logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA


Baterie superioară, construită cu ajutorul unui virus modificat genetic PDF Imprimare Email
Duminică, 05 Aprilie 2009 06:39

Niște cercetători de la MIT (Institutul de Tehnologie din Massachusetts) au demonstrat pentru întâia dată că pot folosi viruși modificați genetic pentru a construi atât anodul cât și catodul unei baterii de tip litiu-ion. Invenţia deschide drumul spre fabricarea de baterii nepoluante.

Angela Belcher, om de știință în domeniul materialelor la MIT și cea care a condus echipa de cercetare, spune că bateriile care s-au obținut astfel stochează la fel de multă energie și livrează aceeași putere ca cele mai performante baterii moderne disponibile comercial. Ele vor putea fi utilizate pentru diferite dispozitive electronice, cum ar fi iPod-urile sau telefoanele mobile. Un iPod ar putea fi alimentat de aceste baterii cam de trei ori mai mult timp decât de către bateriile sale obișnuite. Ar putea fi utilizate și în cazul autovehiculelor, deși va mai dura ceva timp până a se ajunge acolo.

Bateria prototip are forma unei monede. Tehnologia permite, însă, fabricarea unor baterii ușoare, flexibile, care pot lua forma spațiului în care se află. Bateriile asfel fabricate au avantajul că pot fi realizate cu procese ieftine și nedăunătoare mediului. Sinteza necesară se desfașoară la temperatura camerei sau mai scăzută, iar materialele folosite nu sunt toxice. Virușii sunt unii comuni, ce infestează bacterii, și sunt inofensivi oamenilor.

Citeşte mai mult...
 
Celulele inimii se pot regenera PDF Imprimare Email
Duminică, 05 Aprilie 2009 06:23

Chiar dacă până acum în facultăţile de medicină şi nu numai ni se spunea că murim cu la fel de multe celule în inimă cu câte ne naştem, se pare că ne-am înşelat. Un studiu publicat pe 3 aprilie în revista ”Science” confirmă acest fapt. Cercetarea, condusă de Jonas Frisén de la Institutul Karolinska din Stockholm, s-a bazat pe analiza prezenţei sau absenţei izotopului carbon 14 în ADN-ul celulelor din inimă.

În timpul Războiului Rece, izotopul carbon 14 a fost prezent în mediu în urma testelor efectuate pentru bombele nucleare. Chiar dacă acestea au fost interzise şi oprite şi nivelul radiaţiilor a scăzut brusc, o anumită cantitate de izotopi a rămas în mediu şi în organisme.

Citeşte mai mult...
 
Experiment care ar putea verifica teoria universurilor paralele PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 04 Aprilie 2009 06:39

După apariţia fizicii cuantice şi a celebrelor formule ale lui Schrödinger viziunea noastră asupra universului s-a schimbat radical. A fost momentul în care au început să apară modele care încearcă să explice fenomenele din domeniul minuscul al atomilor şi să afle dacă legile de acolo se aplică şi în lumea pe care o percem zi de zi. Una dintre cele mai controversate teorii este cu singuraţă cea a universurilor paralele. Frank Tipler, fizician la Universitatea din Orleans, unul dintre adepţii acestui model, propune un experiment relativ simplu care ar putea verifica formule existente in teoria universurilor paralele.

Citeşte mai mult...
 
Contrar unei păreri unanime, romantismul poate rezista într-o relaţie de lungă durată PDF Imprimare Email
Vineri, 03 Aprilie 2009 06:53

Potrivit unui studiu recent, publicat de Asociaţia Psihologică Americană,  romantismul nu trebuie să stagneze  într-o relaţie, ci să progreseze pe parcursul acesteia. Romantismul  poate dura o viaţă întreagă şi poate mări sansele de a avea o  relaţie mai sănătoasă şi mai fericită.

Majoritatea  persoanelor cred că dragostea romantică este aceeaşi cu cea pasională, însă acest lucru nu este adevărat. Chiar dacă  dragostea romantică presupune acelasi  angajament, aceeaşi intensitate  şi atracţie sexuală, acesteia îi lipseşte componenta obsesiva. Când iubirea devine obsesivă, sentimentele de anxietate şi incertitudine apar, iar acest lucru duce la relaţii de scurtă durată.

Cercetatoarea Bianca P. Acevedo, de la Universitatea din California, a observat 17 relaţii de scurtă durată, la persoane  cu vârsta cuprinsă între 18 si 23 ani, care erau  sau nu casatorite şi aveau media duratie relaţiilor mai mică de 4 ani. Zece studii, la care au participat persoane de vârsta a doua, căsătorite de 10 sau mai mulţi ani, au oferit informatii despre  relaţiile de lungă durată.

Citeşte mai mult...
 
Un robot stimulat de ganduri umane PDF Imprimare Email
Miercuri, 01 Aprilie 2009 06:44

robotul ASIMOUltima versiune a lui ASIMO - celebrul robotul al celor de la Honda - a fost dotat cu o „pălărie cu creier”. Acest dispozitiv poate percepe gândurile unei persoane şi ajută astfel robotul să efectueze anumite mişcări. Robotul a fost creat în cadrul Institutului Japonez de Cercetare Honda.

Dacă până acum androidul putea să danseze, să fugă şi chiar să primească oaspeţi, acum are capacitatea efectua patru mişcări de bază cu mâinile, picioarele şi limba. Acestea sunt de fapt „dictate” de o persoană care se află în apropierea robotului, ce se gândeşte la ceea ce ar trebui el să facă. Gândurile, sau mai bine spus activitatea cerebrală a coordonatorului, sunt perceptute de dispozitivul robotului, pălăria specială,  care pune activează senzorii aflaţi în componenţa sa. În 90% din cazuri robotul efectuează mişcările corecte. Aceasta depinde însă şi de puterea de concentrare a persoanei ce-i transmite telepatic comenzile.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647484950UrmătorSfârşit »

Page 43 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact