logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA


Premieră: compoziţia unui asteroid studiată înainte şi după a cădea pe Pământ PDF Imprimare Email
Joi, 26 Martie 2009 07:36

Cercetătorii au studiat până acum compoziţiile chimice a numeroşi meteoriţi şi traiectoriile a numeroşi asteroizi. Dar este pentru prima dată când a fost studiată compoziţia unui meteorit a cărui compoziţie mai fusese măsurată şi când acesta era încă asteroid în spaţiu. Compararea celor două, denumită calibrare, va permite determinarea mai precisă a compoziţiei chimice a celorlalţi asteroizilor din spaţiu şi indirect a originii acestora şi deci a istoriei sistemului solar. Studiul a fost publicat în prestigioasa revistă Nature.

Asteroidul 2008 TC3 a fost identificat cu o zi înainte de a se prăbuşi pe Pâmânt, pe 7 octombrie 2008 într-un deşert din Nubia, Africa. Presa nu a fost alertată, căci era un astroid micuţ, care nu prezenta nici un pericol. Cercetătorii au estimat compoziţia sa chimică încă de când acesta se afla în spaţiu. Pentru aceasta, au studiat lungimile de undă ale luminii reflecate de materialul său. Când a căzut pe Pământ, echipe de experţi au fost trimise repede în Nubia pentru a identifica şi colecta resturile astroidului ce devenise meteorit. Acesta explodase la 37 de km altitudine. Au fost găsite aproape 50 de bucăţi.

Ultima actualizare Joi, 26 Martie 2009 07:46
Citeşte mai mult...
 
Frunza artificială – mai aproape de realitate PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Martie 2009 06:46

Capacitatea plantelor verzi de a sintetiza substanţe organice din apă, dioxid de carbon şi energia luminoasă primită de la soare este vitală şi totodată fascinantă. Cercetători din întreaga lume încearcă să imite acest proces natural pentru a da o mână de ajutor vegetaţiei ce în ultima vreme nu mai face faţă activităţii noastre. O echipă de la Departamentul de Energetică al Laboratorului National Lawrence Berkeley din Statele Unite face încă un pas important spre realizarea primei frunze artificiale, dispozitiv ce ne va ajuta să producem combustibili lichizi precum plantele: aproape perfect ecologic.

De câteva milioane de ani plantele verzi produc substanţe organice nutritive prin intermediul fotosintezei. În frunze are loc o reacţie chimică de fotooxidare: apa absorbită din sol prin rădăcini ajunge în frunze unde, cu ajutorul luminii primite de la soare, este descompusă în molecule de oxigen, electroni şi ioni de hidrogen. Reacţia are nevoie însă şi de un catalizator pentru ca disocierea moleculei de apă să se producă rapid. Plantele dispun de un complex de proteine pe bază de magneziu ce îndeplinesc acest rol. Moleculele de oxigen sunt eliminate prin porii frunzelor, iar electronii şi ionii de hidrogen sunt folosiţi în a doua etapă a fotosintezei, reacţionând cu dioxidul de carbon absorbit prin frunze. Are astfel loc un proces de reducere a dioxidului de carbon din care rezultă substanţele organice.

Citeşte mai mult...
 
Wolfram Alpha, complementarul lui Google, se va lansa în mai 2009 PDF Imprimare Email
Luni, 23 Martie 2009 13:37

Stephen Wolfram, creatorul celebrului program de calcul Mathematica, va lansa în o lună şi un pic o aplicaţie ce are potenţialul de a revoluţiona modul în care căutăm informaţii pe Internet. În vreme ce Google este un motor de căutare care oferă documente care ar putea să conţină răspunsul la întrebarea pusă, Wolfram Alpha este un motor de calcul, care efectiv calculează şi oferă răspunsul. Dacă Google stochează informaţii în baze de date uriaşe, Wolfram Alfa stochează doar algoritmii de calcul, precum legile fizicii. Dacă Google poate oferi doar ceea ce un alt om a pus deja pe internet, Wolfram Alfa poate oferi răspunsuri care nu sunt încă pe internet.

La ce fel de întrebări poate răspunde Wolfram Alpha?

Iată câteva exemple de întrebari la care poate oferi direct răspunsul, chiar dacă poate nici un om nu răspuns încă la aşa ceva şi prin urmare răspunsul nu se află încă pe internet: Care este suprafaţa României? Câte precipitaţii cad anual în România? Ce latitudine şi longitudine are Bucureştiul? Câţi neutroni sunt într-un atom de uraniu? Care este zecimala a 500-a a numărului pi? Şi aşa mai departe ...

Citeşte mai mult...
 
REVIR, o invenţie românească pentru o eoliană fascinantă PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Martie 2009 11:48

Se poate şi în România! O echipă de cercetători români au inventat şi brevetat un nou tip de eoliană, ce prezintă numeroase avantaje. În primul rând, funcţionează şi acolo unde vânturile sunt foarte slabe, astfel că aproape oricine îşi poate pune lângă casa sa. În al doilea rând, nu scoate nici un zgomot, pe când eolienele clasice poluează fonic şi trebuie să fie departe de aşezări umane. În al treilea rând se opreşte singură dacă vântul este prea puternic, pe când cele clasice trebuia să dea un om comanda de a fi oprite. Acestea şi multe altele în articolul de mai jos.

Ultima actualizare Sâmbătă, 21 Martie 2009 11:56
Citeşte mai mult...
 
USB in loc de deget PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Martie 2009 15:33

Daca va intrebati pana unde merge pasiunea unora pentru calculatoare, s-ar putea sa nu gasiti un raspuns concret. Pana la extrem e cel mai potrivit, insa.

Un finlandez care si-a pierdut un deget intr-un accident si l-a inlocuit cu un USB.

Jerry Jalava, programator de meserie, a facut din handicapul sau un motiv de cercetare. Acesta a construit o proteza pentru deget dotata cu un stick de memorie, pe care poate stoca fotografii, filme, dar si fisiere folositoare.

Degetul-USB arata ca unul normal, insa de sub unghie poate iesi stickul salvator, atunci cand esti in pana de... memorie.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647484950UrmătorSfârşit »

Page 44 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact