logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA
A fost descoperit mecanismul prin care grasimile contribuie la declansarea diabetului PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 15 August 2011 13:57
In urma unui studiu realizat pe soareci si oameni, cercetatorii au descoperit ca nivelurile ridicate de grasimi in organism afecteaza modul de functionare a doua proteine cheie care au rol in dezvoltarea diabetului.
 
Proteinele FOXA2 si HNF1A activeaza o enzima din pancreas, care, in cazul oamenilor sanatosi, previne dezvoltarea diabetului. Daca aceste proteine nu mai functioneaza, enzima este blocata, acest lucru afectand capacitatea celulelor secretoare de insulina din pancreas de a regla nivelurile de zahar din sange.
 
 
In absenta acestui mecanism, nivelul de zahar din sange nu poate fi reglat in mod corespunzator. Coordonatorul studiului, profesorul Jamey Marth, de la Sanford-Burnham Medical Research Institute din Statele Unite, a declarat ca aceasta descoperire poate conduce la conceperea unor metode de prevenire sau chiar de tratare a diabetului. Studiul a fost publicat in Nature Medicine.
Ultima actualizare Luni, 15 August 2011 14:01
Citeşte mai mult...
 
VIDEO : Trinity test PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 16 Iulie 2011 13:28

Pe 16 iulie 1945 omenirea a intrat  pe drumul cel mai probabil al autodistrugerii,  prin detonarea primei bombe atomice intr-o zona nepopulata din statul american New Mexico. Testul nuclear a avut o forta  de distrugere de 20 kilotone TNT, similara celei folosite la Nagasaki, in acelasi an. Primul test nuclear s-a desfasurat in cadrul „Proiectului Manhattan” si a avut numele de cod „Trinity ”.
Despre distrugerile teribile provocate de cele doua bmbe atomice aruncate asupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki vom reveni pe site la momentul comemorarii.
Acum, poate ar fi interesant de semnalat ca „aflat initial pe lista oraselor-tinta pentru prima bomba lansata asupra Japoniei, Kyoto, un important centru cultural si turistic, a fost salvat de interventia Secretarului de Razboi al SUA, Henry Stimson, care isi petrecuse luna de miere acolo.
Citeşte mai mult...
 
O noua Atlantida, descoperita pe fundul oceanului Atlantic PDF Imprimare Email
Luni, 11 Iulie 2011 14:43

Pe fundul oceanului Atlantic, ingropata sub sedimente, se afla o lume antica, pierduta, cu vai create de rauri si varfuri care apartineau, odata, muntilor. Un peisaj cu creste si brazde sapate de rauri se intinde ingropat sub sedimentele Oceanului Atlantic de Nord. Geologii au descoperit recent aceasta lume pierduta, nascuta acum circa 56 de milioane de ani, care ar putea fi o ramasita din enigmatica Atlantida, folosind date adunate de la companiile petroliere, in nordul Atlanticului, scrie Nature Asia Pacific.

Informatiile de pana acum arata un peisaj de aproximativ 10.000km patrati, ingropat la 2km sub fundul oceanului, care aminteste de Atlantida. El se afla la vest de insulele Orkney-Shetland. Cercetatorii banuiesc ca facea parte dintr-o regiune mai mare, care era unita cu ce este acum Scotia si se intindea, probabil, pana in Norvegia, intr-o perioada extrem de calduroasa, inaintea aparitiei oamenilor.

Taramul proaspat depistat este strabatut acum de 8 rauri principale, prezentand si urme de polen si carbune in sedimentele de roca, ceea ce indica popularea umana a zonei la un moment dat.

Citeşte mai mult...
 
Eclipsa totala de luna pe 15 iunie PDF Imprimare Email
Luni, 13 Iunie 2011 16:24
Eclipsa ce va avea loc in 15 iunie este una dintre cele mai lungi eclipse totale de Luna vizibile din Romania, in secolul 21, durata totalitatii fiind de o ora si 40 de minute. Fenomenul este cu atat mai important cu cat ultima eclipsa totala de Luna s-a putut observa din Romania in urma cu trei ani si jumatate, pe 21 februarie 2008.
Eclipsa de Luna din 15 iunie este speciala si datorita pozitiei Lunii pe bolta cereasca. Pe durata fazelor partiale, datorita luminii puternice a Lunii, Calea Lactee va fi invizibila. Spectacolul va fi maxim in timpul totalitatii, cand cerul verii se va observa in toata splendoarea sa. Declinatia mica a Lunii (24°S) va face ca aceasta sa nu se ridice prea mult deasupra orizontului, creand astfel un tablou unic, cu Luna eclipsata deasupra orizontului (la doar 10°-15° altitudine).
In noaptea 15 spre 16 iunie, Luna se va afla in zona cea mai sudica a Eclipticii. In timpul eclipsei, Luna va fi pe teritoriul constelatiei Ophiucus (Omul cu sarpele), nu departe de granita cu Sagittarius. In seara de 15 iunie, Luna va rasari in jurul orei 21.00, la sud-est.
Ultima actualizare Marţi, 14 Iunie 2011 07:08
Citeşte mai mult...
 
Şapte blesteme care au schimbat istoria PDF Imprimare Email
Joi, 09 Iunie 2011 15:11

Blestemul este o invocare a urgiei divine asupra cuiva pentru a păstra lucrurile într-o ordine stabilită, însă unori repetarea unui eveniment tragic la anumite intervale sau anumite lucruri sau evenimente care decranşează o nenorocire sunt văzute în aceeaşi notă a răului fatal, la imprecație. Totuşi dincolo de invocaţiile magice şi superstiţiile de orice natură există nenorociri care se petrec nu doar din pură coincidenţă. Iată 7 din cele mai cunoscute blesteme care au schimbat faţa istoriei

Blestemul Tippecanoe sau blestemul preşedinţilor americani 

Un  şir de întâmplări nefericite petrecute în viata unor preşedinţi americani a ridicat întrebarea dacă vreme de 140 de ani asupra “locatarului” de la Casa Albă a planat un blestem ce îşi făcea simţit efectul din 20 în 20 de ani.

Ultima actualizare Joi, 09 Iunie 2011 15:29
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Experimentul Philadelphia, între mit şi adevăr sinistru PDF Imprimare Email
Marţi, 07 Iunie 2011 15:22
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în ambele tabere inamice au avut loc experiente secrete pentru punerea la punct a unor noi arme „definitive“. Cel mai cunoscut şi de „succes”, dacă putem afirma asta, este proiectul Manhattan în urma căruia a fost creată prima bombă atomică. Folosirea ei la Hiroshima şi Nagasaki, după cum susţin numeroşi istorici, a dus la „soluţionarea” celui de-al Doilea Război Mondial, prin capitularea necondiţionată a Japoniei şi evitarea unei iminente invazii americane pe teritoriul nipon.
Ultima actualizare Marţi, 07 Iunie 2011 15:23
Citeşte mai mult...
 
Cele mai terifiante experimente medicale cunoscute vreodată PDF Imprimare Email
Luni, 06 Iunie 2011 14:45
Uciderea unui singur om este o crimă, însă ceea ce veţi găsi mai jos în această listă, căruia nu putem să îi spunem decât generic şi macabru top, deci ceea ce veţi găsi sunt planuri diabolice întocmite împrotriva fiinţei umane, de aceeia care ar fi trebuit să o apere. Ordinea este aproximativă, întrucât experimentele medicale au avut durate diferite şi un numar mai mare sau mai mic de subiecţi.

 Experimentul Stanford Prison.A fost un studiu psihologic asupra reacţiilor pe care le au oamenii în captivitate şi asupra comportamentului acestora în relaţie cu autorităţile şi cu ceilalţi deţinuţi. Experimentul a avut loc în 1971, la Universitatea din Stanford, şi a fost condus de psihologul Philip Zimbardo. O serie de studenţi, închişi în subsolul instituţiei, au jucat rolul gardienilor şi al deţinuţilor. Atât prizonierii, cât şi gardienii şi-au intrat foarte repede în roluri şi în scurt timp au dat dovadă de sadism, cu urmări dintre cele mai neplăcute. Unii studenţi au suferit traume emoţionale puternice şi au fost scoşi din experiment înainte de vreme. În cele din urmă, Zimbardo, alarmat de turnura pe care a luat-o situaţia, a pus capăt studiului.
Ultima actualizare Luni, 06 Iunie 2011 15:02
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Un nou moment de referinta in fizica - Atomii de antimaterie au fost izolati peste 16 minute in laborator PDF Imprimare Email
Luni, 06 Iunie 2011 13:41
Cercetatorii de la CERN au creat si apoi au reusit sa izoleze 300 de antiatomi de hidrogen timp de peste 16 minute in laborator, durata fiind una record, de 5.000 de ori mai mare decat in noiembrie 2010 cand antimateria a fost izolata pentru prima data suficient incat sa fie studiata, noteaza The Independent. Antimateria este opusul materiei, iar cand cele doua se intalnesc se anihileaza reciproc, consecinta fiind degajarea unor cantitati uriase de energie. Urmatorul pas tine izolarea unor atomi timp de cateva ore. "La nivel atomic, 1.000 de secunde inseamna o vesnicie",a rezumat un cercetator al CERN importanta experimentului.

Oamenii de stiinta de la CERN anuntasera in toamna lui 2010 ca au produs si apoi au izolat timp de o zecime de secunda 38 de antiatomi de hidrogen, timp suficient pentru a-i studia. Ei spuneau ca experimentul e un prim pas pentru rezolvarea unui mister al fizicii, si anume de ce e atat de putina antimaterie in Univers.
Ultima actualizare Luni, 06 Iunie 2011 15:02
Citeşte mai mult...
 
In aceasta noapte are loc o eclipsa partiala de Soare PDF Imprimare Email
Scris de prof. Sorin Hotea   
Miercuri, 01 Iunie 2011 12:54
In aceasta noapte (1/2 iunie 2011), Pamantul va experimenta o interesanta eclipsa partiala de Soare. Fenomenul se produce in zona polara nordica a planetei, fiind vizibil din nord-estul Asiei, nordul Americii de Nord, Groenlanda, Oceanul Arctic si nordul extrem al Europei.
Datorita geometriei eclipsei si a faptului ca Pamantul este destul de aproape de solstitiul de vara, eclipsa va putea fi vazuta din Oceanul Arctic si nordul extrem al Europei la miezul noptii. In aceste zone, in apropierea solstitiului de vara, Soarele nu mai apune, trecand doar pe deasupra orizontului nordic. Astfel, observatorii din nordul Norvegiei, Suediei si Finlandei vor avea parte in aceasta noapte de o eclipsa partiala de Soare la miezul noptii.
Ultima actualizare Miercuri, 01 Iunie 2011 13:10
Citeşte mai mult...
 
De ce ne place muzica? Cea mai frumoasa obsesie umana sub lupa neurostiintelor PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 23 Mai 2011 13:36
“Castile faceau ca muzica sa-mi para mai personala. Dintr-odata, ea venea din capul meu, nu de afara, din lume.” Forta muzicii este exploatata in foarte multe domenii: publicitate, cinematografie, armata etc. Suntem convinsi sa cumparam o bautura racoritoare, o haina sau o masina, de muzica pe care o auzim in reclamele acestor produse. Savuram puterea muzicii de a ne induce anumite senzatii. De ce? De ce ne place muzica si suntem gata sa cheltuim atat de mult pentru a o asculta? Cum actioneaza asupra noastra cea mai frumoasa obsesie umana?
 
“Lumea culorilor sonore” este folosita, de cele mai multe ori, pentru a ne manipula emotiile, iar tendinta noastra este aceea de a-i ceda. De ce anumite succesiuni de sunete ne emotioneaza, in vreme ce altele, precum zgomotul produs de masini, in trafic, ne deranjeaza? Raspunsul sta, mai nou, in mana neurostiintelor. O parte dintre secretele muzicii au inceput sa fie dezvaluite odata cu expansiunea neurostiintelor si cu dezvoltarea abordarilor din psihologie, a tehnicilor imagistice si a medicamentelor capabile sa manipuleze neurotransmitatori, precum dopamina si serotonina. Progresele inregistrate in modelarea retelelor neuronale au, de asemenea, un merit in dezlegarea secretelor muziciii.
Ultima actualizare Luni, 23 Mai 2011 15:02
Citeşte mai mult...
 
În 2012 apare pe piaţă anticoncepţionalul pentru bărbaţi PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 14 Mai 2011 18:29
Băştinaşii de pe insula indoneziană Papua au observat de-a lungul timpului efectul curios al unui arbust numit "gandarusa". Aceştia au descoperit că dacă mesteci des frunzele acestei plante, acestea au un efect anticoncepţional.
 
Oamenii de ştiinţă indonezieni au analizat în laborator această plantă şi au realizat că pot extrage ingredientul activ al arbustului pentru a produce o pilulă contraceptivă. Dacă aceştia vor reuşi acest lucru, se va da naştere primei pilule anticonceptionale pentru bărbaţi. Cercetătorii au început o analiză a arborelui gandarusa în 1988.
 
Testele efectuate pe oameni şi pe animale au început în 1990, iar amestecul efectiv de substanţe a fost brevetat în 2007. Potrivit unui raport guvernamental, pilula concepută din această plantă previne sarcina prin încetinirea activităţii anumitor enzime din spermă ce ajută la fecundarea ovulului unei femei.
Citeşte mai mult...
 
S-a descoperit „particula lui Dumnezeu“? PDF Imprimare Email
Marţi, 26 Aprilie 2011 07:47

Lumea ştiinţei a fost pusă pe jar de un zvon lansat de curând, potrivit căruia, cu ajutorul celui mai mare accelerator de particule din lume, ar fi fost descoperit bosonul Higgs.

 

Acesta reprezintă o particulă subatomică cunoscută şi sub numele de „particula lui Dumnezeu". Speculaţia, care a apărut în preajma Nopţii de Înviere, se bazează pe o notă internă, care ar aparţine fizicienilor de la Large Hadron Collider (LHC), acceleratorul de particule construit la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) în apropierea Genevei, Elveţia, scrie publicaţia britanică „The Daily Mail".

 

Citeşte mai mult...
 
România, locul al 73-lea pe harta mondială a fericirii PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 25 Aprilie 2011 06:06
Conform unui studiu realizat de site-ul targetmap.com, persoanele care trăiesc în nordul Europei sunt cele mai fericite, iar oamenii din Africa se află printre cei mai nefericiţi pământeni.
 
Cel mai mare procent de oameni cărora le merge bine se află în Danemarca, acolo unde 82% din populaţia ţării este fericită, la polul opus aflându-se ţări precum Niger sau Togo, unde procentul oamenilor fericiţi nu atinge 3%.
 
În topul celor mai fericiţi oameni din lume se mai regăsesc şi finlandezii, norvegienii, suedezii şi olandezii, procentul persoanelor cărora le merge bine în aceste ţări ajungând până la 70%.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 5 of 20

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact