aceasi temă în Sighet. De-a lungul timpului a participat cu numeroase lucrari in diverse expoziţii, acum venind vremea ca volumul „SIGHETUL MARMAŢIEI” despre Sighetul de altădată apărut in 2006 in limba maghiară să fie lansat într-o versiune bilingvă română-engleză într-un format deosebit, diferit de ediţia maghiară, din fondurile exclusive ale editurii Valea Verde din Sighet. 
Ultima actualizare Vineri, 04 Mai 2012 06:30
Citeşte mai mult...
 
Românii şi alegerile lor total neinspirate PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Miercuri, 11 Aprilie 2012 18:45

De la evenimentele din Decembrie ’89 şi până în prezent am avut posibilitatea să discut cu foarte mulţi compatrioţi despre libertate şi democraţie. Ei bine, dacă pentru cei mai mulţi dintre aceştia libertatea este o noţiune goală şi inutilă atâta timp cât ei nu pot să-şi facă mendrele (unii chiar regretau binefacerile fostului regim!), pentru toţi democraţia se cheamă şansa împlinirilor materiale, indiferent de mijloacele întrebuinţate, nicidecum şansa renaşterii moral-spirituale şi abia pe urmă – în chip firesc – cea a prosperităţii, fie ea şi prosperitatea strict necesară pentru asigurarea unui trai decent.

  Ca unul care ani la rând a avut de-a face cu interogatoriile şi mijloacele de intimidare ale fostei Securităţi, m-am străduit să-i fac pe interlocutori să înţeleagă că libertatea este un bun aproape la fel de preţios ca sănătatea (oare câţi s-au jertfit pentru ea?) şi că democraţia înseamnă în esenţă respectul Creatorului, al semenilor şi al legilor, chiar şi al acelor legi care necesită modificări şi adaptări la necesităţile cetăţenilor.

Ultima actualizare Miercuri, 11 Aprilie 2012 18:56
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Interviu cu Moldovan Mădălina Laura, locul 1 la Olimpiada Nationala de Limba Romana PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Luni, 09 Aprilie 2012 20:07

Moldovan Mădălina Laura, elevă in clasa a XII-a la Colegiul Naţional Dragoş-Vodă, pregătită de prof. Andrașciuc Daniela, a obtinut locul I (cu punctaj maxim) pe tara la faza națională a olimpiadei de Limbă, Comunicare și Literatură Română ce a avut loc la Pitești în perioada 2-6 aprilie 2012. Madalina Laura s-a calificat al patrulea an consecutiv la faza națională a acestei olimpiade, obţinând în fiecare an premii la etapa națională. Aceste informatii au constituit doar cateva din motivele care m-au deterrminat sa o provoc pe Madalina la un interviu pentru Sighet Online pe care va invit sa-l vizionati in continuare.

Ultima actualizare Marţi, 10 Aprilie 2012 06:50
Vezi FOTO & VIDEO
 
Sa nu taci, comunitate! PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 07 Aprilie 2012 11:02

 Să nu taci, comunitate! E important pentru demnitatea nostră adormită sau “anesteziată” de promisiuni repetate din patru în patru ani şi uitate la fel de repede, cu aceeaşi ciclicitate.

Să nu taci, comunitate. Vin alegerile locale şi ar trebui să te gândeşti cu ce te-ai ales în ultimii patru ani. Ai găsit normalitatea existenţei într-un oraş la care ai visat aşa cum un părinte visează la ce-i mai bun pentru copilul său? Ai auzit promisiuni preelectorale şi te-ai săturat de ignoranţa postelectorală de fiecare dată?

Să nu taci, comunitate, când vezi că asfaltul prost turnat pe străzile centrale te împiedică să traversezi fără a te uda bine pe pantofi. La semnele de trecere pentru pietoni e apa cea mai mare când plouă.

Să nu taci, comunitate, când vezi că pe banii tăi trotuarele cu dalele lor lipsă sau deformate stau şi aşteaptă în van vremuri când ar putea fi mândre de existenţa lor…

Ultima actualizare Luni, 09 Aprilie 2012 06:18
Citeşte mai mult...
 
George Petrovai: Sighetul şi găinãriile sale de zi cu zi PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Vineri, 06 Aprilie 2012 13:37

Nu-i de-ajuns să locuieşti într-un oraş pentru a nu-ţi mai face griji în privinţa condiţiei tale de beneficiar şi depozitar a unora dintre binefacerile civilizaţiei. Dar una este să te repezi la sfârcul civilizaţiei – atâta de câtă s-a dovedit în stare orasul respectiv - şi cu totul altceva este să faci dovada neîntreruptă de om bine crescut şi civilizat.

 Căci dacă civilizaţia este calea comodă de rulare spre desfătare şi confort, tot ea se insinuează în câmpul comportamental al individului, pe direcţia bunului-simţ înspre desăvârşirea educaţiei. Este direcţia care ne încredinţează că respectul va triumfa în faţa vulgarităţii şi că politeţea va ieşi biruitoare în confruntarea cu josnicia…

 Din păcate, pretutindeni în lume nu doar la noi, urbanitatea devine o ţintă tot mai îndepărtată, pe măsură ce suburbanul îşi adjudecă din ce în ce mai mulţi adepţi, asa cum lesne putem constata din aplecarea gusturilor consumatorilor (limbă, ţinută, muzică, distracţii, filme) spre un mizerabilism vecin cu scatologicul.

Ultima actualizare Vineri, 06 Aprilie 2012 14:21
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Omul cu vioara (Alexandru Tomescu a incantat inimile sighetenilor) PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 31 Martie 2012 17:51
Fără muzică, viaţa ar fi o greşeală” (Friedrich Nietzsche)

Un tânăr violonist şi o vioară, la rândul ei, tânără au umplut vineri, 30 martie 2012 sala de concerte a Scolii de Muzică din oraşul nostru. Când vorbim despre obiectele care uşurează sau, după cum am văzut aseară, ne înfrumuseţează existenţa, le catalogăm drept “vechi” sau “noi”, nicidecum “tinere” sau “bătrâne”. Dar, când vioara ajunge în mâinile maestrului Alexandru Tomescu, parcă dintr-un obiect devine o fiinţă care-l ajută pe invitatul nostru de aseară să abordeze partituri muzicale oricât de grele ar fi. Iată de ce am considerat că vioara “Transilvanius”, care l-a ajutat pe maestru să modeleze atât de frumos sunetele e “tânără”, deşi, în mâinile altcuiva, ar fi doar “nouă”. Si e, într-adevăr, nouă, s-a “născut” anul trecut cu “ajutorul” lui Silvian Rusu.
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja & Horia Picu   
Sâmbătă, 24 Martie 2012 08:04

În data de 30 martie 2012, binecunoscutul violonist ALEXANDRU TOMESCU va fi oaspetele Clubului ROTARY Sighet şi va susţine un CONCERT EXTRAORDINAR ce va fi găzduit de Şcoala de Muzică din Sighetu Marmaţiei – Sala George Enescu. Cu toate ca se afla intr-un lung sir de turnee, domnul Alexandru Tomescu a avut amabilitatea sa raspunda la cateva intrebari pentru Sighet Online. Lectura placuta!

"Profunzime si plictiseala - Pentru oamenii profunzi, ca si pentru fantanile adanci, este nevoie de un anumit timp pentru ca obiectul aruncat sa atinga fundul. Privitorii care, in general, nu asteapta prea mult timp, isi imagineaza imediat ca astfel de oameni sunt duri si insensibili sau, mai mult, ca sunt plictisitori." (NIETZSCHE)

Ultima actualizare Sâmbătă, 24 Martie 2012 14:46
Citeşte mai mult...
 
Ce nu știm despre sălbăticiunile noastre? PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Marţi, 20 Martie 2012 13:12
Sălbăticiunile libere ale Carpaților, splendide animale cu viață interesantă: ne mândrim cu marile carnivore de pe la noi… simboluri ale Naturii viguroase și nepervertite, o situație excepțională pe “bătrânul continent”… Dar oare care este situația lor reală? Carnivorele mari sunt specii strict protejate la nivel european, totuși prin “derogare” de către Ministerul Mediului (intervenție care se face an de an), în România, pentru sezonul de vânătoare 2011-2012 a fost aprobată uciderea din plăcere a 335 de urși, 488 de lupi, 103 râși și 392 de pisici sălbatice (cu toate că vânătorii doreau să omoare mult mai multe). An de an sute de exemplare aparținând speciilor protejate, sunt omorâte “legal”, din plăcerea de a ucide. Prețul plătit pentru împușcarea unui urs de către un vânător străin poate să ajungă chiar și pe la 20.000 de euro… iar businessul controlat de mafii ale vânătorii trebuie să devină și mai productiv în perioade de sărăcie, criză financiară, înainte de câte o costisitoare campanie electorală… Crește așadar tentația decidenților formali sau informali de a scoate la produs fauna sălbatică… și de a încasa banii utili pentru orice. Oare cum de este posibil, unde sunt legile de protejare a naturii, reglementările Uniunii Europene?
Ultima actualizare Marţi, 20 Martie 2012 15:10
Citeşte mai mult...
 
Sighetul de astazi ma nemultumeste pentru ca... PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 19 Martie 2012 11:39
Echipa SighetOnline a incercat sa prezinte intr-o editie speciala, Sighetul de altadata, in imagini. Cu ajutorul cititorilor, dar nu numai am reusit sa readucem in atentia celor ce ne urmaresc, orasul nostru in vremea lui buna, de pace, dar si de razboi, prin intermediul fotografiilor. Cei care nu am trait in acele perioade, am facut cunostinta cu Sighetul- o necunoscuta a trecutului nostru, iar astazi a venit momentul sa mergem mai departe.
 
Se apropie campania electorala, candidatii in mare se cunosc, iar oferta electorala va fi cu siguranta similara din partea partidelor care isi doresc sa ocupe "locul" de cinste. Va propunem o noua campanie, Sighetul de astazi, prin care dorim sa atragem atentia candidatilor asupra problemelor cu care se confrunta sighetenii. Ce anume va deranjeaza? Ce ati schimba daca ati putea sa faceti asta? Ce i-ati sfatui pe alesii locali in privinta Sighetului? Asteptam sa lasati comentarii la acest articol, cu problemele cu care va confruntati, cu ce anume va deranjeaza, ce va nemultumeste. Noi dam startul: Sighetul de astazi ma nemultumeste pentru ca:
Ultima actualizare Marţi, 20 Martie 2012 08:31
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Tineri de succes: Munteanu Theodor Constantin PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 18 Martie 2012 10:26
Munteanu Theodor Constantin este absolvent al Colegiului National “Dragoş Vodă” din Sighet, student anul II la Facultatea de Matematica din Bucureşti, câştigator a doua burse de studiu în străinătate, câstigător a numeroase concursuri de matematică, participant constant la olimpiadele naţionale de matematică, proaspăt medaliat cu argint la olimpiada internatională de matematică din Bulgaria şi, cu toate că are doar 20 de ani, este un tânăr cu o gândire foarte matură. Aflându-se pentru câteva zile în Sighet, am profitat de ocazie pentru a afla mai multe detalii despre acest sighetean ce reprezintă un exemplu pozitiv in rândul tinerilor din oraşul nostru. Întrucât Theo ne-a oferit în acest interviu numeroase informaţii şi sfaturi utile tinerilor dornici să urmeze o facultate, recomand interviul video de mai jos în mod cu totul special liceenilor. Vizionare plăcută!
 
Ultima actualizare Marţi, 20 Martie 2012 12:03
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 9 of 13

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact