logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA


Noi metode educaţionale – cum pot copiii să înveţe singuri PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 18 Aprilie 2009 06:42

Sugata Mitra, în cadrul unei conferinţe LIFT deşfăşurată în 2007 şi prezentată pe site-ul TED.com, vorbeşte despre proiectul său, gaura-în-perete, o serie de experimente ce au arătat că, în absenţa oricărei intervenţii din partea adulţilor sau oricărui tip de educaţie primit, copiii pot învăţa singuri, şi se pot învăţa unii pe ceilalţi dacă sunt motivaţi de curiozitate si de interesul celor cu care vin în contact. Copiii ce au participat la acest proiect, şi-au dat singuri seama de cum să folosească un calculator – şi apoi i-au învăţat şi pe ceilalţi. Evident, se naşte întrebarea, ce altceva mai pot copiii să înveţe singuri?

Citeşte mai mult...
 
Tehnică revoluţionară în domeniul anesteziei locale PDF Imprimare Email
Vineri, 17 Aprilie 2009 12:05

O echipă de cercetători de la Spitalul de Copii din Boston, Statele Unite ale Americii, a dezvoltat o nouă metodă de adminstratre lentă a anestezicelor. Ideea ar putea revoluţiona nu numai modul în care este tratată durerea din timpul operaţiei şi cea postoperatorie, ci şi durerea cronică.

Medicul Daniel Kohane, anestezist la Spitalul de Copii din Boston, şi-a pornit cercetarea bazându-se pe o dorinţă mai veche din domeniu, anume descoperirea unui anestezic local care să acţioneze asupra unui nerv, amorţindu-l pentru o perioadă mai lungă, de câteva zile. Existenţa unui astfel de anestezic ar putea fi benefică pentru ameliorarea durerilor cronice, unde în momentul de faţă se folosesc subtanţe narcotice, ce provoacă dependenţă.

Citeşte mai mult...
 
Pentru a recunoaşte chipuri, creierul le transformă în „cod de bare“ PDF Imprimare Email
Miercuri, 15 Aprilie 2009 06:06

În spatele recunoaşterii unui chip stă un proces complex, care este acum mai bine înţeles datorită descoperirii făcute de echipa oftalmologului Steven Dakin de la Universitiy College din Londra. Lucrarea a fost publicată în Journal of Vision pe 4 aprilie şi explică etapele preliminare pe care le întreprinde creierul în recunoaşterea unui chip.

Chipul uman conţine foarte multe informaţii despre individ, începând de la detalii precum sexul sau vârsta, terminând cu starea psihică. Procesând aceste informaţii, creierul ia decizii ce ne influentează viaţa socială. Înţelegerea modului în care creierul realizează acest lucru, ne poate ajuta să dezvoltăm programe mai performante pentru recunoaşterea facială.

Echipa de cercetători s-a folosit în cercetarea sa de pozele unor celebrităţi precum cântăreţul Chris Martin de la Coldplay sau actorul George Clooney. Ei au determinat astfel care este numărul minim de elementele ale chipului care sunt necesare pentru a putea recunoaşte o persoană, constatând că toate acestea sunt situate pe linii orizonatale: linia sprâncenelor, linia ochilor şi buzele.

Citeşte mai mult...
 
Posibilă explicaţie pentru ineficienţa vaccinurilor la unii nounăscuţi PDF Imprimare Email
Marţi, 14 Aprilie 2009 05:41

Faptul că unii nounăscuţi nu reacţionează corespunzător la anumite vaccinuri le este cunoscut medicilor şi cercetătorilor de ceva vreme. Cauzele acestui lucru au rămas neelucidate. Habib Zaghouani, profesor de biologie moleculară, imunologie şi sănătatea copilului de la Universitatea din Missouri a găsit o posibilă explicaţie a slabei reacţii la vaccinuri a nounăscuţilor.

În teoria sa, Habib Zaghouani susţine că bebeluşii au nevoie de timp după naştere pentru ca sistemul lor imunitar să se maturizeze. El a făcut diferite teste pe pui de şoareci şi a descoperit un mecanism care împiedică nounăscutul să reacţioneze aşa cum ne-am aştepta la un vaccin.

Cum funcţionează sistemul imunitar la un om adult? Exista două tipuri principale de celule care intră în acţiune în momentul unui atac: Th-1 şi Th-2 – h este prescurtarea de la englezescul helper şi înseamna ajutător. În mod normal celulele Th-1 răspund atunci când un microb periculos este detectat în corp şi acţionează pentru a-l distruge. La fel se întâmplă şi cand se administrează un vaccin: celulele Th-1 răspund, distrug cantitatea mică de microbi furnizată de vaccin şi tin minte cum să se apare pe viitor în cazul în care un astfel de agent patogen întră în corp. Celula Th-2 se secretă în situaţiile în care corpul este expus la alergeni şi datorită ei avem reacţii alergice.

Citeşte mai mult...
 
Proiect ce studiază posiblitatea construirii caselor aproape numai din fibre de cânepă PDF Imprimare Email
Marţi, 14 Aprilie 2009 05:33

Cânepa, aflată printre plante domesticite de om, prezintă multiple avantaje din punct de vedere ecologic. Din această cauză o echipă de cercetători de la Universitatea Bath, în colaborare cu Centrul pentru Materiale de Construcţii Inovative, va studia în următorii ani posibilitatea de a produce materialele necesare construcţiei unei case folosind fibra de cânepă ca şi material de bază.

Cânepa este o plantă foarte populară, fiind folosită de-a lungul timpului pentru a produce fibre textile, hârtie, plastic biodegradabil şi combustibil. Are avantajul de a fi o sursă de biomasă ce creşte foarte repede, având capacitatea de a oferi 3 recolte pe an. Este de asemenea extrem de rezistentă, neavând nevoie de pesticide sau erbicide, controlând totodată şi eroziunea solului pe care este cultivată. Ar putea fi folosită cu succes în producţia industrială, înlocuid hârtia pe bază de lemn şi eliminând astfel necesitatea folosirii înălbitorilor necesari în procesul obţinerii hârtiei, pentru producţia de cosmetice sau plastic, eliminând folosirea petrolului.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior41424344454647484950UrmătorSfârşit »

Page 41 of 51

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact