logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA


Problemele de greutate incep in viata intrauterina, sustin cercetatorii PDF Imprimare Email
Marţi, 17 Ianuarie 2012 10:49

Se stie ca un copil nascut de o mama supraponderala prezinta un risc crescut de obezitate, cu tulburarile proprii excesului de greutate. Cercetatori englezi demonstreaza ca fenomenul incepe chiar din viata intrauterina, relateaza passionsante.be. Echipa de la Chelsea and Westminster Hospital (Londra) a recurs la imagistica medicala. Intr-un articol publicat de revista 'Pediatric Research', specialistii arata ca au 'scanat' circa o suta de nou-nascuti in timp ce dormeau, pentru a determina cantitatea de grasime din ficat, cantitatea totala de grasime din organism, precum si felul in care este repartizata.

 

Rezultatul a fost ca nivelurile erau crescute in functie de indicele de masa corporala (IMC) al mamei, calculat la inceputul sarcinii. Procesul a fost observat doar la mamele obeze, insa de indata ce IMC depasea pragul considerat 'satisfacator' (24-25). Pr Neena Modi, neonatolog si coordonator al studiului, este de parere ca trebuie sa se acorde o atentie deosebita bebelusilor nascuti de mame supraponderale, in vederea adoptarii cat de timpuriu posibil a unei strategii anti-obezitate specifice.
Citeşte mai mult...
 
Video: De ce iubim Romania? Cercetătorul Daniel David a construit la Cluj realitatea virtuală din Matrix cu 2 milioane de euro PDF Imprimare Email
Vineri, 18 Noiembrie 2011 10:28
Este sătmărean, născut în urmă cu 39 de ani, dar este legat de Cluj-Napoca, unde a dezvoltat, în premieră, un laborator de realitate virtuală, cu ajutorul căruia tratează fobiile românilor, şi de New York, unde a studiat la una dintre cele mai prestigioase şcoli de medicină, Mount Sinai. Stă cu un picior în România şi cu unul din SUA, putea să predea psihologie într-una dintre marile universităţi americane, dar a preferat să îşi desfăşoare activitatea de cercetare în ţară. Pentru că iubeşte România.
 
Daniel David este doctor în psihologie, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Facultăţii de Psihologie a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca. Nu a împlinit încă 40 de ani, dar este împlinit în plan profesional. A lăsat SUA pentru România, a lăsat o carieră academică şi de cercetare într-o universitate americană, pentru a trata, la Cluj, fobiile clujenilor şi românilor.
 
"Am creat la Cluj un laborator de realitatea virtuală, o oportunitate de a lucra într-un mediu foarte performant", după cum povesteşte profesorul. "Laboratorul a fost o oportunitate oferită de România pentru a face cercetare performantă. Este o combinaţie interesantă între tehnologie şi psihologie, între realitatea virtuală şi robotică, unică în România şi printre cele mai rare la nivel naţional. Combinaţia de la noi este mai avansată decât lucrurile pe care le-am văzut când am gândit acest proiect", spune Daniel David.
Ultima actualizare Vineri, 18 Noiembrie 2011 12:54
Citeşte mai mult...
 
Testele de glicemie s-ar putea face din lacrimi PDF Imprimare Email
Marţi, 15 Noiembrie 2011 09:39

Pentru a-şi verifica nivelul glicemiei, diabeticii ar putea să nu mai fie nevoiţi să facă teste de sânge deoarece oamenii de ştiintă au făcut posibil acest lucru prin testarea lacrimilor. Persoanele care suferă de diabet sunt nevoite să îşi verifice de până la zece ori pe zi nivelul zahărului din sânge.

 

Testul se face printr-o înţepătură, dar acest disconfort ar putea să dispară în urma ultimelor invenţii. Mulţi dintre bolnavi nu îşi fac suficient de des aceste teste tocmai din cauza disconfortului. Cercetătorii de la Universitatea din Michingan au inventat un senzor care poate detecta nivelul glicemiei din sânge analizând lacrimile.

Citeşte mai mult...
 
Ploaia de stele Draconide PDF Imprimare Email
Scris de Prof. Sorin Hotea   
Vineri, 07 Octombrie 2011 07:46
Pe parcursul fiecărui an există câteva perioade în care activitatea meteorilor (cunoscuţi sub numele de „stele căzătoare”) se intensifică. Este vorba despre anumiţi curenţi de meteori care au maximul în acele perioade. Astfel de curenţi de meteori sunt Perseidele (12-13 august), Leonidele (18-19 noiembrie), Geminidele (13-14 decembrie). În cele mai bune momente ale lor, aceşti curent pot să producă câte 1 meteor în fiecare minut sau chiar mai mult. Există însă şi alţi curenţi mai puţin cunoscuţi care pot să creeze din când în când surprize. Un astfel de curent este şi curentul Draconidelor care va produce un maxim interesant în seara zilei de 8 octombrie 2011. 
Curentul Draconidelor este unul mai puţin cunoscut. În ultimul secol Draconidele au produs scurte furtuni de meteori în 1933 şi în 1946, dar şi câteva ploi de meteori în alţi câţiva ani, cu aceste ocazii rata zenitală orară a curentului variind între 20 şi 500+. Draconidele au o perioadă scurtă de activitate (6-10 octombrie), cu maximul având loc pe 8 octombrie. Draconidele au radiantul pe teritoriul constelaţiei Draco (Dragonul), nu departe de capul acestei creaturi mitologice imaginare. Se ştie că Dragonul este o constelaţie circumpolară, aşa că radiantul Draconidelor se află pe bolta cerească întreaga noapte. Meteorii ce aparţin curentului Draconide sunt generaţi de particule lăsate în urmă pe orbită de cometa 21P/Giacobini-Zinner. Draconidele sunt nişte meteori deosebit de spectaculoşi, având viteza mică la intrarea in atmosfera: doar 20 km/s.
Ultima actualizare Vineri, 07 Octombrie 2011 09:45
Citeşte mai mult...
 
Cărțile de ficțiune îmbunătățesc empatia PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 06 Octombrie 2011 07:15
Un studiu realizat în SUA demonstrează că cititorii de cărți de ficțiune empatizează mult mai bine cu cei din jurul lor.

Experimentul a fost realizat pe 140 de studenți de la Universitatea din Buffalo cărora li s-a dat să citească pasaje din „Twilight” de Stephenie Meyer sau din „Harry Potter” de J.K. Rowling. În urma lecturilor cititorii au completat un chestionar prin care se măsura nivelul de identificare cu lumea despre care au citit: cea a vampirilor sau cea a vrăjitorilor. Printre întrebările puse se numărau și: „Cât poți să reziști fără somn?”, „Cât de ascuțiți sunt dinții tăi?” sau „Crezi că dacă te concentrezi foarte tare poți face un obiect să se miște doar cu puterea minții?”
Ultima actualizare Joi, 06 Octombrie 2011 07:29
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 9 of 51

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


Ultimele anunturi

Linkuri

Parteneri

.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact