logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA


Video: De ce iubim Romania? Cercetătorul Daniel David a construit la Cluj realitatea virtuală din Matrix cu 2 milioane de euro PDF Imprimare Email
Vineri, 18 Noiembrie 2011 10:28
Este sătmărean, născut în urmă cu 39 de ani, dar este legat de Cluj-Napoca, unde a dezvoltat, în premieră, un laborator de realitate virtuală, cu ajutorul căruia tratează fobiile românilor, şi de New York, unde a studiat la una dintre cele mai prestigioase şcoli de medicină, Mount Sinai. Stă cu un picior în România şi cu unul din SUA, putea să predea psihologie într-una dintre marile universităţi americane, dar a preferat să îşi desfăşoare activitatea de cercetare în ţară. Pentru că iubeşte România.
 
Daniel David este doctor în psihologie, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Facultăţii de Psihologie a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca. Nu a împlinit încă 40 de ani, dar este împlinit în plan profesional. A lăsat SUA pentru România, a lăsat o carieră academică şi de cercetare într-o universitate americană, pentru a trata, la Cluj, fobiile clujenilor şi românilor.
 
"Am creat la Cluj un laborator de realitatea virtuală, o oportunitate de a lucra într-un mediu foarte performant", după cum povesteşte profesorul. "Laboratorul a fost o oportunitate oferită de România pentru a face cercetare performantă. Este o combinaţie interesantă între tehnologie şi psihologie, între realitatea virtuală şi robotică, unică în România şi printre cele mai rare la nivel naţional. Combinaţia de la noi este mai avansată decât lucrurile pe care le-am văzut când am gândit acest proiect", spune Daniel David.
Ultima actualizare Vineri, 18 Noiembrie 2011 12:54
Citeşte mai mult...
 
Testele de glicemie s-ar putea face din lacrimi PDF Imprimare Email
Marţi, 15 Noiembrie 2011 09:39

Pentru a-şi verifica nivelul glicemiei, diabeticii ar putea să nu mai fie nevoiţi să facă teste de sânge deoarece oamenii de ştiintă au făcut posibil acest lucru prin testarea lacrimilor. Persoanele care suferă de diabet sunt nevoite să îşi verifice de până la zece ori pe zi nivelul zahărului din sânge.

 

Testul se face printr-o înţepătură, dar acest disconfort ar putea să dispară în urma ultimelor invenţii. Mulţi dintre bolnavi nu îşi fac suficient de des aceste teste tocmai din cauza disconfortului. Cercetătorii de la Universitatea din Michingan au inventat un senzor care poate detecta nivelul glicemiei din sânge analizând lacrimile.

Citeşte mai mult...
 
Ploaia de stele Draconide PDF Imprimare Email
Scris de Prof. Sorin Hotea   
Vineri, 07 Octombrie 2011 07:46
Pe parcursul fiecărui an există câteva perioade în care activitatea meteorilor (cunoscuţi sub numele de „stele căzătoare”) se intensifică. Este vorba despre anumiţi curenţi de meteori care au maximul în acele perioade. Astfel de curenţi de meteori sunt Perseidele (12-13 august), Leonidele (18-19 noiembrie), Geminidele (13-14 decembrie). În cele mai bune momente ale lor, aceşti curent pot să producă câte 1 meteor în fiecare minut sau chiar mai mult. Există însă şi alţi curenţi mai puţin cunoscuţi care pot să creeze din când în când surprize. Un astfel de curent este şi curentul Draconidelor care va produce un maxim interesant în seara zilei de 8 octombrie 2011. 
Curentul Draconidelor este unul mai puţin cunoscut. În ultimul secol Draconidele au produs scurte furtuni de meteori în 1933 şi în 1946, dar şi câteva ploi de meteori în alţi câţiva ani, cu aceste ocazii rata zenitală orară a curentului variind între 20 şi 500+. Draconidele au o perioadă scurtă de activitate (6-10 octombrie), cu maximul având loc pe 8 octombrie. Draconidele au radiantul pe teritoriul constelaţiei Draco (Dragonul), nu departe de capul acestei creaturi mitologice imaginare. Se ştie că Dragonul este o constelaţie circumpolară, aşa că radiantul Draconidelor se află pe bolta cerească întreaga noapte. Meteorii ce aparţin curentului Draconide sunt generaţi de particule lăsate în urmă pe orbită de cometa 21P/Giacobini-Zinner. Draconidele sunt nişte meteori deosebit de spectaculoşi, având viteza mică la intrarea in atmosfera: doar 20 km/s.
Ultima actualizare Vineri, 07 Octombrie 2011 09:45
Citeşte mai mult...
 
Cărțile de ficțiune îmbunătățesc empatia PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 06 Octombrie 2011 07:15
Un studiu realizat în SUA demonstrează că cititorii de cărți de ficțiune empatizează mult mai bine cu cei din jurul lor.

Experimentul a fost realizat pe 140 de studenți de la Universitatea din Buffalo cărora li s-a dat să citească pasaje din „Twilight” de Stephenie Meyer sau din „Harry Potter” de J.K. Rowling. În urma lecturilor cititorii au completat un chestionar prin care se măsura nivelul de identificare cu lumea despre care au citit: cea a vampirilor sau cea a vrăjitorilor. Printre întrebările puse se numărau și: „Cât poți să reziști fără somn?”, „Cât de ascuțiți sunt dinții tăi?” sau „Crezi că dacă te concentrezi foarte tare poți face un obiect să se miște doar cu puterea minții?”
Ultima actualizare Joi, 06 Octombrie 2011 07:29
Citeşte mai mult...
 
A fost descoperit mecanismul genetic care ar putea provoca autismul PDF Imprimare Email
Marţi, 04 Octombrie 2011 10:27

Cercetatori americani au descoperit mecanismul genetic ce ar putea provoca autismul prin manipularea genetica a soarecilor care prezentau aceleasi simptome ca si copiii atinsi de aceasta boala, potrivit unui studiu publicat in Analele Academiei Nationale Americane de stiinte (PNAS) din 3-7 octombrie. Acesta dovedeste pentru prima data ca mostenirea unui numar mai mic de copii ale anumitor gene determina simptome asemanatoare celor provocate de autism la copii.
 
 
In anul 2007, profesorul Michael Wigler de la laboratorul Cold Spring Harbor (CSHL) a observat ca anumiti copii autisti au o mica parte din genele de pe cromozomul 16 sterse. Sunt afectate 27 de gene in regiunea genomului numit 16p11.2. Prin aceasta amputatie genetica, copiii mostenesc o singura copie a acestui grup de gene. Este variatia genetica cea mai comuna in cazul autismului, precizeaza autorii studiului.
Ultima actualizare Marţi, 04 Octombrie 2011 10:33
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 9 of 50

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


Ultimele anunturi

Linkuri

Parteneri

.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact