logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA


Juramant misterios, semnat de nume importante precum Neculai Culianu sau Ion Creanga, descoperit in arhiva Muzeului Literaturii Romane din Iasi PDF Imprimare Email
Marţi, 15 Aprilie 2014 18:49

Muzeul Literaturii Romane Iasi a descoperit in arhiva sa un document care dezvăluie existența unei grupări secrete din care făceau parte personalități proeminente ale secolului al XIX-lea, mulți fiind membri și ai Societății Junimea. Printre semnatari se afla N. Culianu, N. Gane, A. Lambrior si I. Creangă. Circumstanțele în care documentul a fost semnat sunt, deocamdată, necunoscute. 
 
Redăm în rândurile de mai jos textul-jurământ semnat de nume importante precum N. Culianu, N. Gane, A. Lambrior, I. Creangă, cărora se adaugă A.C. Șendrea, I.A. Darzeu, C. Corjescu, D.A. Anghel ș.a.
 
Jur pe onoare și conștiință./ Mă leg pe suflet și pe Dumnezeu/ Să lucrez din toată inima pentru ridicarea neamului românesc/ Să respect și să execut toate hotărârile luate de comitetul din care face parte. Și să păzesc secret absolut./ Așa să-mi ajute Dumnezeu și sfânta Cruce”.
 
„Provenind din latinescul juramentum, jurământul poate fi o afirmare sau o promisiune, ori o făgăduială solemnă făcută de o persoană de a spune adevărul în legătură cu anumite fapte. 
Ultima actualizare Marţi, 15 Aprilie 2014 19:23
Citeşte mai mult...
 
Primele unde de dupa Big Bang, detectate in mod direct de cercetatori PDF Imprimare Email
Duminică, 23 Martie 2014 10:59
Fizicienii americani au anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, realizarea unei descoperiri majore in astrofizica - prima detectare directa a undelor gravitationale primordiale, ce reprezinta primele socuri de dupa Big Bang, care au marcat nasterea Universului. 
 
Existenta acestor ondulatii spatiu-timp, primul ecou al Big Bangului, prevazute in teoria generala a relativitatii formulata de Albert Einstein, demonstreaza expansiunea extrem de rapida a Universului in prima fractiune de secunda a existentei sale, o faza denumita "inflatie cosmica". 
 
Potrivit site-ului businessinsider.com, undele gravitationale primordiale reprezinta cea din urma predictie facuta de Einstein in teoria generala a relativitatii care ramasese nedemonstrata pana acum. "Detectarea acestui semnal este unul dintre obiectivele cele mai importante din cosmologie in prezent si a fost rezultatul unei cantitati uriase de munca depusa de un numar mare de cercetatori", a subliniat John Kovac, profesor de astronomie si de fizica la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA), coordonatorul echipei de cercetatori de la proiectul BICEP2 care au facut aceasta descoperire. 
Citeşte mai mult...
 
De ce cascam si de ce e cascatul contagios? PDF Imprimare Email
Joi, 20 Martie 2014 18:05
Daca pana de curand se credea ca empatia determina contagiozitatea cascatului, un studiu recent sugereaza ca factorul determinant ar fi varsta persoanelor implicate. Cascatul este un reflex intalnit la oameni si animale deopotriva, care consta in inhalarea aerului si intinderea timpanelor, simultan, urmate de o expiratie puternica. Oamenii incep sa caste inca de cand se afla in pantece si asociaza, in general, actiunea cu oboseala, somnul sau plictiseala. 
 
Desi, probabil, sunt mai multi factori cate determina aceasta reactie, nu exista inca o explicatie universal acceptata care sa clarifice de ce cascam. 
Primele studii indicau faptul ca reflexul ar fi un raspuns la nivelul crescut de dioxid de carbon din sange, atunci cand corpul are nevoie de un aport de oxigen, care ar justifica inspiratia profunda, sau de eliminarea dioxidului de carbon, printr-o expiratie puternica. Experimentele ulterioare au demonstrat insa, ca mediile cu un nivel scazut de dioxid de carbon sau administrarea de oxigen subiectilor nu influenteaza nevoia de a casca. 
Citeşte mai mult...
 
O zona a creierului care impiedica oamenii sa ia decizii gresite a fost descoperita de cercetatori PDF Imprimare Email
Vineri, 31 Ianuarie 2014 09:41

O regiune a creierului care ii ajuta pe oameni sa evite luarea deciziilor gresite, functionand ca o forma de constiinta, a fost descoperita de cercetatorii britanici, care au denumit acest ghem de neuroni "polul frontal lateral". 
 
Unele zone ale creierului controleaza modul in care sunt puse in aplicare deciziile, insa aceasta regiune, nou descoperita, este responsabila pentru gandurile de tip "ce-ar fi fost daca" oamenii ar fi luat alta decizie, informeaza dailymail.co.uk. 
 
Oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford au ajuns la aceasta descoperire dupa ce au scanat creierul uman in doua moduri diferite. La experiment au participat 25 de barbati si femei, cercetatorii descoperind ca, in urma scanarii, aceasta regiune a creierului este alcatuita din 12 sectiuni mai mici. Ulterior, imaginile obtinute in urma scanarii au fost comparate cu imaginile creierului maimutelor din specia macacilor. 
Citeşte mai mult...
 
Un test prin care cancerul poate fi depistat in cateva ore, dezvoltat de cercetatorii britanici PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014 09:26

Cancerul ar putea fi diagnosticat in doar cateva ore prin intermediul unui nou test dezvoltat de cercetatorii britanici, ceea ce ar insemna un tratament mai eficace pentru pacienti. Astfel, potrivit expertilor, medicii ar putea diagnostica cancerul in doar cateva ore. 
 
Noul test dezvoltat de cercetatorii britanici le-ar putea indica medicilor tipul de cancer de care sufera pacientii, astfel incat tratamentul sa poata fi stabilit imediat, informeaza dailymail.co.uk. 
 
Dezvoltarea tehnologiei inseamna ca probele nu mai trebuie trimise pentru a fi evaluate de specialisti. Folosind imagistica prin spectrometrie de masa, expertii pot procesa probele prin intermediul unui computer, care va scana mii de componente chimice pentru a detecta prezenta cancerului in organism. 
 
Computerul nu doar ca stabileste diagnosticul, dar poate stabili si despre ce tip de cancer este vorba, astfel incat medicii sa poata oferi cel mai bun tratament. 
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 5 of 50

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact