logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


STIINTA
De ce cascam si de ce e cascatul contagios? PDF Imprimare Email
Joi, 20 Martie 2014 18:05
Daca pana de curand se credea ca empatia determina contagiozitatea cascatului, un studiu recent sugereaza ca factorul determinant ar fi varsta persoanelor implicate. Cascatul este un reflex intalnit la oameni si animale deopotriva, care consta in inhalarea aerului si intinderea timpanelor, simultan, urmate de o expiratie puternica. Oamenii incep sa caste inca de cand se afla in pantece si asociaza, in general, actiunea cu oboseala, somnul sau plictiseala. 
 
Desi, probabil, sunt mai multi factori cate determina aceasta reactie, nu exista inca o explicatie universal acceptata care sa clarifice de ce cascam. 
Primele studii indicau faptul ca reflexul ar fi un raspuns la nivelul crescut de dioxid de carbon din sange, atunci cand corpul are nevoie de un aport de oxigen, care ar justifica inspiratia profunda, sau de eliminarea dioxidului de carbon, printr-o expiratie puternica. Experimentele ulterioare au demonstrat insa, ca mediile cu un nivel scazut de dioxid de carbon sau administrarea de oxigen subiectilor nu influenteaza nevoia de a casca. 
Citeşte mai mult...
 
O zona a creierului care impiedica oamenii sa ia decizii gresite a fost descoperita de cercetatori PDF Imprimare Email
Vineri, 31 Ianuarie 2014 09:41

O regiune a creierului care ii ajuta pe oameni sa evite luarea deciziilor gresite, functionand ca o forma de constiinta, a fost descoperita de cercetatorii britanici, care au denumit acest ghem de neuroni "polul frontal lateral". 
 
Unele zone ale creierului controleaza modul in care sunt puse in aplicare deciziile, insa aceasta regiune, nou descoperita, este responsabila pentru gandurile de tip "ce-ar fi fost daca" oamenii ar fi luat alta decizie, informeaza dailymail.co.uk. 
 
Oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford au ajuns la aceasta descoperire dupa ce au scanat creierul uman in doua moduri diferite. La experiment au participat 25 de barbati si femei, cercetatorii descoperind ca, in urma scanarii, aceasta regiune a creierului este alcatuita din 12 sectiuni mai mici. Ulterior, imaginile obtinute in urma scanarii au fost comparate cu imaginile creierului maimutelor din specia macacilor. 
Citeşte mai mult...
 
Un test prin care cancerul poate fi depistat in cateva ore, dezvoltat de cercetatorii britanici PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014 09:26

Cancerul ar putea fi diagnosticat in doar cateva ore prin intermediul unui nou test dezvoltat de cercetatorii britanici, ceea ce ar insemna un tratament mai eficace pentru pacienti. Astfel, potrivit expertilor, medicii ar putea diagnostica cancerul in doar cateva ore. 
 
Noul test dezvoltat de cercetatorii britanici le-ar putea indica medicilor tipul de cancer de care sufera pacientii, astfel incat tratamentul sa poata fi stabilit imediat, informeaza dailymail.co.uk. 
 
Dezvoltarea tehnologiei inseamna ca probele nu mai trebuie trimise pentru a fi evaluate de specialisti. Folosind imagistica prin spectrometrie de masa, expertii pot procesa probele prin intermediul unui computer, care va scana mii de componente chimice pentru a detecta prezenta cancerului in organism. 
 
Computerul nu doar ca stabileste diagnosticul, dar poate stabili si despre ce tip de cancer este vorba, astfel incat medicii sa poata oferi cel mai bun tratament. 
Citeşte mai mult...
 
Creierul este stimulat cateva zile la rand dupa citirea unui roman PDF Imprimare Email
Luni, 30 Decembrie 2013 08:55

Citirea unui roman captivant declanseaza modificari reale si masurabile in functionarea creierului, care pot dura cel putin cinci zile dupa incheierea lecturii, au descoperit cercetatorii americani de la Emory University. 
 
Oamenii de stiinta americani au descoperit ca lectura unei carti bune poate determina o conectivitate mai mare la nivelul creierului si schimbari neurologice care persista intr-un mod asemanator cu memoria musculara, potrivit independent.co.uk. 
 
Schimbarile au fost inregistrate in cortexul temporal stang, regiunea senzorio-motorie primara a creierului, asociata, de asemenea, cu receptivitatea limbajului. 
Citeşte mai mult...
 
Proiectele lui Charles Darwin PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013 07:27

Charles Darwin (1809-1882) – omul care a pus bazele teoriei evoluției biologice, este până acum naturalistul cu cele mai semnificative realizări. Dacă citești cărțile lui, poți avea doar admirație… dar asta în cantitate uriașă. Cât de interesante sunt aspectele descrise, cât de clar sunt formulate frazele, pare incredibil (mai cu seamă dacă faci comparație cu scrâșnetele căruiva deștept de acum). Științele biologice, la ora actuală, au o profundă bază evoluționistă, iar cei care eventual nu recunosc acest fapt (…).
 
Te poți întreba, dacă trăia Darwin în zilele noastre hiper-ultra-birocratizate, mai avea energia să realizeze acea operă pe care a fost capabil să o creeze la vremea lui? Sau scria proiecte, dintre care unele se aprobau… cu condiția să implice în activitate și comunitatea locală, femei, handicapați, curve și spălătorese, precum și minorități sexuale? Trebuia să găsească un program de finanțare în care se poate integra ceea ce îl procupă pe el; greu, dacă nu imposibil de găsit așa-ceva. Trebuia să completeze 100 de formulare cu detalii despre cum o să facă și de ce… care este relevanța socială a activității… cum nu aduce atingere opiniilor majorității, care este structura organizatorică democratică a grupului în care lucrează șamd. Avea nevoie de ștampile rotunde și pătratice, de cazier fiscal și aprobări de variate feluri, avea nevoie de scrisori de recomandare și de parteneriate cu te miri cine și făcea un dosar gros – gros de tot – cu proiectul. Acela era citit de tot felul de oameni care nu se pricep deloc sau aproape deloc la domeniul în cauză (ce este aia evoluție biologică, ceva în contradicție cu Biblia… cu sfântul scaun, cu șarpele vorbitor, cu bătrânul de 969 de ani, cu Arca lui Noe pe care din fiecare specie erau câte 2 exemplare, când bunul zeu a ucis tot – a înecat toți copiii, toți oamenii). Proiectul nu ajungea să fie finanțat… că lipsea careva hârtie, sau nu era relevant pentru finanțator, sau era în contradicție cu religia sau cu opinia reprezentată de savanții momentului, sau avea doar 96 de puncte din 100 posibile… iar ultimul finanțat era mai bun, cu 96,2 – o crescătorie de nutrii.
Citeşte mai mult...
 
15 adevaruri care te-ar putea mira PDF Imprimare Email
Duminică, 13 Octombrie 2013 08:09

1. semințele de acaju cresc în mere?
2. banalele ciuperci sunt mai mult înrudite cu omul decât cu plantele?
3. de fapt copacii cresc în aer și nu în pământ?
4. este suficient de multă apă doar în Lacul Superior pentru a acoperi în totalitate America de Sud și America de Nord cu un strat de 30 de cm de apă?
5. sunt mai mult stele în Universul vizibil decât toate boabele de nisip de pe toate plajele lumii?
6. numărul de sinapse din creierul uman este de aproximativ 125 de trilioane, ceea ce reprezintă numărul de stele pentru a “umple” 15 galaxii de mărimea Căii Lactee?
7. un atom are aproximativ 99, 99% spațiu gol?
8. la fiecare 10 ani toate celule din corpul tău sunt înlocuite cu unele noi și că vechiul tău trup nu mai are nimic în comun cu cel nou?
Ultima actualizare Duminică, 13 Octombrie 2013 13:12
Citeşte mai mult...
 
15 lucruri mai puțin știute despre vise PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 05 Octombrie 2013 07:12

1. În medie, o ființă umană petrece aproximativ 6 ani din viață visând (ceea ce înseamnă cam două ore pe noapte).

2. Începând cu vârsta de 10 ani avem, în medie, între patru și șase vise în fiecare noapte. Ceea ce înseamnă între 1.460 și 2.190 de vise în fiecare an.

3. La cinci minute după ce ne trezim uităm jumătate din ceea ce am visat. Iar după zece minute uităm 90% din ceea ce am visat. Altfel spus: visăm de fiecare dată. Doar că, uneori, nu ne amintim că am visat.
Ultima actualizare Sâmbătă, 05 Octombrie 2013 07:20
Citeşte mai mult...
 
Dublu-Helix cu Implicații PDF Imprimare Email
Scris de Dr. Peter Lengyel   
Luni, 29 Aprilie 2013 21:25

Genetica moleculară, o parte importantă a Biologiei Moderne, este o achiziție științifică relativ recentă. În urmă cu doar 6 decenii… nimeni – nici un om – nu înțelegea care este suportul fizico-chimic al proceselor biologice ereditare și cum pot informațiile să fie stocate, transmise și decodificate, încât să se manifeste în caracteristicile biologice ale indivizilor vegetali, animali, virali șamd. Este extraordinar ce omul a înțeles – macromolecula de acid nucleic (ADN în general, dar există și ARN la ribovirusuri) este o oarecare structură chimică formată din dispunerea unor anumiți atomi într-un anumit mod… dar prin această aranjare rezultă informația care este la baza caracteristicilor biologice ale oricărei ființe… de la melc la conopidă, de la șobolan la individul care îți este profesor… inclusiv tu sau iubita pentru care continui să exiști. Pe baza informației care se află în aranjamentul atomilor din această macromoleculă, se transmit inclusiv cracteristici care vor da tonul vocii, predispoziție la anumite comportamente, capacitate intelectulă… șamd. Pe baza diferențelor de informație genetică, se produce un stejar, un virus sau un cioban; sau, în cazul gemenilor monozigoți, 2 ciobani identici din punct de vedere genetic. Acizii nucleici reprezintă suportul pentru un program biologic pe baza căruia se edifică și funcționează fiecare entitate biologică, inclusiv fiecare ființă umană. Esențialul în acest aspect chimic al biologiei este că se poate înțelege rațional modul în care informația ereditară este stocată/ depozitată, copiată/ duplicată, utilizată… transcrisă și tradusă, precum și modul în care se produce diversitatea, prin mutații și recombinări genetice. Extraordinar de interesant. Când știința constată că genomul uman și cel al cimpanzeului se suprapun în proporție de 96-99% (depinzând de sursele informației), deci există o diferență de doar câteva procente, accepți vrând-nevrând, că suntem două versiuni ale unui program, în esență similar. Nu îți convine, și probabil nici cimpanzeul nu e prea fericit. Suntem similari și în privința aceasta.
Ultima actualizare Luni, 29 Aprilie 2013 21:57
Citeşte mai mult...
 
Eclipsa parţială de Lună pe 25 aprilie 2013 PDF Imprimare Email
Scris de prof. Sorin Hotea   
Joi, 25 Aprilie 2013 11:09

În seara zilei de 25 aprilie 2013 are loc prima eclipsa a anului, fiind vorba despre o mică eclipsă parţială de Lună cu magnitudinea maximă de doar 0.0147. Această valoare înseamnă că, în momentul maximului, diametrul Lunii va intra în umbra doar 1,47% sau mai precis 30 de secunde de arc, mărime comparabilă cu diametrul aparent al planetei Jupiter. Aşadar, este foarte posibil ca, pentru a observa eclipsa, să fie nevoie de instrumente astronomice. Totuşi, în preajma fazei maxime, zona nordică a discului lunar va prezenta o oarecare întunecare datorită eclipsei prin penumbră. Fenomenul debutează la ora 21.03 cu intrarea Lunii în penumbra Pământului. După ora 22 e posibil ca pe discul lunar să fie observată penumbra terestră. La 22.54 începe eclipsa parţială, maximul fiind la 23.07. De precizat că zona nordică a Lunii va intra razant în umbra terestră. În timpul eclipsei Luna se va afla la doar 4.7° sud-vest de planeta Saturn şi la aprox. 12° est de steaua Spica (α Virginis). La ora 23.21 eclipsa parţială se termină, iar penumbra va continua să cauzeze o anumită întunecare a zonei nordice a Lunii până în jurul miezului nopţii. Fenomenul ia sfârşit la ora 1.11, când Luna iese din penumbra Pământului.

Ultima actualizare Joi, 25 Aprilie 2013 11:15
Citeşte mai mult...
 
Citirea viselor devine posibila. Cercetatorii japonezi au reusit sa scaneze imaginile formate in creier in timpul somnului PDF Imprimare Email
Vineri, 05 Aprilie 2013 18:43

Oameni de stiinta din Japonia au gasit o cale sa “citeasca” visele, se arata intr-un studiu. Acestia au folosit rezultatele investigatiilor prin rezonanta magnetica pentru a scoate la iveala imaginile formate in creier in primul stadiu al somnului, scrie BBC. Cercetatorii care si-au publicat studiul in revista Science spun ca acuratetea rezultatelor este de 60%.
 
Ei vor acum sa incerce sa descifreze si alte aspecte ale somnului, precum emotiile pe care le traim.
Echipa a folosit imaginile obtinute cu RMN pentru a monitoriza trei oameni care dormeau. Cand acestia incepeau sa adoarma in aparatul de rezonanta magnetica, au fost treziti si intrebati ce au vazut. Fiecare imagina mentionata, de la statui de bronz la chei, a fost notata.
Acest lucru a fost repetat de peste 200 de ori pentru fiecare voluntar. Cercetatorii au construit o baza de data, unde au grupat lucrurile asemanatoare din punct de vedere vizual. De exemplu, casa, hotel si alte cladiri au fost grupate ca “structuri”.
Oamenii de stiinta au scanat din nou voluntarii, insa de aceasta data in timp ce erau treji si priveau la imagini pe un ecran. Astfel, au putut vedea sabloanele specifice ale activitatii creierului si cum se corelau cu imaginile vizuale.
Citeşte mai mult...
 
Aproximativ 40% din inteligenta unui copil este mostenita PDF Imprimare Email
Luni, 18 Martie 2013 11:44

Circa 40% din inteligenta unui copil este mostenita de la parinti, potrivit rezultatelor celui mai mare studiu genetic efectuat pana in prezent, realizat de cercetatorii de la Universitatea din Queensland (Australia). Procentul este mai mic decat estimarile anterioare, iar rezultatele acestui studiu sugereaza ca inteligenta este influentata de mai multe gene a caror activitate trebuie analizata prin cumulare, informeaza dailymail.co.uk. 
 
Rezultatele acestui studiu alimenteaza si mai mult dezbaterile privind inteligenta, mai precis in ce masura este un produs al mostenirii genetice, respectiv al factorilor de mediu. Autorii studiului au utilizat date genetice (mostre de ADN) si evaluari ale coeficientului de inteligenta in cazul a 18.000 de copii, cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani, din patru tari - Australia, Olanda, Marea Britanie si SUA. 
Citeşte mai mult...
 
Oamenii se nasc buni PDF Imprimare Email
Joi, 28 Februarie 2013 17:25

Cele mai recente studii confirmă ceea ce cu toții știam. Sau măcar speram. 

 

“Copiii vin pe lume înzestrați cu bogate și extinse tendințe pro-sociale și, după câte se pare, sunt predispuși să le pese de ceilalți oameni. Copiii pot să își dea seama ce este bine și ce este rău și adesea acționează într-o manieră altruistă. “Actul dăruirii conduce la fericire pentru copiii mici”, a fost concluzia unui studiu care a avut în vedere bebelușii sub 2 ani, iar un alt studiu, care a vizat bebeluși între 19 și 21 de luni a concluzionat: “bebelușii știu ce e corectitudinea”. Potrivit celor mai recente cercetări în domeniu, bebelușii îi ajută pe ceilalți în mod instinctiv, încercând să le aline suferința cu prețul propriului confort, neliniștindu-se dacă “opera de artă” construită în timul jocului de un alt copil este distrusă și împărțind recompensele pentru o sarcină pe care au avut-o în comun, indiferent dacă această recompensă înseamnă pâine goală sau bomboane.
Citeşte mai mult...
 
Biblioterapia: vindecarea afecțiunilor prin lectură PDF Imprimare Email
Vineri, 22 Februarie 2013 20:26

În antichitate, grecii plasau deasupra bibliotecilor cuvintele “loc de vindecare pentru suflet”. Ne-au trebuit aproape două mii de ani pentru a începe să ne dăm seama că aceasta nu era o simplă metaforă…
 
Biblioterapia – tratarea afecțiunilor prin intermediul lecturii – de la proză la poezie și până la cărți motivaționale – începe să câștige tot mai mult teren. În Marea Britanie, de pildă, începând cu luna mai 2013 va intra în vigoare programul Cărți pe rețetă, un program guvernamental sprijinit de asociațiile medicale și asociațiile librarilor, prin intermediul căruia medicii pot prescrie pacienților o serie de cărți drept tratament.
 
Mai exact: pentru pacienții care suferă de anxietate. depresii, fobii sau alte afecțiuni asemănătoare, medicii vor elibera o rețetă care echivalează cu un abonament gratuit la biblioteca locală, unde pacienții vor putea să-și aleagă lecturile dintr-o serie de de cărți special alese în funcție de afecțiunile specifice.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 3 of 20

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact