logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA


Proiectele lui Charles Darwin PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013 07:27

Charles Darwin (1809-1882) – omul care a pus bazele teoriei evoluției biologice, este până acum naturalistul cu cele mai semnificative realizări. Dacă citești cărțile lui, poți avea doar admirație… dar asta în cantitate uriașă. Cât de interesante sunt aspectele descrise, cât de clar sunt formulate frazele, pare incredibil (mai cu seamă dacă faci comparație cu scrâșnetele căruiva deștept de acum). Științele biologice, la ora actuală, au o profundă bază evoluționistă, iar cei care eventual nu recunosc acest fapt (…).
 
Te poți întreba, dacă trăia Darwin în zilele noastre hiper-ultra-birocratizate, mai avea energia să realizeze acea operă pe care a fost capabil să o creeze la vremea lui? Sau scria proiecte, dintre care unele se aprobau… cu condiția să implice în activitate și comunitatea locală, femei, handicapați, curve și spălătorese, precum și minorități sexuale? Trebuia să găsească un program de finanțare în care se poate integra ceea ce îl procupă pe el; greu, dacă nu imposibil de găsit așa-ceva. Trebuia să completeze 100 de formulare cu detalii despre cum o să facă și de ce… care este relevanța socială a activității… cum nu aduce atingere opiniilor majorității, care este structura organizatorică democratică a grupului în care lucrează șamd. Avea nevoie de ștampile rotunde și pătratice, de cazier fiscal și aprobări de variate feluri, avea nevoie de scrisori de recomandare și de parteneriate cu te miri cine și făcea un dosar gros – gros de tot – cu proiectul. Acela era citit de tot felul de oameni care nu se pricep deloc sau aproape deloc la domeniul în cauză (ce este aia evoluție biologică, ceva în contradicție cu Biblia… cu sfântul scaun, cu șarpele vorbitor, cu bătrânul de 969 de ani, cu Arca lui Noe pe care din fiecare specie erau câte 2 exemplare, când bunul zeu a ucis tot – a înecat toți copiii, toți oamenii). Proiectul nu ajungea să fie finanțat… că lipsea careva hârtie, sau nu era relevant pentru finanțator, sau era în contradicție cu religia sau cu opinia reprezentată de savanții momentului, sau avea doar 96 de puncte din 100 posibile… iar ultimul finanțat era mai bun, cu 96,2 – o crescătorie de nutrii.
Citeşte mai mult...
 
15 adevaruri care te-ar putea mira PDF Imprimare Email
Duminică, 13 Octombrie 2013 08:09

1. semințele de acaju cresc în mere?
2. banalele ciuperci sunt mai mult înrudite cu omul decât cu plantele?
3. de fapt copacii cresc în aer și nu în pământ?
4. este suficient de multă apă doar în Lacul Superior pentru a acoperi în totalitate America de Sud și America de Nord cu un strat de 30 de cm de apă?
5. sunt mai mult stele în Universul vizibil decât toate boabele de nisip de pe toate plajele lumii?
6. numărul de sinapse din creierul uman este de aproximativ 125 de trilioane, ceea ce reprezintă numărul de stele pentru a “umple” 15 galaxii de mărimea Căii Lactee?
7. un atom are aproximativ 99, 99% spațiu gol?
8. la fiecare 10 ani toate celule din corpul tău sunt înlocuite cu unele noi și că vechiul tău trup nu mai are nimic în comun cu cel nou?
Ultima actualizare Duminică, 13 Octombrie 2013 13:12
Citeşte mai mult...
 
15 lucruri mai puțin știute despre vise PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 05 Octombrie 2013 07:12

1. În medie, o ființă umană petrece aproximativ 6 ani din viață visând (ceea ce înseamnă cam două ore pe noapte).

2. Începând cu vârsta de 10 ani avem, în medie, între patru și șase vise în fiecare noapte. Ceea ce înseamnă între 1.460 și 2.190 de vise în fiecare an.

3. La cinci minute după ce ne trezim uităm jumătate din ceea ce am visat. Iar după zece minute uităm 90% din ceea ce am visat. Altfel spus: visăm de fiecare dată. Doar că, uneori, nu ne amintim că am visat.
Ultima actualizare Sâmbătă, 05 Octombrie 2013 07:20
Citeşte mai mult...
 
Dublu-Helix cu Implicații PDF Imprimare Email
Scris de Dr. Peter Lengyel   
Luni, 29 Aprilie 2013 21:25

Genetica moleculară, o parte importantă a Biologiei Moderne, este o achiziție științifică relativ recentă. În urmă cu doar 6 decenii… nimeni – nici un om – nu înțelegea care este suportul fizico-chimic al proceselor biologice ereditare și cum pot informațiile să fie stocate, transmise și decodificate, încât să se manifeste în caracteristicile biologice ale indivizilor vegetali, animali, virali șamd. Este extraordinar ce omul a înțeles – macromolecula de acid nucleic (ADN în general, dar există și ARN la ribovirusuri) este o oarecare structură chimică formată din dispunerea unor anumiți atomi într-un anumit mod… dar prin această aranjare rezultă informația care este la baza caracteristicilor biologice ale oricărei ființe… de la melc la conopidă, de la șobolan la individul care îți este profesor… inclusiv tu sau iubita pentru care continui să exiști. Pe baza informației care se află în aranjamentul atomilor din această macromoleculă, se transmit inclusiv cracteristici care vor da tonul vocii, predispoziție la anumite comportamente, capacitate intelectulă… șamd. Pe baza diferențelor de informație genetică, se produce un stejar, un virus sau un cioban; sau, în cazul gemenilor monozigoți, 2 ciobani identici din punct de vedere genetic. Acizii nucleici reprezintă suportul pentru un program biologic pe baza căruia se edifică și funcționează fiecare entitate biologică, inclusiv fiecare ființă umană. Esențialul în acest aspect chimic al biologiei este că se poate înțelege rațional modul în care informația ereditară este stocată/ depozitată, copiată/ duplicată, utilizată… transcrisă și tradusă, precum și modul în care se produce diversitatea, prin mutații și recombinări genetice. Extraordinar de interesant. Când știința constată că genomul uman și cel al cimpanzeului se suprapun în proporție de 96-99% (depinzând de sursele informației), deci există o diferență de doar câteva procente, accepți vrând-nevrând, că suntem două versiuni ale unui program, în esență similar. Nu îți convine, și probabil nici cimpanzeul nu e prea fericit. Suntem similari și în privința aceasta.
Ultima actualizare Luni, 29 Aprilie 2013 21:57
Citeşte mai mult...
 
Eclipsa parţială de Lună pe 25 aprilie 2013 PDF Imprimare Email
Scris de prof. Sorin Hotea   
Joi, 25 Aprilie 2013 11:09

În seara zilei de 25 aprilie 2013 are loc prima eclipsa a anului, fiind vorba despre o mică eclipsă parţială de Lună cu magnitudinea maximă de doar 0.0147. Această valoare înseamnă că, în momentul maximului, diametrul Lunii va intra în umbra doar 1,47% sau mai precis 30 de secunde de arc, mărime comparabilă cu diametrul aparent al planetei Jupiter. Aşadar, este foarte posibil ca, pentru a observa eclipsa, să fie nevoie de instrumente astronomice. Totuşi, în preajma fazei maxime, zona nordică a discului lunar va prezenta o oarecare întunecare datorită eclipsei prin penumbră. Fenomenul debutează la ora 21.03 cu intrarea Lunii în penumbra Pământului. După ora 22 e posibil ca pe discul lunar să fie observată penumbra terestră. La 22.54 începe eclipsa parţială, maximul fiind la 23.07. De precizat că zona nordică a Lunii va intra razant în umbra terestră. În timpul eclipsei Luna se va afla la doar 4.7° sud-vest de planeta Saturn şi la aprox. 12° est de steaua Spica (α Virginis). La ora 23.21 eclipsa parţială se termină, iar penumbra va continua să cauzeze o anumită întunecare a zonei nordice a Lunii până în jurul miezului nopţii. Fenomenul ia sfârşit la ora 1.11, când Luna iese din penumbra Pământului.

Ultima actualizare Joi, 25 Aprilie 2013 11:15
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 7 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact