logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA


Un test prin care cancerul poate fi depistat in cateva ore, dezvoltat de cercetatorii britanici PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014 09:26

Cancerul ar putea fi diagnosticat in doar cateva ore prin intermediul unui nou test dezvoltat de cercetatorii britanici, ceea ce ar insemna un tratament mai eficace pentru pacienti. Astfel, potrivit expertilor, medicii ar putea diagnostica cancerul in doar cateva ore. 
 
Noul test dezvoltat de cercetatorii britanici le-ar putea indica medicilor tipul de cancer de care sufera pacientii, astfel incat tratamentul sa poata fi stabilit imediat, informeaza dailymail.co.uk. 
 
Dezvoltarea tehnologiei inseamna ca probele nu mai trebuie trimise pentru a fi evaluate de specialisti. Folosind imagistica prin spectrometrie de masa, expertii pot procesa probele prin intermediul unui computer, care va scana mii de componente chimice pentru a detecta prezenta cancerului in organism. 
 
Computerul nu doar ca stabileste diagnosticul, dar poate stabili si despre ce tip de cancer este vorba, astfel incat medicii sa poata oferi cel mai bun tratament. 
Citeşte mai mult...
 
Creierul este stimulat cateva zile la rand dupa citirea unui roman PDF Imprimare Email
Luni, 30 Decembrie 2013 08:55

Citirea unui roman captivant declanseaza modificari reale si masurabile in functionarea creierului, care pot dura cel putin cinci zile dupa incheierea lecturii, au descoperit cercetatorii americani de la Emory University. 
 
Oamenii de stiinta americani au descoperit ca lectura unei carti bune poate determina o conectivitate mai mare la nivelul creierului si schimbari neurologice care persista intr-un mod asemanator cu memoria musculara, potrivit independent.co.uk. 
 
Schimbarile au fost inregistrate in cortexul temporal stang, regiunea senzorio-motorie primara a creierului, asociata, de asemenea, cu receptivitatea limbajului. 
Citeşte mai mult...
 
Proiectele lui Charles Darwin PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013 07:27

Charles Darwin (1809-1882) – omul care a pus bazele teoriei evoluției biologice, este până acum naturalistul cu cele mai semnificative realizări. Dacă citești cărțile lui, poți avea doar admirație… dar asta în cantitate uriașă. Cât de interesante sunt aspectele descrise, cât de clar sunt formulate frazele, pare incredibil (mai cu seamă dacă faci comparație cu scrâșnetele căruiva deștept de acum). Științele biologice, la ora actuală, au o profundă bază evoluționistă, iar cei care eventual nu recunosc acest fapt (…).
 
Te poți întreba, dacă trăia Darwin în zilele noastre hiper-ultra-birocratizate, mai avea energia să realizeze acea operă pe care a fost capabil să o creeze la vremea lui? Sau scria proiecte, dintre care unele se aprobau… cu condiția să implice în activitate și comunitatea locală, femei, handicapați, curve și spălătorese, precum și minorități sexuale? Trebuia să găsească un program de finanțare în care se poate integra ceea ce îl procupă pe el; greu, dacă nu imposibil de găsit așa-ceva. Trebuia să completeze 100 de formulare cu detalii despre cum o să facă și de ce… care este relevanța socială a activității… cum nu aduce atingere opiniilor majorității, care este structura organizatorică democratică a grupului în care lucrează șamd. Avea nevoie de ștampile rotunde și pătratice, de cazier fiscal și aprobări de variate feluri, avea nevoie de scrisori de recomandare și de parteneriate cu te miri cine și făcea un dosar gros – gros de tot – cu proiectul. Acela era citit de tot felul de oameni care nu se pricep deloc sau aproape deloc la domeniul în cauză (ce este aia evoluție biologică, ceva în contradicție cu Biblia… cu sfântul scaun, cu șarpele vorbitor, cu bătrânul de 969 de ani, cu Arca lui Noe pe care din fiecare specie erau câte 2 exemplare, când bunul zeu a ucis tot – a înecat toți copiii, toți oamenii). Proiectul nu ajungea să fie finanțat… că lipsea careva hârtie, sau nu era relevant pentru finanțator, sau era în contradicție cu religia sau cu opinia reprezentată de savanții momentului, sau avea doar 96 de puncte din 100 posibile… iar ultimul finanțat era mai bun, cu 96,2 – o crescătorie de nutrii.
Citeşte mai mult...
 
15 adevaruri care te-ar putea mira PDF Imprimare Email
Duminică, 13 Octombrie 2013 08:09

1. semințele de acaju cresc în mere?
2. banalele ciuperci sunt mai mult înrudite cu omul decât cu plantele?
3. de fapt copacii cresc în aer și nu în pământ?
4. este suficient de multă apă doar în Lacul Superior pentru a acoperi în totalitate America de Sud și America de Nord cu un strat de 30 de cm de apă?
5. sunt mai mult stele în Universul vizibil decât toate boabele de nisip de pe toate plajele lumii?
6. numărul de sinapse din creierul uman este de aproximativ 125 de trilioane, ceea ce reprezintă numărul de stele pentru a “umple” 15 galaxii de mărimea Căii Lactee?
7. un atom are aproximativ 99, 99% spațiu gol?
8. la fiecare 10 ani toate celule din corpul tău sunt înlocuite cu unele noi și că vechiul tău trup nu mai are nimic în comun cu cel nou?
Ultima actualizare Duminică, 13 Octombrie 2013 13:12
Citeşte mai mult...
 
15 lucruri mai puțin știute despre vise PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 05 Octombrie 2013 07:12

1. În medie, o ființă umană petrece aproximativ 6 ani din viață visând (ceea ce înseamnă cam două ore pe noapte).

2. Începând cu vârsta de 10 ani avem, în medie, între patru și șase vise în fiecare noapte. Ceea ce înseamnă între 1.460 și 2.190 de vise în fiecare an.

3. La cinci minute după ce ne trezim uităm jumătate din ceea ce am visat. Iar după zece minute uităm 90% din ceea ce am visat. Altfel spus: visăm de fiecare dată. Doar că, uneori, nu ne amintim că am visat.
Ultima actualizare Sâmbătă, 05 Octombrie 2013 07:20
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 6 of 51

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact